alpaczino 51370 #1576 Napisano 6 Września 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 97741 #1577 Napisano 6 Września 9 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 16016 #1578 Napisano 7 Września Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 16016 #1579 Napisano 7 Września Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vintage_Watches_Collector 235 #1580 Napisano 7 Września Ostatni z moich zakupionych chronografów (Precimax na Valjoux) i efekt ostatnich dwóch lat pracy nad publikacją nt. chronografów na jednym zdjęciu Słyszeliście o tej książce, czy algorytmy Wam tego oszczędziły 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vintage_Watches_Collector 235 #1581 Napisano 7 Września A tu jeden z modeli, które trafią do II tomu, który jest już w druku 😃 Panerai Radiomir Mare Nostrum z 1955 r. Marka: Officine Panerai, Florencja, Włochy Model: Radiomir Mare Nostrum Rok produkcji: około 1955 Mechanizm: manualny Angelus kal. SF215 Wymiary: średnica około 52 mm Panerai z dawnych lat jest znany przede wszystkim jako dostawca okazałych zegarków wodoszczelnych dla włoskiej marynarki wojennej Regia Marina. Model Radiomir, w którym zastosowano wodoszczelną obudowę Rolexa oraz mechanizm Cortebert kal. 618, zyskał status legendy dzięki służbie na nadgarstkach włoskich i niemieckich nurków bojowych podczas II wojny światowej. Chronograf Mare Nostrum to zegarek dziwny, tajemniczy i budzący dużo wątpliwości. Jego nazwa, tłumaczona jako Nasze Morze, odnosi się do rzymskiego określenia Morza Śródziemnego. Termin ten przywrócili włoscy faszyści, napędzani swoją imperialistyczną ambicją, która jednak legła w gruzach już w 1943 r. w zderzeniu z realiami wojny. Przez wiele lat jedynym dowodem na istnienie takiego chronografu była płyta fotograficzna z archiwum Paneraia z lat 50. Na tej podstawie przedstawiciele Grupy Richemont, właściciela marki Panerai, wysnuli teorię, że był to jeden z kilku prototypów przygotowanych dla oficerów włoskiej marynarki wojennej. W 1993 r., z okazji rzekomej 50. rocznicy zaprezentowania modelu Mare Nostrum, wyprodukowano nawet Panerai Mare Nostrum ref. 5218-301A. Nawiązywał on estetyką do pierwowzoru, ale mierzył bardziej praktyczne 42 mm średnicy, a wyposażono go w mechanizm ETA 2801-2 z modułem chronografu firmy Dubois-Depraz. Problem w tym, że historia prototypu Mare Nostrum ma wiele znaków zapytania, które w swoim opracowaniu wylicza Jose Pereztroika. Przede wszystkim projekt zegarka wskazuje na to, że powstał on nie wcześniej, niż w połowie lat 50. Linia koperty jest niemal identyczna, jak w dostarczanych wówczas przez Paneraia kompasach i głębokościomierzach. Zagadkowe jest również podobieństwo dekla prototypu do modelu z 1993 r. W 2005 roku na aukcję Christie's w Genewie trafił zabytkowy prototyp Mare Nostrum, który został uznany za oryginał. Uczestnicy aukcji ujrzeli ogromny, 52 mm chronograf o charakterystycznej formie. Dwustopniowa tarcza typu bi-compax w kolorze czarnym miała specyficzne dla Paneraia wycinane indeksy. Jego mechanizm stanowił bardzo udany napęd Angelus kal. SF215 z kołem kolumnowym. Zegarek został sprzedany za 132 tys. franków szwajcarskich i zasilił zbiory muzeum Panerai. Stanowi on nie tylko zagadkę dla miłośników zegarków vintage, ale także wyraz mocarstwowych aspiracji Włochów, chociaż powstał już w czasach pokoju. I tradycyjnie już zapraszam do zainteresowania moją skromną (jedynie ~770 stron) publikacją Adres sklepu poniżej „Chronografy – ukryte piękno”. Tom I/II – horologium Zdjęcie tytułowe: Panerai Mare Nostrum ref. 5218-301A z 1993 r. Źródło: ineichen 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 51370 #1582 Napisano 7 Września 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 92292 #1583 Napisano 7 Września 10 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 84019 #1584 Napisano 8 Września 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vintage_Watches_Collector 235 #1585 Napisano 8 Września Citizen Crystron LC Pierwszy kwarcowy chronograf tej marki, który miał premierę w 1978 r. Miłego dnia 😃 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 51370 #1586 Napisano 8 Września 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 84019 #1587 Napisano 8 Września 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 51370 #1588 Napisano 9 Września 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 84019 #1589 Napisano 9 Września 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 246 #1590 Napisano Czwartek o 07:41 6 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 84019 #1591 Napisano Czwartek o 13:54 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 97741 #1592 Napisano Piątek o 09:04 W dniu 10.09.2026 o 09:41, Woytec60 napisał(-a): Elegancko Wojtek 7 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woytec60 246 #1593 Napisano Piątek o 10:48 1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a): Elegancko Wojtek Twój też zajefajny To jest czarna tarcza? Bo zdaje mi się, że miałeś też niebieski?🤔 Ja (jak zapewne zauważyłeś) mam opcję z niebieską tarczą. 1 Pozdrawiam, WojtekDążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 97741 #1594 Napisano Piątek o 14:59 4 godziny temu, Woytec60 napisał(-a): Twój też zajefajny To jest czarna tarcza? Bo zdaje mi się, że miałeś też niebieski?🤔 Ja (jak zapewne zauważyłeś) mam opcję z niebieską tarczą. Tak mój jest czarny. Kupiłem zaraz po premierze jak jeszcze czas oczekiwania był 3 miesiące. I nie nie miałem niebieskiego od początku był czarny a Twojego też pamiętam z CW 😀 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 82337 #1595 Napisano Sobota o 16:50 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 97741 #1596 Napisano Niedziela o 10:09 7 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS 84019 #1597 Napisano Niedziela o 11:48 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 82337 #1598 Napisano Niedziela o 12:58 😁😁😁 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 163416 #1599 Napisano Niedziela o 18:58 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pbozek75 16016 #1600 Napisano wczoraj o 06:31 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach