Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czy ktoś z Was użytkuje lub użytkował zegarek tej marki ? Pojawiło się wiele fajnych kolorystycznie modeli na creationwatches i jestem ciekawy opinii użytkowników ?

Większość posiada szkła szafirowe i mechanizmy seiko NH35 lub NH36, cena też przyjemna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożywmy wątek zatem. 

Marka z Singapuru, a to chyba nie są Chiny ;)

https://www.ratiowatches.com/

Specjalizują się w nurkach 200/500/1000m. Bardzo dobre parametry wliczając szafir z AR, pełną bransoletę czy zawory helowe w niektórych modelach. Śmiesznie tanie.

Mam Ratio w kwarcu, kupiony za około 300zl (217 + 33 DHL + VAT)

W sumie wszystko w nim jest wręcz szokująco dobre w stosunku do ceny poza jedną drobną kwestią...

Oznaczenie na bezelu nie jest równie i nie schodzi się z indeksami na tarczy. Zareklamowalem i zegarek jest właśnie w drodze do Singapuru w celu wymiany na nowy.  

Pierwotnie miałem wysłać do UK do pośrednika ale zwróciłem im uwagę, że koszt dostawy to 70zl gdzieś i rezygnuje z reklamacji. Uparli się, że wymienią zegarek na nowy i wysłali mi dokumenty przewozowe DHL. Także transport na ich koszt. 

Ogromny plus. Czekam na nowy egz

IMG_20240610_121626743.jpg

IMG_20240607_192901182.jpg

IMG_20240606_223756019_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachęcony twoim postem postanowiłem spróbować, bo umówmy się, cena jest śmieszna.

Własnie do mnie dotarł Freediver 200m i jestem zaszokowany jakością jaką oferuje Ratio za 277 zł!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój sobie leci, pewnie przez Japonię i dalej... 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, tofiks_th napisał(-a):

A mój sobie leci, pewnie przez Japonię i dalej... 🤔

Wolałem dopłacić 33zl za pewność i czas dostawy. 4 dnia był już u mnie łącznie z załatwieniem kwestii VAT (z DHL na maila przychodzi, można blikiem zapłacić).

Widzę, że mój dotarł już do Ratio 🤗

21 godzin temu, Memphis2 napisał(-a):

Zachęcony twoim postem postanowiłem spróbować, bo umówmy się, cena jest śmieszna.

Własnie do mnie dotarł Freediver 200m i jestem zaszokowany jakością jaką oferuje Ratio za 277 zł!

Jaki kolor? Wrzucisz fotki? 

I jak odniesiesz się do jakość w stosunku do posiadanych przez Ciebie zegarków? W Twoim wątku o pierwszym Diverze wymieniasz ciekawe modele ;)

Cytat

Mido Multifort 38 / Citizen Tsuyosa - EDC, Timex Expedition - Field oraz Longines Dolce Vita - oficjalny.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

Wolałem dopłacić 33zl za pewność i czas dostawy. 4 dnia był już u mnie łącznie z załatwieniem kwestii VAT (z DHL na maila przychodzi, można blikiem zapłacić).

🤗

Te trzy dyszki to bym też dopłacił, niestety u mnie koszt dhlu pokazywał 20 usd i odpuściłem. 

Aktualizacja, wczoraj paczka dotarła do PL, czekam cierpliwie😀

Edytowane przez tofiks_th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

Jaki kolor? Wrzucisz fotki? 

I jak odniesiesz się do jakość w stosunku do posiadanych przez Ciebie zegarków? W Twoim wątku o pierwszym Diverze wymieniasz ciekawe modele ;)

Pomarańczowa tarcza - Identyczny jak ten w wątku.

Co do jakości, to może w mikro skali marker na bezelu się nie schodzi z indeksem, ale to jest ledwo zauważalne.

Aluminiowy bezel robi mega fajne wrażenie. Indeksy tez są ładnie nałożone. Bransoleta wydaje się lekka, ale moje odczucia mogą być wypaczone, bo MIDO ma bardzo solidną i ciężką. Jako osoba sceptycznie nastawiona do zegarków no name, muszę przyznać, że tracę wszystkie argumenty przeciwko? Ale czy zacznę takie kolekcjonować? Pewnie nie, czar marki i historia też mają znaczenie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś otrzymałem info, że leci do mnie nowy zegarek :)

Szybciej niż reklamacja w kraju 😁

Edit

Kontaktowałem się z DHL. Paczka nadana jako bezkontaktowa, czyli mam się nie martwić o żadne dodatkowe opłaty. We wtorek będzie. 

Szacun.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tadam, nareszcie🤕

IMG_20240621_172044.jpg

IMG_20240621_172513.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka razy na przestrzeni ostatnich miesięcy zerkałem na ofertę Ratio - ten kolor zawsze przyciągał moją uwagę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Hoffhoffski napisał(-a):

Kilka razy na przestrzeni ostatnich miesięcy zerkałem na ofertę Ratio - ten kolor zawsze przyciągał moją uwagę :)

Taki miętus. Polecam bo widziałam dziś, że jeszcze kilka wersji kolorystycznych jest dostepnych😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrócił. Niby jest równo bezel ale za to między 30 a 45 nie trafia w indeksy 🤣IMG_20240624_134815841.thumb.jpg.b2e5f5d9f1bd5b1149e9afcd1d80acd7.jpg

Moglem nie wysyłać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

Wrócił. Niby jest równo bezel ale za to między 30 a 45 nie trafia w indeksy 🤣IMG_20240624_134815841.thumb.jpg.b2e5f5d9f1bd5b1149e9afcd1d80acd7.jpg

Moglem nie wysyłać

Powrót syna marnotrawnego. A u mnie coś bez ekscytacji moim ratio🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Powrót syna marnotrawnego. A u mnie coś bez ekscytacji moim ratio🤔

Tzn? Nie cieszy już? Albo wcale nie cieszył?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

Tzn? Nie cieszy już? Albo wcale nie cieszył?

Niestety nie było spodziewanego łał, jest ok, ale w roli wakacyjniaka bardziej cieszy monster od tandorio. Raczej będę wystawiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tofiks_th napisał(-a):

Niestety nie było spodziewane go łał, jest ok, ale w roli wakacyjniak bardziej cieczy monster od tandorio. Raczej będę wystawiać. 

Szczerze to u mnie po rozłące nie cieszy tak samo jak za pierwszym razem i też się zastanawiam, czy nie opylić go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Szczerze to u mnie po rozłące nie cieszy tak samo jak za pierwszym razem i też się zastanawiam, czy nie opylić go.

Ah, te dylematy zegarkowe🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Ah, te dylematy zegarkowe🤔

No... Aż brakło mi miejsc w pudełkach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałem swoje Ratio. Jednak brak symetrii mnie drażnił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.06.2024 o 13:35, Memphis2 napisał(-a):

"Jako osoba sceptycznie nastawiona do zegarków no name, muszę przyznać, że tracę wszystkie argumenty przeciwko? Ale czy zacznę takie kolekcjonować? Pewnie nie, czar marki i historia też mają znaczenie". 

Trzeba dostrzegać zmiany, czar marki i historia też się zmieniają i to jak?   Jesli  ktos kupi zegarek firmy Ratio, ponosi ok.  20 lat to wówczas dla niego ważny będzie  czar tej właśnie marki, a nie  szwajcarskiej. Czasy się zmieniaja, a my wraz z nimi (tempora mutantur ...).   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest z bransoletami w tych zegarkach? Jakościowo podobne do innych chinczyków typu Addiesdive/Steeldive? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, raszew napisał(-a):

Jak jest z bransoletami w tych zegarkach? Jakościowo podobne do innych chinczyków typu Addiesdive/Steeldive? 🤔

To podobny poziom jak steeldive, przynajmniej w tym tanim modelu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi