LeM51 76 #1 Napisano 18 Grudnia 2018 Ursapharm (koperta mosiężna chromowana 38 mm o grubości 9mm, pasek kauczukowy, WR 3).Wymieniony kaliber (no name na Myota), wskazówki i szlufka paska. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #2 Napisano 20 Sierpnia 2019 Wskazówki wzoru "Mercedes", autorstwo pierwowzoru należy do Rolexa.Nic nie wiadomo, aby ten wzór wskazówek miał cokolwiek wspólnego z samochodami Mercedes-Benz firmy Daimler AG. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #3 Napisano 20 Sierpnia 2019 Nie był bym tego taki pewien, takie wskazówki (lub łudząco podobne) były w zegarkach kieszonkowych pod koniec 19 wieku, i w pierwszych narecznych jeszcze przed powstaniem firmy Rolex. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #4 Napisano 20 Sierpnia 2019 Nie był bym tego taki pewien, takie wskazówki (lub łudząco podobne) były w zegarkach kieszonkowych pod koniec 19 wieku, i w pierwszych narecznych jeszcze przed powstaniem firmy Rolex. 1914: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5 Napisano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) Dokładnie, tego Borgela miałem na myśli. I jeszczeTo 1916, rok po powstaniu Rolex Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #6 Napisano 20 Sierpnia 2019 Eterna, 1910: Chyba już wystarczy... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #7 Napisano 21 Sierpnia 2019 Nie był bym tego taki pewien, takie wskazówki (lub łudząco podobne) były w zegarkach kieszonkowych pod koniec 19 wieku, i w pierwszych narecznych jeszcze przed powstaniem firmy Rolex.Tak wskazówki "Mercedes" są podobne do wskazówek "Katedra". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8 Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Są Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #9 Napisano 21 Sierpnia 2019 1914:post-6402-0-32562200-1550250546.jpgW prezentowanym przez Kolegę zegarku są wskazówki wzoru "Katedra":Być może projektant wskazówek "Mercedes" wzorował się wzorze "Katedra": Rolex zaprezentował wskazówki "Mercedes" w 1948 roku, o ile dobrze pamiętam. Wskazówki "Katedra" - klasyczne w zegarkach wojskowych - są co najmniej o wiek starsze, montowane były już około połowy XIX wieku (nie od początku XX wieku). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #10 Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) W prezentowanym przez Kolegę zegarku są wskazówki wzoru "Katedra":WskazówkiKatedra.jpg... są co najmniej o wiek starsze, montowane były już około połowy XIX wieku (nie od początku XX wieku). Pisałem o tym wczoraj ... takie wskazówki (lub łudząco podobne) były w zegarkach kieszonkowych pod koniec 19 wieku... ... Być może projektant wskazówek "Mercedes" wzorował się wzorze "Katedra": Rolex zaprezentował wskazówki "Mercedes" w 1948 rokuTo raczej oczywiste że się "wzorował", niewiele się różnią. Ale cała sprawa to rzecz drugo, lub nawet trzeciorzędna. Miłego Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #11 Napisano 21 Sierpnia 2019 Pisałem o tym wczoraj To raczej oczywiste że się "wzorował", niewiele się różnią. Ale cała sprawa to rzecz drugo, lub nawet trzeciorzędna.Miłego O wzorach wskazówek na polskich stronach jest niewiele. Znana mi jest tylko notka Władysława Mellera:"...przy przedstawianiu urządzenia wskazującego warto kilka słów napisać o wskazówkach, w aspekcie możliwości przeprowadzenia dla nich systematyki wynikającej z ich wyglądu. Próbę takiej systematyki przedstawili luminarze polskiego zegarmistrzostwa, bracia zakonni z Niepokalanowa – Aleksander Podwapiński i Bernard Bartnik w wydanym w roku 1956, VI tomie Zegarmistrzostwa." PozdrawiamLeon Miklosik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #12 Napisano 21 Sierpnia 2019 Zbyt wiele tam nie pokazano:W prezentowanym przez Kolegę zegarku są wskazówki wzoru "Katedra":WskazówkiKatedra.jpgByć może projektant wskazówek "Mercedes" wzorował się wzorze "Katedra": Rolex zaprezentował wskazówki "Mercedes" w 1948 roku, o ile dobrze pamiętam. Wskazówki "Katedra" - klasyczne w zegarkach wojskowych - są co najmniej o wiek starsze, montowane były już około połowy XIX wieku (nie od początku XX wieku). Chętnie bym zobaczył te zegarki z połowy XIX wieku z takimi wskazówkami. Załącz ilustracje. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #13 Napisano 21 Sierpnia 2019 Zbyt wiele tam nie pokazano:Image 1.jpg Chętnie bym zobaczył te zegarki z połowy XIX wieku z takimi wskazówkami. Załącz ilustracje.Masz rację, Kolego! Wskazówki "Katedra" pojawiają się dopiero z odkryciem promieniotwórczości - na początku XX wieku - wraz z farbą luminescencyjną (początkowo radową, promieniotwórczą) i rozpowszechniły się podczas I Wojny Światowej, gdyż na froncie szybko zorientowano się, że chronią przed snajperami, jako że nie trzeba zapalać światła, aby odczytać czas na zegarku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #14 Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Dokładnie. O ile luminescencyjne tarcze zaczęto stosować pod koniec lat 80 XIX wieku, to jednak przełom nastąpił po odkryciu radu. Rad do zegarmistrzostwa wprowadził m. innymi Arthur Junghans koło roku 1908. Początkowo stosowano go w tarczach i wskazówkach budzików, później w zegarkach.Tutaj ogłoszenie z 1910 roku, wprowadzono już świecące cyfry, nie tylko punkty:Farby z radem były dość kruche. Łatwo odpadały z dużych powierzchni. I dlatego jak sądzę wprowadzono wskazówki typu katedralnego. Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #15 Napisano 21 Sierpnia 2019 Tu jest sporo, ale pewnie znacie..https://www.vintagewatchstraps.com/trenchwatches.php 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #16 Napisano 21 Sierpnia 2019 Żeby jeszcze pociągnąć ten off topic, warto wspomnieć o ofiarach tych nieszczęsnych świecących zegarków: https://video.wp.pl/i,radowe-dziewczyny-nieswiadomie-szly-na-smierc-w-meczarniach,mid,2032905,cid,2303650,klip.html https://michalstraczek.fotoblogia.pl/7100,radium-girls 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Enkil 7822 #17 Napisano 21 Sierpnia 2019 Co do nazw wskazówek, to mam skan w którym katedralnymi nazywa się inne, a te mają bardziej "swojską" nazwę.. 0 CZAS POD CZERWONĄ GWIAZDĄ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #18 Napisano 22 Sierpnia 2019 Co do nazw wskazówek, to mam skan w którym katedralnymi nazywa się inne, a te mają bardziej "swojską" nazwę.. _20190821_224939.JPGKiedy powstawały wskazówki "Katedra" było tak: <Kształt tych wskazówek po szwajcarsku/francusku to „poire squelette” (wymowa: „skelette"), tj. gruszka szkieletowa, ze względu na wybrzuszenie w kształcie gruszki na wskazówce godzinowej. Często nazywane są wskazówkami „katedralnymi" ponieważ wyglądają trochę jak ołowiane i witrażowe okna. Ten styl był określany w ówczesnych katalogach producentów jako „Luminous” lub często po prostu „Radium”> 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elrutko 35 #19 Napisano 15 Lutego 2020 Świetny temat i ciekawa dygresja. Zaraz sprawdzę na załączonych przez Was obrazkach jakiego typu wskazówek użyłem w moich dwóch składakach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeM51 76 #20 Napisano 20 Marca 2020 Świetny temat i ciekawa dygresja. Zaraz sprawdzę na załączonych przez Was obrazkach jakiego typu wskazówek użyłem w moich dwóch składakach.Po lewej szkieletowe, po prawej liściowe. Czy można poznać szczegółowiej te składaki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elrutko 35 #21 Napisano 18 Listopada 2020 W dniu 20.03.2020 o 17:02, LeM51 napisał: Po lewej szkieletowe, po prawej liściowe. Czy można poznać szczegółowiej te składaki? Cześć, przepraszam za brak odpowiedzi, nie zaglądałem tu dłuższy czas. Mam w swojej galerii dodatkowe zdjęcia, zapraszam. Składaki są na Unitasach 6497/98. 6498 pochodzi z rozbiórki jakiejś kieszonki, natomiast 6497 był zakupiony jako nowy. Koperty, tarcze i wskazówki również ściągnięte z ebay od sprzedawców w Szwajcarii (obie koperty, jasna tarcza i wskazówki szkieletowe) oraz Niemiec (ciemna tarcza i wskazówki liściowe). Średnica obu kopert to 44 mm. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 415 #22 Napisano 21 Listopada 2020 a pamięta kolega może jaki jest rozstaw osi sekundowej i głównej w 6497? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elrutko 35 #23 Napisano 23 Listopada 2020 Niestety nie pamiętam. Nie mierzyłem tego. Kupiłem gotowe dedykowane tarcze. Zaglądam do pdf'a serwisowego ETA i widzę, że nie ma tego wymiaru. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elrutko 35 #24 Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 21.11.2020 o 16:20, krywoj75 napisał(-a): a pamięta kolega może jaki jest rozstaw osi sekundowej i głównej w 6497? Znalazłem w sieci bardzo niewyraźny rysunek, z którego wydaje się, że ten wymiar to 10,25 mm. Spróbowałem to, na tyle na ile można suwmiarką, zmierzyć na tarczy, która mi się zresztowała po tym montażu. Tak że chyba mogę napisać, że to jest 10,25 +/- 0,05 mm. Edytowane 28 Stycznia 2023 przez elrutko 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krywoj75 415 #25 Napisano 29 Listopada 2020 Dzięki wielkie za pamięć 👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach