Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Aleksander19332

konserwacja tokarki tda-8

Recommended Posts

Dzień dobry,

Uznałem, że mojej tokarce przydałoby się czyszczenie łożysk i wrzeciona, ponieważ ostatnio zaczęły się dosyć mocno nagrzewać. Tokarkę mam od niedawna i nigdy wcześniej tego nie robiłem, więc zacząłem od znalezienia DTR do tokarki TDB-8 z której wynika, że po odkręceniu nakrętki do kasowania  luzów i zdjęciu podkładki wrzeciono powinno dać się wysunąć. Próbowałem dokonać tego przy pomocy  młotka, jednak koło pasowe znajdujące się na wrzecienniku ani drgnie. Czy to kwestia użycia większej siły, czy coś jeszcze powinienem zrobić przed wybiciem wrzeciona? wolę zapytać tutaj zanim sięgnę po większy młotek, ponieważ nie chciałbym uszkodzić maszyny.

Pozdrawiam, Aleksander

128818518_418178949338648_5309460488706266704_n.jpg

tda dtr.png

po odkręceniu nakrętki do kasowania  luzów i zdjęciu podkładki wrzeciono powinno dać się wysunąć. Próbowałem dokonać tego przy pomocy  młotka, jednak koło pasowe znajdujące się na wrzecienniku ani drgnie. "

no nie drgnie. za słabo waliłeś młotem, mam nadzieję. Może jeszcze niczego nie uszkodziłeś.

Rysunek z dtr-ki jest wyraźny i czytelny. koło pasowe jest przymocowane do tulei, szpindla wrzeciennika.

To tajemnicze mocowanie to połączenie gwintowe z dodatkową nakrętką kontrującą kasującą luzy.

Należy.....

....przestudiować zdjęcie rysunku z numerami, odnośnikami do konkretnych części na rysunku złożeniowym.

Wcześniej sprawdź nazwy części po odnośnikach.

Jeżeli pytasz mając taki rysunek i opis to może zastanów się czy sobie poradzisz.

Przegrzewanie może być przyczyną;

1. braku smarowania, 

2. zbyt mocnego dokręcenia nakrętek kasujących luzy. Jedną masz z tyłu i jak mówisz odkręciłeś ją. Druga jest pomiędzy kołem pasowym a przednią obejmą panewki. Możliwe, że  łożysko kulkowe wzdłużne pomiędzy tylną obejmą a kołem pasowym jest zbyt mocno ściśnięte.

Postaraj się wyregulować te luzy bez rozbierania.

Rozbieranie raczej czarno widzę, a złożenie może być jeszcze trudniejsze.

Powodzenia.

Edited by szalony amator

• What one fool can do, another can.   

Młotka należy w tym przypadku tej tokarki używać do pukania się w głowę 🙂

Żeby wyjąć wrzeciono należy poluzować dodatkowo śrubki nakrętki kontrującej koło pasowe, poluzować tę nakrętkę i koło pasowe.

Potem można wykręcając te elementy wyjąć wrzeciennik.

Regulacja przy składaniu - najpierw ustalamy docisk przedniego łożyska kołem pasowym i nakrętką kontrującą, potem docisk łożyska oporowego tylną nakrętką.

Jeżeli łożyska zaczęły się grzać po okresie normalnej eksploatacji, to znaczy że coś nie tak ze smarowaniem.

Edited by Andrzej K
błąd wpisu

4 minuty temu, Andrzej K napisał:

Młotka należy w tym przypadku tej tokarki używać do pukania się w głowę 🙂

właśnie.

Teraz po tym "pukaniu" młotkiem, na 100% masz łożyska kulkowe do wymiany.

/

Teraz to do wymiany, bo ię rozlecą iw ówczas możesz mieć większe  problemy z wałem/wrzecionem tokarki.

Masz rysunek i tam wyraźnie widać co z czym... a o kolejności demontażu, potem montażu decydują elementy ze sobą "związane".

Pozdrawiam Mirek

No może nie tak tragicznie, zależy z jaką siłą kol. yntelygent używał młotka 😏

Przy pukaniu od tyłu nie uszkodzi się łożyska oporowego. Jest nadzieja.

Edited by Andrzej K

9 minut temu, Andrzej K napisał:

No może nie tak tragicznie, zależy z jaką siłą kol. yntelygent używał młotka 😏

Przy pukaniu od tyłu nie uszkodzi się łożyska oporowego. Jest nadzieja.

No i po co inwektywy? 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Masz może rację, ale czasem trudno się opanować przy takiej ignorancji i bezmyślności. No dobrze, sorry .

Podłączę się to tematu bo to ten sam rodzaj tokarki.

Trafił mi się ostatnio taki oto zestaw i poszukuję do niego pozostałych części, czyli konik wiertarski, ławeczka, tulejki, no i inne drobiazgi też. 

Jeżeli macie Koledzy coś na zbyciu to proszę o info na PW. 

Kraków.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.