Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
krywoj75

Sami składamy czyli chińczański hand made

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Ralf58 napisał(-a):

Cześć,

Z racji tematu pomyślałem, że może będziecie potrafili mi pomóc. Mam taki zegarek (Radia Trinity):

https://radiawatches.com/collections/trinity-collection/products/radia-trinity-yellow-vintage

I tak jak tarcza jest w nim dla mnie rewelacyjna tak coś mi nie gra w kopercie. I tak sobie pomyślałem, że ta tarcza idealnie by się nadawała do nurka. Może przeglądając chińskie części trafiliście na kopertę, która by się tu nadawała? Tarcza ma ok 32 mm, mechanizm Miyota 9039.

z kopertami do 90xx to ciężko, nie ma ich po prostu. Musisz kombinować.

Aczkolwiek ja bym nie ruszał, imo wygląda fajnie, no i modowanie zegarka za ok 500$, wrzucanie w inną kopertę, to mi się gryzie

PS jeszcze apropo china nh35:

poczytałem opinie, i ludzie strasznie narzekają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa klasyczne projekty, jeden w różowym złocie, drugi stal. Trzeci ciut inny. Poskładane i pracują pięknie.

Uwaga moja. Pojawiły się też chińskie Mewy st36..... Niby odpowiednik tradycyjnych Seagull ale jakość... padła na ryj i kwiczy. Kupiłem cztery, z tego dwa zwróciłem bo źle przygotowane np elementy tiretu.

IMG_20251003_072518.jpg

IMG_20251001_194355.jpg

IMG_20250929_134447.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, krywoj75 napisał(-a):

Dwa klasyczne projekty, jeden w różowym złocie, drugi stal. Trzeci ciut inny. Poskładane i pracują pięknie.

Uwaga moja. Pojawiły się też chińskie Mewy st36..... Niby odpowiednik tradycyjnych Seagull ale jakość... padła na ryj i kwiczy. Kupiłem cztery, z tego dwa zwróciłem bo źle przygotowane np elementy tiretu.

IMG_20251003_072518.jpg

IMG_20251001_194355.jpg

IMG_20250929_134447.jpg

Wrzucisz foty tych trafionych st36?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odesłane już ale wyglądają jak surowe mechanizmy z niebieskimi śrubkami, wydają się też mniej kanciaste w prowadzeniu linii niż te z pasami na mostkach

IMG_20251001_194302.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest antyszok czy to tylko odbicie światła i go nie ma? Regulator tez z tych "precyzyjnych"...
Poza tym układ koła koronkowego-koła zapadkowego bębna  jest rwnież odwrotny. Wątpię więc czy to Sea Gull.

Edytowane przez Polet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest antyszok, regulator jak widać chociaż te które przyszły sprawne chodzą zadziwiająco dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tylko założyć tarczę i wskazówki, ale trochę nerwów było. Satysfakcja jest😁

IMG_20251019_123829.jpg

IMG_20251019_125810.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Polet napisał(-a):

Czarna... wszystkie paproszki wydmuchane?

Starałem się, choć zostaly jakieś slady bo walczylem z nóżkami od tarczy, które niespecjalnie obie chciały wskoczyć na miejsce. Do tego sie okazuje, że wskazówka sekundowa ma luz i muszę ponownie otworzyć i spróbować osadzić, choć nie wiem czy nie zrobilem już jej kuku🤔. Same problemy, jak żyć... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja taki poskładałem... Tarcza srebrno czarna jakoś żółta wyszła nieco na zdjęciu 

IMG_20251007_113557.jpg

IMG_20251007_113530.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, krywoj75 napisał(-a):

A ja taki poskładałem... Tarcza srebrno czarna jakoś żółta wyszła nieco na zdjęciu 

To ja kiedyś taki popełniłem na st36. Gucław to mój jamnik ❤️

20251020_062249.jpg

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza samoróbka? Jak zrobiona? Jaki materiał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, krywoj75 napisał(-a):

Tarcza samoróbka? Jak zrobiona? Jaki materiał?

Dałem do zrobienia. Coś ala brąz, myślę że podobny do tych z kopert (cusn8).

Gość się ogłaszał, chyba na ebay ale z Polski. Nie było to bardzo drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, mkoch napisał(-a):

Dałem do zrobienia. Coś ala brąz, myślę że podobny do tych z kopert (cusn8).

Gość się ogłaszał, chyba na ebay ale z Polski. Nie było to bardzo drogie

A nie masz gdzieś kontaktu do niego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krywoj75 napisał(-a):

A nie masz gdzieś kontaktu do niego?

Nie mogę dokopać się do wiadomości z archiwum portalu, pogadaj tutaj ale nie pamiętam czy to był ten użytkownik

Przedmioty na sprzedaż według leszekguilloche | eBay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Polet napisał(-a):

Czarna... wszystkie paproszki wydmuchane?

nom, u mnie często bywa tak, że składam w świetle sztucznym np wieczorem i dopiero w pełnym słońcu widać paprochy. Też tak macie że paproch/krzywe wskazówki/data nie przeskakuje tam gdzie trzeba i poprawka? Musicie mieć złożone idealnie, czy nie zwracacie na to uwagi? np chapter ring - wiadomo nawet seiko czy citizen zakładają krzywo, nie mówiąć już o krzywym bezelu, albo nie zawsze nóżki tarczy są prosto względem koperty. Poprawiacie do perfekcji czy na luzaku? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, nh35 napisał(-a):

nom, u mnie często bywa tak, że składam w świetle sztucznym np wieczorem i dopiero w pełnym słońcu widać paprochy. Też tak macie że paproch/krzywe wskazówki/data nie przeskakuje tam gdzie trzeba i poprawka? Musicie mieć złożone idealnie, czy nie zwracacie na to uwagi? np chapter ring - wiadomo nawet seiko czy citizen zakładają krzywo, nie mówiąć już o krzywym bezelu, albo nie zawsze nóżki tarczy są prosto względem koperty. Poprawiacie do perfekcji czy na luzaku? :)

Kurcze, ja mam tak że musi być perfect. Szczególnie wskazówki 12:00, paprochy też. Data już niekoniecznie, byle nie zmieniało o godz 3 :) 

Edit. Zdjąłem żebyzobaczyć. Może nie ideolo ale w 10 sekundach się mieści 

20251020_134233.jpg

Edytowane przez mkoch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nh35 napisał(-a):

Jeszcze w najbardziej rozklekotanym radzieckim nie minąłem się zmianą daty bardziej niż 4 minuty z północą. Wskazówki sprawdzam dwa-trzy razy. Zazwyczaj za płytko wciskam godzinową. Wszystko kwestia tego jak często się to robi. Jak wypadniesz z wprawy po kilkumiesięcznej przerwie to zabawa zaczyna się prawie od zera. Jeżeli godzinowa nie trafia do pół indeksa czyli 6 minut to zostawiam. Więcej razi już w oczy a wiem że prędzej czy później i tak poprawię więc lepiej od razu.

Edytowane przez Polet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nh35 napisał(-a):

Ja dopiero zaczynam zabawy, ale raczej staram się zrobić dokladnie. Może jakis refleks szkielka bo paproszkow nie zauwazylem, choć z drugiej strony wzrok już coraz bardziej wysilony🤔. Wskazówki też powinny być dobrze zgrane bo mnie to nerwi. Dopiero po skreceniu zauważyłem jakieś mikro przesuniecie tarczy, choć indeks godz. 3ciej wydaje się być na swoim miejscu. Strasznie ciężko mi sie te wskazówki osadzalo, ale robilem to sprzetem manualnym, dedykowanym wskazowka. Nie mam jeszcze wyczucia tej drobnicy i nie chciałem uszkodzić werku i osi😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi