Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ch24.pl

Recenzja Vacheron Constantin Fiftysix Self-Winding [zdjęcia live, cena]

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie dużo się dzieje na tarczy w w/w Calatravie. Mnie jednak bardziej przekonują inne modele Patka, gdzie wszystkie komplikacje są bardziej stonowane, a jednocześnie harmonijnie ulokowane.8d653f3f86fe884b7e70d1c017486ecb.jpg

Edit: Sorry, to wątek Vacherona a ja tu z jakimś Patkiem wyskoczyłem ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

wraz z prezentacją stalowej calatravy patek odświeżył bazowy automat 324 i nadał mu nowe oznaczenie 26-330... po 15 latach, zmian jeszcze nie przeanalizowałem, ale wpływu na parametry użytkowe np. rezerwę chodu nie widać, wątpię, ze dodali stop sekundę...:

Jak to po 15 latach? Pisząc w ten sposób sugerujesz, że przez półtorej dekady Patek Philippe nie wprowadzał zmian do kalibru 324. Zmiany były i dotyczyły ułożyskowania wahnika, przekładni naciągu, usprawnienia zazębień, przeprojektowania regulacji momentu bezwładności balansu, zmieniono sprężynę zwrotną oscylatora itd. A co do najnowszych zmian, to od 04:11 filmu jest to ładnie wyjaśnione.

https://www.horologium.pl/technews-patek-philippe-ref-5212a/

Gdyby się okazało, że AP jednak kupuje werki od ValFleurier to przestałbyś rozważać zakup AP ?!?

Zawsze ceniłem Audemars Piguet za niezależność i samodzielność w konstruowaniu mechanizmów. Gardzę działaniami wielkich grup, gdzie Montblanc dostaje w prezencie Minervę, Breguet Lemanię, a Blancpain F. Piguet tylko po to, żeby wciskać kit nieświadomym klientom o manufakturowych (własnych) mechanizmach. Nie podoba mi się, gdy Panerai i Czapek kupują mechanizmy oraz komplikacje niczym bułki w piekarni. Pies ich j...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomyśleć,że teraz PAM z werkiem Rolexa i Rolex z mechanizmem Zenitha to rarytasy ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

I pomyśleć,że teraz PAM z werkiem Rolexa i Rolex z mechanizmem Zenitha to rarytasy ;-)

Rynek aukcyjny rządzi się swoimi prawami. Współczesne Roleksy zegarmistrzowsko zjadają modele vintage, ale rynek wtórny ustalił ceny oderwane od jakiejkolwiek logiki. Nie ma nawet sensu o tym dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze ceniłem Audemars Piguet za niezależność i samodzielność w konstruowaniu mechanizmów. Gardzę działaniami wielkich grup, gdzie Montblanc dostaje w prezencie Minervę, Breguet Lemanię, a Blancpain F. Piguet tylko po to, żeby wciskać kit nieświadomym klientom o manufakturowych (własnych) mechanizmach. Nie podoba mi się, gdy Panerai i Czapek kupują mechanizmy oraz komplikacje niczym bułki w piekarni. Pies ich j...

Wspomniany w tym temacie VC też korzysta z wspólnej platformy mechanizmu VF produkowanego jak widać dla VC, JLC i Cartier a może i dla wielu innych. To znaczy, że VC też gardzisz?

Odchodząc jeszcze od tematu wątku, gdyby nie MB o Minervie pozostałoby jedynie wspomnienie a tak można nadal ich piękne werki podziwiać w produkowanych zegarkach w krótkich seriach pod szyldem MB.   

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Wspomniany w tym temacie VC też korzysta z wspólnej platformy mechanizmu VF produkowanego jak widać dla VC, JLC i Cartier a może i dla wielu innych. To znaczy, że VC też gardzisz?

Wszystko zależy od skali współdzielenia konstrukcji mechanizmów w ofercie producenta. Akurat zdecydowana większość mechanizmów Vacheron Constantin to ich dzieło, więc nie gardzę. W czasach funkcjonowania Vacherona, których jesteśmy świadkami, wszystko zaczęło się od kalibru 1400. Co prawda rzeczony werk wygląda jak pryszcz w sensie dysproporcji jego średnicy względem koperty Patrimony Ref. 81180, ale jest własny i Vacheron jest dumny z tej konstrukcji. Mam zamiar opisać 1400 w obszernym artykule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jeszcze tylko wyjaśnienie w odniesieniu do poprzedniego wpisu. Napisałem, że gardzę sposobem postępowania wielkich grup zegarkowych podając konkretne przykłady, a nie grupą jako taką czy firmami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odchodząc jeszcze od tematu wątku, gdyby nie MB o Minervie pozostałoby jedynie wspomnienie a tak można nadal ich piękne werki podziwiać w produkowanych zegarkach w krótkich seriach pod szyldem MB.

No właśnie... a kiedyś można było kupić piękne niedrogie Minervy np. na werku 48/49. Ten werk uśmiercili.. Moim zdaniem Minervy nic dobrego nie spotkało po przejęciu przez Richemont. Chronografy własne po kilkanaście tysięcy euro i więcej :(6731ef43cdf4206ee67725c33f7ce142.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz słuszność. Jakby wstawili ten werk do tego lub jemu podobnego zegarka to byłaby petarda! 

Montblanc-Heritage-AUTOMATIC.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to po 15 latach? Pisząc w ten sposób sugerujesz, że przez półtorej dekady Patek Philippe nie wprowadzał zmian do kalibru 324. Zmiany były i dotyczyły ułożyskowania wahnika, przekładni naciągu, usprawnienia zazębień, przeprojektowania regulacji momentu bezwładności balansu, zmieniono sprężynę zwrotną oscylatora itd. A co do najnowszych zmian, to od 04:11 filmu jest to ładnie wyjaśnione.

Po co się domyślać? Czy nie lepiej obejrzeć materiał filmowy?  :) 

Stop sekunda omówiona od 06:15.

Obejrzałem do końca i mam mieszane uczucia.

1. Z dumą (kilkakrotnie, na rożnych slajdach) informują, że zmiany przede wszystkim poprawiły reliability (niezawodność). Sugeruje to, że 324 miał problemy z niezawodnością?

2. Dalej: "Now we have stop second ! it stops the movement and allow precise handsetting (min. 6:15) oraz dalej "it has been consecutively integrated in all calibers in recent years (min. 6:28) - brawo Patek, szkoda, ze nie dodali na wstępie - idąc w ślady najtańszych modeli Seiko....wprowadziliśmy w końcu stop sekundę w naszym najnowszym wydaniu bazowego mechanizmu. Tym samym, dotychczasowy brak stop sekundy wydaje się, że nie miał żadnego uzasadnienia i był po prostu niedoróbą / ew. mechanizm powstał w czasach, gdy stop sekunda nie była oczywistym standardem...

...coś jak silnik bentleya 6.75 montowany w mulsanne. Najdłużej produkowany silnik - od 1959 roku, modyfikowany i doposażany w nowoczesny osprzęt, aby mógł być wciąż oferowany i spełniać normy oraz wymagania co do osiągów...

http://www.v10.pl/6,75litrowy,silnik,Bentleya,zbliza,sie,do,konca,swoich,dni,137286.html

Nie powiem ma to też swoje uzasadnienie, ale nowoczesnym go nazwać nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.