PM1122 1790 #3051 Napisano 26 Kwietnia 2019 Co do miesięczniaków , to mój T. Haller chodził 17 dni. Więc mam pół miesięczniaka ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3052 Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Co do miesięczniaków , to mój T. Haller chodził 17 dni. Więc mam pół miesięczniaka !O kurka, PM masz unikalny okaz Półmiesięczniak - to brzmi dumnie!Ja tylko "ćwierć-siaki" posiadam ☺ Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #3053 Napisano 27 Kwietnia 2019 Kupiłaś kwadransa ? poszedł ... w dobrej cenie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3054 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Kupiłaś kwadransa ? poszedł ... w dobrej cenie Nie kupiłam Bicie kwadransa jednak mnie trochę zbiło z tropu i nie dałabym rady go sama umyjać. I Pan sprzedawca nie przesłał mi zdjęcia pleców pomimo, że wcześniej ochoczo korespondował nt. płatności A po drugie zastanawiałam się nad zalicytowaniem 2500 zł to i tak ktoś by mnie przebił mimo wszystko Ale rzeczywiście cena dobra poszła.. Za to Pan od lenzowej liry zmienił zdanie i zgadza się na wysyłkę za pobraniem heh..musiałam się wykręcić Wzięłam się za mycie brytka wreszcie, a że się sprężyn boję jak prądu to trochę zeszło.Po otworzeniu bębna ze sprężyną bicia - oś się luźno wysunęła.Teraz d..a blada?Jak ją się wsunie w bęben to łapie sprężynę ale to chyba grozi zesunieciem się sprężyny z zaczepu na osi w trakcie nakręcania? Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3055 Napisano 27 Kwietnia 2019 Teraz d..a blada?Jak ją się wsunie w bęben to łapie sprężynę ale to chyba grozi zesunieciem się sprężyny z zaczepu na osi w trakcie nakręcania?Nie ... wszystko OK . Teraz potrzebny mechanizm , do wyciągania , lub wkładania sprężyny do bębna . Niedawno ktoś wrzucił filmik z netu i pytał , czy to dobre . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3056 Napisano 27 Kwietnia 2019 Nie ... wszystko OK . Teraz potrzebny mechanizm , do wyciągania , lub wkładania sprężyny do bębna . Niedawno ktoś wrzucił filmik z netu i pytał , czy to dobre .Acha - dzięki Niestety sprężyna była kąpana w półotwartym bębnie w benzynie, i tyle jej musi wystarczyć.Nie mam narzędzia, a nawet gdybym miała to i tak się boję.. I tak dużo brudu się wypłukało, lepiej niż nic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3057 Napisano 27 Kwietnia 2019 Tylko zapodaj oliwę przed zamknięciem bebna 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3058 Napisano 27 Kwietnia 2019 Tylko zapodaj oliwę przed zamknięciem bebnaZapodałam dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3059 Napisano 27 Kwietnia 2019 A już myślałem że będziemy kwadrans czyścić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3060 Napisano 27 Kwietnia 2019 A już myślałem że będziemy kwadrans czyścićZa bardzo "gadatliwe" te kwadranse.27 tysięcy na miesiąc to nie na moje nerwy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3061 Napisano 27 Kwietnia 2019 Czyli będzie miesięczny chodzik;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3062 Napisano 27 Kwietnia 2019 A w tym mechaniźmie co próbuję złożyć to widzę "warstat" godny mojej fachowości chyba.Ktoś wyrobione łożysko dopasował poprzez wlutowanie kawałka drucika.Niedługo to ja też tak będę umiała Czyli będzie miesięczny chodzik;-)Chodzik będzie na bank ale nie miesięczny jeszcze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3063 Napisano 27 Kwietnia 2019 To fachowiec , jakby z moich stron 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3064 Napisano 27 Kwietnia 2019 To fachowiec , jakby z moich stron Oj PM - wszyscy z Twoich stron U nas też są zdolni, a jakże. Jeszcze trochę i ja też tak będę mogła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3065 Napisano 27 Kwietnia 2019 Oj PM - wszyscy z Twoich stron U nas też są zdolni, a jakże. Jeszcze trochę i ja też tak będę mogła Ojjj , to trzeba dłuuugo terminować , by taki stopień fachowości osiągnąć ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3066 Napisano 27 Kwietnia 2019 No , ale w końcu , co to za zegar ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3067 Napisano 27 Kwietnia 2019 No , ale w końcu , co to za zegar ?Bufeciak Smiths Enfield... Przed chwilą zdobyłam ze złomu kolejny, ruina taka. Ma genialne wahadło.Plaster ołowiu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3068 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Ten bufeciak co ma plastikową kotwicę?? Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3069 Napisano 27 Kwietnia 2019 Bufeciak Smiths Enfield... Przed chwilą zdobyłam ze złomu kolejny, ruina taka. Ma genialne wahadło.Plaster ołowiu ORYGINAŁ .... z całą pewnością 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3070 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) A kto powie czy tego typu zegary, (skrzynki) - miały politurę czy używano już czegoś innego (lakierów)?Ten bufeciak co ma plastikową kotwicę??Nie, to nie ten.Przywlokłam drugi i z nich dwóch złożę jeden, jak się uda Bufeciak po umyjaniu i złożeniu jest na rozruchu - na razie idzie i wychwyt trzeba uregulować ten z drugiego zdjęcia.Na pierwszym "złomek" Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #3071 Napisano 27 Kwietnia 2019 Ja próbuje odtworzyć zegar typu Brettluhr na mechanizmie, najprawdopodobniej wyprodukowanym w warsztacie Elsnera (znalazłem identyczny mechanizm w necie). Taka zabawka z systemem huygensa. Zobaczymy co wyjdzie w efekcie końcowym. Miniaturka , mało miejsca zajmuje , 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3072 Napisano 27 Kwietnia 2019 U mnie , w grzebieniu , śrubka coś nie teges , to ją przylutowano A podstawa pod mechanizmem , chyba przykręcona śrubami pionizera . Tak sądzę , a jak wy myślicie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3073 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Taką śrubę jak u Ciebie to jakbym gdzieś przy mocowaniu mechanizmu widziała ...Hmm - czy nie jest taka sama (prawie)? Mam w Kiniowym Unionie:) Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #3074 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie !Bo u mnie , tylko cienki łepek , jak w pionizerze , a u Ciebie z dłuższym zatoczeniem , że można swobodnie , łepek śruby , palcami kręcić .Więc , ja dokręcając ją do podstawy , mam problem . Myślę , że albo z mosiężnym i większym łbem , albo zwykłe oksydowane , z łbem na wkrętak.PS. mechanizm do sanek , mocowany jest bocznymi śrubami i te są dobre ! Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3075 Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Od 6 rano robota . Złomek rozebrany, wykąpany i złożony. Zbudowałam mu "rusztowanie" ze styropianu, żeby posadowić mechanizm do rozruchu, uroczy Ruszył (na razie).Przy okazji rozwaliłam sprężynkę wahadła, ehh Składałam ją prowizorycznie i pozalepiałam blaszki kropelką..hehe - genialnie, prawda? Ciekawe kiedy spadnie wahadło.. I wygięłam końcówkę osi, próbując dwoma śrubokrętami zesunąć zabierak grzebienia.. Zabieraka nie zdjęłam w końcu, myłam płytę z osią i zabierakiem wespół. Na weekend ciut dużo wrażeń - przez te wieglachne sprężyny jestem permanentnie zestresowana Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach