Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

panpluto

Rolex datejust 1989

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pozdrawiam wszystkich na forum. 

Zblizają się moje 30 urodziny i wymyśliłem sobie, że chciałbym je uczcić kupując sobie klasyczny zegarek właśnie z tego roku.

Żeby ten prezent miał sens potrzebuję rzeczywiście mieć pewność jego pochodzenia. 

Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do klasycznych rolexów (poprzednio posiadałem omege speedmaster) i znalazłem o to taki zegarek:

https://www.chrono24.com/rolex/datejust-porzellan-dial--id10424116.htm

https://www.chrono24.com/rolex/datejust-16234-18k-white-gold-bezel-polished-steel--id4166305.htm

Ale nie już zadnych papierów, więc rozumiem, że jego wiek został oceniony ekspercko. 

Możecie mi coś o nim powiedzieć?

Generalnie chciałbym się zmieścić w budżecie 12,000 ewentualnie tuż za niego wyjść.

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datejust z 1989 roku będzie miał szkło szafirowe. Ze szkłem pleksi robili do ~1988 roku, więc po tym możesz najłatwiej poznać, czy nie masz do czynienia z czymś starszym. Jeżeli chcesz utrafić dokładnie w rok 1989 musi to być numer seryjny zaczynający się od litery L i najlepiej dosyć niski, bo eLki produkowano jeszcze w 1990 roku (numery zaczynające się od E to rok 1990).

Będzie Ci trudno znaleźć Datejusta z szafirowym szkle za 12 000zł. Wiem, bo sam szukałem - chyba że złapiesz gdzieś okazję, albo masz lepsze dojścia do wewnętrznego rynku kolekcjonerów/handlarzy.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pudłem i papierami w tej kasie nie znajdziesz.

Podobnie z niepolerowanymi - tez prawie nierealne. 

Ja sobie z tej samej okazji kupilem navitimera z 88- za 12k zł można już przebierać a i ryzyko wtopy mniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem tego szału na Rolexy. 

Bez papierów, nieznana historia, nie wiadomo czy serwisowany. Ale Rolex....

Za tą cenę kupisz świetne NOWE zegarki jak Omega, Tudor, Longines. 

Do koloru do wyboru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega chce ze swojego rocznika więc "nowe" raczej nie wchodzą w grę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do koloru do wyboru.

A co tu rozumiec. Kazdy kupuje to co chce i to co lubi. To czego posiadanie sprawi mu przyjemnosc, poprawi samopoczucie, podniesie prestiz w otoczeniu czy chociazby na forum, sprawi ze poczuje sie bardziej atrakcyjny dla kobiet lub bardziej profesjonalny dla klientow, itd. Powodow kupowania luksusowych rzeczy jest wiele kazdy ma swoje i innym nic do tego.

Jesli ktos chce rolexa to zadna omega czy tudor go nie zadowoli.

Ty jesli nie lubisz rolexa to nikt Cie nie zmusza zeby kupic.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do koloru do wyboru. 

To bardzo osobista kwestia każdego. Podobają mi się ponadczasowe klasyczne designy - dlatego wcześniej miałem speedmastera moonwatch'a a moje ukochane samochody do defender i g-klasa. 

Oczywiście, że za tą cenę kupię zwłaszcza współczesny wypasiony zegarek - ale chyba pójdę w minimalizm. 

Datejust z 1989 roku będzie miał szkło szafirowe. Ze szkłem pleksi robili do ~1988 roku, więc po tym możesz najłatwiej poznać, czy nie masz do czynienia z czymś starszym. Jeżeli chcesz utrafić dokładnie w rok 1989 musi to być numer seryjny zaczynający się od litery L i najlepiej dosyć niski, bo eLki produkowano jeszcze w 1990 roku (numery zaczynające się od E to rok 1990).

Będzie Ci trudno znaleźć Datejusta z szafirowym szkle za 12 000zł. Wiem, bo sam szukałem - chyba że złapiesz gdzieś okazję, albo masz lepsze dojścia do wewnętrznego rynku kolekcjonerów/handlarzy.

Dzięki za podpowiedzi - już zapytałem handlarza z chrono24 o ten numer. 

Ten konkretny egzemplarz wygląda na świetny stan a dojść nie mam żadnych ale trochę więcej czasu. 

Tu jakiś pan ma na allegro, równie piękny egzemplarz ale chyba zupełnie nie ten rocznik: https://allegro.pl/oferta/rolex-oyster-datejust-pie-pan-7828908816

Mateusz

Wiem, że to nie właściwe miejsce na taki off topic ale często widzę piękne zegarki na stronach/forach amerykańskich. Boję się tylko cła jakie mogą na mnie zarzucić. 

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=619860&highlight=datejust+1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi - już zapytałem handlarza z chrono24 o ten numer. 

Ten konkretny egzemplarz wygląda na świetny stan a dojść nie mam żadnych ale trochę więcej czasu. 

Tu jakiś pan ma na allegro, równie piękny egzemplarz ale chyba zupełnie nie ten rocznik: https://allegro.pl/oferta/rolex-oyster-datejust-pie-pan-7828908816

To stary model który nie ma jeszcze szybkiej zmiany daty (trzeba kręcić wskazówkami dookoła tarczy by zmieniać datę, nie można tego zrobić z koronki). Widziałem ten egzemplarz na żywo i nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia (m.in. spasowanie bransolety). Po drugie 1601 (numer ref. tego egzemplarza) można kupić realnie za 10-11k.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.