Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degron

Elegancki zegarek do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
jestem posiadaczem zegarka Roamer SUPERIOR MOONPHASE. Zegarek bardzo mi się podoba i teraz szukam czegoś w podobnym stylu. Przyznaję, że nie szukam "duszy" w zegarku, tylko czegoś co dobrze wygląda na ręce. Przeszukałem marki typu Seiko, Certina, Orient i jeszcze parę innych, ale jakoś nic nie wpadło mi w oko. Wiem jednak. że zegarki na żywo prezentują się lepiej niż na stronach www, więc wybieram się w najbliższych dniach na poszukiwania. I tutaj prosiłbym o propozycje od was, co  (po moich poniższych sugestiach) może mi się spodobać. Będą to dla mnie pewne wskazówki, w jakich markach przeglądać przede wszystkim zegarki.
- cena do 2500zł (jak będzie 2600 to też może być ;) )
- pasek skórzany/bransoleta (nie jestem jeszcze zdecydowany, Roamer mam na pasku. Na pewno odpada kauczuk)
- zegarek na co dzień czyli ani nie za bardzo sportowy, ale też nie typowo garniturowy, najlepiej jak najbardziej uniwersalny z lekkim wskazaniem na eleganckość (i to obok ceny i rozmiaru rzecz dla mnie najważniejsza)
- rozmiar między 39-45mm
- co do mechanizmu to wolałbym kwarcowy, ale nie skreślam automatów
- zegarek sprawdzonej marki

To chyba na tyle. Czekam na propozycje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy

14 minut temu, ziomek1988 napisał:

Musi być nowy czy używany również? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 2.500 kwarc EDC - popatrz ma Certinę, zwłaszcza modele z mechanizmem Precidrive (kwarc z termokompensacją, +/- 10s na rok). 

https://www.certina.com/ch-de/watch/ds-podium/c0344511104700

https://www.certina.com/ch-de/watch/ds-8/c0334511103100

https://www.certina.com/ch-de/watch/ds-2/c0244101103120

Jesli coś z tego pasuje uderzaj na PW, podpowiem gdzie szukać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy żaden wariant Seiko Presage nie przypadł Ci do gustu? IMO bardzo uniwersalny model. 

Zerknij sobie jeszcze na to:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-frederique-constant-classics-fc-225st5b6b bardziej klasycznie 

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-alpina-alpiner-al-240ns4e6 tu trochę bardziej sportowo

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-aerowatch-les-grandes-classiques-42979-aa01-kwarc te występują w różnych wariantach kolorystycznych

Edytowane przez ziomek1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś od rodzimego producenta, a mianowicie Balticus Fazy Księżyca? Jest wersja z tarczą z awenturynu i meteorytu, w zestawie bransoleta i pasek.

Balticus_Fazy_Ksiezyca_Awenturyn_6040145500_500_productGfx_cadda25772263bfc42fdb

Edytowane przez koorchuck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Degron napisał:

- zegarek na co dzień czyli ani nie za bardzo sportowy, ale też nie typowo garniturowy, najlepiej jak najbardziej uniwersalny z lekkim wskazaniem na eleganckość (i to obok ceny i rozmiaru rzecz dla mnie najważniejsza)

Może kwarcowy Tissot Gentleman? Taki EDC z lekkim skrzywieniem w stronę elegancji. Dostępny w wielu wersjach kolorystycznych i paskowych oraz bransoletowych.

obraz.thumb.png.79336376302d072bd64f48ff48ed9f52.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Certina DS Podium. 

Albo w wersji chrono albo nie. W zielonej tarczy wygląda rewelacyjnie i pasuje na każdą okazję. Sam się zastanawiam nad jednym z dwóch poniższych modeli i nie mogę się zdecydować którego wybrać. 

https://zegarkicentrum.pl/zegarek-meski-certina-ds-podium-c0344171109700/

https://www.zegarmistrz.com/pl/p/Zegarek-Certina-DS-Podium-COSC-Chronometer-C034.451.11.097.00-C0344511109700/16350?gclid=CjwKCAjwjqT5BRAPEiwAJlBuBdFZxeTpHLjLLswyqVzROGoRqpVHQS4QleZmSmrgZZiX55BB44lRWRoCZ0YQAvD_BwE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, odiz napisał:

W zielonej tarczy wygląda rewelacyjnie i pasuje na każdą okazję.

Może powiedzmy raczej, że na każdą nieoficjalną okazję.

To typowy, sportowy zegarek, do stroju oficjalnego raczej niespecjalnie się będzie prezentował. Szczególnie w zielonym kolorze.

Ale jak nie uczestniczysz regularnie w dyplomatycznych rautach ani nie negocjujesz wielomilionowych kredytów z prezesami spółek i nie chodzisz też pasjami na premiery w operze to pewnie faktycznie będzie na każdą okazję.

Oba zegarki bardzo ładne i z bardzo dobrymi, bardzo precyzyjnymi mechanizmami. Gdybym miał między nimi wybierać to zadałbym sobie jedno pytanie. Czy potrzebuję czegoś totalnie sportowego i luzackiego, czy też jednak od czasu do czasu ma porobić też za "eleganta". Jeżeli to pierwsze, to wersja z chronografem. Jeżeli to drugie, to ta prostsza wersja bez nadmiaru bodźców wzrokowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał:

Może powiedzmy raczej, że na każdą nieoficjalną okazję.

To typowy, sportowy zegarek, do stroju oficjalnego raczej niespecjalnie się będzie prezentował. Szczególnie w zielonym kolorze.

Ale jak nie uczestniczysz regularnie w dyplomatycznych rautach ani nie negocjujesz wielomilionowych kredytów z prezesami spółek i nie chodzisz też pasjami na premiery w operze to pewnie faktycznie będzie na każdą okazję.

Oba zegarki bardzo ładne i z bardzo dobrymi, bardzo precyzyjnymi mechanizmami. Gdybym miał między nimi wybierać to zadałbym sobie jedno pytanie. Czy potrzebuję czegoś totalnie sportowego i luzackiego, czy też jednak od czasu do czasu ma porobić też za "eleganta". Jeżeli to pierwsze, to wersja z chronografem. Jeżeli to drugie, to ta prostsza wersja bez nadmiaru bodźców wzrokowych.

Typowego eleganta mam dokładnie takiego Tissot-a

https://www.maxtime.pl/zegarek-tissot-t063-428-11-038-00-meski-tradition-automatic-small-second.html

Więc chyba zdecyduje się na chrono. Natomiast co do różnego rodzaju spotkań.Może nie negocjuje wielomilionowych kredytów, natomiast spotykam się z prezesami/ dyrektorami spółek w związku z moim fachem i widuje ogromną różnorodność zegarków na ich rękach. 

Od modnych i "funkcjonalnych" smartwatchy, przez zegarki z średniej półki za rozsądną cenę, a bardzo rzadko drogie czasomierze za kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy złotych. Moda również się mocno zmienia i pozwala na niestandardowe dobieranie zegarków czy innych dodatków do garderoby. 

Mentalność trochę się zmieniła i zegarek nie jest już często wyznacznikiem statusu, ale pasją (jak w przypadku forumowiczów) i nie ma większego znaczenia jaka jest jego wartość rynkowa, ale jaka jest jego wartość sentymentalna. Ja tak np podchodzę do zegarków. Rzadko (prawie nigdy) kupuje zegarek tak bez okazji. Zawsze coś taki zakup oznacza w moim życiu i nie pisze tu o urodzinach (no chyba, że np okrągłe jak 30, 40 itp), ale o czymś bardziej istotnym. 

Traktuje zegarki nie jako dodatek jak pasek do spodni, ale jako zamknięcie lub rozpoczęcie jakiegoś rozdziału w życiu. Może to jest trochę infantylne, ale tak już mam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, odiz napisał:

Natomiast co do różnego rodzaju spotkań.Może nie negocjuje wielomilionowych kredytów, natomiast spotykam się z prezesami/ dyrektorami spółek w związku z moim fachem i widuje ogromną różnorodność zegarków na ich rękach. 

To prawda. Jedni pragną poprzez zegarek podkreślić swój status zawodowy lub materialny, albo przywiązanie do konwenansów i zasad formalnych a inni (jak Bill Gates, noszący Casio za 50 USD, albo Barrack Obama z jakimś niedrogim zegarkiem otrzymanym od żołnierzy sił specjalnych), chcą zademonstrować coś dokładnie odwrotnego, czyli swój brak przywiązania do takich atrybutów statusu. Ten zegarkowy nonkonformizm jest o tyle łatwiejszy, że mosiężny diver pod mankietem wciąż nie razi tak bardzo jak trampki do garnituru. 😁

Nie da się ukryć, że zarówno w ten pierwszy jak i w ten drugi sposób ludzie wyrażają jakoś siebie i starają się budować swój wizerunek. Zgaduję, że w trakcie Twoich spotkań biznesowych nie raz właśnie po zegarku mogłeś ocenić, czy będziesz miał do czynienia z osobą "wyluzowaną" czy też z kimś, kto woli trzymać się konwenansów i formalnych zasad. 😀

Twoje podejście do zegarków bardzo mi się podoba 👍 i mam nadzieję, że moje żartobliwe komentarzy odnośnie typów spotkań potraktowałeś z odpowiednim dystansem 😀.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że z dystansem :) 

Trampki do garnituru też mnie odstraszają - pełna zgoda ;) 

A i fakt, po zegarku można poznać czy ktoś ma głęboko kij wsadzony w d...., aczkolwiek są wyjątki od reguły. 

Dobra, nie zaśmiecajmy koledze tematu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odzew

Posprawdzałem wszystkie zegarki, z Certiny bardzo fajne. Właśnie jakoś mi się te bransolety coraz bardziej podobają.
Ostatnio byłem w centrum handlowym, ale z takich znanych marek było tylko Seiko. Wpadły mi w oko też zegarki z z kilku innych, ale przyznaję, że nie wiem jak są one oceniane. Tak jak pisałem, najbardziej zależy mi na wyglądzie zegarka, ale też nie chce kupić marki, która dla znawcy będzie trochę hmm... badziewna ;) np. całkiem fajne zegarki (z wyglądu) ma Boss, ale z tego co czytałem jest to średnio oceniana marka. Podobnie jak wszystkie inne "gaciowe" czy perfumowe marki.
Także prosiłbym o spojrzenie na marki, które oferują 3 sklepy w których byłem i wskazanie tych w miarę sprawdzonych i poważnych marek. I w tych będę przeglądał zegarki w pierwszej kolejności. Planuję w przyszłym tygodniu odwiedzić jeszcze jedno centrum i 1 sklep już tylko z zegarkami, ale przynajmniej już będę miał pewne rozpoznanie.
Swiss (stąd mam Roamera) >>>
https://www.swiss.com.pl/pl/zegarki

Apart  >>> https://www.apart.pl/zegarki/szukaj?dla-kogo=meski

TimeTrend (tutaj jest Seiko) >>> https://www.timetrend.pl/producenci

Ewentualnie, które sklepy stacjonarne (jakich sieci) polecacie odwiedzić jeśli chodzi o kupno zegarka?

Edytowane przez Degron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepów sieciowych to sprawdź jeszcze jubitom. Często mają promocję typu -20%. A nawet jak nie ma promocji to możesz u nich negocjować cenę. 

Co do zegarków na bransolecie to polecam Ci właśnie takich szukać, a dlaczego ? 

Kupując zegarek na bransolecie zawsze możesz założyć do niego inny pasek (skóra, tworzywo itp). Jak kupisz zegarek na innym pasku to oczywiście również możesz w przyszłości założyć bransolete, ale ori stal już trochę kosztuje. Więc wg. mnie lepiej kupić na bransolecie i ewentualnie kupić jakiś inny pasek za powiedzmy 100 zł niż później dokupować bransolete, które kosztują ori 500+. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi