longcase1 481 #2826 Napisano 14 Kwietnia 2019 Mi chodzi o wieńceTeż tak uważam że raczej nie jest to możliwe Ale osie mogły zostać zamienione 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2827 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale czy ktoś mnie oświeci i podpowie - czy koła (bębny to są czy jak się nazywają) na których przemieszczają się łańcuchy w stojącej babie Kieningera są takie same oba-dwa czy też różne?Zaczynam się bać! Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2828 Napisano 14 Kwietnia 2019 Koła samych łańcuchów są jednakowe. Ale też nie powinno się ich zamieniać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2829 Napisano 14 Kwietnia 2019 Koła samych łańcuchów są jednakowe. Ale też nie powinno się ich zamieniaćNo to pół biedy ☺ ale zamienić mogłam, a jakże ..Dziękuję ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2830 Napisano 14 Kwietnia 2019 Najlepiej części poszczególnych sekcji wiązać nitką lub drucikiem i wtedy wkładać do chemii myjącej a same bębny oznakować 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2831 Napisano 14 Kwietnia 2019 Najlepiej części poszczególnych sekcji wiązać nitką lub drucikiem i wtedy wkładać do chemii myjącej a same bębny oznakowaćTeraz to już wiem Na przyszłość będę znakować. A teraz UWAGA- UWAGA!!! I SSOOO? Kto miał rację?Miał rację nasz Kolega wczoraj - sprężyna z linkowego była NIEWYJĘTA!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2832 Napisano 14 Kwietnia 2019 Teraz to już wiem Na przyszłość będę znakować. A teraz UWAGA- UWAGA!!! I SSOOO? Kto miał rację?Miał rację nasz Kolega wczoraj - sprężyna z linkowego była NIEWYJĘTA!!Ale jakaś taka dziwna i ładna ,, niebródka ,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2833 Napisano 14 Kwietnia 2019 No i co z tymi osiami?? Były zamienione? Mają już luz wzdłużny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2834 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale jakaś taka dziwna i ładna ,, niebródka ,, Jaka dziwna? Całkiem prawdziwa, tylko nieużywana i niesmarowana No! Leeeci.. od pół godziny, luz wzdłużny jest na obuch-dwóch osiach, wahadło macha jak w stojącej babie Ale na oko - zabijcie nic nie widać różnicy w osiach, wieńce - a i owszem Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2835 Napisano 14 Kwietnia 2019 Na oko to ciężko zmierzyć średnicę czopa:-)) coś czuję że jest dobrze:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2836 Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie chcę zapeszyć, bo może coś znów przekręciłam, ale mam nadzieję że wyczerpałam limit wpadek na ten raz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2837 Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie chcę zapeszyć, bo może coś znów przekręciłam, ale mam nadzieję że wyczerpałam limit wpadek na ten raz Teraz , to 100 lat bezproblemowe :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2838 Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie chcę zapeszyć, bo może coś znów przekręciłam, ale mam nadzieję że wyczerpałam limit wpadek na ten raz Najlepsza nauka to właśnie na własnych błędach;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2839 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Teraz , to 100 lat bezproblemowe :) Nonono... jeszcze "szkszynia".. Jak znam życie to zaraz wyskoczą jakieś niespodziany Najlepsza nauka to właśnie na własnych błędach;-)Nauka na własnych błędach to byłaby nauka gdybym SAMA znalazła przyczynę!Jeszcze ze 20 lat to kto wie, kto wie Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2840 Napisano 14 Kwietnia 2019 Przecież sama usterkę usunelaś;-)... ważne że chodzi i tyle;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2841 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Przecież sama usterkę usunelaś;-)... ważne że chodzi i tyle;-)Usunięcie usterki to nie to samo co jej zlokalizowanie. Moim zdaniem trafna diagnoza to dużo ważniejsze...O luzach wzdłużnych a i owszem słyszałam, ba - nawet coś tam próbowałam i co z tego, nie olśniło mnie niestety. To jest ta subtelna różnica.Myślę że sama nigdy na to bym nie wpadła ☺ Zasadniczo to nawet mogłoby być tak, że gdy zapytałeś się o te luzy to mogłam bezmyślnie odpowiedzieć - tak sprawdzałam - są.. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2842 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) No i widzisz, jest ok, Ty naprawiłaś swojego , ja też zrobiłem tego junghansa po 3 tygodniach, przy okazji umyłem cały mechanizm (bębnów nie pomyliłem ) , umyłem też sprężyny były w bębnach, naprawiłem dźwignię ...To prawie identyczny/podobny do tego Junghansa ze 111 strony tego wątku . Przy okazji kończę remont skrzyni do Eppnera ... zatem niedziela robocza była dziś , no nie koleżanko ?Palma nam całkiem odbiła. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2843 Napisano 14 Kwietnia 2019 Skrzynka super:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2844 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Junghans nabrał takiego wigoru jak żolnierz na przepustce - super efekt i wdzięczność kolegi. Stał nakręcony tyle lat.Niedziela robocza w pędzie żeby zdążyć. Ja to jeszcze boję się mówić o sukcesie bo psikusy się zdarzają- zobaczymy do jutra.. Na Twoje skrzynie i zegary to muszę zamykać oczy bo mnie muruje z wrażenia, muszę dbać o siebie, żeby się nie zadławić Taką skrzynię to bez wahania powiesiłabym nawet pustą na ścianie Odbijanie palmy w niedzielę palmową jak najbardziej na miejscu Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #2845 Napisano 14 Kwietnia 2019 A ja dzisiaj zrobiłem roczniaka z palcowymi zębnikami i kołkami na kotwicy. Zacząłem o 6 rano i już go nawet wyregulowałem. Wahadło łapie jakieś 250 stopni i chyba tak zostawię. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2846 Napisano 14 Kwietnia 2019 Pokaż fotki... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #2847 Napisano 14 Kwietnia 2019 To nie mój roczniak. Żeby pokazać go publicznie musiałbym poprosić jego właściciela o zgodę. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2848 Napisano 14 Kwietnia 2019 jasne... nie proś, szkoda czasu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2849 Napisano 14 Kwietnia 2019 Ja , dziś mam luz . A jutro zaczynam wiercenie 0.8 . ,oraz składanie , w sumie dwóch mechanizmów ... nowe sprężyny .Ale też skrzynki czekają , więc jest co robić , a czasu brak .Leskos . czy dźwignię w junghansie wymieniałeś , czy lekko wydłużyłeś ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2850 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie wydłużałem , wyregulowałem (popodginałem) dwie pozostałe + delikatnie tą... zegar pracuje bezbłędnie ... jak na razie. taka mała przymiarka mechanizmu ....ze skrzynką . no na pewno będę co miał robić do świąt .... Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach