martizva 1 #1 Napisano 20 Czerwca 2020 Cześć, jestem Marco i jestem Włochem, piszę z tłumaczem Google, więc śmiej się dwa razy z rezultatów tego, co piszę, ale proszę również o odpowiedź na moje pytania. Oto kilka zdjęć, ale najpierw wyjaśnię pytanie. Mam skrzynkę, ale mechanizm jest nieprawidłowy. Patrząc na to, rozumiesz, że wahadło powinno wynosić około jednego metra (jest miejsce na 123 cm od środka tarczy do najniższego punktu obudowy) Obecny mechanizm, nie sądzę, by był oryginalny, nie nosi znaku, ale gong nosi inicjały CW Więc pomyślałem, że oryginał był mechanizmem Carl Werner. Rozglądając się, znalazłem dwa zegary wahadłowe o długości około jednego metra (116 cm jeden, drugi chyba taki sam), biegnące ze sprężynami, bez obciążników. Problem jest właśnie taki. Czy to możliwe, że niektórzy z was wskazują mi dokładny model Carla Wernera, którego muszę szukać? a jeśli tak, to czy masz pomysł, gdzie go znaleźć? Oczywiście potrzebuję tylko mechanizmu. W rzeczywistości nie byłoby to również w porządku Carla Wernera, ale chciałbym, aby między 90 cm a 116 cm, bez obciążników i z gongiem. Tarcza ma około 14,5 cm 1 To moja sprawa 2 To jest mój mechanizm 3 To jest mechanizm, który chciałbym 4 To kolejne wahadło z mechanizmem, który byłby w porządku (151 cm wysokości e Carl Werner) https://www.auction.fr/_fr/lot/uhr-im-stil-des-empire-uhrenmanufaktur-carl-werner-villingen-baden-um-1900-reich-16221023 Zapomniałem: oba mechanizmy, które opublikowałem, są sprężyste i nieważkości. Dziwne dla wahadeł o tej długości, prawda? Dziękuję za uwagę Marco 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #2 Napisano 20 Czerwca 2020 Witam, Marco! Widziałam taką skrzynię, wahadło było krótkie. Litery na rezonatorze nie oznaczają Сarla Wernera, ale producenta gongów Oscar Waldvogel Company (OWC). Mechanizm jest produkowany przez FMS (F. Mauthe). Pozdrawiam, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martizva 1 #3 Napisano 20 Czerwca 2020 Wielkie dzięki Tatiana. Muszę wyznać, że liczyłem na twoją radę. Przeczytałem o twoich postach i byłem pewien, że możesz mi pomóc. Zobaczmy, czy rozumiem, czy mówisz, że mechanizmem, którego powinienem szukać, jest FMS (F. Mauthe)? czy że obecny mechanizm to Mauthe? Nie rozumiem. Jeśli tak, to czy wiesz, że Mauthe zbudował sprężynowy i nieważki mechanizm o długości 90cm-116cm? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #4 Napisano 20 Czerwca 2020 Nie pamiętam, gdzie widziałem taką skrzynię! Krótkie wahadło tego zegary może początkowo wymyślić producent. Znaleziono dwóch Mauthe w tym samym stylu. Masz teraz mechanizm Mauthe, myślę, że nie trzeba szukać innego mechanizmu. Pozdrawiam, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 20 Czerwca 2020 Ja zrozumiałem, że skrzynia i mechanizm to komplet. Bywały też takie stojące skrzynie z mechanizmem z krótkim wahadłem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #6 Napisano 20 Czerwca 2020 39 minut temu, Tatyana napisał: Nie pamiętam, gdzie widziałem taką skrzynię! ... Znalazłam w folderze FMS, to ten sam zegary. Piękny Jugendstil! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #7 Napisano 20 Czerwca 2020 To ja ze swojej strony dorzucę jeszcze pytanie do Tatyany. Czy ten zegar z aukcji pokazany przez Marco, ten na 4 kolumnach wysoki 151 cm - czy to oryginalny Carl Werner? Nigdy wcześniej takiego nie spotkałem, a najdłuższe wahadło u Wernera to 55 cm. W jedynym zachowanym katalogu też go nie ma. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8 Napisano 20 Czerwca 2020 Ja mam Wernera z wahadlem 74 cm 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 20 Czerwca 2020 1 minutę temu, kiniol napisał: Ja mam Wernera z wahadlem 74 cm I może jeszcze z całą sprężyną ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10 Napisano 20 Czerwca 2020 Tak, ino struna jebla, ale mam już nową... Od fortepianu... Gdzie znajdę katalog Wernera z tymi rocznymi? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 20 Czerwca 2020 Ich weiss nicht... Co za durne nazwy miały 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #12 Napisano 20 Czerwca 2020 Jak wyglądają struny ''jebla"? Pierwszy raz o takich słyszę. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #13 Napisano 20 Czerwca 2020 Na forum rosyjskim jest ten katalog, są tam zaznaczone w jakich były też 400 dniowe. http://forum.watch.ru/showthread.php?t=420557 Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 20 Czerwca 2020 3 minuty temu, dziadek napisał: Jak wyglądają struny ''jebla"? Pierwszy raz o takich słyszę. Ło tu: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #15 Napisano 20 Czerwca 2020 O tak, czyli ja mam Jersey... Bez korony... Dzięki. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #16 Napisano 20 Czerwca 2020 Mam pytanie do Tatyany. Czy macie u siebie w Rosji sklepy internetowe w których sprzedaje się narzędzia i oprzyrządowanie dla zegarmistrzów. Chodzi mi o zakup rosyjskich narzędzi typu noże tokarskie, gwintowniki, narzynki, pilniki, wiertła, frezy, przyrządy pomiarowe i inne akcesoria dla zegarmistrzów. Edit. Przez kilka lat przyjeżdżał co kilka tygodni do Warszawy pewien Litwin który handlował rosyjskimi bardzo dobrymi narzędziami dla zegarmistrzów wyprodukowanymi jeszcze za czasów ZSRR, ale od dwóch lat już nie przyjeżdża i obecnie nie mam możliwości kupienia bardzo dobrych jakościowo i w miarę tanich narzędzi i przyrządów przeznaczonych dla zegarmistrzów. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martizva 1 #17 Napisano 20 Czerwca 2020 Niektóre dodatkowe refleksje Wahadła Carl Werner o długości 116 cm z pewnością istnieją. Oto dowód. również z aukcji jest Carl Werner i ma prawdopodobnie 116 cm długości Są to nieważkie zegarki z gongiem. Przechodząc do mojego wahadła, wskazuję, że tarcza przeszła zmianę z dwoma zamkniętymi otworami. Podczas gdy dwa mniejsze otwory zostały otwarte. Z tego powodu, Tatyana, uważam, że mechanizm został zastąpiony mniejszym i krótszym wahadłem. Oczywiście moje wahadło jest tym, co miałeś w swoim archiwum, ale ci, którzy go mi sprzedali, już podejrzewali, że mechanizm został wymieniony. Jednak w tym momencie nie muszę już myśleć, że był nieważki, ponieważ mógł nie być Carl Werner. Ale czy wiesz o Mauthe o długości 116 cm? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #18 Napisano 20 Czerwca 2020 Jest jeszcze jedna możliwość. Jest to wykonana w jednym egzemplarzu skrzynia, na przykład do kompletu mebli. Przemawia za tym sposób mocowania tarczy do przedniej ścianki. Osadzono w niej taki mechanizm, jaki był dostępny, wykorzystując i przerabiając tarczę z innego zegara. Tak jak i wskazówki, które są trochę za długie w stosunku do tarczy. Być może od początku zegar był w takiej formie. Ponieważ nie można wykluczyć tego, wszelkie "rekonstrukcje" są bez sensu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martizva 1 #19 Napisano 20 Czerwca 2020 16 minutes ago, tarant said: Jest jeszcze jedna możliwość. Jest to wykonana w jednym egzemplarzu skrzynia, na przykład do kompletu mebli. Przemawia za tym sposób mocowania tarczy do przedniej ścianki. Osadzono w niej taki mechanizm, jaki był dostępny, wykorzystując i przerabiając tarczę z innego zegara. Tak jak i wskazówki, które są trochę za długie w stosunku do tarczy. Być może od początku zegar był w takiej formie. Ponieważ nie można wykluczyć tego, wszelkie "rekonstrukcje" są bez sensu. Niestety z tłumaczem Google nie rozumiem, co napisałeś. Czy możesz przepisać go w inny i prostszy sposób? Wydaje mi się to bardzo interesujące, ale naprawdę nie rozumiem. Przykro mi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #20 Napisano 21 Czerwca 2020 L'orologio è realizzato in una copia come aggiunta ai mobili. Il quadrante dell'orologio non è completo e non è noto se anche il meccanismo dell'orologio. Potrebbe anche essere l'originale, ma non sono sicuro. Le lancette dell'orologio, in particolare la lancetta dei minuti, sporgono oltre il quadrante. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #21 Napisano 21 Czerwca 2020 15 godzin temu, dziadek napisał: Mam pytanie do Tatyany ... Kolega z Białorusi napisał do mnie: "Doradź Polakowi, aby pojechał na Grójec, często są takie rzeczy, Ukraińcy przewożą, jeszcze z radzieckich zapasów." Pozdrawiam, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #22 Napisano 21 Czerwca 2020 15 godzin temu, martizva napisał: ... Z tego powodu, Tatyana, uważam, że mechanizm został zastąpiony mniejszym i krótszym wahadłem. Oczywiście moje wahadło jest tym, co miałeś w swoim archiwum, ale ci, którzy go mi sprzedali, już podejrzewali, że mechanizm został wymieniony. Jednak w tym momencie nie muszę już myśleć, że był nieważki, ponieważ mógł nie być Carl Werner. Ale czy wiesz o Mauthe o długości 116 cm? Marco, pokazałeś bardzo rzadki wariant mechanizmu sprężynowego. Widziałem wcześniej tylko jeden mechanizm sprężynowy Kienzle z długim wahadłem 85 cm i ćwiartkowe mechanizmy sprężynowe Kienzle z długim wahadłem 96 i 115 cm. Wszystkie mechanizmy Mauthe z wahadłami 115 cm są standardowymi mechanizmami podłogowymi. Myślę, że znalezienie takiego mechanizmu Werner jest bardzo trudne. Zadałem pytanie kolegom na rosyjskim forum o takich mechanizmach, w odpowiedzi - milczenie. Pozdrawiam, Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #23 Napisano 21 Czerwca 2020 W Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku jest taki Karl Werner (zdjęcie z katalogu muzeum). Niestety, nie pamiętam czego dotyczyła przeróbka mechanizmu, o której jest wzmianka w opisie. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #24 Napisano 21 Czerwca 2020 Ale opis... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #25 Napisano 21 Czerwca 2020 Kolejny CW 85 ctm https://www.dorotheum.com/en/l/6437354/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach