PM1122 1800 #3226 Napisano 6 Maja 2019 Że też , tak go męczyli .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3227 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Że też , tak go męczyli .... Już z tego wszystkiego otumaniona jestem Teraz do Lenzora powiesiłam tą wagę 990 g. Cholewa - idzie na wstępie..Niemożliwe raczej żeby normalnie pracował na ok. 1000 gram.. Może tylko do sprzedaży ktoś pozaczepiał co miał pod ręką, tak od czapy.Trzy z czterech zegarów były w jednych rękach na bank- sterczynki w nich są pozaklejane na amen tym samym białawym klejem niestety.. Edytowane 6 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 992 #3228 Napisano 6 Maja 2019 Spokojnie z tymi wagami ;)producent przewiduje że opory pracy zawsze wzrosną a nikt nie będzie zaraz gonił do zegarmajstra z czyszczeniem a będzie psioczył że zegar do d... bo stanął po 5 latach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3229 Napisano 6 Maja 2019 Spokojnie z tymi wagami ;)producent przewiduje że opory pracy zawsze wzrosną a nikt nie będzie zaraz gonił do zegarmajstra z czyszczeniem a będzie psioczył że zegar do d... bo stanął po 5 latach Uff..No to jest już coś na spokojnie..Wystraszyłam się, że mam wszystkie wagi z grubą nadwagą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3230 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Gdzie nie zajrzę to siurprajs niestety. Palec drążka kotwicy "dynda" góra-dół. Wisi smętnie w szczelinie wahadła.Upchnęłam granulkę styropianu od spodniej strony tego palca i jako tako natenczas.. Powinnam dogiąć ten gwintowany pręt, na którym ten palec jest mocowany?A może jakąś maciupką podkładkę wcisnąć pod palec? Edytowane 6 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3687 #3231 Napisano 6 Maja 2019 Wyprostuj to, co jest wygięte Bardziej prawdopodobne, że to mosiężna część się wygła. Problemu nie będzie, bo się trzymie na 2 śrubkach. Przy okazji, to typ III regulatora wychwytu wg Everetta. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3232 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) A to musiondz się mógł wygłąć?Ha! Nie pomyślałam. Typ III regulatora wychwytu wg Everetta.. no tak, przecież.. ○○ Dziękuję! Edytowane 6 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3233 Napisano 6 Maja 2019 A to musiondz się mógł wygłąć?Ha! Nie pomyślałam. Typ III regulatora wychwytu wg Everetta.. no tak, przecież.. ○○ Dziękuję!Tylko ostrożnie z tym prostowaniem , by czego innego nie pogiąć , czy połamać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3234 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Zakuwając na pamięć nazwę wg Everetta, dumam co tu począć Okucia już zamówiłam. Tu rękodzieło takie jakie sama z ciasta na pierogi bym wycięła. Nic dziwnego że "palec" opadł Tą szerzącą się dziurę wypadałoby zaślepić.Kawałek drewienka i szpachlą obszczelnić? A potem jakoś (no właśnie - jakoś) nową szczelinę wydłubać żeby się nie rozpadło ..Jak Wy byście zrobili?Tylko ostrożnie z tym prostowaniem , by czego innego nie pogiąć , czy połamać .Ręce mi się już trzęsą od ostrożności Edytowane 6 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3235 Napisano 6 Maja 2019 Tą dziurę pod blaszką , to faktycznie kawałek drewienka wkleić i nieco szpachli . Ale blaszkę , to chyba trzeba dorobić nową .Ma tylko ta jedną i z tyłu tylko śrubki z podkładkami . ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3236 Napisano 6 Maja 2019 Blaszki już zamowiłam nowe. Tu są dwie- obie takie wytrachane z blachy..I też nie wiem czy fachowo powinna być jedna przodem czy dwie - i przodem i tyłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3237 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Blaszki już zamowiłam nowe. Tu są dwie- obie takie wytrachane z blachy..I też nie wiem czy fachowo powinna być jedna przodem czy dwie - i przodem i tyłem O nowe blaszki ! W Lenzkirchu ? To może koledzy powiedzą jak prawidłowo , Bo jak wiesz , w jednych zegarach , blaszka tylko z przodu , a z tyłu małe podkładki z nakrętkami . A w innych są dwie blaszki ... no i nie wiem PS. W sumie , jak jedna , to lepiej wahadło chodzi , ... bo lekkie skręcenie wahadła , nie blokuje i nie wygina palca . ( brak dodatkowych oporów i problemów ) Edytowane 6 Maja 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3238 Napisano 6 Maja 2019 Tak jak mówisz PM. Chyba jedną blaszkę zapodam i zobaczymy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3239 Napisano 6 Maja 2019 Tak jak mówisz PM. Chyba jedną blaszkę zapodam i zobaczymy Ja w jednym miałem dwie i nie wiem dlaczego , a tak , to zawsze jedna . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3240 Napisano 6 Maja 2019 (edytowane) Ja w jednym miałem dwie i nie wiem dlaczego , a tak , to zawsze jedna .To, że druga blaszka z tyłu może nieco się ocierać o palec regulatora przy lekkim skręceniu wahadła to mnie bardzo przekonuje.Tylko to zaklejanie dziury będzie trudne. Najlepiej byłoby tak dziurę pomniejszyć żeby już szczelina została, bo jak później ją wydłubać. A dziura szeroka, nowa blaszka może mieć problem z zakryciem jej brzegów. Coś wykombinuję ☺ Edytowane 6 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3241 Napisano 6 Maja 2019 To, że druga blaszka z tyłu może nieco się ocierać o palec regulatora przy lekkim skręceniu wahadła to mnie bardzo przekonuje.Tylko to zaklejanie dziury będzie trudne. Najlepiej byłoby tak dziurę pomniejszyć żeby już szczelina została, bo jak później ją wydłubać. A dziura szeroka, nowa blaszka może mieć problem z zakryciem jej brzegów.Coś wykombinuję ☺Poczekaj na blaszkę , wtedy przymierzysz bez przykręcania i będziesz wiedziała , co i gdzie Najlepiej coś dostrugać scyzorykiem ( tak na luźno , bez wcisku , bo i tak to wkleisz ) Szczelinę zostaw dość dużą , by nic już nie dłubać . W jednym miałem dużą ,ale bardziej po jednej stronie i palec zahaczał o to . Dziwiło mnie , takie nierówne bujanie wahadła , a nawet zatrzymanie zegara . To była przyczyna ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3242 Napisano 7 Maja 2019 Zleciało nie wiedzieć kiedy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3243 Napisano 7 Maja 2019 Koleżanko Yodekmoje gratulacje. Życzę kolejnych wspaniałych lat w tym gronie, oraz pięknych okazów w kolekcji. Twoje posty czyta się jak bajkę i są świetną odskocznią od trudnej codzienności. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #3244 Napisano 7 Maja 2019 No cóż starzejesz nam się koleżanko ... . Gratuluje ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3245 Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) Koleżanko Yodekmoje gratulacje. Życzę kolejnych wspaniałych lat w tym gronie, oraz pięknych okazów w kolekcji. Twoje posty czyta się jak bajkę i są świetną odskocznią od trudnej codzienności.DZIĘKUJĘ Z zainteresowaniem moimi postami i głupotami jakie wypisuję to mam mały problem, bo nie za bardzo pojmuję, że TO chce się komuś czytać...Ale skoro czytacie to mam podejrzenie, że zdolna jestem niesłychanie, najpiękniejsze mam ubranie, jak coś powiem, to już powiem, śpiewam lepiej niż w operze..Jestem wiotka, jestem zgrabna .. No cóż starzejesz nam się koleżanko ... . Gratuluje !Dziekuję! Edytowane 7 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #3246 Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) Ale maffinka mało zegarowa .Ja , na nieco poważniejszą okazję dostałem kiedyś coś takiego ... Po-czym zjadłem ... toto ... Edytowane 7 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3247 Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) Ale maffinka mało zegarowa .Ja , na nieco poważniejszą okazję dostałem kiedyś coś takiego ... PAMIĘTAM!Robiło duże wrażenie więc nie sposób było żeby umknęło z pamięci. Zdaje się że 10 czerwca.. Muffinka taka sobie bo okoliczność nie zwala z nóżek Edytowane 7 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3248 Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) W Rychu, pod własnym ciężarem opada duża wskazówka- minutowa.Zaglądam do przekładni chodu. I nie łapię o co tu chodzi.Na osi wskazówkowej u nasady siedzi maciupka druciko-sprężynka? Chyba ma robić za "cierność"..? Zdjęcie pierwsze.Na drugim.zdjęciu z profilu widać że zazębienia kół coś chyba nie teges - ledwo się zazębiają.Na trzecim zdjęciu- zazębienia bez drucika - jest lepiej ale wskazówka minutowa leci w dół. Drucik ma zadanie ważne chyba.Coś tu nie kmini.Plissss... Szukam "oporu"!! Gdzie mój opór?? Edytowane 7 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #3249 Napisano 7 Maja 2019 Brakuje tam w miejscu "sprężynki", którą należy wywalić, takiej stalowej blaszki w kształcie wygiętej łódeczki z dziurką w środku. Ona robi za sprzęgiełko. Fotki telefonikiem palnięte, ale ogólnie widać o so chozi. Jeżeli oczywiście pytasz o mechanizm Gebruder Resch . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #3250 Napisano 7 Maja 2019 Dokładnie. Fibo ma 100% racji tego brakuje . Oś minutowa ma wyraźnie występ dla montażu tej sprężynki . Po założeniu wskazówek ćwiertnik się obniża i koła pasują do siebie pracując w jednej płaszczyźnie. Taką sprężynkę można samemu wyciąć i nawiercić ze starej zużytej sprężyny do zegara. No trochę że masz szlifierkę taśmową i wiertarkę stołową - to zajmuje to równo 2 minuty... Tak na przyszłość to w prawie każdym wiedeńczyku masz taki "dinks" ... więc jeśli się przymierzasz do tych zegarów 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach