Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Sol

Fan Klub Chronografów

Rekomendowane odpowiedzi

51FBIJa.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

88ff7caf903074d1894795c0bbe61025.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

88ff7caf903074d1894795c0bbe61025.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni z moich zakupionych chronografów (Precimax na Valjoux) i efekt ostatnich dwóch lat pracy nad publikacją nt. chronografów na jednym zdjęciu :) Słyszeliście o tej książce, czy algorytmy Wam tego oszczędziły ;) 

24.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu jeden z modeli, które trafią do II tomu, który jest już w druku 😃 

Panerai Radiomir Mare Nostrum z 1955 r.

Marka: Officine Panerai, Florencja, Włochy
Model: Radiomir Mare Nostrum
Rok produkcji: około 1955
Mechanizm: manualny Angelus kal. SF215
Wymiary: średnica około 52 mm

Panerai z dawnych lat jest znany przede wszystkim jako dostawca okazałych zegarków wodoszczelnych dla włoskiej marynarki wojennej Regia Marina. Model Radiomir, w którym zastosowano wodoszczelną obudowę Rolexa oraz mechanizm Cortebert kal. 618, zyskał status legendy dzięki służbie na nadgarstkach włoskich i niemieckich nurków bojowych podczas II wojny światowej.

Chronograf Mare Nostrum to zegarek dziwny, tajemniczy i budzący dużo wątpliwości. Jego nazwa, tłumaczona jako Nasze Morze, odnosi się do rzymskiego określenia Morza Śródziemnego. Termin ten przywrócili włoscy faszyści, napędzani swoją imperialistyczną ambicją, która jednak legła w gruzach już w 1943 r. w zderzeniu z realiami wojny. Przez wiele lat jedynym dowodem na istnienie takiego chronografu była płyta fotograficzna z archiwum Paneraia z lat 50. Na tej podstawie przedstawiciele Grupy Richemont, właściciela marki Panerai, wysnuli teorię, że był to jeden z kilku prototypów przygotowanych dla oficerów włoskiej marynarki wojennej.

W 1993 r., z okazji rzekomej 50. rocznicy zaprezentowania modelu Mare Nostrum, wyprodukowano nawet Panerai Mare Nostrum ref. 5218-301A. Nawiązywał on estetyką do pierwowzoru, ale mierzył bardziej praktyczne 42 mm średnicy, a wyposażono go w mechanizm ETA 2801-2 z modułem chronografu firmy Dubois-Depraz.

Problem w tym, że historia prototypu Mare Nostrum ma wiele znaków zapytania, które w swoim opracowaniu wylicza Jose Pereztroika. Przede wszystkim projekt zegarka wskazuje na to, że powstał on nie wcześniej, niż w połowie lat 50. Linia koperty jest niemal identyczna, jak w dostarczanych wówczas przez Paneraia kompasach i głębokościomierzach. Zagadkowe jest również podobieństwo dekla prototypu do modelu z 1993 r.

W 2005 roku na aukcję Christie's w Genewie trafił zabytkowy prototyp Mare Nostrum, który został uznany za oryginał. Uczestnicy aukcji ujrzeli ogromny, 52 mm chronograf o charakterystycznej formie. Dwustopniowa tarcza typu bi-compax w kolorze czarnym miała specyficzne dla Paneraia wycinane indeksy. Jego mechanizm stanowił bardzo udany napęd Angelus kal. SF215 z kołem kolumnowym.
Zegarek został sprzedany za 132 tys. franków szwajcarskich i zasilił zbiory muzeum Panerai. Stanowi on nie tylko zagadkę dla miłośników zegarków vintage, ale także wyraz mocarstwowych aspiracji Włochów, chociaż powstał już w czasach pokoju.

I tradycyjnie już zapraszam do zainteresowania moją skromną (jedynie ~770 stron) publikacją 😀😀
Adres sklepu poniżej 👇

Zdjęcie tytułowe:  Panerai Mare Nostrum ref. 5218-301A z 1993 r. Źródło: ineichen

31. Panerai Mare Nostrum 1955 r. skan.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3057.thumb.jpeg.c87b23b5614a89dae6cf60dbeba4968f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3088.thumb.jpeg.e172bfa6109f031665fe2f57627ad812.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3098.thumb.jpeg.12a1d3e26b9153d135e16a473d9fa965.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

IMG_0544.jpg

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3118.thumb.jpeg.abce5549690b19b53614d05e4a86692a.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.09.2026 o 09:41, Woytec60 napisał(-a):

;)

IMG_0544.jpg

Elegancko Wojtek :)

dVluAuz.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

Elegancko Wojtek :)

dVluAuz.jpeg

Twój też zajefajny :)

To jest czarna tarcza? Bo zdaje mi się, że miałeś też niebieski?🤔

Ja (jak zapewne zauważyłeś) mam opcję z niebieską tarczą.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Woytec60 napisał(-a):

Twój też zajefajny :)

To jest czarna tarcza? Bo zdaje mi się, że miałeś też niebieski?🤔

Ja (jak zapewne zauważyłeś) mam opcję z niebieską tarczą.

Tak mój jest czarny. Kupiłem zaraz po premierze jak jeszcze czas oczekiwania był 3 miesiące. I nie nie miałem niebieskiego od początku był czarny a Twojego też pamiętam z CW 😀 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23rmnex.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3173.thumb.jpeg.1428559532d9a9b8b0fc126a1b93b9f8.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi