Yodek 聽聽 2548 #5476 Napisano 2 Stycznia 2020 Dzi臋kuj臋 - no teraz troch臋 zakuma艂am. Ale jasna cholewa!! Wincyj zwoj贸w na w艂osie nie by艂o? To偶 tam miejsca nie ma, g臋sto jak w futrze mojego elfa... Ju偶 mi przesz艂a ochota na eksperymentowanie 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6274 #5477 Napisano 2 Stycznia 2020 Nie strachaj si臋聽ja te偶 zaczyna艂em na "偶ywym" w艂osie, czyli taki kt贸ry mia艂 by u偶yty.. 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5478 Napisano 2 Stycznia 2020 A ja, ju偶 przy takim wielkim, mam trz臋siawki .... sie wywin膮艂 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6274 #5479 Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) To nie takie straszne,聽Dobrze, 偶e nie zagi臋cie na liter臋 Vto powolutku p臋setami prostujesz.Jedn膮 przytrzymujesz przed zagi臋ciem ( od strony dobrego 艂uku) i przesuwaj膮c drug膮 lekko zaci艣ni臋t膮 wyprowadzasz kszta艂t.. ( mnie za pierwszym podej艣ciem t偶 si臋 dziwne rzeczy dziej膮.. potem m jak u jogina pracuj膮 tylko r膮czki, oczka i g艂owa... wsp贸艂dzia艂aj膮 = nie ma trz臋sawki...聽DASZ RAD臉do Dzie艂膮 Edytowane 2 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5480 Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) A to w艂os z tym malutkim pier艣cieniem si臋 zsuwa z osi? Wywin膮艂 - czyli to zagi臋cie tu偶 przy ko艅cu w艂osa?聽Kto powie gdzie si臋 kupuje nowe w艂osy jakby ju偶?? Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6274 #5481 Napisano 2 Stycznia 2020 Tak si臋 powinno robi膰, Ja nie zdejmuj臋 , bo boj臋 si臋 ..聽Co do zakupu to,do budzik贸w widzia艂em na EBAJU, ale trzeba zna膰 wielko艣膰 mechanizmu, wielko艣c balansu itp, rzadko podaj膮 do jakiego to budzika/chodzika. czy kieszonek.. 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5482 Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) A to w艂os z tym malutkim pier艣cieniem si臋 zsuwa z osi? Wywin膮艂 - czyli to zagi臋cie tu偶 przy ko艅cu w艂osa?聽Kto powie gdzie si臋 kupuje nowe w艂osy jakby ju偶??Tak w艂os z pier艣cieniem zsuwa si臋 z osi . P贸藕niej trzeba go wsun膮膰 i poprzez odpowiednie ustawienie ( obracanie na osi ) mo偶na i trzeba wyregulowa膰 prawid艂owy ch贸d .np. sp贸藕nia si臋 , a gdy przesuniemy d藕wigienk臋 na + , to budzik nie chce chodzi膰 . To w贸wczas lekko obracamy, ten pier艣cie艅 z w艂osem, wzgl臋dem osi . Ma艂e przestawienie i budzik chodzi .Ale to jak b臋dzie potrzeba to koledzy lepiej obja艣ni膮 , a mo偶e nawet wrzuc膮 skan z ksi膮偶ki ... a ten m贸j Japy , to chyba 100 lat nie chodzi艂 , bo o艣ki ledwo z 艂o偶ysk wyj膮艂em - tak by艂y zaklejone !聽聽 U mnie ta ko艅c贸wka w艂osa , to ok. 3 cm. kto艣 wyci膮gn膮艂 i tak si臋 odgi臋艂a. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5483 Napisano 2 Stycznia 2020 To tym pier艣cieniem jeszcze robi si臋 regulacj臋! O kurcz臋 Opi艂owywa艂e艣 ten zjechany sto偶ek osi balansu? Na poprzednim zdj臋ciu wygl膮da jakby by艂 ju偶 oszlifowany 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5484 Napisano 2 Stycznia 2020 Tak si臋 powinno robi膰, Ja nie zdejmuj臋 , bo boj臋 si臋 ..聽Co do zakupu to,do budzik贸w widzia艂em na EBAJU, ale trzeba zna膰 wielko艣膰 mechanizmu, wielko艣c balansu itp, rzadko podaj膮 do jakiego to budzika/chodzika. czy kieszonek..Zgadzam si臋 z koleg膮 . Unikam 艣ci膮gania , jak ognia.聽To tym pier艣cieniem jeszcze robi si臋 regulacj臋! O kurcz臋 Opi艂owywa艂e艣 ten zjechany sto偶ek osi balansu? Na poprzednim zdj臋ciu wygl膮da jakby by艂 ju偶 oszlifowany Jak nie zdejmuj臋 ( te偶 si臋 boj臋 ) , no ale cz臋sto reguluj臋 . tz. jak ju偶 si臋 napatrz臋 , a on dalej nie chodzi ( mimo przestawienia d艂ugo艣ci na ko艅cu z ko艂eczkiem ) to w贸wczas poma艂u przestawiam ten pier艣cionek . Ale tu jest ma艂o miejsca i trudny dost臋p , wi臋c te偶 ze strachem .A o艣ka balansu , to umyta i pi臋knie wygl膮da , ale same ko艅c贸wki s膮 jeszcze przed szlifowaniem 聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5485 Napisano 2 Stycznia 2020 Acha, bo ko艂o balansu tak 艂adnie wygl膮da jakby z fabryki, czysciutkie 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5486 Napisano 2 Stycznia 2020 W艂osa do budzika, nowego praktycznie u nas nie kupisz , tylko odzysk wi臋c ostro偶nie... 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5487 Napisano 2 Stycznia 2020 W艂osa do budzika, nowego praktycznie u nas nie kupisz , tylko odzysk wi臋c ostro偶nie...Cudownie Zbieranie budzik贸w to 艣lepa uliczka. Dop贸ty, dop贸ki s膮 jeszcze takie z kt贸rych mo偶na pozyska膰 w艂os, a potem amen... 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5488 Napisano 2 Stycznia 2020 To tym pier艣cieniem jeszcze robi si臋 regulacj臋! O kurcz臋 Opi艂owywa艂e艣 ten zjechany sto偶ek osi balansu? Na poprzednim zdj臋ciu wygl膮da jakby by艂 ju偶 oszlifowany Przekr臋caj膮c pier艣cieniem na osi ustawia si臋 symetrie wychwytu W艂osa do budzika, nowego praktycznie u nas nie kupisz , tylko odzysk wi臋c ostro偶nie...Jeszcze pozostaje kwestia dobrania w艂osa do balansu. Trzeba pami臋ta膰 偶e ko艂o i w艂os s膮 ze sob膮 wywa偶one. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5489 Napisano 2 Stycznia 2020 Przekr臋caj膮c pier艣cieniem na osi ustawia si臋 symetrie wychwytuDobrze wiedzie膰, ale mi r臋ce opad艂y..Spr臋偶yny, spr臋偶ynki, zawieszki i mn贸stwo innych cz臋艣ci mo偶na kupi膰, a w艂osa nie? A co to jest do licha za unikat? I we藕 si臋 czego艣 naucz jak uszkodzenie w艂osa grozi katastrof膮...a rozbieranie budzika okazuje si臋 nadzwyczaj ryzykowne. No to ju偶 sama nie wiem :-/ 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5490 Napisano 2 Stycznia 2020 O艣ka ,,pi臋kna ,, ale wida膰 jak wyjechana . Tu, po tej stronie, by艂 ten pier艣cie艅 z w艂osem .W tokarce by艂oby pro艣ciej , ale chyba po艂ami臋 , bo mam dost臋p , do ,,troch臋,, wielkiej . 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6274 #5491 Napisano 2 Stycznia 2020 Cudownie Zbieranie budzik贸w to 艣lepa uliczka. Dop贸ty, dop贸ki s膮 jeszcze takie z kt贸rych mo偶na pozyska膰 w艂os, a potem amen...To tak, jak zbieanie kieszonek z cylindrami...聽uszkodzony cylinder i kaplica..聽zreszt膮 wszystko co stare jest na "uamrciu"trza zbiera膰 nawet z艂om bo nigdy nie wiadomo co b臋dzie potrzebne do naprwy innego mniejszego z艂omu..聽Tak te偶 by艂o i jest przy innym moim "koniku"( te偶 brakuje spr臋偶yn 艣rubek z nietypowym gwintem..聽przyzwyczai艂em si臋 , tylko moja 偶ona mniej... 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5492 Napisano 2 Stycznia 2020 O艣ka ,,pi臋kna ,, ale wida膰 jak wyjechana . Tu, po tej stronie, by艂 ten pier艣cie艅 z w艂osem .W tokarce by艂oby pro艣ciej , ale chyba po艂ami臋 , bo mam dost臋p , do ,,troch臋,, wielkiej .Nie chce Ci臋 martwi膰 ale ta o艣 wygl膮da troch臋 s艂abo:-/ 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5493 Napisano 2 Stycznia 2020 O艣ka ,,pi臋kna ,, ale wida膰 jak wyjechana . Tu, po tej stronie, by艂 ten pier艣cie艅 z w艂osem .W tokarce by艂oby pro艣ciej , ale chyba po艂ami臋 , bo mam dost臋p , do ,,troch臋,, wielkiej .Kurcz臋, spory ten ubytek. A jeszcze wypolerowa膰 o艣 na tak膮 g艂ad藕 to dopiero zadanie. Mo偶na si臋 zapolerowa膰 na 艣mier膰 聽To tak, jak zbieanie kieszonek z cylindrami...聽uszkodzony cylinder i kaplica..聽zreszt膮 wszystko co stare jest na "uamrciu"trza zbiera膰 nawet z艂om bo nigdy nie wiadomo co b臋dzie potrzebne do naprwy innego mniejszego z艂omu..聽Tak te偶 by艂o i jest przy innym moim "koniku"( te偶 brakuje spr臋偶yn 艣rubek z nietypowym gwintem..聽przyzwyczai艂em si臋 , tylko moja 偶ona mniej...Chyba musz臋 wszystko na nowo przemy艣le膰 .. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5494 Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Proponuje z wiert艂a HSS, troch臋 twarde ale na 100 lat W rezerwie kolega Roman/Kieszonkowe ... Edytowane 2 Stycznia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5495 Napisano 2 Stycznia 2020 Chyba musz臋 wszystko na nowo przemy艣le膰 ..Nie jest tak 藕le 聽 Te co kupi艂em , wykazywa艂y ch臋膰 do 偶ycia i 偶yj膮 ( ale przy kupnie mia艂em je w r臋ku )Japy przez internet i te偶 b臋dzie 偶y艂 . Dam rad臋聽 . Co prawda bez budzenia , bo brak mu tych wszystkich element贸w . Ale spokojnie i bez po艣piechu, popatrz臋 w internecie . Narazie , niie planuj臋 kupowania cz臋艣ci , by mie膰 cz臋艣ci na zapas. To co kupuj臋 , to bro艅 bo偶e , nie psuj臋聽 聽 聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6274 #5496 Napisano 2 Stycznia 2020 E..tam...Je偶eli pami臋tasz zaczyna艂em od mechanizmu Junghansa i na pocz膮tku musia艂em dorabia膰 zawieszk臋 , spr臋偶ynk臋, wahad艂o, ale teraz chodzi. i cieszy 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5497 Napisano 2 Stycznia 2020 Proponuje z wiert艂a HSS, troch臋 twarde ale na 100 lat W rezerwie kolega Roman/Kieszonkowe ... Tak, czyta艂em ten w膮tek ... super zrobi艂e艣 !Popr贸buj臋, co si臋 da na du偶ej tokarce . Jak testy wyka偶膮 takie ,,zdolno艣ci,, to dorobi臋 now膮 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
ondra1955 聽聽 18 #5498 Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Cudownie Zbieranie budzik贸w to 艣lepa uliczka. Dop贸ty, dop贸ki s膮 jeszcze takie z kt贸rych mo偶na pozyska膰 w艂os, a potem amen...聽Zmierz srednice wlosa, zmierz otwor pierscienia albo grubosc osi balansu no i grubosc wlosa, np:20/ 1,5 / 0,10 mm i napisz,mam kilkadziesiat wlosiat do roznych budzikow starych (nowych) moze sie taki trafi to ci podesle to jeszcze nie (amen) jest tego troche na aukcjach ale kto wie..... za pare lat bedzie posucha Przyklad,聽 Edytowane 2 Stycznia 2020 przez ondra1955 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1789 #5499 Napisano 2 Stycznia 2020 E..tam...Je偶eli pami臋tasz zaczyna艂em od mechanizmu Junghansa i na pocz膮tku musia艂em dorabia膰 zawieszk臋 , spr臋偶ynk臋, wahad艂o, ale teraz chodzi. i cieszy W艂a艣nie !聽 Nie ma si臋 co ,,stracha膰,,Wa偶ne samozaparcie A p贸藕niej jest rado艣膰 , bo zegar tyka 聽聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5500 Napisano 2 Stycznia 2020 Zmierz srednice wlosa, zmierz otwor pierscienia albo grubosc osi balansu no i grubosc wlosa, np:20/ 1,5 / 0,10 mm i napisz,mam kilkadziesiat wlosiat do roznych budzikow starych (nowych) moze sie taki trafi to ci podesle to jeszcze nie (amen) jest tego troche na aukcjach ale kto wie..... za pare lat bedzie posucha Przyklad,Ondra1955 - ale masz zapas! ZAZDROSZCZ臉! Dzi臋kuj臋 za ofert臋 pomocy - p贸ki co jeszcze nie potrzebuj臋 w艂osa jako艣 konkretnie..My艣la艂am tak og贸lnie - przysz艂o艣ciowo - kupi膰 jaki艣 fajny, zrujnowany budzik i samej go umy膰 i uruchomi膰, albo zepsu膰 przy rozbieraniu. Ale jak nie mo偶na zdoby膰 w艂osa to troch臋 traci dla mnie sens, bo nie rajcuj膮 mnie te odnowione i wyremontowane okazy za okr膮g艂e sumki. Sama bym chcia艂a sobie co艣 uszykowa膰 ale bez zaplecza "w艂os贸w" to ju偶 nie to niestety.Jeszcze raz wielkie dzi臋ki Ondra 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach