LESKOS 3470 #2801 Napisano 14 Kwietnia 2019 cześć 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2802 Napisano 14 Kwietnia 2019 Cześć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2803 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Żeby nie było że tylko ty masz problemy z zegarem ... walczę 3 tydzień (tak na lekko) z zegarem kolegi. Sprężyna Junghansa, 20 lat stała na nakręconych sprężynach. A stanął po naprawie. Ktoś skrócił jedną dźwignię i zaczęły się problemy. No ale wczoraj udało się zidentyfikować o co chodzi (już nie miałem pomysłów). dziś muszę "to" donitować/dolutować ... Zegar za 5 gr, a problemów 1000. Ale po rodzicach i komuś zależy ....Za chwilę muszę się zabrać za to... Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2804 Napisano 14 Kwietnia 2019 Trzy tygodnie? Nie zdzierżyła bym ⊙⊙ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2805 Napisano 14 Kwietnia 2019 Trzy tygodnie?Nie zdzierżyła bym ⊙⊙Oj tam , oj tam . Dałabyś radę Czasem , tak to jest , że znaleźć przyczynę , nie tak łatwo . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2806 Napisano 14 Kwietnia 2019 Oj tam , oj tam . Dałabyś radę Czasem , tak to jest , że znaleźć przyczynę , nie tak łatwo . Święta racja.Cały dowcip polega na znalezieniu przyczyny..O ile idziemy dobrym tropem (tzn. czy jeszcze czegoś nie zamieniłam, przekreciłam, nawinęłam) to tylko dzięki wiedzy i pomysłom kolegi longase1 jest szansa.Gdyby nie on to nie miałabym szans 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2807 Napisano 14 Kwietnia 2019 Napewno nic nie pokręciłaś !!! Już bardzo dobrze kumasz o co chodzi Zastanawia mnie tylko , dlaczego ten jeden bęben ciasno siedzi ? Przecież rozstaw płyt , a więc zatoczenie osiek jest takie same ! Więc zwróć uwagę na to !Nie ma co snuć przypuszczeń , trzeba się przyjrzeć i pomyśleć ,, o co tu chodzi ,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2808 Napisano 14 Kwietnia 2019 Napewno nic nie pokręciłaś !!! Już bardzo dobrze kumasz o co chodzi Zastanawia mnie tylko , dlaczego ten jeden bęben ciasno siedzi ? Przecież rozstaw płyt , a więc zatoczenie osiek jest takie same ! Więc zwróć uwagę na to !Nie ma co snuć przypuszczeń , trzeba się przyjrzeć i pomyśleć ,, o co tu chodzi ,, Tak samo zachodzę w głowę! O co tu chodzi, rozumiem różne zastosowanie bębnów ale dlaczego oś jednego i drugiego miałyby być inne. W tej samej przestrzeni między płytami jedna oś ma luz wzdłużny, a druga nie?Toczenie środkowego odcinka tych osi różna, średnice różne, ja pierdziu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2809 Napisano 14 Kwietnia 2019 Środkowy odcinek ( między łożyskami ) raczej jest ten sam ! ( średnice , zęby , itd .... to różnie , ale rozstaw musi zgadzać się z płytami ... z małym luzem )Jakby co , to zmierz , bo może kiedyś wymieniano bęben . Jeśli mają tak samo , to może jedna płyta werku nie jest prosta ( spadła komuś , lub była stuknięta młotkiem ... czy cóś ) Noooo , jakiś mały defekt . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2810 Napisano 14 Kwietnia 2019 Środkowy odcinek ( między łożyskami ) raczej jest ten sam ! ( średnice , zęby , itd .... to różnie , ale rozstaw musi zgadzać się z płytami ... z małym luzem )Jakby co , to zmierz , bo może kiedyś wymieniano bęben . Jeśli mają tak samo , to może jedna płyta werku nie jest prosta ( spadła komuś , lub była stuknięta młotkiem ... czy cóś ) Noooo , jakiś mały defekt .Moja rozchuśtana wyobraźnia właśnie podsuwa mi różne czarne pomysły. Skoro osie powinny być takie same to po przełożeniu - teoretycznie - problem może być nadal, krzywa płyta czy co.. o matko jedyna. . matko jedyna!Przy składaniu płyta nie wchodziła tak lekko jak moje poprzednie mechanizmy. To byl znak! Znak! Z niebios! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2811 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Napewno nic nie pokręciłaś !!! Już bardzo dobrze kumasz o co chodzi Zastanawia mnie tylko , dlaczego ten jeden bęben ciasno siedzi ? Przecież rozstaw płyt , a więc zatoczenie osiek jest takie same ! Więc zwróć uwagę na to !Nie ma co snuć przypuszczeń , trzeba się przyjrzeć i pomyśleć ,, o co tu chodzi ,, Może być minimalna różnica w średnicy czopów;-) ponad to osie na pewno nie są takie same;-)) Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2812 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Może być minimalna różnica w średnicy czopów;-) ponad to osie na pewno nie są takie same;-))Uff.. średnica czopów i osie nie są takie same, oj to dobrze (choć źle bo zegar nie idzie, co mu szkodziło chodzić normalnie pomimo przestawienia osi ) PS Jak ja bym zrobiła taki numer przy pierwszym rozbieranym Beckerze to moja przygoda z zegarami skończyłaby się zanim się zaczęła Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2813 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Moja rozchuśtana wyobraźnia właśnie podsuwa mi różne czarne pomysły. Skoro osie powinny być takie same to po przełożeniu - teoretycznie - problem może być nadal, krzywa płyta czy co.. o matko jedyna. . matko jedyna!Przy składaniu płyta nie wchodziła tak lekko jak moje poprzednie mechanizmy. To byl znak! Znak! Z niebios! Spoko , spoko ... nie panikować :) Może być minimalna różnica w średnicy czopów;-) ponad to osie na pewno nie są takie same;-))Zgadza się ! Różnią się , ale ośki muszą pasować do rozstawu płyt ... a tu na jednej ciasno Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2814 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Myślę że pewnie jeszcze dzisiaj się o tym przekonasz. Jak rozbierzesz werk to porównaj je że sobą;-).Twój werk nie jest wyposażony w mpz to ta różnica jest nie wielka. Ale może być inna głębokość osadzenia koła napędowego;-) Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2815 Napisano 14 Kwietnia 2019 Myślę że pewnie jeszcze dzisiaj się o tym przekonasz. Jak rozbierzesz werk to porównaj je że sobą;-).Twój werk nie jest wyposażony w mpz to ta różnica jest nie wielka. Ale może być inna głębokość osadzenia koła napędowego;-)Acha.. Inna głębokość osadzenia koła. Fju-fju. Niby nic nie widać a tam w tych osiach i bębnach tyle niuansów, detali. Ehhh..beczkę soli trzeba zjeść zeby to wszystko ogarnąć. Porównam, porównam. Pytanie tylko czy ja gołym okiem coś wyłapię. ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2816 Napisano 14 Kwietnia 2019 Mam nadzieję że przy okazji nie zamieniłaś też kół napędowych;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2817 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam nadzieję że przy okazji nie zamieniłaś też kół napędowych;-)Aaaaa!! Kurnia, a jeżeli tak?? Co robić? Co robić... gdzie tu lecieć, gdzie szukać?Jak rozpoznać? Eee.. chyba mnie wpuszczacie "w maliny"? Jeszcze parę postów Longcase1, a przekonasz mnie (bez problemu) ale i resztę forumowiczów, że pozamieniałam jeszcze kilka kół i wiatraczek założyłam odwrotnie i linki na bębnach Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2818 Napisano 14 Kwietnia 2019 Koło napędu bicia jest zazwyczaj nieco mniejszej średnicy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2819 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Koło napędu bicia jest zazwyczaj nieco mniejszej średnicy.Lepiej późno niż później. Dobrze, że wreszcie się o tym dowiedziałam hehe..Zaczynam głęboko , ale to głęboko zastanawiać się, JAK ja składałam poprzednie trzy linkowce, no JAK?Szkoda że w grach losowych nie mam tyle farta.. Trzy linkowce no i stojącą BABĘ..ona też ma różnicę na kołach? Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2820 Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie złoży z zamienionymi... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2821 Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie złoży z zamienionymi... Osie mi się udało zamienić i nawet dobę sobie chodził 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2822 Napisano 14 Kwietnia 2019 Mi chodzi o wieńce 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2823 Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Obstawiam wiatraczek ... za słabe chłodzenie i się przegrzewa Ps . trafiłem , czy znów pudło ? Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2824 Napisano 14 Kwietnia 2019 Obstawiam wiatraczek ... za słabe chłodzenie i się przegrzewa Ps . trafiłem , czy znów pudło ?Haha.. Trzeba było od razu tak mówić!Brak chłodzenia! Wszystko jasne :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2825 Napisano 14 Kwietnia 2019 OOoo , chociaż raz w życiu trafiłem ! Żeby jeszcze tak w Totka trafić ... :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach