Yahagi 2284 #876 Napisano 27 Kwietnia W dniu 26.04.2025 o 20:13, LESKOS napisał(-a): Z "Eppnerów" to tu jest tylko wychylnik 😉 ... i wskazówki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #877 Napisano 27 Kwietnia centralna sekunda 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #878 Napisano 27 Kwietnia 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): ... i wskazówki... Nie do końca - bardzie można powiedzieć - produkcja dolnośląska, z której Eppner czasami korzystał ... będzie poprawnie 😉 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #879 Napisano 27 Kwietnia A kto poza Eppnerem jeszcze takie miewał ? :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #880 Napisano 27 Kwietnia (edytowane) tak nawiasem, czy wiecie kto zaczął pierwszy kombinować, ewentualnie najwcześniej z taką regulacją na drążku kotwicy? Pytam, bo je widać, a nie wiem. Pozdrawiam. P ps. czeski sprężynowiec Edytowane 27 Kwietnia przez kumite literówka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #881 Napisano 14 Maja (edytowane) W dniu 31.03.2025 o 20:36, Oled napisał(-a): Wskazówki zegarka są wyraźną cechą charakterystyczną tego producenta. Gdzieś je już widziałem... Może Tatiana albo któryś z moich kolegów pamięta albo znajdzie analogię. Takie wskazówki się trafiły ... na Willmanie co prawda, ale tu przynajmniej są wyraźne (całość jest składakiem). Dodatkowo w tym zestawie jest wieszak, którego zupełnie nie rozpoznaję... Edytowane 14 Maja przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #882 Napisano 27 Maja Taka skrzynia jest do wzięcia: zwracam uwagę na GB 1378 :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #883 Napisano 20 Czerwca Tym razem taki NN: Powiązałem go z innym z archiwum: ale naturalnie nadal nie wiadomo co to. Wskazówki i wahadło - zachód Niemiec. Skrzynia tego drugiego - jakby Endlera. Może coś się kiedyś okaże... uda skojarzyć 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #884 Napisano 29 Lipca Taki ciekawy zegar... w DE. Cena - mocna. 3800 EUR 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #885 Napisano 12 Sierpnia Tym razem taki... Miesiącznik. 3400 EUR. Ale jakaś kiszka to chyba będzie, bo mechanizm jak widac - ażurowy .. (hehe ) 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #886 Napisano 19 Sierpnia Tym razem taki zegar na ogłoszeniach... Opis jest taki: Niezwykły, opatentowany zegar reklamowy, ok. 1920 r., obudowa z mahoniu, przednia szyba z malowidłem na szkle w kolorze złotym i czarnym oraz oznaczeniem „Patent”, duża tarcza z czarnymi cyframi rzymskimi i czernionymi wskazówkami, mechanizm zegarowy z kotwicą wychwytową, mechanizm zegarowy oznaczony „Vereinigte Freiburger Uhrenfabriken, vormals Gustav Becker”. Mechanizm zegarowy zaczyna działać, a istnieje jeszcze jeden podobny mechanizm, prawdopodobnie z tej samej manufaktury, który obsługuje arkusze reklamowe. Kiedy arkusze są odwracane, wysyłany jest sygnał do dużych dzwonów i oba mechanizmy zaczynają działać. Bardzo rzadki egzemplarz, warty kolekcjonowania!!! 96x45x24cm Nie wiem na ile można w ten opis wierzyć. Wydaje się, że jeśli to ma byc GB - to raczej sporo starszy niż ten 1920. Może tylko mechanizm został wykorzystany ? Ale mechanizm jest ... 2 bębny spręzynowe + 1 wagowy ? Tak to od pleców wygląda... tylko od tarczy nie ma 3ciego otworu do naciągu. Jesli tam jest sygnatura, to chyba ta z globusem: noooo... przedziwaczny przypadek. Mechanizmy po lewej nie są chyba w żaden sposób synchronizowane z głównym... a jeśli tak jest - to czemu jako główny jest użyty taki nietypowy ? Bez wykorzystania bicia na dodatek ... ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #887 Napisano Poniedziałek o 12:10 Tym razem taki... Pierwszy raz spotykam Wiener Uhrenindustrie GmbH Nic nie znalazłem jeszcze o takim producencie... :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #888 Napisano Poniedziałek o 14:38 https://forum.dg-chrono.de/viewtopic.php?t=4186&sid=69b5724c6b20a1a4a88f44f20324b796 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach