Gość hubex #226 Napisano 14 Sierpnia 2019 Dałbym inne fotki, ale mają za duży rozmiar i nie przechodzą. A zmniejszyć plik w telefonie nie umiem. Ale do rzeczy ... zamek pobudowali Krzyżacy na wzniesieniu górującym nad okolicą. Tak że w pewnej odległości wymaganej dla skadrowania jesteś poniżej poziomu fundamentów - co czujnie zauważyłeś W ciekawy sposób znalazłem to miejsce. W sklepie z pamiątkami w NGI była ekspozycja obrazów miejscowego artysty. Jeden obraz z budowlą na wzgórzu na tle jesiennego nieba zabarwionego zachodzącym słońcem szczególnie mi się spodobał. Ale jego cena już mniej. Ale co jakiś czas zachodziłem do sklepu i kontemplowałem ten obraz i inne też. Na odwrocie chyba było wskazane miejsce położenia namalowanego obiektu. Jeden obraz nawet kupiłem drogą wymiany pieniężno - towarowej żonie na urodziny. Aż w końcu malarz umarł i wdowa zabrała niesprzedaną kolekcję do domu. Poprosiłem wdowę majlowo (jakoś udało mi się zdobyć adres) o zdjęcia obrazu i na ich podstawie córka zrobiła mi kopię, bo się amatorsko para malowaniem. I chyba dobrze jej idzie, bo nawet jeden z obrazów jej już ukradziono. Coś mnie ciągnie do tego miejsca, bo jest bardzo malowniczo położone i jak wspomniałem, otacza je jakaś taka atmosfera ... trudno to określić. Tak że jadąc z Kętrzyna do Mrągowa trzeba mniej więcej w połowie drogi odbić ze dwa km w bok i mamy ucztę dla oczu i dla ducha Ładnie to wyjaśniłeś. Pewnie wiele jest takich miejsc, o których nikt nie wie, a warto byłoby się tam udać i cieszyć oko. Kiedyś, gdy byłem młody, bardzo lubiłem jeździć na mazury. Teraz, cóż, pozostały nam (mnie i żone) miejskie spacerki. Nie mam czasu na podróże po Polsce. A w wakacje zawsze wyjeżdżamy gdzieś do dużego miasta za granicę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #227 Napisano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Okolica jest upstrzona krzyżackimi budowlami, jako że podobno budowano je w takich odległościach i konfiguracjach, żeby możliwy był kontakt wzrokowy i sygnalizacja (dymna jak u Indian ?).Niestety, nie wszystkie ostały się do dzisiaj. Niektóre skomercjalizowano, jak w Rynie czy Giżycku.Zamki (Krzyżackie) budowano w odległości maksymalnie jednego dnia marszu od siebie , reguła zakonu zabraniała braciom (podczas pokoju) spanie poza terenem zamku należącego do zakonu(jak dobrze pamiętam) Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #228 Napisano 15 Sierpnia 2019 Ciekawe rzeczy się dowiaduję, dotyczy tego zamku koło Giżycka. W jakiej to miejscowość ? Jeszcze mnie na Warmii i Mazurach w tym roku nie było;) Poza tym ciekawa historia... od obrazu do zamku:) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #229 Napisano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) Ciekawe rzeczy się dowiaduję, dotyczy tego zamku koło Giżycka. W jakiej to miejscowość ? Jeszcze mnie na Warmii i Mazurach w tym roku nie było;) Poza tym ciekawa historia... od obrazu do zamku:)To zamek w Bezławkach. Ok. 2 km od drogi Kętrzyn - Mrągowo.Zaraz obok masz Świętą Lipkę - sanktuarium. Tak że moim zdaniem warto pozwiedzać. Obok Kętrzyn, też z zamkiem, przyćmionym ponurym "zabytkiem" Wolfschanze. A dalej to Mamerki i siedziba dowództwa Wehrmachtu (Oberkommando der Heeres). I Kanał Mazurski z ciekawymi budowlami hydrotechnicznymi (Leśniewo, Guja i nie tylko). Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #230 Napisano 15 Sierpnia 2019 Poza zamkiem wszędzie byłem:) jakoś nie było okazji, albo wilczy szaniec ćmi te inne zabytki tej okolicy;)Tak czy siak dziękuję bardzo za informację. Postaram się być i tam przy najbliższej okazji:) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81384 #231 Napisano 16 Sierpnia 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #232 Napisano 16 Sierpnia 2019 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #233 Napisano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Przy takiej koncentracji to pewnie GS wyjdzie, hi, hi Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez PiotrX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość hubex #234 Napisano 16 Sierpnia 2019 Pałac Sanssouci w Poczdamie pod Berlinem - zegar rozmyty, bo cóż by było widać?I jeszcze ciekawostka z muzeum designu - myślałem, że Porsche Design to zegarki i inne gadżety, a tu wiertarka W sumie i tu i tu tryby... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #235 Napisano 16 Sierpnia 2019 Po kilku dniach deszczowych wreszcie w ruchu... Bieszczady, Połonina Caryńska:) Foto z trasy:) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #236 Napisano 16 Sierpnia 2019 Po kilku dniach deszczowych wreszcie w ruchu...Bieszczady, Połonina Caryńska:)Foto z trasy:)Tu też Carynska 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #237 Napisano 17 Sierpnia 2019 Dzięki. Musieliśmy się zatem minąć Dziś już tylko pozostały wspomnienia i zdjęcia:) Powrót z takich miejsc zawsze boli:( 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #238 Napisano 17 Sierpnia 2019 "Bazę" miałem w Ustrzykach I masz rację, miejsca wyjątkowo urokliwe.. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #239 Napisano 18 Sierpnia 2019 I po wakacjach:( ... tegorocznych;) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zelig 0 #240 Napisano 19 Sierpnia 2019 Szkoda ze nie mieli zegarkow pasowalo by to posta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #241 Napisano 19 Sierpnia 2019 :) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość hubex #242 Napisano 19 Sierpnia 2019 Berlin. Bez podtekstów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRISTOF_KON 22064 #243 Napisano 19 Sierpnia 2019 Kolejny miłośnik zegarków.I już po urlopie wracamy do szarej rzeczywistości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3256 #244 Napisano 20 Sierpnia 2019 Kolejny miłośnik zegarków.I już po urlopie wracamy do szarej rzeczywistości.Uważaj mi takie ptaszysko g shocka pokiereszowalo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #245 Napisano 20 Sierpnia 2019 Człowiek nie da rady a ptak da... szkoda. A co dokładnie uszkodził ten ptak? Czy tylko porysował? 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3256 #246 Napisano 20 Sierpnia 2019 Pokiereszowal pasek i bezel... paskudna głęboka rysa o ale po to są g shocki... Ilekroć patrzę na te rysy pojawia się wspomnienie tej papugi i banan na twarzy.... Bezcenne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7208 #247 Napisano 20 Sierpnia 2019 Trzeba zatem powtórzyć spotkanie z papugą 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobo82 3256 #248 Napisano 20 Sierpnia 2019 Zdecydowanie a i tak w przyszłym roku zmieniam bezel i pasek bo żółty szybko się brudzi a i zmęczenie widać.... ale zmiana też na żółty komplecik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 290 #249 Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) A ze mną na wakacje wybrał się, jako pierwszy, taki stary Tudor Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Jan M. Krawczyk 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40562 #250 Napisano 22 Sierpnia 2019 Tarcza "robi robotę". Piękny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach