PM1122 1785 #2701 Napisano 11 Kwietnia 2019 Tak , to któryś z nich ! Jak chodzi lepiej , to OK .Ale , może też być inna przyczyna ..... w każdym razie , jak szedł parę godzin , to nie jest źle .. Oby znaleźć tylko tą zawadę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2702 Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Oby znaleźć tylko tą zawadę Taa.. szukanie igły w stogu siana Tak jak samochodziarze na forumach wołają- Ratunku! Pomocy! Mój samochód nie chce odpalić!I se szukajcie..milion powodów Z instrukcji obsługi sprzętu agd/rtv - jak nie działa to sprawdź czy wtyczka jest w gnieździe zasilającym, a jak jest i dalej nie działa to należy wezwać serwis.. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2703 Napisano 11 Kwietnia 2019 To wcale nie jest nic złego , że się zmniejszył wychył trochę, spokojnie, napisz jak się zatrzyma. Niestety do właściwego położenia dochodzi się doświadczalnie. Dasz radę . Pomyśl że się czegoś znowu nauczysz ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #2704 Napisano 11 Kwietnia 2019 Sprawdż jeszcze czy palec regulatora drążka wychwytu ma odpowiedni luz w szczelinie wahadła i czy wahadło nie napiera na regulator bo tu może leżeć problem 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2705 Napisano 11 Kwietnia 2019 Sprawdż jeszcze czy palec regulatora drążka wychwytu ma odpowiedni luz w szczelinie wahadła i czy wahadło nie napiera na regulator bo tu może leżeć problemSłusznie ! Tu też kiedyś problem znalazłem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2706 Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) To wcale nie jest nic złego , że się zmniejszył wychył trochę, spokojnie, napisz jak się zatrzyma. Niestety do właściwego położenia dochodzi się doświadczalnie. Dasz radę . Pomyśl że się czegoś znowu nauczysz ... Ha, przecież ja już dzięki Wam się dziś czegoś nauczyłam- półmostek może zbyt mocno dociskać, ale można nim ciut manewrować, no i dowiedziałam się że oś kotwicy ma tu regulację i co można z tą regulacją robić (albo zepsuć) i wreszcie odgadłam po co są tajemnicze "sznyty" na wewnętrznej stronie płyt! To dużo wiedzy Sprawdż jeszcze czy palec regulatora drążka wychwytu ma odpowiedni luz w szczelinie wahadła i czy wahadło nie napiera na regulator bo tu może leżeć problemDzięki Tom - luz w szczelinie jest dobry - aż za dobry bo "plumka" przy wychyłach wahadła na tyle denerwująco, że brzegi szczeliny oblecialam ociupiną smaru żeby nie dzwonił palec Ale ciii-cho-szaaa - na razie skurczybyk leci sobie, jakoś 3 godzina będzie Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2707 Napisano 11 Kwietnia 2019 to powinien pójść ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2708 Napisano 11 Kwietnia 2019 to powinien pójść ...Zamknę drzwi solidnie żeby sobie całkiem nie poszedł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2709 Napisano 11 Kwietnia 2019 Dwa razy już to przerabiałem ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2710 Napisano 12 Kwietnia 2019 Cześć.Siedem godzin szedł i stop niestety drepczę w kółko.Miłego dnia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2711 Napisano 12 Kwietnia 2019 Cześć , kiedy się zatrzymał w jakim położeniu? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2712 Napisano 12 Kwietnia 2019 Teraz o 12.25, poprzednio o 10.35Wskazówki nie zaczepiły się o siebie. To jakiś wredny, ukryty powód. Wahadło po trąceniu było "głuche" najwyraźniej nie przenosi się napęd na kotwicę czy co..dopiero za którymś razem zaskakuje i tyka. Raczej zdalnie to za wiele się już nie wymyśli. Założyłam cięższą o 150 gram wagę, zobaczymy.Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2713 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Witajcie:-) Ja bym na Twoim miejscu nie zmieniał pozycji kotwicy kręcąc mimośrodem... no chyba że znasz zasady działania wychwytu Grahama. Postaraj się nastawić mimośród tak jak był bo zakładam że był w miarę poprawnie ustawiony. W mojej opinii jest problem pod tarczą. Sprawdź czy czasem ćwiertnik jest zbyt mocno wciśnięty na oś minutową i kołek stalowy trze o płytę mechanizmu.Ewentualnie zdemontuj całą przekładnie wskazań i puść zegar. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2714 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Witajcie:-) Ja bym na Twoim miejscu nie zmieniał pozycji kotwicy kręcąc mimośrodem... no chyba że znasz zasady działania wychwytu Grahama. Postaraj się nastawić mimośród tak jak był bo zakładam że był w miarę poprawnie ustawiony. W mojej opinii jest problem pod tarczą. Sprawdź czy czasem ćwiertnik jest zbyt mocno wciśnięty na oś minutową i kołek stalowy trze o płytę mechanizmu.Ewentualnie zdemontuj całą przekładnie wskazań i puść zegar.Ojej - witaj longcse1 Jak wrócę do domu to będę czynić wg Twoich wskazówek, mimosród przestawię w poprzednią pozycję i ew. zdemontujęprzekładnię wskazań - DZIĘKUJĘ serdecznie Zasada działania wychwytu Grahama - piękna nazwa - tyle się na nim znam Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2715 Napisano 12 Kwietnia 2019 Kręcąc mimośrodem ustawiamy odpady palet kotwicy ;-) tutaj trzeba trochę praktyki ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2716 Napisano 12 Kwietnia 2019 Kręcąc mimośrodem ustawiamy odpady palet kotwicy ;-) tutaj trzeba trochę praktyki ;-)Praktyka i wiedza stanowi clou tematu. Moje manipulacje to marsz na krawędzi dachu - albo przejdę albo zlecę ze wskazaniem na to drugie..Dobrze że mam punkt zaczepienia i mogę błądzić w mniej rozległym zakresie niż po całym mechaniźmie.Jak to dobrze że czasem czuwasz nad nami zbłąkanymi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2717 Napisano 12 Kwietnia 2019 Dobrze by było jak byś dała zdjęcie samej kotwicy i palet. Żeby określić ich stan i czy są właściwe włożone.... bo z tym różnie bywa ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2718 Napisano 12 Kwietnia 2019 Dobrze by było jak byś dała zdjęcie samej kotwicy i palet. Żeby określić ich stan i czy są właściwe włożone.... bo z tym różnie bywa ;-)Oczywiście zrobię zdjęcia i wrzucę do fachowej oceny po południu ☺Dziękuję, że znalazłeś chwilę na porady w swoim bardzo zapracowanym czasie. Wstałam dziś zniechęcona widokiem bezczynnego mechanizmu i zerowymi pomysłami na szukanie, a tu proszę - Mikołaj (Zajączek) podrzucił kilka pomysłów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2719 Napisano 12 Kwietnia 2019 Siedem godzin ... to musi być drobiazg . Pewnie jak kolega pisze , coś z ćwiertnikiem , czy ćwiartką .... bo jak mówią , bez ćwiartki , czy połówki nie da rady 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2720 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Siedem godzin ... to musi być drobiazg . Pewnie jak kolega pisze , coś z ćwiertnikiem , czy ćwiartką .... bo jak mówią , bez ćwiartki , czy połówki nie da rady Haha - PM - chyba tak, jak się okaże że to ćwiertnik to cholewa- kupię se ćwiartkę ale nie wiem czy wypiję bo niesmaczna ale se kupię Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2721 Napisano 12 Kwietnia 2019 Żadnej logiki, żadnej..Zaraz będzie 12 godzin jak idzie..Chyba go nie tykać teraz, czekać aż znowu stanie?Fakt, że na wadze 1450 g. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2722 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Wahadło ma ładny wychył na podziałce wychylnika?? Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2723 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Ostatnio ten wychył się poprawił bo był mizerny (wg mnie) ale kiedy to nastąpiło to nie mam pojęcia, chyba niekoniecznie dziś z powodu większej wagi. Tak na oko na niecałych 3 cm koncówka wahadła się wychyla od krańca do krańca.Chyba poczekam do jutra i jak się nie zatrzyma to powieszę oryginalną wagę 1300 g. Wisi na zwyklej desce więc wychylnika nie ma, podlożyłam linijkę Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2724 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Zastanawiam się czy kotwica jest dobrze ustawiona na mimośrodzie...Czy są zachowane spoczynki na paletach, czy czasem ząb nie spada ma powierzchnię impulsu To wychylenie nie jest zbyt duże jak na wagę blisko 1.5kg Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2725 Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Zastanawiam się czy kotwica jest dobrze ustawiona na mimośrodzie...Czy są zachowane spoczynki na palach, czy czasem ząb nie spada ma powierzchnię impulsuCzary - mary nic nie rozumiem, nic dziwnego Może niech sobie leci poki znów nie stanie, a jak nie stanie to powrót starej wagi i znów poczekać co będzie. Jeśli na tej wadze będzie szedł, a na lżejszej nie to coś da do myślenia. Trzeba czekać żeby mieć pewność jakąś a Tobie nie zawracać głowy gdybaniem i zabierać czas. Ćwiertnik mam na oku jakby co będę sprawdać czy nie trze.. Mimosród przestawiłam do poprzedniego położenia na tyle na ile pamiętam Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach