Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli model jest limitowany np. seria na 30lecie to czas oczekiwania na części może wynieść 6 tygodni.

Ja na żółte ubranko do froga lightning yellow czekałem 3 miesiące ponieważ była jakaś przerwa w fabryce ale warto było czekać,poza tym cena na zatoce taka jak z zibi ale dolarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie pytam kto przytulił Romana z bazarku?! No kto!! :)

Roman chodliwy towar jak widać ;) wcale się nie dziwię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu parowania. Tj. Wcześniej pisałem mój gdf100 zaparowal na basenie i zaczęło mnie to martwić. Mam jeszcze mudmana g9300, w którym wcześniej nie zauważyłem tego zjawiska. Mój brat ma gd100 i jak go zapytałem czy kiedykolwiek mu zegarek zaparowal na basenie to zaprzeczył. Postanowiłem wiec zrobić małe doświadczenie by przekonać sie czy tylko mój czarnuszek jest podatny na to zjawisko a o to efekty:

fe3e36d666173646ffc66679f465c817.jpg

a206777d9ff0c8fb9e37f60cbced15db.jpg

Aby uzyska ten efekt do miski wlalem zagotowanej w czajniku wody lekko ja ostudzilem ciepłą wodą z kranu po czym wrzuciłem do tej wody zegarki na jakieś 3-4 min. Temperatura jaka osiągnęły w tym czasie zegarki były w okolicach 50 stopni. W czasie kapieli do umywalki wlalem zimna wodę i następnie wrzuciłem do niej zegarki aby po paru sekundach zobaczyć powyższy efekt.

Jeśli ktoś ma czas i sam jest ciekaw to tez może przeprowadzić taki eksperyment i podzielić sie wynikami bo jestem ciekaw czy mam w domu 3 zle zmontowane G;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kacprzak1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Niektórzy z Was poszukiwali samych szluwek do zegarków. Z jakim skutkiem? Można je gdzieś kupić osobno?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kacprzak1991 normalne zjawisko, olej to :)

Waldzior ja kupiłem jakieś szlufki od chińczyków, ale to nie jest już to samo, są węższe i z bardziej gumowego materiału. Czekam aż trafi się coś oryginalnego, ale nie będę kupował całego paska dla szlufki :) Ogólnie powinni dawać 2 w standardzie.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szukałem ostatnio i nie znalazłem :/ nawet zegarmistrz żaden nie miał bo mówią ze wyrzucają albo ludzie zabierają stary pasek.Wiec ściągnąłem z paska którego nie używałem bo zegar na bransolecie teraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też próbowałem szukać tego Waldzior ale nie stety z marnym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś szuka gw-m5630 limitki na 30-lecie :) Bo zbieram się do sprzedaży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, zamówiłem cały pasek w zibi, bo też mi odpisali, że same szlufki są niezamawialne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kacprzak1991 fizyka, poziom szkoły podstawowej, wyjaśnia takie zachowania (punkt rosy) w warunkach które opisałeś  :)  - dokładnie podobne "objawy" tylko na większa skalę możesz zaobserwować na szybach w oknach w zimie.

Nie masz źle zmontowanych "G".

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem skąd sie bierze to zjawisko, acz bardzo dużo osób na forum panikowalo z tego powodu a jeszcze inni pisali ze gdyby im wyskoczyło to w zegarki to by tego nie akceptowali;) wiec chciałbym zobaczyć ich modele poddane takim warunkom, bo podejrzewam ze kazdy G-shock czy inne Casio bedzie parowalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie wiem czy Daito zdajesz sobie z tego sprawę ale te parowanie jest pod szybką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie wiem czy Daito zdajesz sobie z tego sprawę ale te parowanie jest pod szybką

No a gdzie ma być skoro najpierw rozgrzałeś zegarki a następnie je nagle schłodziłeś? W zegarku masz powietrze a w powietrzu jest wilgoć w momencie gdy na szkło (i całą kopertę) która jest rozgrzana zaczyna działać niższa temperatura, wilgoć się wytrąca w postaci pary - gdy w zegarku się wyrówna temperatura para znika gdyż wilgoć jest powtórnie adsorbowana przez powietrze które jest wewnątrz zegarka... To samo dzieje się na oknach w mieszkaniu bo wewnątrz jest temperatura wyższa niż na zewnątrz i para osadza się na szybie w środku gdyż na szybę działa temperatura (niższa) z zewnątrz. ;)

To naprawdę jest wiedza ze szkoły podstawowej, a przynajmniej mnie tego w podstawówce do której chodziłem w latach osiemdziesiątych uczono. :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To skąd na forum ta panika jak komuś zegarek zaparowal? Albo nie raz czytałem komentarze typu kupiłbym mudmana ale podobno te modele parują... No i jak wspomniałem ktoś pare postów wcześniej napisał ze jakby w jego zegarku to wystapiło to długo by u tej osoby watch nie zawitał. Ale dzięki za wyjaśnienia ;) najpierw zacząłem sie nieco martwić właśnie przez przeczytane kiedyś komentarze, a ze wcześniej to mi sie nie zdażyło to trochę sie zmieszałem, ale juz wszelkie zmartwienia zniknęły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Koledzy, co do zjawiska to chyba nie ma wątpliwości. Rozchodzi się o to, że w zegarku objętość powietrza jest nieporównywalnie mniejsza od tej w mieszkaniu (w tym ostatnim dochodzi cyrkulacja i ciągły dostęp wilgoci do szyby w przywołanym oknie). Zatem jeśli zegarek paruje, to ilość wilgoci w nim zamknięta musi być na bardzo wysokim poziomie. Dla mnie to nieakceptowalne. :)

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było wilgoci, to musiałaby być próżnia, jakie znaczenie ma objętość powietrza na istnienie punktu rosy? żadne.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

ja zrobilem powyzsze doswiadczenie I chyba mam fejk bo GW5000 nie paruje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozchodzi się o to,

:wacko:

w zegarku objętość powietrza jest nieporównywalnie mniejsza od tej w mieszkaniu

Mylisz się kolego

"Rozchodzi się o to", że skala nie ma tu nic do rzeczy.

Ważny jest mechanizm działania.

W "małym" zegarku masz mało powietrza a więc mało pary wodnej - na zaparowanie małej szybki jednak wystarczy.

W "dużym" pokoju masz dużo powietrza (dużo pary wodnej) czyli wystarczy na zaparowanie dużej szyby okiennej.

W zegarku jest tyle powietrza (razem z parą wodną) ile "zamknęli" w fabryce.

Edytowane przez tomery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ma dla ilości pary osadzajacej się na szkle, a nie dla wystąpienia p. rosy. Do uzyskania wilgotności poniżej wartości, która eliminuje wystąpienie efektu nie potrzeba próżni.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zrobilem powyzsze doswiadczenie I chyba mam fejk bo GW5000 nie paruje :P

Podejrzewam ze jednak była zbyt mała różnica temperatur. Ja wyciągając zegarki z gorącej wody nie byłem wstanie ich trzymać 2 sekundy bo parzyły. A wodę ustawiłem na maksymalnie zimna w kranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciągając zegarki z gorącej wody nie byłem wstanie ich trzymać 2 sekundy bo parzyły.

Kacprzak nie szkoda ci zegarka ?

Elektronika nie lubi zbyt wysokich temperatur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Podejrzewam ze jednak była zbyt mała różnica temperatur. Ja wyciągając zegarki z gorącej wody nie byłem wstanie ich trzymać 2 sekundy bo parzyły. A wodę ustawiłem na maksymalnie zimna w kranie.

do zatkanego zlewu wlalem goraca wode z kranu I ugotowana z czjnika..poczekalem 5 min I wlozylem go do szklanki z zimna woda ktora wczesniej wstawilem do zamrazalki

-wedlug mnie test byl porownywalny do powyzszego

az z ciekawosci powtorze go raz jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Temat parowania powraca jak bumerang na forum. Już się nie bawię w takie rzeczy, ale kiedyś testowałem parę G w podobny sposób, tylko, że gotowałem je w garnku przez parę minut, a potem schładzałem lodem szkiełko. Przeciętnie na połowie pojawiała się mgiełka, która szybko znikała. 100 stopni nie zaszkodzi elektronice w zegarku. Można się pokusić o wysuszenie zegarka w środku, najlepiej przez dodanie jakiegoś inhibitora wilgoci Im większy zegarek (większa powierzchnia szkiełka i objętość koperty) tym możliwość zaparowania szkiełka większa. 

Przy okazji, zegarki w stali, też parują, tylko tego nie widać, bo rosa osadza się na kopercie a nie na szkiełku  :)

Edytowane przez dingo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie temat do zamknięcia ;) zeby zegarki nie parowały to naprawdę musieliby je w próżni składać. Jedyna różnica to taka ze jeden bedzie miał wiecej wilgoci zamkniętej w środku a drugi mniej. Zreszta skoro para znika po kilku sekundach to nie widzę problemu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi