Rafa2016 0 #1 Napisano 30 Maja 2020 Proszę o poradę w następującej sprawie: kupiłem kwarcowy zegarek Lorus. Jakiś tydzień temu nastawiłem go tak, żeby indeksy idealnie pokrywały się z odpowiednimi indeksami. Teraz okazuje się, że w momencie, gdy wskazówka sekundowa trafia w 12, minutowej zostaje jeszcze trochę do jej indeksu (osiąga go idealnie mniej więcej po 15 sekundach). Jak to w ogóle jest możliwe? Myślałem, że wskazówki są jakoś ze sobą sprzężone i jedna ciągnie drugą? Czy możliwe, by była to kwestia luzu w mechanizmie i np. trzeba przekręcić go 10 minut w jedną stronę, a potem cofnąć? Czy problem może mieć charakter progresywny, tj. sekundnik będzie chodził nadal praktycznie idealnie, a wskazówka minutowa zacznie tracić czas? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4905 #2 Napisano 31 Maja 2020 Najprawdopodobniej wskazówki są niedokładnie osadzone, stąd ta różnica. Przypadłość dość często spotykana w zegarkach nieco, na przykład Seiko, a nawet dużo droższych. Niestety pośpiech w montażu i kiepska kontrola jakości skutkuje pewnym odsetkiem takich właśnie niedoróbek. Opcje są trzy. Reklamujesz zegarek, oddasz do zegarmistrza do naprawy na własną rękę, albo pogodzisz się z tym. Jeśli to wina złej aplikacji wskazówek, to nie powinno się to pogłębiać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slaweknh 276 #3 Napisano 31 Maja 2020 Cześć jest to dość powszechne zjawisko, luz też ma na to wpływ. Proponuję spróbować ustawiać zegarek tzn synchronizować go zatrzymując sekundnik na godzinie 18-stej a wskazówkę minutową ustawić w połowie między indeksami. Masz wtedy większą szansę że o pełnej minucie wskazówka minutowa trafi idealnie w indeks. Jeśli jestes przyzwyczajony że ustawiasz zawsze o pełnej minucie czyli wskazówka minutowa i sekundowa na 12-stej to tą minutową ustaw tak niecałą minutę do przodu. Myślę że taki manewr pomoże aby jeszcze idealniej zegarek wskazywał pełną minutę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa2016 0 #4 Napisano 31 Maja 2020 Dziękuję najmocniej za (w sumie dość optymistyczne) odpowiedzi Jeżeli to kwestia drobnych niedoskonałości montażu i luzu, to luz jakoś to przeżyję. Kluczowy problem dotyczy jednak tego, czy wskazówki są ze sobą sprzężone i czy problem może się pogłębiać. Wolałbym uniknąć sytuacji, w której obie wskazówki zaczynają żyć własnym życiem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferencz89 8 #5 Napisano 29 Kwietnia 2021 Myślę, że problem się nie pogłębi. Od ponad roku mam timexa z tym samym defektem co Pan i jakoś to działa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach