Yahagi 2343 #1 Napisano 5 Listopada 2020 Nie znalazłem podobnego wątku, a temat do 'Borussii' się szczególnie nie nadaje (jeśli już, to do zapomnianych sygnatur bardziej). Poprosił mnie dziś jeden człowiek o pomoc w identyfikacji zegarów, które wiszą u niego na ścianie... no i na jednym z nich się zaciąłem. Zacząłem szukać... grzebać i doszedłem do jednego podobnego przypadku w folderze Freiburg - JA. Ponieważ mam tylko jedno zdjęcie podobnego mechanizmu - no to poprosiłem o konsultację Tatyanę... Zegar/mechanizm (3764) pokazany mi wygląda tak: Tatyana zrewanżowała się bardzo podobnym mechanizmem, o nieco wcześniejszym numerze... (2507). Podejrzewam, że sygnaturę z 2507 każdy kojarzy...Ale jak jej się tak chwilę poprzyglądać, to nie jest to sygnatura Concordii, tylko coś do niej bardzo podobnego. W Concordii literki wewnątrz to: UCEG ... a tu jest UGCS. (powyżej - oryginalna Concordia) Sygnatura jakościowo jest 'słabsza', nie ma ząbków... inne rozmieszczenie napisów, (zakładam, że pod ramieniem wychwytu kryje się Freiburg - skoro jest potem SCH). Poza podobną sygnaturą - nic mi się tu z Concordią nie kojarzy. Ani wieszak, ani kotwica, stopka wychwytu, mostek ... wszystko jest inne. Skrzynia na 1900 - pasuje, ale wcześniej - to nie koniecznie. Poza tymi 2ma przypadkami - jeszcze mam 3508 w folderze (chyba muszę teraz wszystkie 3 wynieść do jakiegoś nowego). Mocno się zdziwiłem widząc tą sygnaturę. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co to / kto to i czemu tak - to ja bardzo chętnie usłyszę / przeczytam.... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #2 Napisano 8 Listopada 2020 Szukałem, kombinowałem i nic nie znalazłem. Pierwszy raz widzę taką sygnaturę. W Concordii UCEG jest Freiburg in Schlesien. W tym UGCS przypuszczam, że pod ramieniem wychwytu może być Fabrik. Byłoby FABRIK SCH. MARKE, ale to niczego nie wyjaśnia, chyba jeszcze bardziej staje się zagadkowe... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #3 Napisano 8 Listopada 2020 Też tak podejrzewam... bo jeśli jest MARKE to gdzieś powinno być FABRIK .. A więc to, co przykryte, to raczej nie będzie "Freiburg".... Niemniej na ten moment uznałem, że to produkt freiburgowski (kto i w jakim innym miejscu by się odważył naśladować sygnaturę Concoridii i dlaczego ?) ... i założyłem we Freiburgach nowy folder o nazwie UGCS i wrzuciłem tam wszystkie 3 przypadki. Właściciela poprosiłem o dokładne obfotografowanie. No i z ważniejszych zdjęć - jest jeszcze takie: Mnie to nic szczególnie nie przypomina. Trochę nad M&S myślałem, ale za dużo różnic... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #4 Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) (Nie znalazłem wątku typowo o Concordii, więc wstawiam tu) Jeszcze do dziś rana do godz 9.55 uważałem, że mam najstarszy odnaleziony mechanizm Concordii... Nie znalazłem wcześniejszego ani na NAWCC ani watch.ru (pewnie na ścianie u kogoś tyka coś starszego, ale albo nie jest tego świadom, albo się nie pochwalił). Moja ma nr 890. No i dziś kolega mi pokazał.... patrzę i widzę: Stopka wychwytu i to koło pod tarczą. Pierwszy raz coś takiego widzę, ale może ktoś wpadnie na pomysł co to ? Ale to nie koniec niespodzianek: ... wskazówkom też warto się przyjrzeć przez chwilę Bo przynajmniej mój 'pierwszy rzut oka' był błędny i jeszcze jedna niespodziewana niespodzianka : Jakiś czas temu pisaliśmy tu, że chyba na początku Concordia używała wieszaków Endlera. Ten wieszak jest bardzo podobny do produktów sąsiada, ale jednak odrobinę inny. Jeszcze widok na kotwice: Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1803 #5 Napisano 6 Kwietnia 2021 😁Bardzo ciekawe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #6 Napisano 6 Kwietnia 2021 Jest jeszcze jeden dodatkowy otwór. Górna / prawa strona. Taki jaśniejszy okrąg dookoła niego. Jakby coś tam było (?). Raczej nic z tarczą: Wychodzi, że kolega z KMZiZ wziął ten egzemplarz... będzie można liczyć na jakieś dodatkowe zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #7 Napisano 10 Kwietnia 2021 Taka Concordia (52524 - zdjecia z numerem mech nie zgrałem :(( ): niby nic nadzwyczaj interesującego, ale w tej skrzyni to RUDE bywały... a nie Freiburgi... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #8 Napisano 12 Kwietnia 2021 Kolega Concordię 339 właśnie odebrał... no i są nowe zdjęcia. Zwłaszcza dodatkowe koło pod tarczą wydaje się być bardzo interesujące. Po mojemu (nigdy nie widziałem takiego rozwiązania) jego zadanie to napędzanie jakiegoś mechanizmu / tarczy która pokazywała upływ czasu w większych jednostka... tygodniach / miesiącach (?). Poproszę o opinię... może ktoś się spotkał już z czymś takim. Dla mnie zupełnie zaskakujące odkrycie... ... tu widać szczegóły jak to jest napędzane. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 106 #9 Napisano 13 Kwietnia 2021 A może to był zegar z kalendarzem...? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #10 Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Może tak .. tu pod tarczą - to sporo się po-działo względem innego mechanizmu CC. Nie mam pojęcia co tam było, ale przestawiona jest nawet sprężynka od blokady zapadki gwiazdy. Widać że miejsce było przygotowane / nawiercone / nagwintowane pod nią. Ciekawe co tam było. Dla porównania CC 932. Jeszcze takie spostrzeżenie... wieszak w 339 jest inny niż 932 i niektórych późniejszych. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 106 #11 Napisano 15 Kwietnia 2021 Znalazłem Czeski wątek jakoby wczesnej Concordii SN4X2. Raczej podobne do C339. Fotki poniżej. Co myślicie? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #12 Napisano 15 Kwietnia 2021 O ła... bardzo fajny przypadek ... Jest coś wiecej ? czy tylko te 2 photo ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #13 Napisano 3 Lipca 2021 Dość wczesna Concordia. Nie mam pojęcia czy skrzynia oryginalna... Natomiast wskazówki - bardzo ładnie się prezentują. :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #14 Napisano 10 Września 2021 A tu inna CC. Zegar - jak zegar... Ale napis na wieszaku - pierwszy raz taki widzę: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #15 Napisano 10 Września 2021 Spotkałem to z zegary Germania 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #16 Napisano 2 Listopada 2021 Taki zegar.... 'chyba-Concordia'. Bardzo wiele wskazuje na zbieżność z pokazanym 339 i 4X2. Wskazówki inne, ale te sprawiają wrażenie wtórności. No i brak numeru na mechanizmie. Ale cała reszta - wydaje się być ok. Warte odnotowania. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #17 Napisano 8 Listopada 2021 No i sprawa się odrobinę komplikuje... 'Chyba-Concordia' - raczej nie jest jednak Concordią. Na NAWCC został pokazany mechanizm z numerem 2260, który nadal jest taki jak pokazane tu 'bez numeru', 4x2, 339 ... Wskazówki na 'bez numeru' - chyba nie będą jednak wtórne. Przy numerze 2260 - Concordia była już taka, jak znana w zasadzie do końca produkcji. A ten ciągle taki sam. https://mb.nawcc.org/threads/german-wall-clock.183629/#post-1500502 Więc teraz to już nie mam pojęcia kto to może być... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #18 Napisano 20 Listopada 2021 ... ciągnąc powyższy wątek... Na Zatoce.DE pojawiła się wczesna Concordia... Numer mech naprawdę 'silny': 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #19 Napisano 12 Marca 2022 Na jednym portalu na O pojawił się zegar o mechanizmie zgodnym z tymi, które zaczęły ten wątek. Wygląda tak: Uwaga ... można się przyszykować: ... uważam że te zegary wykonywał Christian Stahle (już można użyć tych czerwonych :)) Wiem, że to lekko nowatorskie... ale tak mi wyszło Sygnatura jest podobna do Concordii, ale raczej nie ma z nią nic wspólnego. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #20 Napisano 13 Marca 2022 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): uważam że te zegary wykonywał Christian Stahle Na jakiej podstawie, skąd pomysł? W innym temacie, kilkanaście lat temu Tatyana podała, że ma w swojej bazie 37 mechanizmów tego producenta. Nie wiem ile linkowych, ale tam były pokazane sprężynowe. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #21 Napisano 13 Marca 2022 Oczywiście nie wiem na pewno... to tylko jakieś'tam domysły. Udowodnić namacalnie będzie bardzo trudno... jeszcze trudniej niż z Fortuną. Nigdzie nie znalazłem informacji o tym, że Christian Stahle robił wagowe. Ale.....: 1. Sch - to nie jest Schlesien ... to jest 'schutz'. Ja zasugerowałem się, że to pewnie chodzi o Schlesien... a jak Schlesien to Freiburg... czyli ktoś z Freiburga. Ale to nie będzie Freiburg (według mnie naturalnie), tylko coś innego. Niemcy, ale nie Freiburg. 2. Sygnatura jest podobna do Concordii... więc szukałem w starych dokumentach kogoś, kto by pasował we Freiburgu.... kto by miał z Concordią jakiś związek, i może po 1899 przejął część majątku i ruszył własną produkcję. Nie znalazłem nikogo takiego. Te zegary będą odrobine starsze niż 1899 (wg mnie tylko naturalnie :)) 3. Mam niestety tylko 4 mechanizmy w archiwum. Tylko 2 szt jest z sygnaturą. Na 2 jest taki sam kształt młoteczka, na 3cim jest inny, na 4tym nie widać: Szukałem takiego młoteczka. Na Kienzle mi się pojawił parę razy i na Braukmanie. Ale myślę, że to po naprawie / wymianie raczej. 4. Czcionka numeru jest stała. Porównywałem z innymi producentami - nic mi do głowy nie przyszło... 5. W sygnaturze jest UGCS. U - zapewne Uhrenfabik. G - nie mam pojęcia ? CS - być może właściwa nazwa firmy / producenta. .. więc mi się UGCS przypomniało... I zacząłem się przyglądać. No i jakiś czas temu ktoś pokazał mi mechanizm... Patrzyłem i nie mogłem skojarzyć co to jest, chociaż wiedziałem, że znam takie mechanizmy. Dopiero jak pokazał wieszak - to zrozumiałem o co chodzi: Teraz to już wiadomo... Młoteczki na większosci są takie same... Numery na sprężynowych: A tu na wagowych UGCS: One też odrobinę pochylają się w lewo ... spójrz 54385 a 3508... Ten 2015 również. Zwłaszcza '2' A CS - to Chrystian Stahle... Font numeratora jest taki sam na tych wagowych jak na sprężynowych CS z sygnaturą. 4ty przypadek (2015) to potwierdza. Przy kolejnych - będę zwracał uwagę na młoteczki. Te są charakterystyczne. Mostek 8-mkowy. Tu różnica 'szubieniczki'. Tak mi się wymyśliło.... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1803 #22 Napisano 13 Marca 2022 Całkiem całkiem ......... , ale trzeba trafić , na jeszcze więcej mechanizmów i może zacznie się potwierdzać . Ja w każdym razie , to mam problem z takimi poszukiwaniami .... po prostu , oczopląsów dostaję i wówczas wszystko mi się miesza. Dwa , trzy mechanizmy porównywać , to jeszcze , ale szukać wśród wielu i patrzeć do czego to podobne.... to wysiadam. Więc doceniam i podziwiam , że dajesz radę i masz zapał . 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #23 Napisano 13 Marca 2022 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Tak mi się wymyśliło.... No pięknie Ci się wymyśliło. Ciekawa teoria i spostrzeżenia. Szacun za to co robisz. Dzięki za wytłumaczenia, fajnie to opisałeś. Ta literka G, to może być genossenschaft - spółdzielnia, ale to tylko takie moje skojarzenie. Dorzucę jeszcze jeden sprężynowy z ciekawą sygnaturą. A pomidory fajne, szkoda nimi rzucać, wczoraj robiłem leczo, by się przydały... Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #24 Napisano 27 Sierpnia 2022 Co do tego UGCS nie pojawiło się u mnie na ten moment nic nowego. Nadal myślę, że to Ch.Stahle... Ale pojawiło się coś, co mnie trochę zaskoczyło. Mechanizmy są tylko 4 w archiwum. 3 mają zdjęcia wieszaków (jedno jest .... hmmm.. 'średnie'). Wieszaki wyglądają tak: Jeśli są 3 na 4 - to zaryzkowac można, że to są 'odpowiednie' wieszaki. A tu w pokazanym: wieszak jest taki: I co ty myśleć o tym ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2343 #25 Napisano 29 Września 2022 Nowe wtrącenie w temacie Nie-Concordia. Taki jest u Czechów: 5-ty taki mechanizm jaki widzę. 3 są numerowane (339,4x2,2260)... 2 są bez numerów, w tym ten pokazany. 'Stabline' pozostają wskazówki. Te pojawiają się 3 razy, Jeden mechanizm był pokazany na NAWCC, jeden kupiony u nas na Aledrogo, jeden przyjechał ze Szwecji... a pozostałe 2 pokazały się w Czechach. Może zbieg okoliczności, a może to wskazówka na lokalizację producenta. Tu skrzynia wtórna... zza mechanizmu wystaje chyba gong GB. No i tarcza nie-centrycznie... Ciekawe kogo można byłoby podejrzewać o popełnienie takiego zegara (?). 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach