Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Amatsubu

Citizen Aviator CA0695-84E czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Szukam ciekawego pilota do noszenia casualowego, ale również takiego, którego od biedy mógłbym wziąć na siłownię, więc raczej od razu bransoleta i solar/kwarc, a kiedyś bym zaszalał z automatem. Wpadł mi w oko poniższy model Citizena:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-aviator-chrono-eco-drive-ca0695-84e?gclid=EAIaIQobChMIq4Cl89a15wIViKiaCh1QhAUEEAQYAyABEgLMTfD_BwE

Czy ktoś miał z nimi styczność? Czy jest to w miarę porządny wybór czy lepiej szukać czegoś innego? Albo np. odpuścić piloty (z żalem) i kupić coś z Edifice? 

Nie mam żadnego ciśnienia na "prestiżowość" firmy zwłaszcza w tej cenie, tym bardziej, że teraz noszę polecony mi tutaj automat Lorusa za 287zł i uważam, że to bardzo przyjemny cykacz z niezłym wyglądem i wykonaniem.

Bardziej interesuje mnie cena/jakość i żeby mi się podobał, więc tańsze propozycje też super:D Idealnie byłoby zamknąć się w 800-900zł. Jest czas, bo kupuję raczej za miesiąc czy dwa, na razie chciałbym się zorientować w opcjach.

Pozdrawiam i dziekuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen to dobry wybór. Firma robi zegarki z należytą starannością i raczej nie słyszy się, żeby ktoś narzekał na ich jakość.

Pokazany przez Ciebie zegarek ma mechanizm typu eco drive, co oznacza, że zegarek zamiast klasycznej baterii ma akumulatorek i panel słoneczny, który go ładuje.

Zaleta tego rozwiązania jest to, że nie będziesz musiał wymieniać baterii, wada cena, która jest wyższa niż w klasycznym rozwiązaniu.

Jeśli zegarek Ci się podoba, warto go kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, właśnie tym razem solar jak najbardziej wchodzi w grę, wręcz wolałbym niż zwykły kwarc, bo automat raczej nie ze względu na przeznaczenie zegarka. W automaty pobawię się jeszcze za jakiś czas.

Tu mi właśnie odpowiada, że jest to jednocześnie fajnie wyglądający pilot i jeszcze z eco-drive. Gdyby jeszcze miał szafir to już w ogóle byłoby fest.

Również czarna koperta i bransoleta czegoś mu dodaje, tylko obawiam się o jakość tej powłoki, ale jest jeszcze normalna srebrna wersja z niebieską tarczą i ta również wygląda bardzo dobrze:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-aviator-chrono-eco-drive-ca0690-88l

Tak samo zresztą jak poniższa, ale że chciałbym tym razem od razu z bransoletą...

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-aviator-chrono-eco-drive-ca0693-12a

Nie wiem, jest w tym zegarku coś co mnie przyciąga, zresztą dużo pilotów ogólnie mi się podoba, do codziennego noszenia i na siłownię mógłbym po prostu kupić jakiegoś lepszego Edifice szafir + solar, ale ten jakoś mnie bardziej urzeka, tym bardziej, że chyba nie ma za dużo solarnych w tym stylu:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek przede wszystkim musi Ci się podobać. Zastosowane w nim materiały i technologie też są ważne, ale nie wyniosą nic, jeśli zegarek nie będzie Ci się podobał. W końcu spoglądają na niego kilkadziesiąt jak nie kilkaset razy dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Citizen jak najbardziej trafia w mój gust, ale raczej chyba srebrny z niebieską tarczą żeby nie było problemów z powłoką.

Własnie przez to, że mi sie podoba to bardziej się skłaniam ku niemu aniżeli czemuś z serii Edifice, mimo że to solidne i nowoczesne zegarki. Taki pilot jest bardziej charakterny i powinien być dość uniwersalny, ale jeśli są jeszcze inne fajne opcje kwarc lub solar (preferowany) to chętnie obejrzę żeby podjąć jak najlepszy wybór:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego Citka ale w wersji bez chrono. Naprawde kawal fajnego zegara.

Proponuje jednak przymierzyc przed zakupem.

post-103011-0-55495400-1580805191_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ten Citek ma Duratect to już w ogóle nie przejmowałbym się ścieraniem w czarnym Citku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Citizen jak najbardziej trafia w mój gust, ale raczej chyba srebrny z niebieską tarczą żeby nie było problemów z powłoką.

Własnie przez to, że mi sie podoba to bardziej się skłaniam ku niemu aniżeli czemuś z serii Edifice, mimo że to solidne i nowoczesne zegarki. Taki pilot jest bardziej charakterny i powinien być dość uniwersalny, ale jeśli są jeszcze inne fajne opcje kwarc lub solar (preferowany) to chętnie obejrzę żeby podjąć jak najlepszy wybór:)

Casio z linii ediffice jakoś nigdy do mnie na gadaly, za to ten Citizen ma coś w sobie.

Bralbym wersje bez powłoki, bo jest trwalsza i bezpieczniejsza. Powłoką po jakimś czasie moze, chociaż nie musi się porysowac albo poscierac, co będzie kiepsko wyglądało. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i indywidualnych preferencji.

Kup ten zegarek, który najbardziej Ci się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia jak z jakością powłoki w wersji czarnej (nie sądzę, że ma Duratect), ale chyba bardziej podoba mi się jednak srebrna z niebieską tarczą. Jest bardziej interesująca, chociaż czarne koperty i bransolety są rzadsze:p Musiałbym je chyba zobaczyć na żywo:p

Będę polował na ten zegarek w jak najlepszej cenie, naprawdę mi się podoba, ale ponieważ mam czas na zakup to jeśli ktoś ma jeszcze jakieś fajne propozycje na solarze do codziennego noszenia i nadające się w miarę na siłownię, pilotopodobne lub nie, to będę wdzięczny i chętnie sprawdzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze takie pytanko kompletnie niezwiązane z tematem, ale nie chcę zakładać nowego tematu niepotrzebnie. Czy warto kupić w międzyczasie jakiegoś Timexa Waterbury? Słyszałem, że to spoko budżetowe zegarki. a niektóre są teraz na przecenach i design mi się podoba. Chodzi tylko o zegarek na zmianę, w którym mógłbym bez obaw pochodzić, poćwiczyć i specjalnie się nie przejmować.

Np. ten Waterbury World Time z materiałowym paskiem za 279zł, ma kopertę ze stali i szkło mineralne, nie mosiądz i akryl:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-timex-waterbury-tw2r43300

Nie jest to dużo kasy, a frajdę myślę, że by sprawił zanim kupię tego Citizena i wygląda ładnie. Domyślam się, że za dużo nie ma co przepłacać za Timexa, ale w tej cenie wygląda to przyzwoicie. 

Z moim mini rabacikiem wychodzi 270zł:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej dołóż te 300 zł i kup jeszcze coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile zakup jakiegokolwiek Citizena to dobry wybór, o tyle zakup jakiegokolwiek Timexa jest już mocno dyskusyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ostatecznie dołożyłem trochę, olałem Timexa i kupiłem tego field watcha Citka:

AW5000-16L-8.jpg

Trochę się naszukałem, bo wersja z niebieskim paskiem i tarczą w wielu miejscach wyprzedana, ale dostałem za 475zł nową, tylko muszę poczekać kilka dni na realizację. Ma wszystko czego chciałem, wyraźną tarczę, solar, WR 100m, neobrite i stockowy materiałowy pasek, który ujdzie do ćwiczeń i przy tym całość wygląda całkiem fajnie do EDC, tak że myślę że nie będę żałował. Zresztą kupiłem go w konkretnym celu, kiedyś poszaleję z czymś mniej casualowym albo jakimś ciekawym pilotem;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dobry wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegarek. Gratuluję i jestem pewien, że będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.