Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Podróżnik

Zaprezentujmy swoje kosmiczne Sputniki

Rekomendowane odpowiedzi

Sputnik 1 - tak został nazwany sztuczny satelita Ziemi, który jako pierwszy udanie został wyniesiony na orbitę 4 października 1957. Było to przełomowe wydarzenie w dziejach ludzkości i miało duży wpływ na późniejszą eksplorację kosmosu przez człowieka. Uważa się, że lot Sputnika zapoczątkował wyścig kosmiczny między ZSRR i USA, który ostatecznie wygrali amerykanie, lądując na Księżycu dwanaście lat po tym wydarzeniu.

Historia jest jednak znana i nic jej nie jest w stanie zmienić. To Rosjanie jako pierwsi wynieśli satelitę na orbitę ziemską, a następnie wysłali pierwszego człowieka w kosmos - Jurija Gagarina. Oczywiście na oba te wydarzenia stworzyli upamiętniające modele zegarków. Jako że nie mogłem nigdzie na forum znaleźć miejsca, które byłoby dla Sputników odpowiednie, to ten temat chciałbym przeznaczyć właśnie dla nich.

Sputniki były produkowane w Pierwszej Moskiewskiej Fabryce Zegarków oraz w Czystopolskiej Fabryce Zegarków - w obu fabrykach powstało kilka wersji stylistycznych, a każda z nich jest moim zdaniem równie interesująca. Ja zacznę od pokazania swojego czasomierza z Czystopola. Wiem, że wielu z was także ma dużo pięknych Sputników, zaprezentujcie je :)

post-104390-0-70008700-1545143108_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Podróżnik, chodzi Ci o pokazanie zegarków "Sputnik"?

Nazwij ten temat trochę prościej - np. "zaprezentujmy swoje Sputniki". Bo wstęp zrobiłeś trochę jak Ender ze swoimi znakomitymi opracowaniami, a trochę po prostu jak kolejny wątek gdzie się można pochwalić tematycznym zegarkiem.

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Podróżnik, chodzi Ci o pokazanie zegarków "Sputnik"?

Nazwij ten temat trochę prościej - np. "zaprezentujmy swoje Sputniki". Bo wstęp zrobiłeś trochę jak Ender ze swoimi znakomitymi opracowaniami, a trochę po prostu jak kolejny wątek gdzie się można pochwalić tematycznym zegarkiem.

O to mi właśnie chodziło - o pokazanie tych ciekawych zegarków, bo myślę, że na to zasługują. Temat z krabami, gdzie niektórzy pokazują swoje sputniki z 1. Moskiewskiej Fabryki Zegarków nie jest odpowiedni, bo wyklucza te Czystopolskie. A powyższy temat odbieram raczej jako pytanie: jak konkretnie Sputnik powinien wyglądać. Dlatego uznałem, że nie ma tematu, który byłby dobry na zaprezentowanie tej marki. Ale jeśli uważacie, że temat nie ma sensu to proszę spokojnie zamknąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to żeby zamykać tematy i nie chodzi to żeby ograniczać forumowiczów w zakładaniu tematów.

Przed założeniem warto jednak sprawdzić czy podobny temat już nie był kiedyś założony - jak był to wystarczy odświeżyć i podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Czasami to lepiej działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.