longcase1 481 #5876 Napisano 17 Stycznia 2020 Podstawa jest z dwóch warstw na wierzchu mosiądz. Kiedyś był lakierowany. Trzeba zmyć lakier mosiądz wypolerować i pokryć lakierem a najlepiej paraloidem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5877 Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki Dwie warstwy, czyli można przedobrzyć...Na podstawie są wykwity rdzy i przetarcia, chyba nie będzie tak pięknie jak u Bartka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5878 Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki Dwie warstwy, czyli można przedobrzyć...Na podstawie są wykwity rdzy i przetarcia, chyba nie będzie tak pięknie jak u Bartka No , chyba nie będzie Bo jak są śladziki rdzy , to przy dobrym oczyszczaniu i polerowaniu , to te plamki się powiększą . Co prawda, będzie czysty metal , bez wykwitów i jak polakierujesz (zabezpieczysz) to będzie gładko , ale całe nie będzie złote . To jak w aucie ... malusi punkcik rdzy , a jak oczyścisz , to całkiem duża plama .Myślę , że jak super chodzi od 1,5 roku , to możesz narazie poczekać .Chyba , że brak roboty ...nuda , a zapał jest .... to możesz, brać go na warsztat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5879 Napisano 17 Stycznia 2020 PM ten maluszek jest dopiero co kupiony.Ten drugi, duży chodzi 1,5 roku i tamtego nie tykam na razie.Liczę się z tym, że plamy po rdzy zostaną. Coś wymyślę, żeby je "ozłocić" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5880 Napisano 17 Stycznia 2020 Wszystko zejdzie bez śladu:-) to jest trochę pracy tym bardziej że Gosia będzie to ręcznie robić ale warto;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5881 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Jak to oglądam to mi kolana miękną z wrażenia Żebym sobie ręce starła do łokci, to mi tak nie wyjdzie Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5882 Napisano 17 Stycznia 2020 Jak będziesz tak mówić to na pewno się nie uda:-/Twoja podstawa to godzina roboty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5883 Napisano 17 Stycznia 2020 Jak będziesz tak mówić to na pewno się nie uda:-/Twoja podstawa to godzina robotyOj będzie więcej niż godzina, a myślenia przed pewnie jeszcze więcej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5884 Napisano 17 Stycznia 2020 Wyjdzie,to wcale nie jest trudne.Jeśli cała podstawa jest z mosiądzu to można to pięknie wyczyścić.Ja w ciężkich przypadkach używam papierów ściennych wodnych od 800 do 3000.To znaczy zaczynam 800 i potem 1200,2000 i na koniec 3000.Po papierach używam pasty do polerowania.Moja żona często czyści mosiądz więc dasz rade 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5885 Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki old time. Jak Twoja żona to opanowała, to ja też muszę bo głupio bym wyglądała . Trzeba sprawdzić czy mam takie "rozmiary" papierów w domu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5886 Napisano 17 Stycznia 2020 Gosia Twoja podstawa nie jest w złym stanie. Może właśnie zacznij od niej to szybko się przekonasz ze to nie jest takie trudne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5887 Napisano 17 Stycznia 2020 Gosia Twoja podstawa nie jest w złym stanie. Może właśnie zacznij od niej to szybko się przekonasz ze to nie jest takie trudneTo tak zrobię - zacznę od podstawy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5888 Napisano 17 Stycznia 2020 Ja do usunięcia zgrubnego stosuje wełnę stalową 000 nasączoną Brasso - mleczkiem ( https://allegro.pl/oferta/brasso-plyn-do-czyszczenia-metali-175g-uk-8844689504 ), potem proces polerowania przy pomocy papierów. Ostatnie polerowanie robię papierem 4000 nasączonym oliwą do maszyn.Generalnie to do past polerskich najlepiej jest mieć polerkę profesjonalną , stacjonarną, ale na tokarce też się da ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5889 Napisano 17 Stycznia 2020 A mam przecież wełnę 000 I oliwę do maszyn. I gołe ręce do polerowania. Manicure trochę się zmatowi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5890 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Witajcie z Ukrainy... Ale ta podstawa była malowana... Mam roczniaka powojennego, lecz w domu... Gdy wrócę zamieszczę fotki, może ktoś będzie chciał... Edytowane 17 Stycznia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5891 Napisano 17 Stycznia 2020 Доброго ранку, приятель! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #5892 Napisano 17 Stycznia 2020 Ki diabeł poniósł Cię na Ukrainę w zimie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5893 Napisano 17 Stycznia 2020 A mam przecież wełnę 000 I oliwę do maszyn. I gołe ręce do polerowania. Manicure trochę się zmatowi Dała Pan Bóg ręce to trzeba ich używać. Ja do polerowania używam past 3M.Sa to pasty do lakierów samochodowych-sa super.Wszystko polerujemy ręcznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5894 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Witajcie z Ukrainy... Ale ta podstawa była malowana... Mam roczniaka powojennego, lecz w domu... Gdy wrócę zamieszczę fotki, może ktoś będzie chciał...Nabyć? Dała Pan Bóg ręce to trzeba ich używać. Ja do polerowania używam past 3M.Sa to pasty do lakierów samochodowych-sa super.Wszystko polerujemy ręcznie.A to nie są pasty typu "lekkościerne"? Bo takie coś też mam.. I jakieś inne do karoserii też - muszę zrobić przegląd tychże Dostałam ręce w prezencie i nie zawaham się ich użyć tylko potem stawy barkowe dwa tygodnie bolą nieźle Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5895 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Dogadamy się... Jakby co, Gosia... Ki diabeł poniósł Cię na Ukrainę w zimie? Daleko, daleko, na Podole, jadę odprowadzić przyjaciela... Edytowane 17 Stycznia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5896 Napisano 17 Stycznia 2020 Pasty 3M są różne.Z zielonym korkiem ścierna ale też nadaje połysk. Z żółtym korkiem lekko ścierna i z niebieskim mleczko do polerowania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5897 Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki old time - będę eksperymentować.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5898 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Jak podstawa mosiężna , to dasz radę Ale wspominałaś o rdzy . Więc, od dołu, jak gdzieś tam skrobniesz, to już będzie wiadomo , czy mosiądz , czy ,,malowane,,No, Leskos i Longcase, to Mistrz !!!! Więc, nie ma się co dziwić , że aż oczy bolą i jest co podziwiać !Ciężko mu dorównać, ale trzeba się starać choćby odrobinę się zbliżyć ps. prostuję właśnie włos od budzika ... ręce latają Przy okazji, Dziękuję jednemu z kolegów za pomysł z łebkami igieł Ojj , edytowałem, bo to Longcase1 , tak wypolerował podstawę . Bardzo przepraszam za roztargnienie ! Edytowane 17 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5899 Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Tak sobie próbuję to ogarnąć i podstawa to chyba będzie mniejszy problem. Jestem jednak zacofana - nie potrafię sobie wyobrazić jak rizlužnic sprężynę kluczem, jak zapadka jest od środka, a mechanizm powinien być nieodkręcony od podstawy NIE OGARNIAM!! PM trzymam kciuki - jak wyprostujesz to mnie oświecisz Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5900 Napisano 17 Stycznia 2020 Co i jak z roczniakiem , to bardziej koledzy pomogą , bo ja raczkuję ... w jednym, który czeka na swoją kolej, to uważam , że sprężyna do czyszczenia i sądzę , że paleta jest tyć przestawiona . Ale to mój wniosek . Czy słuszny , to się przekonam na własnej skórze ... no cóż nauka i nauka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach