Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Szpindlakfan

wychwyt co-axial, omega?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od razu nadmienię, że współczesne zegarki to nie moja bajka i zupełnie nie mam pojęcia co Wy w tym widzicie, no ale o gustach się nie dyskutuje ;)

Ja w swojej kolekcji biorę nacisk szczególnie na dwa okresy, wczesne szpindlaki i zegarki z różnymi wychwytami z końca XVIII i wczesnego XIX wieku (to najbogatszy okres jeśli chodzi o różnorodność rozwiązań technicznych :))

A teraz do rzeczy, powiedzmy sobie szczerze, przez przeszło 150 lat w zegarmistrzostwie wiało nudą, aż do roku 1976 w którym to George Daniels stworzył wychwyt co-axialny i chwała mu za to 👍

Jako, że zbieram zegarki z różnymi wychwytami i szczerze powiedziawszy nie mam żadnego zegarka naręcznego oprócz jednego kwarca, którego dostałem na wczesną komunię :D postanowiłem kupić sobie zegarek z wychwytem coaxialnym.

Wymagania:

Budżet - nie mam pojęcia ile takie zegarki kosztują, dlatego nie mam limitu, choć byłoby fajnie zmieścić się w kwocie poniżej 10 tys.

Styl - na pewno odpadają divery i tym podobne ohydztwa :lol: preferuję elegancki, klasyczny styl.

Nie pogardzę zegarkami używanymi, zazwyczaj kupuję 200-300 letnie okazy, więc kilkuletni czasomierz nie przyniesie mi ujmy :)

Preferowałbym zegarek z naciągiem od koronki (jeśli są na kluczyk to jeszcze lepiej :lol:) gdyż i tak będę go nosił raz na ruski rok.

Fajnie by było gdyby praca wychwytu była widoczna (przeszklone dekle?)

Komplikacje nie są tu czynnikiem decydującym - dla mnie liczy się wychwyt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy założonym budżecie może być ciężko. Może w jakąś damkę celować, jeżeli nie ma być to zegarek stricto użytkowy ?

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W założonym budżecie bez najmniejszego problemu kupisz męską De Ville z Co-Axial. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez szukalbym uzywanej Omegi DeVille, probuj na Chrono24 i na grupach FB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyny jaki spełnia twoje oczekiwania to będzie omega aqua terra pierwszej serii z mechanizmem 2500

reszta ma pełne dekle a później to już powyżej 10tys

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 10 tys. to nie jest sztywna kwota, ale dzięki za sugestie 👍

Jak upatrzę sobie jakiś konkretny egzemplarz, to na pewno się Was poradzę przed zakupem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz możliwość trochę dołożyć to celuj w cal 8500

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Szpindlakfan napisał(-a):

Te 10 tys. to nie jest sztywna kwota, ale dzięki za sugestie 👍

Jak upatrzę sobie jakiś konkretny egzemplarz, to na pewno się Was poradzę przed zakupem ;)

I mam nadzieję, że pochwalisz się nabytkiem :wub:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie by było gdyby praca wychwytu była widoczna (przeszklone dekle?)
Komplikacje nie są tu czynnikiem decydującym - dla mnie liczy się wychwyt

Uwazaj na wczesne wypusty Omegi z co-axialem cal 2500. Sa z nimi problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy cal 2500 z 2013 to wczesny wypust? czy lepiej dołożyć i kupić 8500 z 2012?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr_L

Nie, w 2013 roku był już mechanizm 2500D - najwyższe osiągnięcie serii 2500, z podobną konstrukcją wychwytu Co-Axial, jak w 8500. 2500D zaczęto stosować mniej więcej wiosną 2011 roku.

Warto też zwrócić uwagę, że 8500 jest werkiem dużo grubszym, niż 2500D -  5,5 mm vs. 4,2 mm, o ile dobrze pamietam. A to przekłada się na grubość całego zegarka. Mam Planetę Big Size 2500D, którą świadomie wybrałem po porównaniu z nowszą 8500.

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi