bazylee 1 #1 Napisano 4 Maja 2019 witam na wstępie nie jestem zegarmistrzem więc za ewentualne błędy przepraszam w moim zegarze pękła sprężyna,zegarmistrz stwierdził wyrwane zeby i tp oraz oszacowl koszt naprawy na 800-1000zł gdzie stwierdził wartość zegara na 300-400 wartość sent6mentalna do zegara jest i tu jest problem w zegarze jest mechanizm z mloteczkami bijacymi do góry i niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego mechanizmu większość ma mloteczki do dołu albo do środka czy takie mechanizmy można przerobić albo ewentualnie gdzie szukać pomocyzdjęcie nr 1 mój mechanizm (niestety rozebralem i już sam nie złożę )zdjęcie nr 2 większość dostępnych zegarów z takim mechanizmem planuje wymianę mechanizmu skoro koszta naprawy są aż tak wysokie dla tego zegara 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #2 Napisano 4 Maja 2019 Akurat takiego mechanizmu , jeszcze nie miałem ,.... ale ze zdjęć ( słabe , niewyraźne ) wynika , że młoteczki i odpowiednie elementy można przełożyć .Ewentualnie , z nowego ( oczywiście stary , ale ten sam typ ) przełożyć do Twego zegara , te elementy które uległy zniszczeniu.Ps.Lepsze zdjęcia , dają lepszą możliwość oceny , a i zachęcają , by poświęcić trochę czasu na odpowiedź . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3493 #3 Napisano 4 Maja 2019 Za bardzo naprawa tego się nie opłaca nawet za połowę kosztów ... takie jest moje zdanie.Niemniej jednak pan sobie policzył słono, pewnie zastosował metodę ceny zaporowej , bo mu się nie chciało, albo nie miał możliwości naprawy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #4 Napisano 4 Maja 2019 Tylko przeszczep IMO. Jednak może wymagać, jak kolega napisał, jakichś przekładek, uzupełnień, no i trzeba kupić właściwy mechanizm. Może ktoś mający wiedzę na temat Junghansów z ażurowymi płytami się wypowie, ale tak czy siak, trzeba mieć odrobinę pojęcia w naprawach, by całość ogarnąć. Skoro nie potrafisz poskładać po rozbiórce, to dosyć ciemno sukces widzę. Czasami się trafiają całe takie zegary dosyć tanio, jednak wszystko wymaga konserwacji, dopasowania, wiedzy, czasu. Pokaż skrzynkę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #5 Napisano 4 Maja 2019 właśnie chodzi mi o nowy(Stary używany oczywiście ) mechanizm tylko jaki kupić by wszystko pasowało jestem laikiem w tych sprawach a przez sentyment chciałbym aby ten zegar nadal był w domu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #6 Napisano 4 Maja 2019 Jak sam w tytule napisałeś ... Junghans W277 ..., więc ten mechanizm szukaj . Na początku , pokazałeś także , zdj . innego , ale takiego samego mechanizmu . Ja mam inne , starsze , ale mogę powiedzieć , że Junghans często stosował różne dźwignie i elementy systemu bicia , czy dzwonienia , które montował w tym samym mechanizmie . Więc szukaj dawcę części do Twojego . Ja bym ocenił , które części muszę wymienić i takie pobrał z takiego samego mechanizmu ( to , że inne młoteczki mają , nie znaczy że reszta jest inna )Może odezwie się ktoś , kto taki mechanizm posiada i naprawiał go , bo , ja mogę się tylko tak ogólnie wypowiedzieć .Ps. wiemy , że pękła sprężyna i uszkodzone są zęby ,... myślę , że współpracujących kół . Więc wiesz jakich . Wówczas sam składasz , lub dajesz do zegarmistrza . Myślę , że wtedy nie wyskoczy z niebotyczną ceną ... no , chyba , że nie potrafi i nie chce . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #7 Napisano 4 Maja 2019 Jeśli Ci naprawdę zależy, to poproś Damiana z Mysłowic (kolega klubowy). Zapłacisz do grosika ile trzeba, a zegar dostanie gwarancję na kolejne 50 lat. Trzeba będzie poczekać, jednak efekt cię usatysfakcjonuje.Damian, przepraszam, że Ci nawalam roboty . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #8 Napisano 5 Maja 2019 A jaki nik ma Damian ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3891 #9 Napisano 5 Maja 2019 czasik 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #10 Napisano 5 Maja 2019 podziękować bardzo zależy mi na tym zegarze więc każda pomoc mile widziana tym bardziej że sentyment ogromny mam nadzieję że się uda już napisałem do niego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #11 Napisano 6 Maja 2019 na chwilę obecną chyba go nie ma czekam cierpliwie może zechce podjąć się tego wyzwania ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3891 #12 Napisano 6 Maja 2019 No nie ma, utyrany jest 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #13 Napisano 6 Maja 2019 będę czekał z cierpliwością choć już mi brakuje tego bicia zegara jakoś tak cicho w domu jak nie tyka i nie bije 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #14 Napisano 9 Maja 2019 może ktoś inny z forum by się podjął tej naprawy ?niestety cisza czasik zapracowany a mi tęskno za zegarem szkoda tak patrzeć na to jak stoi na podłodze rozebrany na części tym bardziej że teściowa już pomału daje znać że zegara brakuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1810 #15 Napisano 9 Maja 2019 może ktoś inny z forum by się podjął tej naprawy ?niestety cisza czasik zapracowany a mi tęskno za zegaremszkoda tak patrzeć na to jak stoi na podłodze rozebrany na częścitym bardziej że teściowa już pomału daje znać że zegara brakujeNapisz może ,koło jakiego miasta , to może łatwiej ... bo ja to raczej za daleko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazylee 1 #16 Napisano 9 Maja 2019 ja z Wołomina (mazowieckie) w pl to bez różnicy chyba bo paczka się wyśle dobrze zabezpieczone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr - kornik 66 #17 Napisano 10 Maja 2019 Ewentualnie zapraszam do mnie coś zaradzimy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach