Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
pmwas

M贸j upragniony 馃崐 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

IMG_20250215_144204.thumb.jpg.cc5917c084f96d993d20098532ea31f2.jpg

Chyba trzeba zajrze膰 pod ten pokrowiec. Bo to albo z zapasu albo a偶 spod tylnej szyby 馃槚

Jako rzek艂em - te auta nie nadaj膮 si臋 do jazdy zim膮 je艣li maj膮 d艂ugo po偶y膰 馃う

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Zajrza艂em pod pokrowiec.聽

Nic specjalnego, mocowanie zapasu nieco rdzewieje, ale powiedzia艂bym, 偶e nawet poni偶ej oczekiwa艅.聽

Przejecha艂em si臋 natomiast dzisiaj na spokojnie pomara艅cz膮, bo u nas聽

sucho i woda z sol膮 nie lata w powietrzu. To jest NOWY UAZ.聽

Czarny nie jest nowy i nie by艂 nowy gdy go kupowa艂em.聽

Zupe艂nie inaczej to wszystko chodzi. Uk艂ad kierowniczy bez luzow, zawieszenie bez luzow i chyba jednak amortyzatory lepiej t艂umi膮, og贸lnie my艣l臋 偶e wiecie, o co chodzi.聽

O r贸偶nic臋 mi臋dzy autem fabrycznie nowym, a sprawnym ale przechodzonym...聽

Ten jest nowy, tamten nie.聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Hmmmm, zupe艂nie jakby cytat Paulo Coelho. 馃槅

Prawda. Ludzie j膮 ceni膮, 艂akn膮 jej, s膮 nawet gotowi odda膰 za ni膮 w艂asne 偶ycie. Pod warunkiem, 偶e nie dotyczy ich samych.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, souls_hunter napisa艂(-a):

Hmmmm, zupe艂nie jakby cytat Paulo Coelho. 馃槅

Ja si臋 tam nieeeee znam 馃槈

A przy okazji to coraz bardziej sk艂aniam si臋 finalnie ku opcji doje偶d偶enia 馃挬UAZa, 偶eby 馃崐UAZa zachowa膰 na lata, a nie wyko艅czy膰 w lat 4 czy 5.

Ja tym robi臋 15000km rocznie plus s贸l drogowa, za 5 lat b臋dzie grat.聽

A czarny ju偶 jest grat, to 偶adna strata.聽

Po czarnym b臋d膮 ju偶 tylko wspomnienia, a pomara艅czowym jeszcze si臋 z Jasiem pobawimy. Moim zdaniem ma to wi臋kszy sens ni偶 wyeksploatowanie takiego cuda.聽

Mo偶ecie si臋 nie zgadza膰, ale mnie to auto si臋 bardzo podoba, cudne jest i ju偶 馃榾

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Gdyby艣 pyta艂 o zdanie a nie tylko utwierdza艂 si臋 we w艂asnych przekonaniach to pewnie bym Ci odpowiedzia艂, ale po co sobie dziur臋 w telefonie robi膰, skoro Ty i tak po swojemu..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzin臋 temu, zadra napisa艂(-a):

Gdyby艣 pyta艂 o zdanie a nie tylko utwierdza艂 si臋 we w艂asnych przekonaniach to pewnie bym Ci odpowiedzia艂, ale po co sobie dziur臋 w telefonie robi膰, skoro Ty i tak po swojemu..

Znam twoje zdanie :)

Ogolnie je to tak, 偶e czarny z艂om zu偶ywaj膮c si臋 i rdzewiej膮c wiele ju偶 na warto艣ci nie straci, a pomara艅czowy du偶o.聽

St膮d te偶 taka decyzja, a czy jest dobra, to by trzeba mie膰 szklan膮 kul臋.聽

Jest "zrobiony", je藕dzi i kas臋 zarabia. Zu偶yje si臋 to si臋 pozb臋d臋 i b臋d臋 my艣la艂 co dalej.聽

Jak ju偶 sobie wyremontowa艂em skrzyni臋 i reduktor, to mo偶e jednak bym troch臋 km zrobi艂, a nie tak od razu do ludzi...

Pierwotnie (wiem, g艂upie) planowa艂em go na 100.000km.

Teraz zmniejszy艂em oczekiwania, ale 50.000km warto by by艂o zrobi膰, jak ju偶 si臋 tyle kasy wyda艂o. Dodam, 偶e - je艣li si臋 w ci膮gu najbli偶szego tysi膮ca nie rozsypie - zaraz mam ju偶 30.000km na tym UAZie.聽

Tak偶e jeszcze ze 20.000 i b臋d臋 wzgl臋dnie ukontentowany. A jak b臋dzie je藕dzi艂 i nie przegnije na wylot, to niech b臋dzie i 100!

Jesli si臋 nie b臋dzie ju偶 za bardzo psu艂, to koszt贸w du偶ych nie wygeneruje. Jak b臋dzie, to si艂膮 rzeczy b臋d臋 si臋 musia艂 go pozby膰.聽

Jak na razie je藕dzi 艂adnie.聽

A monopolu na racj臋 nie mam, mo偶e to i z艂a decyzja. Zobaczymy.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

A monopolu na racj臋 nie mam, mo偶e to i z艂a decyzja. Zobaczymy.聽

Wg mnie dobra, je艣li utrzymanie (nie remontowanie) trzech aut nie stanowi wyzwania dla bud偶etu domowego. Poza tym fajnie mie膰 wo艂a roboczego (Z艂omek), auto reprezentacyjne (Julka) oraz do zabawy (Pomara艅czka) i czerpa膰 frajd臋 z jazdy ka偶dym z tej tr贸jki

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

I kot mechanika chyba tez si臋 zadomowi艂...聽

IMG_20250218_100936_edit_755494481678987.thumb.jpg.b8d41397f92576c0a4ca6e01a6bff9ba.jpg

...bo mam nadziej臋, 偶e to by艂 kot mechanika 馃樁

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
17 godzin temu, pmwas napisa艂(-a):

I kot mechanika chyba tez si臋 zadomowi艂...聽

IMG_20250218_100936_edit_755494481678987.thumb.jpg.b8d41397f92576c0a4ca6e01a6bff9ba.jpg

...bo mam nadziej臋, 偶e to by艂 kot mechanika 馃樁

Nic dziwnego, jak ci膮gle tam jest馃槈馃ぃ

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

IMG_20250219_125242.thumb.jpg.82bbe89b95eef89832417a27cdb38a9a.jpg

W g贸ry dojecha艂 - fatum prze艂amane, bo ostatnio kilka razy z rz臋du by艂 chory...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To jest ten moment, kiedy warto miec grata. UAZik zamarz艂 na ko艣膰, przy odpalaniu - a jak偶e - "od strza艂u", ale klekot taki, 偶e z臋by bol膮.聽

I we藕 tu jedz Alf膮 w g贸ry.聽

Ostatnio Alf膮 by艂em w mniejsze mrozy, a i tak 偶al silnika, do tego wyjazd z posesji stromy i zary艂em zderzakiem w l贸d na drodze.聽

A grat... Radzi sobie 艣wietnie. W sam raz na takie g贸rskie mrozy 馃憣

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Wola艂bym wyda膰 5000 na nowy zderzak w alfie ni偶 50 000 na starego ruskiego z艂omka w celu t艂umaczenia sobie dlaczego nie je偶d偶臋 alf膮.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, zadra napisa艂(-a):

Wola艂bym wyda膰 5000 na nowy zderzak w alfie ni偶 50 000 na starego ruskiego z艂omka w celu t艂umaczenia sobie dlaczego nie je偶d偶臋 alf膮.

Zderzak to tam p贸艂 biedy. Silnika szkoda. A on to ju偶 jest warty wi臋cej ni偶 ca艂y UAZ 馃ぃ

Zreszt膮 Alfa ma nieca艂e 3 lata i 55000km,wiec czy ni膮 nie je偶d偶臋, to nie wiem.聽

Teraz wolniej przyrasta, bo du偶o je偶d偶臋 gruchotem, ale dok艂adnie o to chodzi艂o, przebiegi rz臋du 30000km rocznie w Alfie uzna艂em za zbyt wysokie.聽

Teraz spad艂y do ok 12000km w 11 m-cy od ostatniego przegl膮du i to mi pasuje.聽

Przy tym nie myszectez szarpa膰 Alfy na wyjazdy na zakupy czy do urz臋du, bo Alfy szkoda na jazd臋 w miejskich korkach i na kr贸tkich dystansach. A gruchot sprawdza si臋 bardzo dobrze.聽

Ty zreszt膮 dalej nie wierzysz, 偶e ja lubi臋 je藕dzi膰 tym gruchotem. Ale rozumiem, m贸j szwagier np nie wierzy, 偶e mozna lubi膰 chodzi膰 po g贸rach i te偶 cz臋sto s艂ysz臋, 偶e to g艂upota na 艂a艅cuchy si臋 pcha膰.聽

Ja tam natomiast rozumiem, 偶e kto艣 mo偶e nie lubi膰 je藕dzi膰 gratem.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a):

Ty zreszt膮 dalej nie wierzysz, 偶e ja lubi臋 je藕dzi膰 tym gruchotem

co do tego nie mam w膮tpliwo艣ci.

zastanawia mnie tylko czym nagrzeszy艂e艣 w poprzednim 偶yciu, 偶eby teraz a偶 tak si臋 umartwia膰..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
29 minut temu, zadra napisa艂(-a):

co do tego nie mam w膮tpliwo艣ci.

zastanawia mnie tylko czym nagrzeszy艂e艣 w poprzednim 偶yciu, 偶eby teraz a偶 tak si臋 umartwia膰..

Pytanie kim b臋d臋 w nagrod臋 w przysz艂ym 馃槇

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
4 godziny temu, pmwas napisa艂(-a):

Zderzak to tam p贸艂 biedy. Silnika szkoda. A on to ju偶 jest warty wi臋cej ni偶 ca艂y UAZ 馃ぃ

Zreszt膮 Alfa ma nieca艂e 3 lata i 55000km,wiec czy ni膮 nie je偶d偶臋, to nie wiem.聽

Teraz wolniej przyrasta, bo du偶o je偶d偶臋 gruchotem, ale dok艂adnie o to chodzi艂o, przebiegi rz臋du 30000km rocznie w Alfie uzna艂em za zbyt wysokie.聽

Teraz spad艂y do ok 12000km w 11 m-cy od ostatniego przegl膮du i to mi pasuje.聽

Przy tym nie myszectez szarpa膰 Alfy na wyjazdy na zakupy czy do urz臋du, bo Alfy szkoda na jazd臋 w miejskich korkach i na kr贸tkich dystansach. A gruchot sprawdza si臋 bardzo dobrze.聽

Ty zreszt膮 dalej nie wierzysz, 偶e ja lubi臋 je藕dzi膰 tym gruchotem. Ale rozumiem, m贸j szwagier np nie wierzy, 偶e mozna lubi膰 chodzi膰 po g贸rach i te偶 cz臋sto s艂ysz臋, 偶e to g艂upota na 艂a艅cuchy si臋 pcha膰.聽

Ja tam natomiast rozumiem, 偶e kto艣 mo偶e nie lubi膰 je藕dzi膰 gratem.聽

Przepraszam, to do czego jest zatem Alfa? Troch臋 brzmisz jak niekt贸rzy bywalcy dzia艂u Roleksa, co to by kupili jaki艣 model, trzymali w sejfie i podziwiali, a najlepiej jeszcze ofoliowali.

Ja rozumiem poje藕dzi膰 z艂omkiem gdzie艣聽po polu w ramach zabawy off-roadowej czy co艣 takiego, ale je藕dzi膰 tym czym艣 po autostradzie, w huku, smrodzie i niewygodzie to zaiste niepoj臋te.聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
5 minut temu, beniowski napisa艂(-a):

Przepraszam, to do czego jest zatem Alfa? Troch臋 brzmisz jak niekt贸rzy bywalcy dzia艂u Roleksa, co to by kupili jaki艣 model, trzymali w sejfie i podziwiali, a najlepiej jeszcze ofoliowali.

Ja rozumiem poje藕dzi膰 z艂omkiem gdzie艣聽po polu w ramach zabawy off-roadowej czy co艣 takiego, ale je藕dzi膰 tym czym艣 po autostradzie, w huku, smrodzie i niewygodzie to zaiste niepoj臋te.聽

Alfa jest od wo偶enia rodziny na przyk艂ad. Dalej i bli偶ej, do rodziny, do znajomych, czy na wakacje. Od eleganckich wyjazd贸w do NOSPRu. Czasem od je偶d偶enia do pracy w Nowym Targu (cho膰 to raczej w soboty, bo w tygodniu dramat z parkowaniem i wol臋 UAZa). I od zast臋powania UAZa, gdy zn贸w zdechnie ;)

Jak wida膰, i tak robi nienajgorsze przebiegi.聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Rzeczywisto艣膰 przeros艂a moje wyobra偶enia..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

IMG_20250221_165346.thumb.jpg.100784a6e7dfd1583745d3cad1851c96.jpg

Dzisiaj np na parkingu pod dol. Olczysk膮 艂atwo zidentyfikowa艂 mnie kolega z Forum o Tatrach 馃榾

UAZ jest jaki jest, ale rozpoznawalny - na pewno 馃榾馃榾

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bawimy si臋 dalej. Wczoraj zauwa偶y艂em, 偶e nie dzia艂a mi przeciwmgielne (czy tam przeciwmg艂owe).聽

"艢ci膮g艂em" klosz, 偶ar贸wka ok.聽

Odpi膮艂em konektor i... Nie, nie odpi膮艂em. Odpad艂 ca艂y.聽

Aluminiowy - chyba - nit skorodowa艂 na styku z mosi臋偶n膮 blaszk膮 i odpad艂o.聽

Teraz lepsze.聽

Przy pr贸bie przykr臋cenia klosza, ca艂a lampa wypad艂a na gleb臋.聽

Ot贸偶 nity 艂膮cz膮ce j膮 z blaszk膮 mocowan膮 do zderzaka, r贸wnie偶 skorodowa艂y.聽

Nity wywiercilem - akurat 3mm, fajna 艣rednica,bo mam m3, a dzi艣 niedziela.聽

Zdecydowanie aluminium, mi臋kkie jak aluminium ;)

IMG_20250223_094519.thumb.jpg.3e2d49ea98818c55dece19d6b3422531.jpg

IMG_20250223_094523.thumb.jpg.6f4e106f6dd865d238dc3bd1103c36e1.jpg

Usun膮艂em tylko dwa i ten od konektora.聽

IMG_20250223_100428.thumb.jpg.297872948b4e4ee98afb85b11a1917b8.jpg

Konektor wyczy艣ci艂em i przykr臋ci艂em na ocynk... Wydaje mi si臋, 偶e ocynk powinien tu pasowa膰. W sensie elektrochemicznym chyba nie powinno by膰 problem贸w... Najwy偶ej b臋d臋 kombinowa艂 z nitem aluminiowym...

IMG_20250223_103640.thumb.jpg.d9187d4bb6b847c3989ba79d7b9ded69.jpg

Tu kombinacji nie b臋dzie, bo jak widzicie schowane pod plastikiem 艣ruby mocuj膮ce lamp臋... Tej korozji si臋 艂atwo nie ruszy. Trzeba by ca艂y zderzak porozbiera膰, a roboczogodzina panie droga...聽

Zatem zostaj膮 tylko 艣rubki...聽

Sruby da艂em dwie, ale da艂by rad臋 zrobi膰 wszystkie 4, mo偶e kiedy艣 poprawi臋. Tylko co si臋 na macanego uszarpa艂em z dwiema to moje. Wi臋c niech臋tnie do tego tematu wr贸c臋.聽

IMG_20250223_103437.thumb.jpg.c227e5f2647dab430ebc914292a10e4a.jpg

艢wieci. Teraz jeszcze zosta艂o wiecznie psuj膮ce si臋 - bli藕niacze - 艣wiat艂o wstecznego.聽

Ale to... Mo偶e nie dzi艣 馃槅

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

艢wiat艂o wstecznego zbuntowa艂o si臋 i nie 艣wieci.聽

呕ar贸wka dobra, ale na wszelki wypadek wymieni艂em. Dalej nie 艣wieci.聽

Bezpiecznik dobry.聽

艁opatologicznie podchodz膮c wyczy艣ci艂em styk papierem 艣ciernym, ale nie wiem, czy dobrze, bo nic tam nie wida膰.聽

Pod艂膮czy艂em. Nie 艣wieci. Oby nie czujnik w skrzyni 馃ザ

呕arty si臋 sko艅czy艂y, trzeba i艣膰 po sprz臋t.聽

IMG_20250224_071448.thumb.jpg.34cd08bc4fa406dc8a8fbe6c95102a3f.jpg

Pr膮d na z艂膮czce jest.聽

Czyli albo styk albo masa.聽

Po po艂udniu otworz臋 lamp臋 i zobacz臋 gdzie jest pr膮d, a gdzie nie ma.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

No i nie wiem 馃樁

Pr膮d przed 偶ar贸wka jest, za 偶ar贸wk膮 jest. Zwarcia w lampie nie ma, po wyj臋ciu 偶ar贸wki za 偶ar贸wk膮 nie ma, wi臋c p艂ynie przez 偶ar贸wk臋. Musi mie膰 niewystarczaj膮ce nat臋偶enie, zeby 艣wieci艂o...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Musz臋 dorwa膰 gruby kabel i zobaczy膰 czy pomo偶e obej艣cie + czy masy

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

11,6V bez obci膮偶enia to ju偶 艣wiadczy o sporych spadkach napi臋cia..

Najprawdopodobniej s艂abe styki masowe przy karoserii albo jakie艣 "w膮skie gard艂o" na jakim艣 po艂膮czeniu.

Musia艂by艣 pomierzy膰 id膮c w kierunku akumulatora.

By膰 mo偶e jednak czujnik w skrzyni. Mo偶e zaolejony styk albo zw臋glone co艣..

Najszybciej chyba po艂o偶y膰 dodatkowy przew贸d z zabezpieczeniem, 偶eby wyeliminowa膰 ruskie "aluminium miedziowane".

Edytowane przez zadra

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, zadra napisa艂(-a):

11,6V bez obci膮偶enia to ju偶 艣wiadczy o sporych spadkach napi臋cia..

Najprawdopodobniej s艂abe styki masowe przy karoserii albo jakie艣 "w膮skie gard艂o" na jakim艣 po艂膮czeniu.

Musia艂by艣 pomierzy膰 id膮c w kierunku akumulatora.

By膰 mo偶e jednak czujnik w skrzyni. Mo偶e zaolejony styk albo zw臋glone co艣..

Najszybciej chyba po艂o偶y膰 dodatkowy przew贸d z zabezpieczeniem, 偶eby wyeliminowa膰 ruskie "aluminium miedziowane".

11,6 bo minus da艂em tam, gdzie mog艂em si臋gn膮膰, w jak膮艣 rdz臋 wpakowa艂em ;)

Jest szansa, 偶e ten styk jest tak skorodowany, 偶e nie p艂ynie pr膮d o sensownym nat臋偶eniu.聽

Podepn臋 kabel do z艂膮czki i dotkn臋 przy zarowce. Jak si臋 nie za艣wieci, to obejd臋 mas臋. Jak dalej nic, to trzeba rozgrzeba膰 sam膮 z艂膮czk臋, a potem czujnik.

Z艂膮czka niby 艂atwo. Ale niestety kabel kr贸tki i najlepiej by by艂o na podno艣niku, 偶eby nie le偶e膰 pod zderzakiem...聽

Ale w lampie po drugiej stronie styk by艂 czarny. I du偶o by艂o trzeba szorowania, 偶eby przesta艂 by膰.聽

By艂o o tyle 艂atwiej, 偶e wypad艂 i mialem go w palcach. A tu trzeba na p贸艂 艣lepo d艂uba膰...聽

Wi臋c mo偶e to styk...聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.