Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cordi7

Sportowy chronograf, idealnie na bransolecie

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, cordi7 napisał(-a):

czarny jest fajny ale nie wiem czy troche nie zbyt elegancki,

No faktycznie, jest dość elegancki. Dla mnie wizualnie bardzo fajny, ale po dokładniejszym obejrzeniu jednak widzę parę wad:

- Po co w tym zegarku takie powydziwiane, ozdobne uszy 😵

- W tej cenie, to datownik mógłby być w kolorze tarczy. Wempe dało radę.

- Rezerwa chodu, fajna rzecz, ale jakoś inaczej bym to rozwiązał wizualnie. Tak jak jest teraz, nie do końca mi pasuje do reszty tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już w innym wątku proponowałem fanom motoryzacji. 

Spełnia wszystkie Twoje wymagania :D

spacer.png

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizualnie podoba mi sie bardziej ciemny blizniak:

5HNero-Cordura-600x600.png

... i jest mocno podobny do B&R V2-94:

BR_V2-94_Steel_Heritage-585x1050.png

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie El Primero wprost to może El Primero zakamuflowany w Captain Winsor? Nie wiem tylko czy da się dobrać bransoletę, ale pozostałe wymagania spełnione...

BC3E8E5D-73D4-4B7B-A9C3-02AC4A9EEB43.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem dobrze, a wyszlo jak zawsze...
Zgodnie z tematem rozpoczetym przez[mention=107466]cordi7[/mention] chcąc coś doradzić zacząłem sobie przeglądać chronografy i jak to zwykle bywa w takich sytuacjach wlazł mi do głowy kolejny zegarek i wyjść z niej nie chce Jakieś minusy ma, bo ten pasek by go dodatkowo pogrubiał (ale uważam ze wygląda zaje*iście), bransoleta z nitami itd... Tak jak nigdy Tudory mi się nie podobały i do tej pory żadnego nie chciałem, to teraz chcę, oj baaardzo chcę...
Także czas znowu zacząc odkładać pieniądze...
Dzięki Chłopaki... f6dccfc241580273425ba38b15eee489.jpg&key=970cd66305735b4e4e50384c097d635ae565fe2b61713f64c55281323931e542d9ba3a4c22784833c9c343ee15aac226.jpg&key=2c7c6655fb68e6370769f8a1572a5b01ea5adeed40f06e8cdac4b6144f4d7074f05f7bf5e00181a273fec79219946531.jpg&key=8c493761f73927a8299fa20acda7ca5636bac0a8051daf7af098fcc92c9aaa47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Osy123 napisał(-a):

Chcialem dobrze, a wyszlo jak zawsze... emoji28.png
Zgodnie z tematem rozpoczetym przez [mention=107466]cordi7[/mention] chcąc coś doradzić zacząłem sobie przeglądać chronografy i jak to zwykle bywa w takich sytuacjach wlazł mi do głowy kolejny zegarek i wyjść z niej nie chce emoji1787.png Jakieś minusy ma, bo ten pasek by go dodatkowo pogrubiał (ale uważam ze wygląda zaje*iście), bransoleta z nitami itd... Tak jak nigdy Tudory mi się nie podobały i do tej pory żadnego nie chciałem, to teraz chcę, oj baaardzo chcę...
Także czas znowu zacząc odkładać pieniądze...
Dzięki Chłopaki... emoji23.png

Polecamy sie na przyszlosc :D Zawsze robi mi sie cieplej na sercu kiedy zachecamy ludzi do oszczedzania zamiast wydania wczesniej planowanej (badz nieplanowanej jak tu) sporej kwoty na cos, czego w zasadzie zupelnei nie potrzebuja :D

Każdy oszczędza. Książeczka oszczędnościowa | Grafiteria.pl

Mnie troche czarny chodzil po glowie z racji lepszego kontrastu wskazowki - tarcza ale troche klockowaty jest (gladkie i wysokie boczne scianki koperty dzialaja przy mniejszych BB ale nie tu - jak dla mnie).

U mnie poki co (w tej kolejnosci): B&R V2-94, TAG Heuer Carrera 42 mm ex aequo z Omega Speedmaster Moonwatch i gdzies dalej czarny Black Bay Chronograph.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie, tylko plany zegarkowe mialem troche inne na ten moment i jeden akurat jest w trakce realizacji a 2 czy 3 kolejne "projekty" oczekuja na realizacje wiec chyba pozostanie mi głodować przez dłuższy czas i odkładać co zarobie żeby wszystko dopiąć. No i druga połówka prawopodobnie mnie skróci o głowe jak jej powiem o kolejnym zegarku... Ale są też plusy, bo może troche schudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie ma czegos takiego jak plan, to jest bardziej rolling forecast :D

Serio mam tyle pomyslow, tyle fajnych zegarkow jest, ze ciezko sie zdecydowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie podoba mi sie tezZenith Chronomaster Sport (bieda Daytona ) z El Primero 1/10s tylko tu już budżet nie ten, więc pewnie w kolekcji kiedyś się raczej Tudor pojawi. Ale kiedy to już pozostaje bliżej nieokreślone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronomaster Sport jest swietny ale IMO nie jest warty pieniedzy, ktore sobie za niego zycza.

To znaczy jesli funkcjonowalaby tradycyjna u Zenitha polityka sporej obnizki ceny z metki to ok.

Sek w tym, ze z racji podobienstwa do Daytony, ktora jest niedostepna, hype wybil cene w kosmos.

Jak patrze na Chrono24 to nie wiem czy sie smiac czy plakac, dostepne sztuki sa powyzej RRP, paranoja.

Albo z czasem sytuacja sie unormuje albo niestety ten model pociagnie Zenitha z cenami w gore...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełna zgoda w tym temacie. No nic... Pożyjemy-zobaczymy. Obawiam się jednak, że może się sprawdzić ten ostatni scenariusz. Oby nie. A do tego czasu gońmy dalej te króliczki bo w tym cały fun.
A tak OT co kiedy będziesz finalizował pierwszy zakup? Już się dokonało czy plany się pozmieniały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ma przyjechac na poczatku maja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek ma przyjechac na poczatku maja

To czekam na nadgarstkowe zeby sie dowiedziec co w koncu wybrales jako pierwsze.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś proponował i nie wiem czy Ci się spodoba, ale może ktoś jak będzie przeglądał wątek to mu wpadnie w oko :)

Socialmoritz_0003_Layer4_f70bd5b7-b8bd-4

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronomat B01? 42mm d0890aceae27948a6f3628f2eb843ea4.jpg&key=468e377e8be9e905cd3686a4acc280fd82d1a39042ebcca8a082f9fbbe84f439

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Osy123 napisał(-a):

Chronomat B01? 42mm emoji6.png

Byl chyba strone wczesniej, dosc spory jest mimo wszystko wizualnie i dosc mocno rzuca sie w oczy ale wizualnie ciekawy, dzieki.

Dostalem odpowiedz od Bell & Rossa w sprawie kosztu serwisu V2-94, gdzie troche przerazala mnie kwestia ceny przez koniecznosc wymiany modulu chronografu:

image.thumb.png.7de0f3b61a3e56cb9dddf8eb1e99fd14.png

Porownujac to do ceny np. TAGa to roznicy wielkiej nie ma:

image.png.606536eb79f985ce1598ec1b7ef124cc.png

Omega wypada juz sporo drozej:

image.thumb.png.7e261e449881f208e1413c7a8f4e7ae0.png

Czyli 460 EUR za B&R, 575 EUR za TAGa (Heuer 01 / 02) i 750 EUR za Omege - w razie jakby ktos sie zastawial :)

EDIT: Korekta ceny za TAGa, dzieki @evilym za wylapanie bledu 👍

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TAGu 480€ jest za ete/sellite. 

Za Heuer 01 lub Heuer 02 (a chyba taki byś kupił) to już 575€.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, evilym napisał(-a):

W TAGu 480€ jest za ete/sellite. 

Za Heuer 01 lub Heuer 02 (a chyba taki byś kupił) to już 575€.

Racja, jak wol stoi Heuer 01 i Heuer 02 - 575 EUR i masz racje, to na co patrze jest na 02. Edytowalem posta - dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem jak w pozostałych ale w Omedze w cenie kompletnego serwisu masz też pełne odświeżenie koperty i bransolety czyli zegarek wygląda jak nowy i koszty części wymagających wymiany biorą na siebie (jest to dokładnie opisane). 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie korzystałem ale w cenniku Tag Heuer'a opisane jest to tak:

—  całkowity  demontaż koperty  (bezel, szkiełko, przyciski)

— czyszczenie koperty  oraz bransolety  w  myjce ultrasonicznej przez godzinę

—  wymiana wszystkich  uszczelek

—  odświeżenie powierzchni bransolety  oraz koperty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgadza sie:

image.thumb.png.71ae6aef6d7496158b160f3299a11529.png

Bell & Ross podobnie:

image.png.d2e2f5dd7a9e327d6570acbef4531294.png

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe do której kategorii w Tagu zaliczają zegarki na 1887, gdyby jego koszt był 480 euro (czy 2100 zł według cennika Trufey) to cena byłaby rynkowa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z tego, co pamietam 1887 jest mocno 'inspirowany' Seiko TC78 wiec zawsze mozna probowac serwisu Seiko :D

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Z tego, co pamietam 1887 jest mocno 'inspirowany' Seiko TC78 wiec zawsze mozna probowac serwisu Seiko :D

Ojjj do Seiko to on ma bardzo daleko, co prawda 1887 jest oparte na mechaniźmie Seiko z lat 90-tych ubiegłego wieku, ale Tag po nabyciu praw do tego kalibru w wersji podstawowej i prawa do  modyfikacji sporo przy nim zmienił. Główną modyfikacją objęto moduł zintegrowanego i pomniejszonego przestawnego zębnika (autorstwa Edouarda Heuera). Do tego mechanizm został gruntownie zoptymalizowany i wyposażony w nowy system sprzęgieł.

1887 jest dużo bliżej do mechanizmu 01 niż do pierwotnego Seiko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://www.watchuseek.com/threads/tag-heuer-shamed-into-admitting-manufacture-cal-1887-bought-from-seiko.336032/

Nie pisalem, ze to kopia, tylko ze jest inspirowany. TAG kupil patent i zmodyfikowal mechanizm.

Dimensions: it's broader (29.3 mm vs 28 mm) and thinner (7.13 mm vs 7.27 mm)
- Therefore the main plate, bridges - especially the chronograph bridge - and oscillating mass have been significantly modified to allow this evolution
- Its assortment is a swiss asortment specifically developped by Nivarox for TAG Heuer, and allowing to improve further accuracy and shocks resistancy
- New assortment centring of the balance wheel also specifically developped by KIF, a leading swiss expert company in balance wheels centrings
- Change and development of a new swiss engineered cannon pinion to increase time-setting overtime reliability
- Redesign of the fixing of ball bearings of the mass to contribute reducing the thickness
- Adjustements to pass the famous "60 TAG Heuer torture tests" in terms of accuracy, reliability, thermical and physical shocks resistancy, chemical agressions etc....

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi