Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Kamil-polanski

Nowy na forum - trafiony i urzeczony repliką Breguet'a

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kamil-polanski

Witam serdecznie,

Dosłownie przez przypadek kupiłem replikę (swoją drogą jakim prawem serwisy&producencji replik np. http://www.replicahause.com koegzystują z właścicielem marki?) Breguet Tourbilion Automatic GMT.

Jako zupełnego laika zegrek tenże rzucił mnie na kolana i zmobilizował to poszukiwań, edukacji itd.

Tym samym trafiłem na to profesjonalne forum z czego bardzo się cieszę i będe bacznie obserwował a najpierw zapoznawał się z wiedzą.

Nasuwa mi się oczywiście kilka pytań:

1. Dlaczego taki model nie istnieje na rynku w internetowym? Udało mi się odnaleźć go tylko na tureckiej aukcji za 306 PLN mniej więcej. Ja kupiłem za 140. Odnalazłem stronę (chyba) producenta/sprzedawcy tychże replik - sądze, że to ten ponieważ denku mam informację:

Presents for Reader

The Art of Breguet First Edition

Revolution in Time DavidS Landes

Clock and the Making of the Modern World

BB5460/12/996FB

P.S.

Wiem, że wzbudza w was pewnie śmiech takie zaangażowanie do zegarka za stówe, ale jak raczyłem wspomnieć jestem amatorem, laikiem, który widząc:

Japan Movement

oraz

Swiss Made

nie widzi poza marketingową, snobistyczną i w 10%-ach jakościową różnicy i uzasadnienia płacenia 20 000 $.

Wybaczcie :-)

Może się niebawem nawróce, ale nawet jakbym to zrobił to oryginalnego Tourbiliona nie kupie z powodu braku gotówki. :-)

Pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Witam :!: Zacząłem podobnie jak Ty, z tym że od trochę mniej prestiżowej marki ( Tag Heuer) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Dziękuje za życzenia zakupu oryginału, którym już jestem zarażony :-).

I prosze nie zwracać uwagi na moje herezje od czasu do czasu - podważające ważność oryginalności :-)

Zdjęcie nie przedstawia piękna, ale może ktoś się wypowie co to za model, ile może być wart oryginał?

http://img06.allegro.pl/photos/oryginal/56...567259/56725910

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy, witamy i na oryginał Breguety czekamy :!: :)

Co do zdjęcia, to się poważnie zastanawiam, czy w ogóle jest odpowiednik wśród oryginałów. Pod względem wyglądu koperty to powinna byc linia Heritage, ale nie wiem czy był dokładnie taki model :roll:

Co do ceny, Tourbillony Breguety zaczynają się gdzieś od $80.000 :)

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie :)

P.S.

Pierwsza mysl jaka przyszla mi do glowy po zobaczeniu tytulu to, ze za poglady zostaniesz slownie zbesztany przez niektorych forowiczow :)

Choc oczywiscie sporo w nich racji - takie dyskusje toczyly sie juz na forum - wyjsciem jest np. zakup uzywanego zegarka lub wybor mniej renomowanej firmy (uzywany oryginalny szwajcar to czesto mniej niz 100 zl :) . Mozna tez wybrac Made in Russia nowe oryginalne mechaniczne juz od 100 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Gdzie jest klu?

Rozumiem, że ze względów snobistyczno-jakościowych warto wybrać Szwajcara ale Russia?

Czyżby aspekt jakościowy tak silnie przemawiał na Russia'e że Japan movement się pod żadnym względem nie umywa?

Zegarek który mam a mam go od dwóch dni świetnie trzyma czas, jest bardzo ładny i oryginalny w tym drugim znaczeniu.

Marki Breguet (przepraszam czyt. Brege ?) 99% ludzi nie zna więc nie ma się co wstydzić, że ktoś pomyśli "kupił sobie podróbe bo na oryginał go na pewno nie stać".

Jedyną wadą jakościową, którą po wnikliwych obserwacjach udało mi się namierzyć jest od czasu do czasu nierównomierna praca sekundnika (tak jakby przeskakiwał co kilkanaście-kilkadziesiąt sekund w różnych/innych miejscach na tarczy) - nie wpływa to jednak na spaźnianie/przyspieszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Czy możesz mi podpowiedzieć, gdzie można kupić oryginalnego używanego szwajcara do 200 PLN z pewnością, że to szwajcar a nie noszona podróbka sprzed 5 lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja bym za bardzo się nie oglądał na repliki, tylko znalazł coś podobnego do Bregueta. Na przykład Eposa albo Frederique Constant. Pogadaj z użytkownikiem LukasS - ma FC i jest zachwycony.

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Dzięki, poszukam coś z wspomnianych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Podczas oglądania replik na stronie, którą podaliście na forum trafiłem na śliczego Rolexa. Nie udało mi się namierzyć oryginału, ale moim zdaniem to jeden z ładniejszych zegarków:

http://tajm.11.com1.ru/ROLEX/RX-162-1.jpg

Ciągle szukam coś Eposa albo Frederique Constant.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.zegarki.krakow.pl/kolekcja?id=pro&nrk=134 - proszę, kolekcja Frederique Constant, z aktualnymi cenami, obowiązującymi w sklepach :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Oglądam zegarki Frederique Constant'a na oficjalnej stronie.

Nie wyglądają na zegarki które miałyby kosztować poniżej 1000 PLN :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Właściwie wszystkie zegarki Frederique Constant'a: Moonphase Chronograph, Heart Beat i oczywiście Tourbillon poza dość specyficzną i oryginalną numeracją godzin, która nie specjalnie mi się podoba są świetne, ale jak sądze kosmicznie drogie :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że mechanicznego FC do 2000 możesz kupić

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

dzięki za link, właśnie przeglądam i od czasu do czasu szerzej otwieram oczy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kwarca nie dużo drożej niż 1000zł :)

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Dzięki za pomoc w rozwijaniu bakcyla :-).

Uciekam na weekend.

Pozdrawiam forumowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Mam jeszcze pytanie:

Czy w zegarkach pokazujących fazy księżyca wyróżnia się 2 rodzaje mechanizmu:?

- pokazujących faktycznie fazy książyca tzn. nów, kwadry, pełnie?

- pokazujących księżyc w nocy a słońce w dzień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pogadaj z użytkownikiem LukasS - ma FC i jest zachwycony.

8)

O automatach do 2 tys. było tutaj:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....asc&start=0

O tańszych kwarcach tu:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....asc&start=0

Ja uważam, że lepiej kupić oryginalnego Timexa za 150 zł, niż podróbkę Rolexa. I to na pewno nie jest snobizm. Przeciwnie. Po co udawać, że stać mnie na więcej.

Polecam Atlantica Seacrest (poniżej 500 zł), zegarek prześliczny- tylko nie sugeruj się zdjęciem, a zobacz go na żywo.

A widzieliście to:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=1513

Jeśli ja dobrze czytam to Atlantica, o którym mówię można tu kupić za 405 zł (cena 450).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj fascynacie Bregueta :!: Życzę oryginału (z tourbillonem, a jakże) :) ... lecz w linii Heritage nie ma tourbillona, niestety... Ale i tak wierzę, że Bregueta z tourbillonem kiedyś będziesz miał :) :!: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski
Pogadaj z użytkownikiem LukasS - ma FC i jest zachwycony.

Ja uważam, że lepiej kupić oryginalnego Timexa za 150 zł, niż podróbkę Rolexa. I to na pewno nie jest snobizm. Przeciwnie. Po co udawać, że stać mnie na więcej.

Polecam Atlantica Seacrest

Niestecjalnie mi się podobają zegarki poniżej 1000 PLN.

Przeglądnąłem tego sporo.

Wolę już jakiegoś Timex'a za 300 PLN.

Też uważam, że lepiej kupić Timexa niż podróbkę Rolexa ale dotyczy to tylko Rolexa ze względu na powszechność marki.

Co ciekawe poza argumentami snobistycznymi nie widzę w swoim zamiłowaniu żadnych innych.

Dusza, jakość są argumentami łatwymi do zbicia.

Przy tak olbrzymim lewarze (różnica ceny przyzwoitych replik i oryginałów) można sobie pozwolić na wymienianie zegarka - repliki przez kilka pokoleń przy sporym zysku.

Ciekaw jestem czy w innych dziedzinach jesteście tacy jak ja tzn. trochę zakłamani tzn. czy np. macie jakąś piracką płytę?

A jeśli nie stać Was na kolekcję ulubionej muzyki na oryginalnych płytach to czy wybieracie pirata czy na przykład oryginalną kasetę magnetofonową?

To może nie na temat, ale przyszło mi do głowy przy zgłębianiu własnej motywacji i dążenia do posiadania "czegoś oryginalnego" :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kamil-polanski

Mam chyba jakiś zły dzień zabierając się za filozofowanie mające na celu coś dziwnego udowadniać :-).

Biję się w pierś i obiecuję poprawę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekaw jestem czy w innych dziedzinach jesteście tacy jak ja tzn. trochę zakłamani tzn. czy np. macie jakąś piracką płytę?

A jeśli nie stać Was na kolekcję ulubionej muzyki na oryginalnych płytach to czy wybieracie pirata czy na przykład oryginalną kasetę magnetofonową?

Trochę nietrafiona analogia: jak zgram sobie piracką płytkę, to na moim poziomie percepcji dźwięku nie ma różnicy w jakości :lol: - po prostu mam oryginalną muzę na nieoryginalnym nośniku za psie pieniądze.

Z zegarkiem sprawa ma się inaczej - repliki wyglądają mneij lub bardziej podobnie do oryginałów, ale w rzeczywistości różnią się znacząco, coś jak woskowa figura królowej w Madame Tussaud's od oryginału :lol:

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze:

-mam 1 piracką płytę

-zapłaciłem za Windowsa

-reszta oprogramowanie OEM lub OpenSource/freeware

Często zdaża mi się, że wychodzę ze sklepu widząc cenę płyty. Ale to nie powód bym dał zarobić jakiemuś łobuzowi ze stadionu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.