Josza 103 #1 Napisano 15 Września 2019 Od tego Beckera zaczęła się moja zegarowa pasja. Osoba, której zlecam renowacje moich zegarów, nie była zainteresowana praca paca przy tym zegarze.Po dziesięciu latach współpracy Pan X, stwierdził, że jestem jego najlepszym klientem i że kolejny zegar zrobi mi gratis. Oczywiście, nie zgodziłem się na darmową usługę, ostatecznie stanęło na tym, że opłata za wykonaną prace będzie symboliczna. Od razu zdecydowałem, że to będzie ten Becker.Moje zadaniem polega na wybraniu wzoru brakujących sterczyn na gorze zegar.Bardzo proszę o poradę w wyborze sterczyn. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 15 Września 2019 Jaki ma numer seryjny, bo zapewne nie Silesia tam mieszka? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #3 Napisano 15 Września 2019 Pełnopłytowy czeski GB? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3490 #4 Napisano 15 Września 2019 Przeglądnąłem kilka katalogów ale nie znalazłem podobnego wzoru. Nie oznacza w zasadzie to nic poza tym że mam spore braki w katalogach Ps. Znalazłem podobne we wzornictwie zegary z numerami poniżej 13xxxxx czyli z lat 90-tych XIX w . No i tu nie widziałem jeszcze katalogu z tego okresu. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #5 Napisano 15 Września 2019 Numer seryjny 49442, pełnopłytowy czeski.Tomek ma znakomitą pamięć, pokazywałem już ten zegar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3490 #6 Napisano 15 Września 2019 Czyli jednak 1909 ... Niestety katalog jaki jest dostępny dotyczy tylko produktów z Freiburga ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 15 Września 2019 Czyli jednak 1909 ... Niestety katalog jaki jest dostępny dotyczy tylko produktów z Freiburga ... Co to za czasy nadeszły. Wczoraj pokićkało się Lenzkirchu (ja jeszcze nie kumam), dzisiaj Becker 1892 wychodzi. Jeden ze starszych Freischwingerów Beckera. Wystartowali z nimi z opóźnieniem w stosunku do Lenzkircha i raczej niewiele w XIX wieku zrobili. Trudno będzie odszukać bliźniaka. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3490 #8 Napisano 15 Września 2019 Piotrze , nie było numeru ani informacji skąd ... Przeleciałem internet i znalazłem zegar GB zbliżonego kształtem i zdobieniami do powyższego. W adnotacji było, że mechanizm ma numer około 1,3 mln i że z Freiburga. Skoro Josza pokazał numer 49442 i to z Brunau , to już jest inna historia w innym czasie. Więc proszę się nie nabijać bo nie jest tak źle . A że czasem mi się coś kićka to panie niedługo może być normą ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 15 Września 2019 Ale ja się z siebie w pierwszej kolejności nabijałem, taki egoista ze mnie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #10 Napisano 15 Września 2019 Wydaje mi się, że trzeba dobrać doświadczalnie z braku bliźniaczej obudowy. Ja bym na początek coś takiego może wypróbował.Dwie sterczynki na górną koronę. Wiadomo, że to rzecz gustu. Musi jednak pasować do stylu zegara. Może podpowiedzią będzie również mała sterczynka, która się zachowała na koronie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #11 Napisano 15 Września 2019 Wydaje mi się, że trzeba dobrać doświadczalnie z braku bliźniaczej obudowy. Ja bym na początek coś takiego może wypróbował.Przechwytywanie.JPGkiu.JPGDwie sterczynki na górną koronę. Wiadomo, że to rzecz gustu. Musi jednak pasować do stylu zegara. Może podpowiedzią będzie również mała sterczynka, która się zachowała na koronie. Brakuje trzech sterczyn,trzecia na środku,nie widać tego na zdjęciach.Brałem pod uwagę małą sterczynkę,myślałem o takich. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/50852-galeria-gustava-beckera/page-4?do=findComment&comment=572185 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #12 Napisano 6 Maja 2020 Tak wyszło, i na razie tak zostanie, środkowa sterczynka miała być inna, jakiś chochlik sprawił że stolarz zrobił trzy takie same. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #13 Napisano 6 Maja 2020 Wydaje mi się, że tak czy inaczej nie pasują do tej obudowy "wsyskie tsy". Ale sterczynki - rzecz wymienialna. Znajdziesz jakiś wzór - dobierzesz. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1808 #14 Napisano 6 Maja 2020 No , nieźle wyszło ! Wygląda świetnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach