Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Smurf

ETA 2892-A2 vs ETA 2824-2

Rekomendowane odpowiedzi

Zeby timegrapher odpowiednio kalkulowal amplitude a zapalency jak my wiedzieli, kiedy zegarek kwalifikuje sie do serwisu.

Lift Angle

The other thing you'll want to know about your movement is the lift angle. This is the angle the balance passes through while interacting with the pallet fork. The reason you need to input this into the Timegrapher is so that you can calculate the amplitude, which I'll touch on soon. A handy site for finding out the lift angle of your movement can be found here.

Most modern watches have a lift angle of 52 degrees. Generally lift angles range from 44 to 58 degrees. Some other settings are present, for instance the new Omega Co-Axial movement angle is 30 degrees.

Amplitude
The measure of the amount of rotation in the swing of the balance wheel, in either direction.
Amplitude is higher when a watch is lying flat and usually falls when the watch is in a vertical position, due to increased friction. Amplitude can also fall as the watch winds down and the mainspring delivers less power.
Amplitude is a good indicator of the movements health and if is too high or too low, or that changes too much in different positions, can indicate a problem with the movement.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tłumacząc to na zwykły język -  nie ma to żadnego znaczenia. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Smurf napisał(-a):

Tłumacząc to na zwykły język -  nie ma to żadnego znaczenia. 😀

No, ale to forum dyskusyjne, równie dobrze mógłbyś nie zakładać tematu i po sprawie, a tak- bez złośliwości można poczytać o Ecie, możliwie, że ktoś się dowiedział o standardach wykończenia mechanizmowi, różnicach, pojawiły się nowe informacje, można się czegoś nowego dowiedzieć, dla mnie na plus, tak, że ja dziękuję Ci, za założenie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, nav napisał(-a):

No, ale to forum dyskusyjne, równie dobrze mógłbyś nie zakładać tematu i po sprawie, a tak- bez złośliwości można poczytać o Ecie, możliwie, że ktoś się dowiedział o standardach wykończenia mechanizmowi, różnicach, pojawiły się nowe informacje, można się czegoś nowego dowiedzieć, dla mnie na plus, tak, że ja dziękuję Ci, za założenie tematu.

Pisząc, że dla normalnego użytkownika nie ma to tak naprawdę żadnego znaczenia , pisałem o wspomnianym  "Lift Angle"

Ma to dla Ciebie jakiekolwiek praktyczne znaczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Smurf napisał(-a):

Pisząc, że dla normalnego użytkownika nie ma to tak naprawdę żadnego znaczenia , pisałem o wspomnianym  "Lift Angle"

Ma to dla Ciebie jakiekolwiek praktyczne znaczenie?

Przy ustawianiu Timegrapher'a, którego nie mam - tak. Ale Cordi7 się wysilił, podał dane, można poczytać, rozszerzyć swoją wiedzę. Ja jestem ukontentowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, nav napisał(-a):

Przy ustawianiu Timegrapher'a, którego nie mam - tak. Ale Cordi7 się wysilił, podał dane, można poczytać, rozszerzyć swoją wiedzę. Ja jestem ukontentowany.

Wiedzy nigdy za wiele... :)

Tylko po co Timegrapher "normalnemu" użytkownikowi zegarka?

Zegarnistrzowi to ok,  ale tu zegarmistrzów chyba zbyt wielu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Smurf napisał(-a):

Wiedzy nigdy za wiele... :)

Tylko po co Timegrapher "normalnemu" użytkownikowi zegarka?

Zegarnistrzowi to ok,  ale tu zegarmistrzów chyba zbyt wielu nie ma.

Zegarki to hobby, tu znajdziesz ludzi, którzy mają frajdę ze zmiany pasków, dyskutowania, czy serwis mechanizmu robić po 5, czy 7 latach... i dobrze, życie bez odskoczni było by strasznie nudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, nav napisał(-a):

Zegarki to hobby, tu znajdziesz ludzi, którzy mają frajdę ze zmiany pasków, dyskutowania, czy serwis mechanizmu robić po 5, czy 7 latach... i dobrze, życie bez odskoczni było by strasznie nudne.

Dobrzy by tylko było, żeby hobby traktować jak ... hobby. :) 

A tu niestety często pojawia się agresja co niektórych forumowych guru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Smurf napisał(-a):

Dobrzy by tylko było, żeby hobby traktować jak ... hobby. :) 

A tu niestety często pojawia się agresja co niektórych forumowych guru.

Oj tam, żeby tylko takie problemy były. Pisz na forum, zakładaj tematy, nie rezygnuj.

A co do tematu: Calvin Klein Infinite -  fajny garnitueowiec, i jeszcze na Ecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Garniturowcem to bym go nie nazwał, raczej EDC, którego nie żal używać w żadnych warunkach. :)

Za to Eposy 3420 i 3408, to garniturowce "z krwi i kości"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Smurf napisał(-a):

Garniturowcem to bym go nie nazwał, raczej EDC, którego nie żal używać w żadnych warunkach. :)

Za to Eposy 3420 i 3408, to garniturowce "z krwi i kości"

To do mnie bardziej 3408 "gada" 39mm 6mm (!) grubości - to jest EDC 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, nav napisał(-a):

To do mnie bardziej 3408 "gada" 39mm 6mm (!) grubości - to jest EDC 

Nie za delikatny na EDC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

PS. Wg Sellita (czyli zapewne i ETA) lift angle wynosi dla SW500:

Nie widzę oficjalnej specyfikacji 7750, ale taki Caliber Corner podaje 49 st. dla 7750 i 50 st. dla SW500. To nie są konstrukcje 1:1, poza tym Sellita wprowadziła pewne usprawnienia, stąd możliwe zmiany w wychwycie/balansie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, PKS napisał(-a):

Nie widzę oficjalnej specyfikacji 7750, ale taki Caliber Corner podaje 49 st. dla 7750 i 50 st. dla SW500. To nie są konstrukcje 1:1, poza tym Sellita wprowadziła pewne usprawnienia, stąd możliwe zmiany w wychwycie/balansie.

Być może. ETA niestety już od jakiegoś czasu nie daje dostępu do dokumentacji technicznej.

Tym niemniej dane odnośnie dokładności poszczególnych wersji przytoczone wcześniej są ok.

EDIT: masz rację, Ranfft podaje 49 stopni dla Valjoux: https://ranfft.org/caliber/10545-Valjoux-7750

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Co do efektywnosci nakrecania chodzi o tempo, w jakim automat nakreca sprezyne napedowa mechanizmu - czyli jak szybko osiagniesz te 42 godziny rezerwy chodu.

Nie przeprowadzałem specjalistycznych testów, ale dwudziestokrotne lekkie machnięcie ręką z założonym  Eposem  3420 z mechanizmem 2892-A2 pozwoliło na 4 godziny pracy zegarka ( od "zera")

Nie wiem czy to dużo, czy mało, czy "normalnie"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia, nigdy tak nie testowałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, ktoś napisze coś o mniejszej  efektywności nakręcania jakiegoś mechanizmu, bez jakichkolwiek konkretów, a tak naprawdę nikt nie wie w czym się to objawia i jak wygląda.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty tak serio? Bo wystarczy użyć Google’a. Konkretów jest dość. A nie, wróć, ty wiesz lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Ty tak serio? Bo wystarczy użyć Google’a. Konkretów jest dość. A nie, wróć, ty wiesz lepiej.

Skąd takie wnioski?
Piszesz coś, na poparcie czego nie masz żadnych argumentów, załączasz tylko tabelki zupełnie nieistotne dla użytkowników zegarków.

Może napisz coś konkretnego jako użytkownik zegarka, a nie użytkownik Google'a!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie ochłoń, idź na spacer, przewietrz głowę. Wkleiłem ci dokumentację techniczną producenta mechanizmu 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie swoje wypowiedzi opierasz na informacjach i materiałach z Google'a ? 😞

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Smurf napisał(-a):

Skąd takie wnioski?
Piszesz coś, na poparcie czego nie masz żadnych argumentów, załączasz tylko tabelki zupełnie nieistotne dla użytkowników zegarków.

Może napisz coś konkretnego jako użytkownik zegarka, a nie użytkownik Google'a!

Gościu, weź wyluzuj. Zakładasz temat, a potem atakujesz wszystkich, którzy chcieli ci pomóc. Ewidentnie masz jakiś problem ze sobą. Ochłoń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Gościu, weź wyluzuj. Zakładasz temat, a potem atakujesz wszystkich, którzy chcieli ci pomóc. Ewidentnie masz jakiś problem ze sobą. Ochłoń.

Ci wszyscy, to którzy konkretnie, którzy chcieli mi pomóc i w czym, ta pomoc niby się objawiła? 🤣

Może przeczytaj jeszcze raz moje wpisy i odpowiedzi co niektórych tych "wszystkich którzy chcieli mi pomóc".

Wymądrzanie się, to nie pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krocz własną drogą i przestrzegaj Bushido. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.