PM1122 1786 #476 Napisano 29 Grudnia 2018 Czy to chodzi o tę sławną kotwicę z tworzywa? Jeżeli to ta to kiedyś była na forum dyskusja o tej kotwicy.To chyba ta , ale że Yodka , więc ona musi potwierdzić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #477 Napisano 29 Grudnia 2018 To chyba ta , ale że Yodka , więc ona musi potwierdzić Ok Jeżeli dobrze pamiętam to były tam zdjęcia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #478 Napisano 29 Grudnia 2018 Kotwica z tworzywa???? Tak to na pewno zapewnia długie lata pracy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #479 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Ok Jeżeli dobrze pamiętam to były tam zdjęcia?Arek - tak, dokładnie ☺ Ale macie pamięć, fju, fju :-) To taki typowy bufeciak - kwadransowy z melodyjką, chyba lata 30-ste ☺ Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #480 Napisano 29 Grudnia 2018 Chętnie bym na to spojrzał.Może jakieś zdjęcia albo link do tego wątku... jeśli można 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #481 Napisano 29 Grudnia 2018 Chętnie bym na to spojrzał.Może jakieś zdjęcia albo link do tego wątku... jeśli możnahttp://zegarkiclub.pl/forum/topic/162392-kominkowy-lauffer-pomoc-dla-bezdomniaka/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #482 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Ta kotwica jest dosyć prosta do zrobienia ze stali. Szkoda żeby taki zegar stał. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #483 Napisano 29 Grudnia 2018 Ta kotwica jest dosyć prosta do zrobienia ze stali. Szkoda żeby taki zegar stał.Popieram !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #484 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Prosta??? A niech ją drzwi ścisną ;-) Zegar ma uszkodzony system bicia ale zależało mi tylko na chodzie, na tykaniu po prostu.. miałam nadzieję, ze to pospolita kotwica i gdzieś znajdę zamiennik ☺. Nie ma zamienników. Nakład pracy przy dorabianiu kotwicy chyba nieadekwatny do stanu zegara. Mam do niego sentyment bo to jedna z pierwszych zdobyczy choć "nieżywa" i to chyba m.in. od niego się zaraziłam "zagarzycą". I poleciałooo :-D Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #485 Napisano 29 Grudnia 2018 Jeśli to od tego zegara się zaczęło to tym bardziej powinien być sprawny. Ale przy pomocy srajfona to go raczej nie naprawie:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #486 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Loncase1 - ja przy pomocy srajtfona robię prawie wszystko ale fakt, prania nie nastawię i zupy nie ugotuję... ;-)Hmmm, mam mieszane uczucia - z tym werkiem i kotwicą odwiedziłam dwóch zegarmistrzów - tybylców, tzn. w Koszalinie. Były wzdechnięcia, mruczenie, mamrotanie , wzruszanie ramionami i w domyśle "idź babo z tym złomem" więc sobie darowałam. Stoi u mnie w biurze i "straszy" dziewczyny ;-) Błąd - u trzech był werk, mąż był z nim tez :-) Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #487 Napisano 29 Grudnia 2018 No cóż ja na mieszane uczucia to lekarstwa nie mam:-) trochę kotwic w życiu zrobiłem. Myślę że są tutaj tacy którzy to potwierdzą. Wybór pozostawię Tobie:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #488 Napisano 29 Grudnia 2018 Może plastik , bo ciszej tyka ? Ale jak w biurze ... no , to chyba tykać głośno może !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #489 Napisano 29 Grudnia 2018 Myślę że plastik był po to żeby zegary się sprzedawały. Krótsza żywotność zapewnia sprzedaż. Długowieczność nie sprzyja koniunkturze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #490 Napisano 29 Grudnia 2018 To pewne ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #491 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Longase1 - to, że parę kotwic dorobiłeś" to jestem pewna bez potwierdzania..I pewnie jeszcze tysiąc albo dwa jakiś cudeniek.Nawet z tego powodu, że zajmujesz się tak wszechstronnie, to głupio jakimś duperelkiem zawracać głowę Tobie. Tym bardziej, że zegar sfatygowany.Ja to boję się, że kiedyś tak coś wytnę przy gmeraniu w jakimś zegarze że tylko Święty Boże pomoże i Ty. I wtedy pokajawszy się o bijąc w piersi będę Twojej pomocy i porady potrzebować :-)A wiadomo, że uprzejmości i cierpliwości nie należy nadużywać. Tak myślę że jesteś stworzony do wyższych celów niż taki tam zegar..A dowcipnie by było jakby się okazało, że on oprócz kotwicy to ma jeszcze kilka ukrytych wad.. ;-) Albo możemy umówić się, że jak kiedyś coś spapram dokumentnie i uzbieram na naprawę to tego-tego "sierota" spakuję razem i może tak przy okazji :-D Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #492 Napisano 29 Grudnia 2018 18mm jak by co ze stali:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #493 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) O jaka sakramencka kotwica!!!No wypisz, wymaluj jakby taka sama!Longase1 Ty masz na stanie "wszystko"?.. (muszę okulary chyba nowe... fatamorgana) Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #494 Napisano 29 Grudnia 2018 Czy by pasowała to w praktyce się okaże. Ale taka kotwica nie jest skomplikowana w wykonaniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #495 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Nie jest skomplikowana w wykonaniu...??No trzymajcie mnie bo się przewrócę!Jak to takie proste to dlaczego onych zegarmistrzów niemoc ogarnęła, hę?Zarobić nie potrzebowali? No ja czegoś tu nie rozumiem :-) PS. PM - w biurze głośniej może tykać. Nie wiem czy wygrywanie Westminstera dałoby radę zmusić koleżanki do słuchania :-D Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #496 Napisano 29 Grudnia 2018 Może zaplecze techniczne im na to nie pozwala, trudno tak po prostu powiedzieć. Teraz tak jest. Trzeba trafić na takiego obłąkanegojak ja :-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #497 Napisano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Obłąkanego? Daj nam Panie Boże samych takich "obłąkanych" a zaraz lepiej na świecie by było...W Wikipedii powinno być hasło "longase1" :-P Zaczyna mnie kusić by zamówić u Ciebie garniec złotych dukatów... pewnie też dałbyś radę z mosiądzu utoczyć ;-) Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #498 Napisano 29 Grudnia 2018 Ależ jak najbardziej obłąkany:-)Bo kto dziś takie naprawy robi? Ja znam tylko kilku dinozaurów ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #499 Napisano 29 Grudnia 2018 I od tego należało rozpocząć tę myśl - kto dziś robi takie naprawy. Kilku dinozaurów...I to jest PIĘKNE! Poznać takich "dinozaurów"..Wnukom będę opowiadać. (Starą kopertę po linkach zachowałam... no bo kto mi kiedyś uwierzy??) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #500 Napisano 29 Grudnia 2018 O Boże, przestańcie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach