Elob500 665 #51 Posted November 1, 2021 Ciekawostka. Renqien zwrócił mi uwagę na jednego z Buranów, zwykłego czarnego ale z opisem zdiełano w CCCP, czyli na bazie tej informacje można było założyć, iż jest to zegarek zbudowany w 1991 roku lub na początku roku 1992. Zadyma, ogłoszenie, zmiana nazwy Państwa na Rosję itd... Problem w tym, iż w żadnym katalogu go nie wiedziałem, cóż pozostało czekać i obserwować. Niestety ale egzemplarze które się pojawiały miały cenę w okolicy 300-400 ojro. To sporo za taki model, tak myślałem. Stąd czekałem i trafiłem w akceptowalnej cenie. Zostało pytanie co będzie w środku? Teraz go mam i popatrzcie. 1. Zakręcany dekiel! 2. Obrotowy bezel! 3, SU z wczesnych lat produkcji! zaczęło się w 2 kw 1990 rok a skończyło w 1993. 4. Srebrne koło datuje się od 2 kw 1992 roku. Wszystko się zgadza. Zwrócic uwagę, iż za CCCP nie było lipy w tych zegarkach, zakręcany dekiel! Dopiero komercja ubiła te zegarki. Można spokojnie datować mój zegrek na 1-2 kw 1992 roku wszytsko się zgadza. Co więcej na prawidowym chodzie po kilku dniach Dzięki Renqien poznałem kolejny wartościowy (CCCP) zegarek! Nie wiem ile ich wyszło sądzę że nie wiele... w latach 1996-1997 była reedycja ale bez obrotowego bezela oraz bez zakręcanego dekla i zdeiłano w Rosji... ale to nie to samo... 2 Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3457 #52 Posted November 1, 2021 Musiało ich być niewiele, bo obserwuję je od dawna i CCCP trafiają się mega rzadko. Przez kilka lat może kilka sztuk i chyba wszystkie Tobie podesłałem Ostatnio jakiś Niemiec kilka buranów sprzedawał i nawet w fajnych cenach, jeden był własnie CCCP ale zanim kapcie założyłem, to już go nie było 0 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #53 Posted November 1, 2021 (edited) Ano tego tez szybko zdialem. Takie msja wziecie. Podobno pozniek, lata 2000 byly w stali ... I na bazie tego zegarka, jesli ktos twierdzi ze za czasow CCCP robili co chcieli to jest w bledzie. Wszystko musialo byc po instrukcji. Dopiero pierestrojka jaki i domowi zega psuli zegarki. Edited November 1, 2021 by Elob500 0 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #54 Posted November 2, 2021 (edited) Coś jeszcze pokaże. Przeglądam katalogi i czasem coś się uda kupić. Coś co mi się podoba. Kocham te zegarki. Co prawda lata 1992+ sobie odpuszczam ale jednak mam słabość, szczególnie gdy dienki nic nie warte są. O takie dwa zegarki rok 2002. O ile szturman jakoś mi się nie podoba, to drugi cieszy oko i pudełko, tak jest srebrny bezel na zdjęciu może inaczej to wygląda. I dalej. życia nie starczy by wszystkie kupić ale te podoba mi się bardzo! Jeden z 500! Warto by było kupić pozostałe dwa? Kurcze to naprawdę porządne zegarki! Edited November 2, 2021 by Elob500 1 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #55 Posted November 16, 2021 (edited) Cofnijmy się do początku lat 1980. Oto w pełni oryginalny, zegarek z tzw podwójnym resetem chrona. Zwykły P O L J O T - rozstrzelone Popatrzcie też na rozstrzelona cyfry U S R R. Zegarek jest sprawny i w całkiem dobrym stanie, co ważne nie grzebany. Minusem są wytarte knopki :), i nieco koronki. Edited November 16, 2021 by Elob500 2 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #56 Posted December 11, 2021 Model 31659, to ze czasem jest taki most w zegarku nie oznacz stop sekundy, aby mieć pewność ze jest, trzeba popatrzeć na to. Jeden z moich. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #57 Posted December 29, 2021 (edited) Piękna stara tarcza! Piękne indeksy, piekne wskazówki g i min, ładna stara minutowa chrona. koronki ori, szkło Ok. ale korpus chrom, werk lata +1987 sekudnik od szturmana +1987 sekudnik chrona zmieniony bezel nie pasuje przyciski chrom. NIE DOTYKAĆ w cenie powyżej 1 tys IMO. Edited December 29, 2021 by Elob500 0 Share this post Link to post Share on other sites
prw6 488 #58 Posted December 29, 2021 W dniu 16.11.2021 o 04:57, Elob500 napisał(-a): Cofnijmy się do początku lat 1980. Oto w pełni oryginalny, zegarek z tzw podwójnym resetem chrona. Zwykły P O L J O T - rozstrzelone Popatrzcie też na rozstrzelona cyfry U S R R. Zegarek jest sprawny i w całkiem dobrym stanie, co ważne nie grzebany. Minusem są wytarte knopki :), i nieco koronki. Co to znaczy, że podwójny reset chrona? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #59 Posted December 29, 2021 Tak moja skrócona nazwa ... może bardziej właściwe by było... nie wiem... 1.dwuczęściowa dźwignia resetowania chronografu z możliwości regulacji do roku 1987 2.po 1987 jednoczęściowy dźwignia bez możliwości regulacji 1. 2. 0 Share this post Link to post Share on other sites
prw6 488 #60 Posted January 13, 2022 Przeglądając katalogi natknąłem się na taki egzemplarz, tarcza to jakiś zlep angielsko rosyjski? "Telemeter" "polet" "23 kamieni" "ussr"? Istnieją takie w rzeczywistości czy tylko w katalogu można spotkać? 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4726 #61 Posted January 13, 2022 7 godzin temu, prw6 napisał(-a): Przeglądając katalogi natknąłem się na taki egzemplarz, tarcza to jakiś zlep angielsko rosyjski? "Telemeter" "polet" "23 kamieni" "ussr"? Istnieją takie w rzeczywistości czy tylko w katalogu można spotkać? Przecież tu wszystko jest zgodne. Telemeter jest zawsze, a pozostałe są wszystkie po rosyjsku. 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #62 Posted January 13, 2022 Rzadkie w dobrym stanie bo były na rynek rosyjski a ruscy nosili i nosili... a znaleźć czarnego :). No i klasa sama w sobie! Biały kruk i bezcenny. 2 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4726 #63 Posted January 13, 2022 Nadal nie wiem dlaczego ten ostatni jest bezcenny. Post w którym o tym pisałeś usunąłeś... Czym się różni od pozostałych czarnych? 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3457 #64 Posted January 13, 2022 1 godzinę temu, kchrapek napisał(-a): Przecież tu wszystko jest zgodne. Telemeter jest zawsze, a pozostałe są wszystkie po rosyjsku. Krzysiek, pokazałeś zegarek w którym jest "телеметр" i nie ma USSR 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4726 #65 Posted January 13, 2022 Teraz, renqien napisał(-a): Krzysiek, pokazałeś zegarek w którym jest "телеметр" i nie ma USSR W żadnym z Twoich tez nie ma . Był w ogóle ten napis na cyrylicznych? 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
renqien 3457 #66 Posted January 13, 2022 W moich? Ja nie mam żadnego takiego. Właśnie o to chodzi @prw6, że w katalogu jest pomieszane. 0 Share this post Link to post Share on other sites
prw6 488 #67 Posted January 13, 2022 (edited) Dzięki @renqien. Dokładnie o to mi chodzi @kchrapek telemeter po angielsku, poljot i kamienie w cyrylicy i ussr po angielsku, które nie występowało na tarczach z poljot w cyrylicy. No i rozmiar "poljot" podobny do późnych angielskich, nisko i małe, te które wrzucił @Elob500 znam, obie czcionki wyżej i większe. Edited January 13, 2022 by prw6 0 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #68 Posted January 13, 2022 (edited) Ja tylko pokazałem wcześniejsze a ten co Ty masz pochodzi z lat 1990+ wtedy takie były... tak mi się zdaje bo poszła inna tarcza. "Nadal nie wiem dlaczego ten ostatni jest bezcenny. Post w którym o tym pisałeś usunąłeś... Czym się różni od pozostałych czarnych? " Bo to Garbatko. I nie prawdą jest ze był to zegarek stalowy :). Edited January 13, 2022 by Elob500 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4726 #69 Posted January 13, 2022 48 minut temu, Elob500 napisał(-a): Ja tylko pokazałem wcześniejsze a ten co Ty masz pochodzi z lat 1990+ wtedy takie były... tak mi się zdaje bo poszła inna tarcza. "Nadal nie wiem dlaczego ten ostatni jest bezcenny. Post w którym o tym pisałeś usunąłeś... Czym się różni od pozostałych czarnych? " Bo to Garbatko. I nie prawdą jest ze był to zegarek stalowy :). Tu jest jakiś wyznacznik szczególny czy po prostu każdy czarny w cyrylicy? 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
prw6 488 #70 Posted January 13, 2022 (edited) Godzinę temu, Elob500 napisał(-a): Ja tylko pokazałem wcześniejsze a ten co Ty masz pochodzi z lat 1990+ wtedy takie były... tak mi się zdaje bo poszła inna tarcza. Nie mam tylko znalazłem w katalogu i stąd moje pytanie, były takie rzeczywiście(bo pierwszy raz widzę), czy tylko w katalogu, jak ten 27 minut temu, kchrapek napisał(-a): Tu jest jakiś wyznacznik szczególny czy po prostu każdy czarny w cyrylicy? też jestem ciekawy czy chodzi tylko o czcionkę czy jest coś jeszcze. Skąd wiadomo, że bezel był akurat z czerwonymi cyframi? Edited January 13, 2022 by prw6 0 Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #71 Posted January 13, 2022 ale o czym Wy gadacie? Czarne były były i srebrne... Garbatko to Garbatko, niedawno pokazałem czarnego szturmana (Renqiu go znalazł) poszedł za 9 tys. Garbatko pewnie jest więcej wart, według mnie nawet i 20 tys. To zegarek z 1978 roku poleciał w kosmos...bo garbatko go zabrał, czemu? Nikt nie wie. A Wy się pytacie o cyrlicę... Ten co pokazał prw6, to nikt tego nie widział tzn ja nikogo nie znam co by go widział. Wiem o tym zegarku wszystko, jak i o Garbatko. 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4726 #72 Posted January 13, 2022 @Elob500 Czym się różni czarny w cyrylicy od Garbatko? Cały czas nam o to chodzi 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #73 Posted January 13, 2022 (edited) Czarnych było mnóstwo... Najpierw był Garbatko + mnóstwo różnic wewnątrz. potem П о л е т 23 kамия 1977-1981 czerwony cyfry ringu, kropka u podstawy cyfry czerwony cyfry ringu bez kropki dwie dźwignie resetu chrona z regulacją + drobne zmiany żółte cyfry ringu Полет 23 kамия 1981-1987 żółte cyfry ringu dwie dźwignia resetu chrona z regulacją Полет 23 КАМЕИЯ 1987-1994? żółte cyfry ringu jedna dźwignia resetu chrona bez regulacji Edited January 13, 2022 by Elob500 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4726 #74 Posted January 13, 2022 No to jeszcze raz O co chodzi z tym Garbatko? Po czym go poznać? Edit. Już wiem 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
Elob500 665 #75 Posted January 14, 2022 Krótko Garbatko to pierwszy czarny Полет 3133 - bo poleciał w kosmos ;). Każdy inny czarny,który choć różnił się od Garbatko choć jednym wkrętem, nie był już Garbatko... Ot coś tak na krótko. Ładny? Ot takie nie pozorny zegarek... 0 Share this post Link to post Share on other sites