żeglarz 103 #1 Napisano 30 Stycznia 2021 Będzie u mnie w poniedziałek taki oto zegar - moje pytanie brzmi - czy jest to skrzynia Wiedeńska ?,i czy zawiesie tego typu było stosowane ,czy to wymysł zegarmistrza?.Zdjęcia kiepskie - bo z monitora. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 30 Stycznia 2021 Przyjdzie, pooglądamy. Ale nie wygląda to na komplet. Tarcza przełom XIX wieku, waga nie od ściennego linkowca, soczewka wahadła chyba nówka, samo wahadło - jak piszesz, skrzynia - może i lata 50 lub 60 XIX wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2348 #3 Napisano 30 Stycznia 2021 ... a wieszak to się na Willmanna zapowiada... aż ciekaw jestem czy to on 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #4 Napisano 30 Stycznia 2021 Przyjdzie - będzie wiadomo , dla mnie laika - to wszystko z różnych parafii, chociaż sama skrzynka mi się podoba . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #5 Napisano 30 Stycznia 2021 Najważniejsze że tobie się podoba 😜 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #6 Napisano 30 Stycznia 2021 A jeszcze foto mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2348 #7 Napisano 30 Stycznia 2021 No to tak wychodzi .. że to Willmann ..... Zaryzykuję, że poza wieszakiem - nic pozostałego nie jest już od-Willmannowe.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #8 Napisano 30 Stycznia 2021 👍 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #9 Napisano 30 Stycznia 2021 A skrzynia ? zakładając że cała reszta jest do wymiany - czym ją wypełnić - tak żeby miało to ręce i nogi ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #10 Napisano 30 Stycznia 2021 Jeśli się podoba ......zostaw. I tak nie zrobisz oryginału.😏 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #11 Napisano 30 Stycznia 2021 Szczerze powiem, że to albo troszkę uboższe wykonanie takiej skrzyni albo wykonanie "niefabryczne" uboższe że tak powiem. co nie oznacza że to jakaś podróbka współczesna oczywiście. Te skrzynie były dość zdobione ... tu na forum jest taka zbliżona : ale i tu zbliżona . Miałem kilka razy w ręce ale nie udało się kupić . Dość ładne są . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #12 Napisano 30 Stycznia 2021 Podoba skrzynia - środek niekoniecznie , 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #13 Napisano 30 Stycznia 2021 No tak , bo obie są dokładnie oryginalne, ale na poważnie Twoja skrzynia i zegar może mieć wykonanie dolnośląskie, wzorowane na tych berlińczykach .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1805 #14 Napisano 30 Stycznia 2021 30 minut temu, żeglarz napisał: Podoba skrzynia - środek niekoniecznie , Zobaczymy , jak do Ciebie dojdzie ....... bo jest ciekawie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #15 Napisano 30 Stycznia 2021 Oczywiście - sam jestem ciekawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2348 #16 Napisano 30 Stycznia 2021 Chyba to był jakiś popularniejszy wzór. Taki zegar jest teraz dostępny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #17 Napisano 31 Stycznia 2021 Tak , z tym że to berlińczyk z sekundowym wahadłem ... 😉 cena trochę wysoka i do tego duży 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #18 Napisano 1 Lutego 2021 Przyszła sierota - stan opłakany postaram się toto zrobić ,kornik szaleje - w skrzynce pełno dziur po starym mechanizmie - poza tym skrzynka cała rozklekotana a i w transporcie korona pękła,generalnie wtopa.Tarcza lipna wahadło jeszcze gorsze.Jedynie z samego mechanizmu jestem zadowolony.Dziękuję za zainteresowanie - ,pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1805 #19 Napisano 1 Lutego 2021 Zrób zdjęcia skrzynki... takie najgorsze miejsca. Bo skrzynka ładna i pewnie da się ratować. Tu, niektórzy koledzy, no i oczywiście koleżanki, mają i wiedzę i zdolności, więc napewno coś poradzą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6809 #20 Napisano 1 Lutego 2021 Taką skrzynię TRZEBA ratować...😎 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #21 Napisano 1 Lutego 2021 Postaram się coś z nią zrobić - bedzie gotowa - zapodam zdjęcie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3484 #22 Napisano 1 Lutego 2021 Mogę cię jedynie pocieszyć że każdy tu zaliczył takie wtopy ... a skrzynię się da wyprowadzić do stanu całkiem użytkowego. Trochę cierpliwości i pracy . Pierwszą rzeczą to musisz się pozbyć kołatka, a nie kornika 😉 (kornik nie jest drewnojadem 🙂) Kwarantanna ze środkiem owadobójczym przeciw drewnojadom - informację znajdziesz na forum ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żeglarz 103 #23 Napisano 1 Lutego 2021 już czytałem - zostały podjęte kroki - właśnie od tego zaczynam - dziękuję . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach