Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję:-)

Jest w tym chodzie coś co trudno nazwać. Długie wahadło robi tą "robotę", tak jak te u LESa 116 cm :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję:-)

Jest w tym chodzie coś co trudno nazwać. Długie wahadło robi tą "robotę", tak jak te u LESa 116 cm :-)

Oooo !!!!

No , w moich wiszących , to jedno ma aż 65.5 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) 185 cm zegara 116 cm wahadła ... i wisi 

post-92919-0-96832900-1550688987_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny..

Jaka szkoda, że ze zdjęcia nie słychać tykania.. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry Wam...

Kurczę jak leje deszcz:-/

Uwaga- ostrzeżenie!

Na O...x pojawiło się wczoraj ogłoszenie - Zegar stojący "KENIGER" (pisownia oryginalna) W bardzo korzystnej cenie, aż niewiarygodne, za zegar po przeglądzie i z gwarancją...W pięknym stanie baba.

A że przez ostatnie tygodnie nic innego nie robiłam tylko szukałam stojącego zegara więc zdjęcia i opisy znam już chyba na pamięć, a zdjęcia i opis był mi dziwnie znajomy..

Odnalazłam za Alle.. sprzedającego i zapytałam się czy wystawia swoje zegary stojące na O..x..

Zaprzeczył!

To ogłoszenie to granda!

Nawet "popytałam" sprzedawcę z o.x jako chętny do kupna, czy cena to ta cena, jak płatność i wysyłka itd..

Oczywiście nie ma opcji własnej dostawy i płatności przy odbiorze choć ta możliwość była opisana w treści (po moim pytaniu ten zapis znikł)..

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo handlarze to ch...je...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając na uwadze "przypowieść" Taranta o złotej śrubce w książęcym pępku, chciałam się Was zapytać, czy podpowie ktoś, co to za tajemnicza "śrubka" z blokadą w mechaniźmie zegara. Zanim zacznę rozbierać mechanizm to powinnam tę śrubkę najpierw czy na końcu odkręcić- żeby się nie okazało, że mi du..a odpadnie w pewnym momencie..? ;-)

post-104610-0-72149000-1550734935_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz co z drugiej strony ... moim zdaniem nic nie ma. To tylko wzmocnienie, dodatkowe poparcie osi. Ale nie jestem Mistrzem i tylko się domyślam ... oni wiedzą ;)

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się !!!! To znaczy ,,du...a odpadnie ,, ;)

Śrubka mocuje podkładkę , która wchodzi w rowek jakiejś ośki , lub kołka !!!! Zabezpiecza to ,, cuś ,, przed wypadnięciem !!!  Zobacz , co to jest od środka mechanizmu !!!

PS . wystarczy ją poluzować i można przekręcić tę podkładkę , a wtedy , nawet wyjąć tą oś , lub kołek . Nie wiem , ale może to oś samych wskazówek ... no ale to Ty sama odkryjesz !!!

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się !!!! To znaczy ,,du...a odpadnie ,, ;)

Śrubka mocuje podkładkę , która wchodzi w rowek jakiejś ośki , lub kołka !!!! Zabezpiecza to ,, cuś ,, przed wypadnięciem !!! Zobacz , co to jest od środka mechanizmu !!!

Tak mi się kojarzy...zabezpiecza przed wypadnięciem, ale jak się okaże że coś "wypadnie" i cały mechanizm się rozsypie zanim mrugnę okiem i zapamiętam co do czego było... kto później "poskłada" tą sieczkę ;-)

PS.. tak właśnie jakby to na wysokości wskazówek było...ku czemu to ma służyć.. kurka

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak tam jest z osią wskazówek i możliwe , że to główna oś .

Więc to popuść , przytrzymuj oś wskazówek , wtedy przekręć podkładkę i lekko spróbuj , czy pociągnąć za wskazówki , czy popchać lekko tę ośkę do środka . Zobaczysz co się dzieje i będziesz mogła to cofnąć i zabezpieczyć !!!

Ale jeśli już przystępujesz do rozebrania mechanizmu , to na pewno , te zabezpieczenie będziesz ściągać , bo nie zdejmiesz tylnej płyty werku .

Ps. nic nie powinno się rozsypać , bo jak sądzę , oś jest prosta i nie ma zatoczenia pod łożysko werku . Więc , ta podkładka , ustala pozycją osi i nie pozwala na luz wzdłuż osi ( nawet kilku milimetrowy ) To moje domysły , bo werku w ręku nie mam ;)

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, bez odblokowania tej blaszki nie zdejmę płyty. Najpierw będę "macać" oś..

Rozbiórkę planuję na weekend. Tymczasem nawoskowałam szafę, a dziś polerowanie, gabaryt spory to i machania dużo.

Dolna krawędź drzwi obciera mocno o dół szafy, wiadomo - spore dechy to się trochę rozkalibrowały. Czy jest sens podpiłować dolną krawędź żeby nie tarło, bo czuję że jak drzwiczki dostaną swobody to za jakiś czas znów zacznie dół haczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oś koła minutowego toto trzymie.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oś koła minutowego toto trzymie.

Dziękuję ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypatrz się dobrze zawiasom drzwi :) Ciężar zrobił swoje .

Może tam , da się coś poprawić (  luz .... , lub lekkie uniesienie na zawiasach , .....bądź przesunięcie zawiasów - dolne lub górne ) 

Popatrz dobrze

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mocowanie osi minutowej.

Czy napisać po kolei co robić? Dół drzwi szlifnac i powinno być git...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PM pooglądam..dziś przy polerce będę miała zawiasy na wysokości oczu, może coś wypatrzę :-)

To mocowanie osi minutowej. Czy napisać po kolei co robić?

Jak można poprosić..to oczywiście :-)

Dół szlifnąć? - Szlifnę! :-D

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam telefon i jestem w mieście, ale gdy wrócę na wieś, to napiszę z kompa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam telefon i jestem w mieście, ale gdy wrócę na wieś, to napiszę z kompa...

Dziękuję bardzo!

Wydrukuję sobie a potem przylepię w środku szafy na zaś :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo!

Wydrukuję sobie a potem przylepię w środku szafy na zaś :-D

Ja też raczej odradzałbym szlifowanie, bo uszkodzisz fornir i będzie kłopot. Tak jak proponuje PM pokombinuj z zawiasami. Bo mogą mieć skrzywiony sworzeń albo wyrobione otwory i wkręty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę czy mam fornir czy lite drewno. Jak na razie to NIE wiem co mam bo wyraźnie mi się nie rzuciło fornirowanie.

Wiem tyle że góra szafy (babski łuk) jest z giętej sklejki.

Trące drzwi też uszkadzają fornir jak jest. Mam dwa takie zegary gdzie wlepiałam na krawędziach fornir bo się pozadzierał od tarcia drzwiczek :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może teak

Nie mam najbledszego pojęcia ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też raczej odradzałbym szlifowanie, bo uszkodzisz fornir i będzie kłopot. Tak jak proponuje PM pokombinuj z zawiasami. Bo mogą mieć skrzywiony sworzeń albo wyrobione otwory i wkręty.

Przecież od sztorca nie ma forniru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi