Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jarokam

Zegar po dziadku pomoc wymagana.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam kilka pytań :)

1.  podczas przewieszania zegara urwałem gwint poziomujący (uszko) zdj. 5 i 6 - chciałbym kupić lecz nie wiem gdzie - może ktoś z Państwa ma? 
  2. wewnętrz znalazłem 2 "odważniki" do czego one służą? zdj.4
  3. Zegar ma mechanizm RF  bez numerów a na tylnej ścianie stempel. To wszystkie oznaczenia jakie znalazłem. Czy mogę prosić o informacje o nim.

Zegar od II wojny był w posiadaniu mojego dziadka, dziś wisi u mnie i choć nie odmierza czasu na codzień to jest sprawny.

Przepraszam za może infantylne pytania, ale jestem kompletnym laikiem. 

Pozdrawiam znawców :)

IMG_0609.JPEG

IMG_0604.JPEG

IMG_0605.JPEG

IMG_0606.JPEG

IMG_0607.JPEG

IMG_0608.JPEG

IMG_0600.JPEG

IMG_0601.JPEG

IMG_0602.JPEG

IMG_0603.JPEG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie nr. 4 - podejrzewam, ale mogę się mylić  ( bo pierwszy raz takie coś widzę ). Albo to wcale nie jest od zegara albo..... 

Pomyślałem, że to może blokada transportowa, ale ona wygląda zupełnie inaczej. 

Np. jak to ze zdjęcia. 

IMG_8406 (Copy)-crop.JPG

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze sądzisz, to blokada gongu na czas transportu, żeby nie dzwonił . Te obydwa ramiona się dosuwa/przekręca do siebie i trzymają pręt/gong.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, erzlot napisał(-a):

Dobrze sądzisz, to blokada gongu na czas transportu, żeby nie dzwonił . Te obydwa ramiona się dosuwa/przekręca do siebie i trzymają pręt/gong.

Na zdjęciu zamieszczonym przez @PM1122 oczywiście, sam o tym pisze. Ale ten dwuelementowy "dyngs" z 0 pokazany wcześniej ?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "dyngs" to jest przełącznik mocowany na okrągłej i obracającej się tarczy zegarowej zamontowanej w zegarze który sterował dwutaryfowym licznikiem energii elektrycznej przełączając z pierwszej taryfy tzw.  dziennej, na drugą taryfę tzw.  nocną. 

Na tarczy tego zegara były zamontowane cztery takie "dynksy", jeden włączał drugą taryfę o 22, drugi wyłączał drugą taryfę o 6 rano, trzeci włączał drugą taryfę o 13 i czwarty wyłączał o 15. 

Te najstarsze zegary które sterowały licznikiem do pomiaru energii miały zwykły mechanizm z balansem i nakręcane były elektrycznie i miały rezerwę chodu około 36 godzin. Obudowa była wykonana z bakelitu z dużą okrągłą szybką z przodu. 

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dziadek napisał(-a):

Ten "dyngs" to jest przełącznik mocowany na okrągłej i obracającej się tarczy zegarowej zamontowanej w zegarze który sterował dwutaryfowym licznikiem energii elektrycznej przełączając z pierwszej taryfy tzw.  dziennej, na drugą taryfę tzw.  nocną. 

Na tarczy tego zegara były zamontowane cztery takie "dynksy", jeden włączał drugą taryfę o 22, drugi wyłączał drugą taryfę o 6 rano, trzeci włączał drugą taryfę o 13 i czwarty wyłączał o 15. 

Te najstarsze zegary które sterowały licznikiem do pomiaru energii miały zwykły mechanizm z balansem i nakręcane były elektrycznie i miały rezerwę chodu około 36 godzin. Obudowa była wykonana z bakelitu z dużą okrągłą szybką z przodu. 

Czyli, ten ,, dings " jest do zegara, ale od zupełnie innego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że nie na temat  ale jak zacząłem czytać  Dziadku o energii elektrycznej w Twoim poście to mnie drgawki ogarnęły, otóż całkiem niedawno zaczęły mi strzelać żarówki w domu 1 elektryk przyjechał  3 godziny i nic, drugi przyjechał z polecenia pierwszego w godzinę ogarnął. Okazało się że poluzowało się w skrzynce 0 i waliło na fazę czy jakoś tak w gniazdkach nie wszystkich na szczęście było 400V. Wracając do tematu ten "dynks" w moim FMS przekręca  blokując gongi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, graver napisał(-a):

Sorry że nie na temat  ale jak zacząłem czytać  Dziadku o energii elektrycznej w Twoim poście to mnie drgawki ogarnęły, otóż całkiem niedawno zaczęły mi strzelać żarówki w domu 1 elektryk przyjechał  3 godziny i nic, drugi przyjechał z polecenia pierwszego w godzinę ogarnął. Okazało się że poluzowało się w skrzynce 0 i waliło na fazę czy jakoś tak w gniazdkach nie wszystkich na szczęście było 400V. Wracając do tematu ten "dynks" w moim FMS przekręca  blokując gongi

Ten?

IMG_0606.JPEG.c81b83fb77936d93ac1260dcda1409d3.JPEG.508c72f36491c6ae8d6cf187af004d51.JPEG

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie zagadki: "PM1122przedstawił na zdjęciu zbezpieczenie gongów. W zegarze dziadka jest takie same (zdjęcie), ale urwane. Ponieważ dziadek w latach powojennych był elektrykiem to pewnie jakoś to zabezpieczał - stąd te di(y)nksy . Czyli dziadek (kolega) miał rację :) 

Jeszcze tylko pytanie co to sprzęt z sygnaturą FR ? Jakaś bieda linia zegarów? 

IMG_0651.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi