Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JAN89R

FOTOGRAFIKA (FOTOGRAFIA) AMATORSKO

Rekomendowane odpowiedzi

post-2245-0-41382400-1330633011.jpg

post-2245-0-08168900-1330633004.jpg

post-2245-0-43385600-1330633005.jpg

post-2245-0-76719300-1330633006.jpg

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w Krakowie te tramwaje zap.... :shock:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale w Krakowie te tramwaje zap.... :shock:

:D

post-2245-0-65405400-1330633013.jpg

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak TGV :D

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo jak Trans Rapid jak nic nie postawia na drodze.

w11and9.th.jpg

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec
może mógłbyś zasięgnąć języka na fotoarts? Będę zobowiązany

Fotoarts ma przenosiny na inny serwer, jak ruszy to poszukam, w sumie to temat tam pewnie byl juz poruszany :)

Kekacz, podoba mi sie ta ostatnia fota :lol:

A ja takie cos...

400703.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytanie :lol:

Nikon D40 ze standardowym obiektywem - czy można uzyskać przyzwoite makro, do fotografowania zegarków?

Czy może canon 350d?

Który wybrać?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup jeszcze "makro soczewki" nakręcane zamiast filtra (używam +4 dioptr.) , a do dużych powiększeń może jakąś starą 50-tkę odwróconą nakręcić.

canon czy nikon - nie da sie odpowiedzieć - ja (swego czasu) wybrałem canona 20d - nie żałuję - są tanie stabilizowane obiektywy i ma metalowy korpus. wcześniej miałem contaxa AX - analoga - i nie zmienył bym firmy , ale digitale contaxa to pomyłka.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra Piotrek, ale 350 to bardziej zaawansowany starszy aparat, d40 jest nowością, ale jest bardziej amatorski /np. nie silnika do AF/. Tak się zastanawiam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpusc D40 i poszukaj póki jeszcze można D50, wiekszy, nie jest tak wykastrowany a obecnie nawet tanszy niż jego nastepca.

Nikon D40 ze standardowym obiektywem - czy można uzyskać przyzwoite makro, do fotografowania zegarków?

Odpowiedz jest taka ze standardem wogóle nie zrobisz makro bez dodatkowego przygotowania sprzetowego.

Soczewki nakrecane na obiektyw to pomyłka, ktora dość dramatycznie pogarsza jakość zdjecia.

Wyjściem jest mieszek, ale to nie jest tani interes a do D40 musialby byc napewno dedykowany (czyt. o wiele drozszy) aby aparat był w stanie zmierzyc swiatlo. Zaleta, mozna stosowac z roznymi obiektywami.

Są jeszcze pierscienie pośrednie, ale rowniez musza mieć styki przenoszace informacje pomiedzy szklem a body, w innym przypadku D40 nie uruchomi nawet swiatlomierza. Mozna tak jak w przypadku mieszka stosowac je z roznymi obiektywami.

Jednym z rozwiazan jest zakup obiektywu makro. Oprocz możliwości robienia "zblizen oczu muchy" oferuja przewaznie lepsza jakosc optyczna niz ich niemakrowi odpowienicy.Jest tego sporo na rynku.

Tylko jedna rzecz, D40 nie ma "śrubokręta" do AF napedzajacego z body ustawianie ostrosci na obiektywie. Kupujac szkło, przy założeniu ze chcesz koniecznie mieć AFa, musialbys brac AFSy.

E===Antea====>

E===Samurai===>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas 100€ różnicy - ale cena 350d to już max jaki bym chciał zapłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kekacz - nie chodzi mi o jakieś super makra - jak oczy muchy.

Przez dłuższy czas jeśli kupię aparat to nie będę miał kasy na obiektywy i inne akcesoria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te oczy to tylko przenosnia :lol:

Taniej wyjdzie jednak kupienie jakiejs "małpy" z makro niż próby stworzenia czegos podobnego na bazie lustrzanki. A na pewno za mniejsza kase bedziesz mial lepsze wyniki.

E===Antea====>

E===Samurai===>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Soczewki nakrecane na obiektyw to pomyłka, ktora dość dramatycznie pogarsza jakość zdjecia.

też tak sądziłem , ale potem kupiłem. nie jest aż tak tragicznie.

...a tu ciekawy link. po niemiecku , ale dużo obrazków

http://www.traumflieger.de/objektivtest/na...ospezialist.php

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

Jak juz pisalem d50 do mnie nie przemawia osobiscie, ani d40 - utrudnione ustawienia manualne, w przypadku tego drugiego pod tym wzgledem to juz totalne nieporozumienie IMHO.

Jakosc zdjec - do prezentacji na www po przygotowaniu - nadaje sie w zupelnosci.

Mozna sie pokusic tez o przelotke na szkla manualne z mocowaniem np M42, oraz pierscienie posrednie, lub mieszek, oraz statyw. Kosztowo wtedy bardzo przyzwoicie optyka wyglada (do 100 zl nawet mozna sie zmiescic!). A jakosciowo bedzie rewelacyjnie relatywnie do ceny (przynajmniej powinno byc). Np Pancolar Zeissowski, Tessar, albo nawet rosyjskie Heliosy i Industary, choc w ruskach to losowka z jakoscia optyki.

Ale pamietajcie, sprzet z dobrym szklem to nie wszystko! Majac nawet najlepszy sprzet na swiecie nie zaczniecie robic ot tak dobrych zdjec. Trzeba pamietac o swietle, kadrowaniu (swiadomosc kadru wyrabia sie z czasem), innych parametrach tj. odpowiednia przyslona, by uzyskac zadana glebie ostrosci do danej sceny... Aparat jest TYLKO narzedziem, jak pedzel i farby dla malarza. Tutaj polecam fora tematyczne, ja niewiele pomoge w tej kwestii, bo zdjec makro praktycznie nie robie.

A na zakonczenie tradycyjnie, zdjecie :lol:.

193181.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99
ładne bardzo !

piotrek

noooooo :shock: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne :)

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

Raz zakupilem slajd do mojego Lubitela, zalozylem, ale za slabo dokrecilem pokretelko do domykania tylnej scianki - otworzyl sie w plecaku :). Na szczescie filmy typu 120 chronione sa papierem, wiec pomyslalem, ze jesli cos sie zaswietlilo - to brzegi klatki, wiec zrobilem zdjecie z takim kadrem, by uwzglednic to to :P. Efekt wyszedl "ciekawy", takie FX bez komputera :D

380295.jpg

-- EDIT --

Znalazlem cos takiego, moze zainteresuje tych, co chca lustro do fotografowania makro zegarkow?:P

http://techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&...amp;categorie=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-2245-0-33897800-1330633633.jpg

post-2245-0-93723300-1330633628.jpg

post-2245-0-31221800-1330633631.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

Mala uwaga - zmniejszajcie foty do takich rozmiarow, by wygodnie sie je ogladalo w oknie przegaldarki - wzglednie bez koniecznosci przewijania :D. Np 600-700 pikseli w pionie i 800-900 w pionie - bedzie ok :).

Tymczasem kolejna fota:

286273.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również od czasu do czasu udaje zrobić ładne zdjęcia ;]

endofthisworldza9.th.jpg

faziqy1.th.jpg

post-4194-0-94211100-1330633831.jpg

post-4194-0-64742500-1330633838.jpg

mercsignky8.th.jpg

motocrossht9.th.jpg

siemienbh2.th.jpg