Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Scrooge

Złoty diver - przegląd ofert

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji, że jest to mój pierwszy post na tym forum (które śledzę od wielu lat) witam wszystkich serdecznie. Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze nowego zegarka. Ostatnimi czasy wbrew towarzyszącym mi od lat raczej negatywnym odczuciom na temat zegarków w całości wykonanych w kolorze złotym zapragnąłem nabyć takowy.

Poszukuję ciekawego zegarka, klasycznego divera np. w stylu posiadanej przeze mnie Certiny DS Action w kolorze złotym (koperta + bransoleta). Mechanizm koniecznie automatyczny (szwajcarski lub japoński). Szkło szafirowe.

Mile widziane marki niszowe oraz tzw. microbrandy. Klasyczne, powszechnie znane marki zegarkowe również oczywiście wchodzą w grę.

Budżet: z uwagi, że nie będzie to mój podstawowy zegarek, a raczej "zachcianka" to założyłem budżet w granicach 2-3 tys. zł, aczkolwiek, gdyby trafiło się coś extra to jestem skłonny go podnieść do 5-6 tys.

Do tej pory jedyne co znalazłem to OceanX Sharkmaster

https://www.seriouswatches.com/collections/oceanx/products/oceanx-sharkmaster-v-vsms511

Generalnie w 100% spełnia on moje założenia, ale nie do końca znam tą markę (co o niej sądzicie?) a poza tym fajnie byłoby mieć jednak jakiś wybór. Stąd jeśli ktoś z Was zna jakieś podobne propozycje to będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może two tone:

Produktbild_Ternos_16155565_detail_1_600

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie kryteria się zgadzają ale kolor WR i budżet na pewno.

post-55792-0-52664900-1568840607.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś bardziej zbliżonego do mojego opisu? Chyba, że faktycznie Edox i OceanX to jedyne 2 złote nurki jakie można zakupić w tym budżecie - sam niczego więcej nie znalazłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladnij oferte Glycine

GlycineGL0186-3.jpg

GlycineGL0186-7.jpg

GlycineGL0082-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O "złotego" diver'a raczej będzie trudno bo... hmmm... nie napiszę bo jeszcze się obrazisz, a daleki jestem od takiego celu  - poza tymi wymienionymi wyżej:

Z niższej pułki to np Invicta : https://www.czaszegarkow.pl/invicta-pro-diver-niebieski-stal-w-odcieniu-zlota-o40-mm-p-30639.html?gclid=Cj0KCQjwzozsBRCNARIsAEM9kBNzIB5GIrDN35UHYIubcQ2EDqtwZBA0pF9EmSE7d9JB4Tq27XLPQ9QaApcqEALw_wcB

c700x420.jpg

Z wyzzej kalsycznej to np Seiko SRPC44K1 choć ściągnięcie nie będzie pewnie proste bo zegarek na rynek japoński wyszedł https://global.rakuten.com/en/store/seiko3s/item/srpc44k1/

mqmf1hwkj4911.jpg

Victorinox też coś tam ma w oferciehttps://www.professionalwatches.com/victorinox-swiss-army-dive-master-500m/

a ogólnie to przejżyj sobie https://www.google.pl/search?sxsrf=ACYBGNT5mGdI39ZcCU5-Z-rnmG2ZPXTUSw:1568909079064&q=diver+watch+gold&tbm=isch&source=hp&sxsrf=ACYBGNT5mGdI39ZcCU5-Z-rnmG2ZPXTUSw:1568909079064&sa=X&ved=2ahUKEwiTs97iod3kAhUQKewKHZLeBQEQsAR6BAgBEAE&biw=1366&bih=674#imgrc=_ może coś ciekawego wypatrzysz :)

Edit: może pomyśl o czymś z brązu, albo mosiądzu - bardziej klasyczne, a przy odpowiednim polerowaniu utrzymasz "błysk" odpowiedni, a jak się znudzi możesz pozwolić patynie na działanie i będzie inaczej - w razie czego, jakby Ci się czyścić nie chciało to wrzucasz do szklanki z wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny i patyna znika, a w druga stronę to woda z odrobiną soli świetnie przyspiesza "korozję"

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O "złotego" diver'a raczej będzie trudno bo... hmmm... nie napiszę bo jeszcze się obrazisz, a daleki jestem od takiego celu  - poza tymi wymienionymi wyżej:

Napisz, absolutnie się nie obrażę! ;) Generalnie tak jak wspomniałem w pierwszym poście zawsze uważałem tego typu złote zegarki za "wieśniackie"... Będąc jednak na GP F1 zauważyłem takowy (zapewne jakiś rolex) na ręce Jackie Stewarta - wyglądał całkiem fajnie i postanowiłem sobie coś takiego sprawić. Oczywiście w formie gadżetu, a nie zegarka do noszenia na co dzień - dlatego napisałem zachcianka i stąd "budżetowe" ramy budżetowe ;). Do noszenia na co dzień mam zegarki o bardziej klasycznej formie - wspomnianą Certinę DS Action, Edoxa Les Vauberts, Maurica Lacroix Pontos i wymarzonego IWC Pilota ;)

Propozycja Glycine bardzo ciekawa i wybiorę chyba między nim, a OceanX. Teraz pytanie - czy ktoś może powiedzieć coś / widział zegarki OceanX? Na zdjęciu wygląda super, fajniej niż Glycine, który dla odmiany jest jednak "solidną" marką w swojej klasie cenowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.