pmwas 9085 #526 Napisano 19 Marca 2023 33 minuty temu, mkl1 napisał(-a): Wraz z kolegą taką Nivą leciwą dowoziliśmy karmę dla zwierzaków w zimie. dodatkowo częs to była przyczepka... i jeżdziło to po lesie bez oporów.... Bo aktualnie to jest tak, że Niva to zupełnie fajne auto, tylko silnik to jakiś żart, a UAZ to żart z całkiem fajnym silnikiem Wolę drugą opcję. Gdzieś na YT był filmik z wyścigu Nivy i Huntera - Niva została daleko w tyle, UAZ jej odjechał z ogromną przewagą. Można się śmiać, że Ruskie z 2,7l osiągnęły oszałamiające 136KM przy dwucyfrowym spalaniu, ale ten silnik daje radę. Nie ma się wrażenia niedoboru mocy. Pod górę też ślicznie ciągnie. Ponoć w terenie brakuje mocy, ale pewnie dlatego większość chyba terenówek ma diesela. Mnie akutat benzyna cieszy. Nie śmierdzi, nie kopci i jest tańsza w naprawach jakby co. Ogólnie nie lubię dieseli. Nie, że nie sa cudownie mocne przy mniejszym spalaniu, bo są. Tylko po prostu często cuchną i nienawidzę tego smrodu… bo co innego diesel Euro 6 w nowym Superbie kolegi, a co niego np Andoria w 469 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #527 Napisano 20 Marca 2023 Autko pojechało w błoto. Napędy sprawdzone, wszystko działa pięknie 3 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #528 Napisano 20 Marca 2023 Teraz to masz wóz perfekt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11593 #529 Napisano 21 Marca 2023 12 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a): Teraz to masz wóz perfekt I nic nie musi robić, gdzie tu sens, gdzie logika 😜 3 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64053 #530 Napisano 21 Marca 2023 15 godzin temu, tommly napisał(-a): I nic nie musi robić, gdzie tu sens, gdzie logika 😜 Nuda nuda Panie i Panowie 🥱🥱🥱 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #531 Napisano 22 Marca 2023 Póki co nie wymaga może napraw, natomiast zdecydowanie nie mogę powiedzieć, żebym się nudził z myciem auta z błota. Wczoraj usiłowałem spłukać z niego błoto i powiem, ze ciężko muszę dzisiaj jechać drugi raz, bo dalej tu i tam ma skorupę… opłukam ile się da, a resztę… no właśnie - nie wiem 😶 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64053 #532 Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) 41 minut temu, pmwas napisał(-a): Póki co nie wymaga może napraw, natomiast zdecydowanie nie mogę powiedzieć, żebym się nudził z myciem auta z błota. Wczoraj usiłowałem spłukać z niego błoto i powiem, ze ciężko muszę dzisiaj jechać drugi raz, bo dalej tu i tam ma skorupę… opłukam ile się da, a resztę… no właśnie - nie wiem 😶 Dobra myjka ciśnieniowa tylko żeby oprócz błota coś innego nie odpadło 😁😁😁 W wojsku namyłem się 266 🤗🤗🤗 Edytowane 22 Marca 2023 przez TomcioMiki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #533 Napisano 22 Marca 2023 Nie… UAZ tak ma, że ciężko go zepsuc, natomiast sam się psuje często dla równowagi 2 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Balansujący Na Osi 1100 #534 Napisano 22 Marca 2023 Dobre 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1779 #535 Napisano 22 Marca 2023 1. Po co myć, samo odpadnie jak będzie grubo. 2. Nie martw się, popsuje się sam z siebie w najbardziej odpowiednim momencie. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #536 Napisano 23 Marca 2023 Zrobiłem nim już 500km i jeździ Fajne to auto, pokazuje, że można być jednocześnie totalnie beznadziejnym i totalnie zajebistym. Radość z jazdy - duża. Trzeba się namachać, ale czujesz, że jedziesz. I nie mam wrażenia, ze to walka z maszyną, UAZ jest grzeczny i nie walczy… współpracuje najlepiej jak umie 3 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1779 #537 Napisano 23 Marca 2023 Tak trzymaj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #538 Napisano 23 Marca 2023 Ciagle odkrywam zawiłości ruskiej techniki… Np to: Uszkodzenie lakieru powodowane przez klapkę wlewu paliwa… Jest to super kosmiczna technologia z mocną sprężyną, która dzięki inwencji jej projektantów trzyma klapkę zamkniętą, a po przekroczeniu pewnego wychylenia - ułatwia jej otwarcie. I tu jest szkopuł. Jesli podczas otwierania - zaskoczeni nagłym zanikiem oporu towarzyszącego otwieraniu - wypuścimy klapkę, rąbnie ona z dość sporą siłą w lakier. Normalnie nie dotyka, ale ma na tyle luzu, żeby przypierniczyć. Wot, technika 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11593 #539 Napisano 23 Marca 2023 1 minutę temu, pmwas napisał(-a): Ciagle odkrywam zawiłości ruskiej techniki… Np to: Uszkodzenie lakieru powodowane przez klapkę wlewu paliwa… Jest to super kosmiczna technologia z mocną sprężyną, która dzięki inwencji jej projektantów trzyma klapkę zamkniętą, a po przekroczeniu pewnego wychylenia - ułatwia jej otwarcie. I tu jest szkopuł. Jesli podczas otwierania - zaskoczeni nagłym zanikiem oporu towarzyszącego otwieraniu - wypuścimy klapkę, rąbnie ona z dość sporą siłą w lakier. Normalnie nie dotyka, ale ma na tyle luzu, żeby przypierniczyć. Wot, technika Tak z ciekawości zerknąłem na OLX po ile chodzą Huntery, znalazłem ze 3 sztuki z 2017, jeden praktycznie nowy, chyba 48km przebiegu, a dwa pozostałe z ciut większym. Ceny mnie zaskoczyły. No ale tanio, to już było. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #540 Napisano 23 Marca 2023 Ten faktycznie ładny… ale tamtą cenę znegocjowałem ciutkę i ta nówka jest droższa o 20000. I chyba jednak nie żałuję. Zwłaszcza po tym, co poprzedni właściciel mojego przeszedł z wadami fabrycznymi… Gdyby to był Expedition z te 73000, to bym żałował, że nie poczekałem 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 15890 #541 Napisano 24 Marca 2023 Auta dla koneserów, za taką cenę to bym szukał jakiego, który ma lepsze właściwości w terenie i asfalcie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #542 Napisano 24 Marca 2023 4 godziny temu, satanic napisał(-a): Auta dla koneserów, za taką cenę to bym szukał jakiego, który ma lepsze właściwości w terenie i asfalcie. Jeżdżę nim jako daily, bo Alfa się strasznie drze o przegląd. Także Alfą byłem w Nowym Targu, a poza tym od poniedziałku jeżdżę wszędzie UAZem. Gdyby nie koszmarne sprzęgło, byłoby to bardzo wygodne daily. On wcale nie jest straszny. Straszna jest jego jakość i awaryjność, a także spalanie (gdybym nie miał drugiego auta, na pewno założyłbym LPG), ale wcale nie jeździ się zle. Zaskakująco łatwo się go parkuje. Myślałem, ze będzie horror, a jest nieźle. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49597 #543 Napisano 24 Marca 2023 4 minutes ago, pmwas said: Jeżdżę nim jako daily, bo Alfa się strasznie drze o przegląd. Także Alfą byłem w Nowym Targu, a poza tym od poniedziałku jeżdżę wszędzie UAZem. Gdyby nie koszmarne sprzęgło, byłoby to bardzo wygodne daily. On wcale nie jest straszny. Straszna jest jego jakość i awaryjność, a także spalanie (gdybym nie miał drugiego auta, na pewno założyłbym LPG), ale wcale nie jeździ się zle. Zaskakująco łatwo się go parkuje. Myślałem, ze będzie horror, a jest nieźle. To koszmarne sprzęgło to przypadłość modelu, czy egzemplarza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #544 Napisano 24 Marca 2023 43 minuty temu, Londek napisał(-a): To koszmarne sprzęgło to przypadłość modelu, czy egzemplarza? Trzeba by pojeździć innym, ale czytałem, że sprzęgło w Hunterze jest złe. Ono może być po prostu już zużyte, mimo małego przebiegu. Pogadam z mechanikiem i może je po prostu wymienimy. Ono w sumie się nie ślizga podczas jazdy, natomiast szarpie przy ruszaniu. A jak się mocniej wciśnie gaz, to nie szarpie, ale się pali. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49597 #545 Napisano 24 Marca 2023 Ok, może jak dostanie nowy komplet to się poprawi sytuacja, wygląda to jak problem z dociskiem. Kiedyś w aucie walczyłem ze sprzęgłem a raczej pompą wysprzęglika, ori nie wytrzymywała obciążenia, ale na którymś z forum wyczytałem że robią przeróbki na pompę z innej marki i problem ustaje. Powodzenia w diagnozie i naprawie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #546 Napisano 24 Marca 2023 11 minut temu, Londek napisał(-a): Ok, może jak dostanie nowy komplet to się poprawi sytuacja, wygląda to jak problem z dociskiem. Kiedyś w aucie walczyłem ze sprzęgłem a raczej pompą wysprzęglika, ori nie wytrzymywała obciążenia, ale na którymś z forum wyczytałem że robią przeróbki na pompę z innej marki i problem ustaje. Powodzenia w diagnozie i naprawie. Zobaczymy. Może tez po prostu kwestia wyczucia tego sprzęgła. Pamietam jak mi wymienili sprzęgło w Subaru. Pierwsze wytrzymało 150000km i przypalenie należało do ogromnej rzadkości - może mi się zdarzyło kilka razy delikatnie poczuć, a nowe paliło się co chwila przy każdej próbie wjazdu na wyższy krawężnik czy wyjechania z zaspy. Tam było o tyle inaczej, że ruszało się normalne, a tu jednak jest ciężko płynnie ruszyć. I tak muszę mu zrobić przegląd z wymianą oleju i kontrolą poziomów pozostałych olejów, to zobaczymy co ze sprzęgłem… Zresztą - ostatnio na „just rolled in” (super kanał na YT) pokazywali, że wymieniali sprzęgło w terenowym Fordzie po niecałych 5000km. Moze po prostu jest trudniej ? 1 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #547 Napisano 26 Marca 2023 Piękny, z tyłu wygląda jak klasa G. Zazdroszczę 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #548 Napisano 26 Marca 2023 Liczyłem, że uciekną… …bo wysiadanie w stadzie dzików jest nieco niepokojące. Patrzyły, ale nie były agresywne 4 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Londek 49597 #549 Napisano 26 Marca 2023 33 minutes ago, pmwas said: Liczyłem, że uciekną… …bo wysiadanie w stadzie dzików jest nieco niepokojące. Patrzyły, ale nie były agresywne Zobaczyły swojego , kutego na cztery kopyta to chciały się zaprzyjaźnić😜 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9085 #550 Napisano 28 Marca 2023 через два-три года сгниет! 😱😱😱 Wyjechałem w suchy, zimny poranek a tu w Katowicach śnieżyca! Solarki jeżdżą, wszystko posolone 😭😭😭 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach