willek777 79 #15451 Napisano 9 Lipca 2015 Jeśli model jest limitowany np. seria na 30lecie to czas oczekiwania na części może wynieść 6 tygodni.Ja na żółte ubranko do froga lightning yellow czekałem 3 miesiące ponieważ była jakaś przerwa w fabryce ale warto było czekać,poza tym cena na zatoce taka jak z zibi ale dolarach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #15452 Napisano 9 Lipca 2015 Ja sie pytam kto przytulił Romana z bazarku?! No kto!! Roman chodliwy towar jak widać wcale się nie dziwię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #15453 Napisano 9 Lipca 2015 (edytowane) Wracając do tematu parowania. Tj. Wcześniej pisałem mój gdf100 zaparowal na basenie i zaczęło mnie to martwić. Mam jeszcze mudmana g9300, w którym wcześniej nie zauważyłem tego zjawiska. Mój brat ma gd100 i jak go zapytałem czy kiedykolwiek mu zegarek zaparowal na basenie to zaprzeczył. Postanowiłem wiec zrobić małe doświadczenie by przekonać sie czy tylko mój czarnuszek jest podatny na to zjawisko a o to efekty: Aby uzyska ten efekt do miski wlalem zagotowanej w czajniku wody lekko ja ostudzilem ciepłą wodą z kranu po czym wrzuciłem do tej wody zegarki na jakieś 3-4 min. Temperatura jaka osiągnęły w tym czasie zegarki były w okolicach 50 stopni. W czasie kapieli do umywalki wlalem zimna wodę i następnie wrzuciłem do niej zegarki aby po paru sekundach zobaczyć powyższy efekt. Jeśli ktoś ma czas i sam jest ciekaw to tez może przeprowadzić taki eksperyment i podzielić sie wynikami bo jestem ciekaw czy mam w domu 3 zle zmontowane G;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 9 Lipca 2015 przez kacprzak1991 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #15454 Napisano 9 Lipca 2015 Panowie. Niektórzy z Was poszukiwali samych szluwek do zegarków. Z jakim skutkiem? Można je gdzieś kupić osobno? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #15455 Napisano 9 Lipca 2015 kacprzak1991 normalne zjawisko, olej to Waldzior ja kupiłem jakieś szlufki od chińczyków, ale to nie jest już to samo, są węższe i z bardziej gumowego materiału. Czekam aż trafi się coś oryginalnego, ale nie będę kupował całego paska dla szlufki Ogólnie powinni dawać 2 w standardzie. 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35552 #15456 Napisano 9 Lipca 2015 Ja szukałem ostatnio i nie znalazłem :/ nawet zegarmistrz żaden nie miał bo mówią ze wyrzucają albo ludzie zabierają stary pasek.Wiec ściągnąłem z paska którego nie używałem bo zegar na bransolecie teraz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
simp25 1 #15457 Napisano 9 Lipca 2015 Też próbowałem szukać tego Waldzior ale nie stety z marnym skutkiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23216 #15458 Napisano 9 Lipca 2015 Może Ktoś szuka Kinga?http://olx.pl/oferta/g-shock-gx-56-nie-ferrari-nie-rolex-CID87-IDaATMf.html#ce9da1c079 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #15459 Napisano 9 Lipca 2015 A może ktoś szuka gw-m5630 limitki na 30-lecie Bo zbieram się do sprzedaży 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #15460 Napisano 9 Lipca 2015 No nic, zamówiłem cały pasek w zibi, bo też mi odpisali, że same szlufki są niezamawialne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5853 #15461 Napisano 9 Lipca 2015 kacprzak1991 fizyka, poziom szkoły podstawowej, wyjaśnia takie zachowania (punkt rosy) w warunkach które opisałeś - dokładnie podobne "objawy" tylko na większa skalę możesz zaobserwować na szybach w oknach w zimie.Nie masz źle zmontowanych "G". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #15462 Napisano 9 Lipca 2015 Ja wiem skąd sie bierze to zjawisko, acz bardzo dużo osób na forum panikowalo z tego powodu a jeszcze inni pisali ze gdyby im wyskoczyło to w zegarki to by tego nie akceptowali;) wiec chciałbym zobaczyć ich modele poddane takim warunkom, bo podejrzewam ze kazdy G-shock czy inne Casio bedzie parowalo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #15463 Napisano 9 Lipca 2015 I nie wiem czy Daito zdajesz sobie z tego sprawę ale te parowanie jest pod szybką Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5853 #15464 Napisano 9 Lipca 2015 I nie wiem czy Daito zdajesz sobie z tego sprawę ale te parowanie jest pod szybką No a gdzie ma być skoro najpierw rozgrzałeś zegarki a następnie je nagle schłodziłeś? W zegarku masz powietrze a w powietrzu jest wilgoć w momencie gdy na szkło (i całą kopertę) która jest rozgrzana zaczyna działać niższa temperatura, wilgoć się wytrąca w postaci pary - gdy w zegarku się wyrówna temperatura para znika gdyż wilgoć jest powtórnie adsorbowana przez powietrze które jest wewnątrz zegarka... To samo dzieje się na oknach w mieszkaniu bo wewnątrz jest temperatura wyższa niż na zewnątrz i para osadza się na szybie w środku gdyż na szybę działa temperatura (niższa) z zewnątrz. To naprawdę jest wiedza ze szkoły podstawowej, a przynajmniej mnie tego w podstawówce do której chodziłem w latach osiemdziesiątych uczono. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #15465 Napisano 9 Lipca 2015 To skąd na forum ta panika jak komuś zegarek zaparowal? Albo nie raz czytałem komentarze typu kupiłbym mudmana ale podobno te modele parują... No i jak wspomniałem ktoś pare postów wcześniej napisał ze jakby w jego zegarku to wystapiło to długo by u tej osoby watch nie zawitał. Ale dzięki za wyjaśnienia najpierw zacząłem sie nieco martwić właśnie przez przeczytane kiedyś komentarze, a ze wcześniej to mi sie nie zdażyło to trochę sie zmieszałem, ale juz wszelkie zmartwienia zniknęły Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #15466 Napisano 9 Lipca 2015 (edytowane) Koledzy, co do zjawiska to chyba nie ma wątpliwości. Rozchodzi się o to, że w zegarku objętość powietrza jest nieporównywalnie mniejsza od tej w mieszkaniu (w tym ostatnim dochodzi cyrkulacja i ciągły dostęp wilgoci do szyby w przywołanym oknie). Zatem jeśli zegarek paruje, to ilość wilgoci w nim zamknięta musi być na bardzo wysokim poziomie. Dla mnie to nieakceptowalne. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Lipca 2015 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11801 #15467 Napisano 9 Lipca 2015 Żeby nie było wilgoci, to musiałaby być próżnia, jakie znaczenie ma objętość powietrza na istnienie punktu rosy? żadne. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #15468 Napisano 9 Lipca 2015 ja zrobilem powyzsze doswiadczenie I chyba mam fejk bo GW5000 nie paruje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomery 0 #15469 Napisano 9 Lipca 2015 (edytowane) Rozchodzi się o to, w zegarku objętość powietrza jest nieporównywalnie mniejsza od tej w mieszkaniu Mylisz się kolego "Rozchodzi się o to", że skala nie ma tu nic do rzeczy.Ważny jest mechanizm działania. W "małym" zegarku masz mało powietrza a więc mało pary wodnej - na zaparowanie małej szybki jednak wystarczy. W "dużym" pokoju masz dużo powietrza (dużo pary wodnej) czyli wystarczy na zaparowanie dużej szyby okiennej.W zegarku jest tyle powietrza (razem z parą wodną) ile "zamknęli" w fabryce. Edytowane 9 Lipca 2015 przez tomery 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #15470 Napisano 9 Lipca 2015 Ma dla ilości pary osadzajacej się na szkle, a nie dla wystąpienia p. rosy. Do uzyskania wilgotności poniżej wartości, która eliminuje wystąpienie efektu nie potrzeba próżni. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #15471 Napisano 9 Lipca 2015 ja zrobilem powyzsze doswiadczenie I chyba mam fejk bo GW5000 nie paruje Podejrzewam ze jednak była zbyt mała różnica temperatur. Ja wyciągając zegarki z gorącej wody nie byłem wstanie ich trzymać 2 sekundy bo parzyły. A wodę ustawiłem na maksymalnie zimna w kranie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomery 0 #15472 Napisano 9 Lipca 2015 Ja wyciągając zegarki z gorącej wody nie byłem wstanie ich trzymać 2 sekundy bo parzyły. Kacprzak nie szkoda ci zegarka ?Elektronika nie lubi zbyt wysokich temperatur. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #15473 Napisano 9 Lipca 2015 Podejrzewam ze jednak była zbyt mała różnica temperatur. Ja wyciągając zegarki z gorącej wody nie byłem wstanie ich trzymać 2 sekundy bo parzyły. A wodę ustawiłem na maksymalnie zimna w kranie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk do zatkanego zlewu wlalem goraca wode z kranu I ugotowana z czjnika..poczekalem 5 min I wlozylem go do szklanki z zimna woda ktora wczesniej wstawilem do zamrazalki-wedlug mnie test byl porownywalny do powyzszego az z ciekawosci powtorze go raz jeszcze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Dingo #15474 Napisano 9 Lipca 2015 (edytowane) Temat parowania powraca jak bumerang na forum. Już się nie bawię w takie rzeczy, ale kiedyś testowałem parę G w podobny sposób, tylko, że gotowałem je w garnku przez parę minut, a potem schładzałem lodem szkiełko. Przeciętnie na połowie pojawiała się mgiełka, która szybko znikała. 100 stopni nie zaszkodzi elektronice w zegarku. Można się pokusić o wysuszenie zegarka w środku, najlepiej przez dodanie jakiegoś inhibitora wilgoci Im większy zegarek (większa powierzchnia szkiełka i objętość koperty) tym możliwość zaparowania szkiełka większa. Przy okazji, zegarki w stali, też parują, tylko tego nie widać, bo rosa osadza się na kopercie a nie na szkiełku Edytowane 9 Lipca 2015 przez dingo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #15475 Napisano 9 Lipca 2015 Jak dla mnie temat do zamknięcia zeby zegarki nie parowały to naprawdę musieliby je w próżni składać. Jedyna różnica to taka ze jeden bedzie miał wiecej wilgoci zamkniętej w środku a drugi mniej. Zreszta skoro para znika po kilku sekundach to nie widzę problemu;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach