Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Recommended Posts

29 minut temu, MJRegul napisał(-a):

Dobra, pierwszy miesiąc zbieractwa za mną, czekam teraz na skrzyneczkę i jedziemy dalej.
Miały być 3, może 4 sztuki, tia. 

20250507_204037.jpg

Nie przejmuj się ja ma coś z 20 🤔🤔🤔

1 godzinę temu, TomG80 napisał(-a):

Ależ to jest na mojej chudej łapce klocek! W mojej ocenie najładniejsza wersja kolorystyczna, czyli GWF-D1000B-1JF. Piękny zegar, ale chyba jednak nie dla mnie.

D1000 to kawał zawodnika, ale bardzo lubię go nosić, moim zdaniem wykonanie koperty i spasowanie elementów w tym modelu to klasa sama w sobie, chyba Casio nie wypuści już nic lepszego.

Posted (edited)
W dniu 5.05.2025 o 18:56, TomG80 napisał(-a):

Takich rzeczy raczej nie szukałbym na Ali, bo jakość ma tutaj znaczenie. Warto też dodać, że do tych śrub nie pasują klasyczne płaskie groty z zestawów wkrętaków do majsterkowania. Ja do tych śrub kupowałem specjalne wkrętaki zegarmistrzowskie dopasowane dokładnie do łbów tych śrub, potrzebne są 2 sztuki.f6875785fa211e1af70026d2c3ac32e4.jpg&key=d3280e304e9f83cb88e9044b9565669393883d94c770bd82d19565a7404f24e50eb4b982e34612ba1a6b8a0dd5f7d631.jpg&key=bf46849e178730e59a5fa38b026120f086abdedcee8dd2d8814982fe10780ee5

Właśnie przyszły. 1.8mm są stanowczo za wąskie, narobię nimi szkód. Śrubka ma "przedziałek" 2,5mm więc 2,5mm wkrętak potrzebny jak na moje oko by bezpiecznie przykręcić nie zostawiając śladów na śrubie ;) 

Screenshot_20250508_173622_Gallery.jpg

EDIT: wyciągnąłem końcówkę 2,5mm z iFixita i pasuje 1:1 jak miejsce w śrubce. A grubość końcówki pozwala jeszcze na styk przylepić na nią taśmę przeźroczystą by zrobić na końcówce swoistego kondoma.
Tego używałem z jednej strony i śladów nie ma a z drugiej miałem 2mm (teraz sprawdziłem) i ślady są więc jak na moje 2x 2,5mm potrzebne :) 1,8mm bym się bał używać jeśli bym nie chciał zostawić żadnego śladu. 

Edited by MJRegul

(...) 2x 2,5mm potrzebne  1,8mm bym się bał używać jeśli bym nie chciał zostawić żadnego śladu.  

No widzisz, to ja bardziej dobierałem pod kątem tego, żeby grot wchodził na całą głębokość szczeliny we łbie śruby, a widocznie na tamten moment nie było szerszego grota w sklepie z tą grubością, niż 1,8mm, dlatego metodą prób i błędów takie właśnie zostały dobrane. Jest tak, jak piszesz - 2,5mm byłyby lepsze. U mnie w zestawie Ifixit nie ma takiego grota, który by pasował na szerokość i jednocześnie wchodził w całą szczelinę we łbie śruby, a nie tylko opierał się na jej brzegach. Jak masz możliwość zwrócić te 1,8mm i zamienić na 2,5mm, to myślę, że warto. Przepraszam za nieświadome wprowadzenie w błąd.

18 minut temu, TomG80 napisał(-a):

No widzisz, to ja bardziej dobierałem pod kątem tego, żeby grot wchodził na całą głębokość szczeliny we łbie śruby, a widocznie na tamten moment nie było szerszego grota w sklepie z tą grubością, niż 1,8mm, dlatego metodą prób i błędów takie właśnie zostały dobrane. Jest tak, jak piszesz - 2,5mm byłyby lepsze. U mnie w zestawie Ifixit nie ma takiego grota, który by pasował na szerokość i jednocześnie wchodził w całą szczelinę we łbie śruby, a nie tylko opierał się na jej brzegach. Jak masz możliwość zwrócić te 1,8mm i zamienić na 2,5mm, to myślę, że warto. Przepraszam za nieświadome wprowadzenie w błąd.

Nie ma najmniejszego problemu. Zwracam i wymieniam na 2,5mm, te moje 2,5mm z iFixita wchodzi na całą głębokość tak, że tak jak pisałem, mogę jeszcze nalepić na grot przeźroczystą taśmę a'la kondom :) 
Tak jak pisałem wyżej gdzieś - człowiek uczy się całe życie (a i tak głupi umiera, jak to mój tato mawia ;)) 

7 godzin temu, pg1972 napisał(-a):

Dziś dojechał ;)

20250509_100923.JPG

do mnie jedzie czerwony, gdzie kupowales?

3 godziny temu, MJRegul napisał(-a):

do mnie jedzie czerwony, gdzie kupowales?

ebay - Tokio Shopping Time

Zamówiłem 1.05, dzisiaj rano był kurier