longcase1 481 #1276 Napisano 20 Stycznia 2019 PM - zapał jak zapał ale zdałoby się czymś ręce i głowę zająć. Wiadomo- życie, a jakieś fajne zajęcie wypiera "smutki" :-)Zgadza się wszelkie robótki ręczne są dobrą terapią;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1277 Napisano 20 Stycznia 2019 Wzięłam swoją "szuflę" i na nic ona ;-) tak jak mówił old time (jasnowidz? ;-) ) sprzedający wie swoje.Tarant - wybacz - zajumałam Twoją wartość intelektualną i napisałam sprzedawcy z grubsza to o czym pisałeś. I.. I oto takie dictum (Nie będziemy handlować ;-)) Cyt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1278 Napisano 20 Stycznia 2019 Wzięłam swoją "szuflę" i na nic ona ;-) tak jak mówił old time (jasnowidz? ;-) ) sprzedający wie swoje.Tarant - wybacz - zajumałam Twoją wartość intelektualną i napisałam sprzedawcy z grubsza to o czym pisałeś. I.. I oto takie dictum (Nie będziemy handlować ;-))Cyt.Ja bym piany nie bił o ten numer, w mojej opinii niema o co. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1279 Napisano 20 Stycznia 2019 Ja bym piany nie bił o ten numer, w mojej opinii niema o co.Można do tego podejść tak jak mówisz - zegar jest i jest kompletny choć sporo młodszy niż sprzedający uważa. Jego zegar, jego zdanie- może sprzedawać go za ile chce..Ale tak z handlowego punktu widzenia w tej samej cenie mam Junghansa pod nosem czyli bez kosztów transportu i nie wymaga renowacji i jest (niby) po przeglądzie.Że ja chcę takiego do roboty to inna sprawa, tu tak z ekonomicznego..Junghans wygląda na 1929 rok o ile dobrze rozszyfrowywuję datę produkcji..O bądź tu człowieku "mądry a ja blondynka fabryczna jestem;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1280 Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Ja zdecydowanie wolę Beckera. Ale to moją opinia . Po drugie też wolę zegar do roboty;-)Zawsze śmieszy mnie sformułowanie "Zegar po przeglądzie "To znaczy???? W czasach kiedy byłem uczniem to nikt tak nie mówił. Była np. naprawa gruntowna i wiadomo że zegar był oczyszczony miał skasowane luzy i poprawione powierzchnie palet na taką usługę była gwarancja. Edytowane 20 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1281 Napisano 20 Stycznia 2019 Ja zdecydowanie wolę Beckera. Ale to moją opinia . Po drugie też wolę zegar do roboty;-)A tak krótko jak się da (no ja nie wiem takich rzeczy przecież) Zdecydowanie Becker. . Junghans kiepściejszy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1282 Napisano 20 Stycznia 2019 Yodku jesli koledzy uwazaja ze zegar jest kompletny to poczekaj do konca aukcji i jesli sie nie sprzeda to sprobuj go kupic.Moze jak sprzedajacy zobaczy ze nikt nie kupil to zmieknie.Chcesz kupic zegar zeby miec zajecie to go kup i trenuj stalarstwo artystyczne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1283 Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) A tak krótko jak się da (no ja nie wiem takich rzeczy przecież)Zdecydowanie Becker. . Junghans kiepściejszy?Nie widziałem tego Junghansa więc trudno mi się odnieść. Ja osobiście mam mieszane uczucia co do Junghansa.... Po przeglądzie:-)) Edytowane 20 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1284 Napisano 20 Stycznia 2019 Wciepne zdjęcia Junghansa. Może się okaże że ten Junghans "po przeglądzie" to kryształowa kukułka Viesny ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #1285 Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Moje priorytety przy zakupie zegara;- chec posiadania-czy jest oryginalny(jesli nie wszystko pasuje to czy jest szansa na znalezienie lub dorobienie brakujacych czesci)-czy bede mogl sam naprawic,jesli nie to jaki koszt naprawy-cena jaka moge zaplacic (nie cena rynkowa bo ta jest bardzo zmienna). Oczywiscie najbardziej lubie te zniszczone :D Edytowane 20 Stycznia 2019 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1286 Napisano 20 Stycznia 2019 Chyba bym polował na coś od Bauerle - Perles albo Embee .Mam do nich sentyment i są ciężkie do zarąbania. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1287 Napisano 20 Stycznia 2019 Brak im tylko wskazówek , a drewna nie uświadczysz 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1288 Napisano 20 Stycznia 2019 Chyba bym polował na coś od Bauerle - Perles albo Embee .Mam do nich sentyment i są ciężkie do zarąbania. To bardzo dobry wybór ale nieco inny przedział cenowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1289 Napisano 20 Stycznia 2019 Wzięłam swoją "szuflę" i na nic ona ;-) tak jak mówił old time (jasnowidz? ;-) ) sprzedający wie swoje.Tarant - wybacz - zajumałam Twoją wartość intelektualną i napisałam sprzedawcy z grubsza to o czym pisałeś. I.. I oto takie dictum (Nie będziemy handlować ;-)) Cyt. Nie gra się z gołębiem w szachy... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1290 Napisano 20 Stycznia 2019 Chyba bym polował na coś od Bauerle - Perles albo Embee .Mam do nich sentyment i są ciężkie do zarąbania. Mam też na oku taką dziewczynkę z Embee. No ale cena jak dla mnie jest silnie w górnych stanach mojego posiadania i ZERO roboty..A takie stojące do renowacji to jakoś bardzo rzadko chyba są. Więc prawda- chyba są ciężkie do zarąbania :-) Junghans.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1291 Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Junghans chyba w orzechowej szafie ogólnie w dobrym stanie. Werk po przeglądzie wiele lat temu :-)) Edytowane 20 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1292 Napisano 20 Stycznia 2019 Junghans w chyba orzechowej szafie ogólnie w dobrym stanie. Werk po przeglądzie wiele lat temu :-))Haha.. po "przYglądzie" jednak ;-) Może jakiś zegarmistrz "przyglądnął" się mu ☺W sumie jak dla mnie to byłby atut - mogłabym sama go sobie "przyglądnąć". Z Waszych wypowiedzi wynika że taki Embee jest z zasady "gatunkowo" lepszy niż Junghans? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1293 Napisano 20 Stycznia 2019 Lepszy. Ale grunt, żeby tarczę miał nie poprzecieraną. Te srebrzone zwykle kiepsko znoszą czas. Wybrzydzasz nad piękną tekturą a chcesz takiego zapaćkańca? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #1294 Napisano 20 Stycznia 2019 Mnie Junghans kojarzy się z zegarowym druciakiem produkowany tanim sposobem. Może to nie dotyczy wszystkich egzemplarzy ale w większości przypadków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1295 Napisano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Ten Embee ma niepoprzecieraną tarczę. Albo miał o ile ktoś w międzyczasie go nie zanabył.Czyli Junghansy to słabsze "jakościowo" produkty (ogólnie). Nie wiedziałam, ale ja nic prawie nie wiem ☺ Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1296 Napisano 20 Stycznia 2019 Gosia a masz jakąś gaśnicę pod ręką, jak nie to w razie czego pożycz z samochodu. Przeczytaj instrukcję i otwór dyszy skieruj na tą napaloną głowę ... wykonaj punkt po punkcie ... gaszenie . Musisz ten zegar mieć jutro? Kobieto, zegary stojące to nie meteory na firmamencie allegro ... stoją miesiącami. W tym czasie może coś odłożysz więcej ... Kupuj z rozsądkiem. Ja się przymierzam do stojącego już drugi rok ... Po pierwsze chodzik , po drugie z rezerwą miesięczną po trzecie z ładną skrzynią dębową albo taki orzech z pięknym wzorem ... Miałem kilka okazji , ale w żadnym się nie zakochałem... To musi być taki z sekundowym wahadłem i piękna wagą i tarczą. Ma tylko odmierzać czas ... nie ma miejsca na drugi strzał. Tylko raz ...A ty chcesz kupić niezbyt urodziwy zegar tylko po to żeby mieć coś i dłubać w nim przez miesiąc, pocieszyć się nim dwa dni i mieć kaca przez następne dwa miesiące ...Gosia ... daj na luz. Musisz się w nim zakochać ... odpuść dzikie pożądanie posiadania 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1297 Napisano 20 Stycznia 2019 Zegarowy promiskuityzm... Ciągle jestem osaczony jego następstwami 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1298 Napisano 20 Stycznia 2019 Poczekaj i jak Becker nie pójdzie ...... ..... będziesz miała zajęcie !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1299 Napisano 20 Stycznia 2019 ... a Beckera kochasz ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1300 Napisano 20 Stycznia 2019 "Nie do zarąbania" to są mechanizmy Bauerlego... przynajmniej niektóre dobre modele.Kiedyś pisałem o jednym takim, co jak przestawał chodzić ( z powodu nadmiaru brudu ) to mu dociążali wagę i chodził dalej. I tak przez jakieś ... 30 lat.Zlitowałem się nad staruszkiem i umyłem, zdjąłem nadmiar dociążenia, sprawdziłem osie - była tylko jedna "pieczarka". Nie miałem czasu się w to bawić - to było tuż przed świętami, złożyłem jak był i śmiało ruszył.Równiutko i bez problemów i... to było chyba z 10 lat temu No co ? - kurde - nie mam czasu dokończyć. Chodzi dobrze i tylko ta świadomość czasami męczy a czasami śmieszy. Ale do tematu wracając - skrzynki od Bauerle podlegają destrukcji jak każde inne, a cena zależy od jakości skrzynki - na mechanizmach większość sprzedawców raczej się nie zna.Spokojnie można kupić Embee w rozsądnej cenie - pewnie z racji na wyobrażenia Beckery mają szansę być droższe. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach