Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pav

Zegarek codzienny, budzet 10000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Z racji tego ze zbliza sie okragla rocznica moich urodzin postanowilem sprezentowac sobie z tej okazji zegarek.

Zalozenia:

Zegarek do noszenia na codzien.

-Casual, raczej nie chrono, typowy diver raczej tez nie.

-Nie za duzy, nadgarstek 16.5

koperta max 42,preferowana 38-40,36 tez moze byc, L2L max 48

-Mechanizm: obojetne

Jesli kwarc musi miec ciekawa technologie lub ciekawa historie

Jesli mechaniczny tez cos ciekawego.

Nie wiem jak to opisac ale chcialbym zeby zegarek byl w pewnym sensie kultowy. Cos jak skx, sub czy speedmaster.

Budzet do 10000zl. Raczej zegarek uzywany.

Ale nie vintage.

Mam kilka swoich typow ale nie chce na razie mowic zeby nie ukierunkowac za bardzo i nie ograniczyc pola manewru.

Prosze o ciekawe propozycje.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Przy takim budżecie polowałbym na używanego Tudora Heritage Black Bay, w kopercie 39 mm. Nie tak dawno był taki na naszym bazarku :-)

Ewentualnie Omega SMPc. Oba to divery, ale IMO doskonale sprawdzą się jako zegarki na na co dzień.

Przy tak małym nadgarstku rozwiązaniem może być też Tudor HBB w kopercie 36 mm, który nie wygląda już jak diver (brak bezela nurkowego). W tym budżecie powinna być nówka. Tylko w tym przypadku werk to Eta..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim budżecie polowałbym na używanego Tudora Heritage Black Bay, w kopercie 39 mm. Nie tak dawno był taki na naszym bazarku :-)

Ewentualnie Omega SMPc. Oba to divery, ale IMO doskonale sprawdzą się jako zegarki na na co dzień.

Przy tak małym nadgarstku rozwiązaniem może być też Tudor HBB w kopercie 36 mm, który nie wygląda już jak diver (brak bezela nurkowego). W tym budżecie powinna być nówka. Tylko w tym przypadku werk to Eta..

Fidelio, dobre strzaly. Rozwazalem zarowno Tudora HBB jak i SMPc i jesli ostatecznie zdecyduje sie na divera to prawdopodobnie bedzie to jeden z nich. Ze wskazaniem na SMPc.

Jednak licze na mniej oczywiste propozycje.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Fidelio, dobre strzaly. Rozwazalem zarowno Tudora HBB jak i SMPc i jesli ostatecznie zdecyduje sie na divera to prawdopodobnie bedzie to jeden z nich. Ze wskazaniem na SMPc.

Jednak licze na mniej oczywiste propozycje.

Carl F. Bucherer Patravi, na chrono24, u polskiego sprzedawcy jest fajna używka, za 6900 ;-)

Ewentualnie taka kostka:

https://www.chrono24.com/pl/girardperregaux/vintage-1945-automatic-date-sub-second-arabic-kalender--id8167852.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grand Seiko (najlepiej na Spring Drive)

Breitling Navitimer

Breitling Superocean

Lub ten Tudor z bazarku:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/170312-tudor-black-bay-red/

Bardzo fajny jest ten tez Longines ale raczej rozmawiamy o wyższej półce cenowej niż Longines.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/169277-sz-longines-master-collection-moonphase-42mm/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega aqua terra?

Spełnia chyba wszystkie wymagania :)

Agua terra jakos mi sie nie podoba za bardzo. Jesli mialbym isc w tym kierunku to wolalbym

Railmastera 1957 tylko tu pewnie budzetu nie starczy.

Carl F. Bucherer Patravi, na chrono24, u polskiego sprzedawcy jest fajna używka, za 6900 ;-)

Ewentualnie taka kostka:

https://www.chrono24.com/pl/girardperregaux/vintage-1945-automatic-date-sub-second-arabic-kalender--id8167852.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN

GP calkiem fajny, ale jezeli mialaby byc kostka to na mojej wish liscie jest Cartier Santos

Grand Seiko (najlepiej na Spring Drive)

Breitling Navitimer

Breitling Superocean

Lub ten Tudor z bazarku:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/170312-tudor-black-bay-red/

Bardzo fajny jest ten tez Longines ale raczej rozmawiamy o wyższej półce cenowej niż Longines.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/169277-sz-longines-master-collection-moonphase-42mm/

Grand Seiko - masz jakis konkretny model na mysli?

Navitaimer - za duzo sie dzieje na tarczy, jesli zdecyduje sie na chrono to bedzie to Speedy

Tudor Black Bay - rozwazam tylko wersje heritage

Longines - Jako zegarek kultowy i z historia najbardziej kojarzy mi sie Legend Diver.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nic wiecej nie zaproponuje?

Czyzby nie bylo zadnych kultowych modeli do 10tys zl?

Dla ulatwienia powiem ze:

- zegarek kupie najwczesniej w lutym wiec mam troche czasu. Dodatkowo nie mam cisnienia zeby cos kupic za wszelka cene.

-nie ograniczam sie z wyborem do aktualnej oferty bazarku czy oferty polskich dystrybutorow na chrono24.

-jako kultowy rozumiem zegarek znany i szanowany przez wiekszosc milosnikow zegarkow.

Np: seiko skx czy monster, speedy, smpc, panerai, sub, tank lub santos, navitimer.

Big pilot, czy moj graal AP RO.

Poczatkowo mylalem o subie ale ceny poszybowaly ostatnio za bardzo w gore i nie da sie kupic uzywki w rozsadnej cenie.

Jako substytut rozwazalem explorera 1 lub datejusta.

Po glowie tez chodzi mi panerai.

Wszystkie wymienione zegarki niestety

Powyzej kwoty jaka chce teraz przeznaczyc na zakup.

W zalozonym budzecie rozwazalem uzywane:

-Tudor bb heritage 36 jako zamiennik explorera.

-speedmaster- zawsze mi sie podobal ale nie za bardzo widze sens kupowania chrono

do codziennego uzytku.

-smp

-cartier santos

-starszy model datejusta, w tym wypadku trudno by mi bylo przekonac siebie ze nie place tylko za logo.

-Przeszly mi tez przez mysl takie zegarki jak legend diver, u1, czy monaco.

Jak nic mnie nie przekona to pewnie bede zbieral na Pama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pam to dobry kierunek, ale z nadgarstkiem 16,5cm, to koniecznie musisz mierzyć. No i dozbierać przynajmniej 5k.

Na bazarku masz fajnego Vulcain'a, a kilka tysiecy jeszcze zostanie na drugi zegarek. GP proponowany przez Fidelio to też fajna propozycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro może być mniejszy rozmiar to dozbieraj do AP RO 36mm. Z tego co pamiętam to można ustrzelić za ok 30k.

Każdy inny wybór będzie półśrodkiem.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro może być mniejszy rozmiar to dozbieraj do AP RO 36mm. Z tego co pamiętam to można ustrzelić za ok 30k.

Każdy inny wybór będzie półśrodkiem.

No niestety ale w zyciu trzeba czasem isc na kompromisy.

Zakup AP RO na chwile obecna bylby dla mnie calkowicie nieracjonalny.

Moze na nastepne okragle urodziny za 10lat. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to omega 300m 36mm lub speedmaster reduced lub Rolex DJ 36. Mało stracisz na wartości, sprzedasz za jakiś czas i kupisz sobie Royal Oaka.

Ps też na niego choruję, tylko u mnie musi być większy a one to 60k plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.