Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomeq631

Który z tych dwóch kwarców?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rozumiem że każdy lubi to co lubi. 

Mam kwarce i automaty i uważam że każdy ma swoje plusy i minusy.

Ale Breitiling na baterie?!? To jakby kupić Porsche i dać silnik 1,2 L od Forda Fiesty.....

W wyższej półce zegarki na baterie to dla mnie nabijanie ludzi w butelkę.

"Kup pan nasz legendarny zegarek który zapisał się w historii dzięki naszym mechanizmom ale damy tutaj baterię więc wykastrujemy go" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek kwarcowy jest także zegarkiem mechanicznym. Ma koła zębate, kamienie, wskazówki. Różni się oscylatorem (kwarcowym) i napędem (bateryjkowym, słonecznym, kinetycznym czy geotermalnym). Jest całe mnóstwo dziadowskich zegarków kwarcowych, ale równie dużo jest dziadowskich zegarków mechanicznych. Breitling "na baterie" różni się od Timemastera "na baterie", tym samym, co mechaniczny Breitling od mechanicznego Timemastera. (Nie to, żeby Timemaster był dziadowski.)

Był kiedyś taki zegarek, który się nazywał IWC Portugieser. Przez pół wieku sprzedano go - IIRC - jakieś tysiąc sztuk. Od kilkunastu lat produkuje się repliki Portugiesera. Dziesiątakami tysięcy. Czy ten współczesny Portugieser jest mechaniczny czy kwarcowy - nie ma znaczenia, bo jeden i drugi został wykonany w zupełnie innej technologii niż oryginał. I Twoja opinia "Kup pan nasz legendarny zegarek który zapisał się w historii dzięki naszym mechanizmom ale damy tutaj baterię więc wykastrujemy go", dotyczy także wersji mechanicznej: "Kup pan nasz legendarny zegarek który zapisał się w historii dzięki naszym mechanizmom ale damy tutaj współczesny werk więc wykastrujemy go". A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że współczesna replika Portugiesera - nie ważne czy mechaniczna, czy kwarcowa - jest lepsza od oryginału.

Natomiast można mieć wątpliwości, czy niektóre modele zegarków kwarcowych warte są swojej ceny. Mnie zwykłe kwarce nie ekscytują, a doceniam te z interesującymi komplikacjami czy rozwiązaniami technicznymi :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Ale Breitiling na baterie?!? To jakby kupić Porsche i dać silnik 1,2 L od Forda Fiesty.....

W wyższej półce zegarki na baterie to dla mnie nabijanie ludzi w butelkę.

"Kup pan nasz legendarny zegarek który zapisał się w historii dzięki naszym mechanizmom ale damy tutaj baterię więc wykastrujemy go"

A jak ktos nie chce zegarka mechanicznego, albo nie moze sobie pozwolic?

Ale nadal chce markowy, luksusowy, prestizowy i co najwazniejsze dobrze wykonany zegarek to co wtedy? Skazany jest na seiko, casio czy citizena?

Jest popyt to firmy produkuja. I zaloze sie ze jakby bylo porsche z silnikiem 1.2 ale nadal wygladajace jak porsche, i nadal tak dobrze wykonane ale troche tansze to znalazlo by sie wielu nabywcow.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój.

Porsche produkuje SUVa i to w gnoju.

To o czym Wy piszecie.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym:

1200px-Porsche_912_(2016-07-02_Sp).JPG

912 & 914

:D

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma Panamerę z instalacją gazową....z forum ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma Panamerę z instalacją gazową....z forum ;)

Czyli było na konia ale na bat już nie starczyło? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli miał zawór wstydu. :lol:

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czuję się niejako wywołany do tablicy wiec pozwolę sobie odpowiedzieć.

Dla mnie hobby jakim jest zegarek ma łączyć nie dzielić i patrząc na każdy doceniam wiedzę i kunszt potrzebne do jego stworzenia.

To, że osobiście bardziej przemawia do mnie naciąg mechaniczny / automatyczny niż kwarc to moja preferencja, do której mam prawo - tak długo jak nie próbuje narzucać swego zdania innym jako jedyne słuszne. (I tak, uważam że więcej duszy jest w zegarku o wyżej wymienionym typie niż w kwarcu - jeżeli wg niektórych stawia mnie to w okolicach średniowiecznych dysput o ilości diabłów na czubku szpilki, cóż...)

Mówiłem, mówię i będę mówił, że należy brać taki zegarek jaki nam się podoba i który spełnia nasze oczekiwania / wymagania względem niego.

I nie, nie kupiłbym nawet i Breitlinga czy Grand Seiko w kwarcu, po prostu. Piękne zegarki ale ja po prostu szukam czegoś innego. A w ostatecznym rozrachunku fajnie, źe każdemu podoba się coś innego - bo tym więcej się dzieje i tym więcej ładnych / fajnych / ciekawych zegarków możemy podziwiać.

Pozdrawiam

PS.

Dajcie spokój.

Porsche produkuje SUVa i to w gnoju.

To o czym Wy piszecie.

Od czasu dieselgate już nie. Teraz tylko benzyna i hybrydy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor tematu pytał o zegarki kwarcowe, i na tym się skupmy.

Preferencje kazdy ma swoje.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oczywiście nieprawda co piszesz, każdy rodzaj zegarka serwisujemy, kwarcowe też, i nie polega to tylko na wymianie ogniwa.

Moja wypowiedz to niejaki skrot myslowy, tak jak piszesz kazdy zegarek bedzie wymagal przegladu / serwisu, jednak z mojego doswiadczenia i tego, co przeczytalem kwarc rzadziej niz jakikolwiek mechaniczny.

Obciazenie momentem mechanizmu kwarcowego jest nieporownywalne mniejsze niz w przypadku naciagu recznego / automatycznego, co przeklada sie na interwaly pomiedzy przegladami / serwisem.

Najczesciej po prostu wymieniasz baterie, dokonujesz testu elektroniki, wymieniasz uszczelki i robisz probe szczelnosci (niech mnie ktos poprawi jesli sie tutaj myle) a raz na jakis czas nalezy rowniez wyczyscic i nasmarowac mechanizm.

PS> A co do Grand Seiko kwarca, ktorego pokazujesz ... +/- 10 s na rok, zacny wynik. Seiko Astron GPS robi wg tego, co twierdzi Seiko 1 s na 100.000 lat z synchronizacja satelitarna. Zadnej z tych wartosci realnie nie jestes w stanie odczuc. Koniec koncow kupujemy to, co nam sie podoba, pasuje i spelnia nasze oczekiwania. I to jest jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak :) bez wnikania w szczególy.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina na prawdę ciekawie wygląda na żywo. Zobacz sobie jeszcze na żywo model z mniejszą ilością komplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.