Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
pmwas

M贸j upragniony 馃崐 UAZ...

Rekomendowane odpowiedzi

Lubisz d艂ubanin臋, to d艂ub :)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Wykraka艂e艣 - pewnie jednak czujnik.聽

Bo posprawdza艂em, wymieni艂em nawet t膮 z艂膮czk臋, nic, zero. Napi臋cie nawet ni偶sze 10,9V, lampa martwa.聽

Trzeba ogarn膮膰 czujnik...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Prawo Marfiego ..

Jak mo偶e by膰 tylko przepalona 偶ar贸wnka, to na bank b臋dzie czujnik w najgorszej pozycji do wymiany.. dobrze, ze nie akumulator, chocia偶..

No juz nie bed臋 krakau ..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jako艣膰 elektryki w tym aucie jest taka, 偶e na kilkana艣cie przypadk贸w niedzia艂aj膮cej lampy, tylko raz by艂a to przepalona 偶ar贸wka.聽

Wi臋c statystycznie akurat w tym samochodzie jak co艣 nie 艣wieci, to prawie na pewno nie z powodu 偶ar贸wki 馃う

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ogl膮da艂em zdj臋cia skrzyni. Dost臋p do czujnika b臋dzie trudny.聽

Jest na g贸rnej powierzchni do ty艂u od wybieraka.聽

A swoj膮 drog膮 zastanawiam si臋, czy on po prostu si臋 nie wykr臋ci艂, bo od jakiego艣 czasu szukam przyczyny, 偶e skrzynia po trasie wyra藕nie pachnie ciep艂ym olejem przek艂adniowym, mo偶e tam jest nieszczelno艣膰?聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dogrzeba艂em si臋 od g贸ry, luzne nic tam nie jest. Natomiast jest tak tak ma艂o miejsca, 偶e 偶eby cokolwiek tam pr贸bowa膰 robic, trzeba b臋dzie spu艣cic skrzyni臋 na d贸艂. M贸wi膮c szczerze, to chyba nie mam ju偶 ochoty zn贸w turla膰 si臋 do mechanika. Przecie偶 on co 2-3 tygodnie tam kursuje.聽

Trzeba chyba podj膮膰 t膮 decyzj臋 i sprzeda膰 toto jako niesprawne. 呕e strat膮 i trudno.聽

30000km nim zrobi艂em, zawsze co艣.聽

Bo doprowadzi膰 to do stanu pe艂nej sprawno艣ci (rozumianej jako zdolno艣膰 przej艣cia przegl膮du) to po prostu niewykonalne.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, pmwas napisa艂(-a):

Trzeba chyba podj膮膰 t膮 decyzj臋 i sprzeda膰 toto jako niesprawne.

Akurat teraz to ja si臋 z Tob膮 nie zgodz臋.

Bierzesz dzie艅 urlopu, smarujesz r臋ce wazelin膮 i jazda.

3 艂okcie w ka偶dym przedramieniu i tak d艂ugo dzia艂asz, a偶 naprawisz.

Chcia艂e艣 z艂omka - masz z艂omka.

Naprawisz sobie, to w贸wczas sprzedajesz jako sprawny.

Nie b膮d藕 baba i wykr臋膰 ten czujnik, cho膰by艣 mia艂 specjalny klucz gi臋ty dorabia膰.

To jest wysokie auto.

Lekko opu艣cisz skrzyni臋 i od spodu podejdziesz.

呕eby taki ma艂y czujniczek mia艂 decydowa膰 o sprzeda偶y..

Ca艂o艣膰 okej, do doooopy, ale ten czujnik to nic wielkiego.

Wymieniasz i sprzedajesz auto..

W艂a艣ciwie, to jeszcze sprawd藕 jak si臋 czujnik zachowuje, mo偶e jednak jest sprawny?

On zwiera do masy, czy puszcza wysoki potencja艂 w kierunku lampy?

Edytowane przez zadra

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, tylko ja go i tak musz臋 sprzeda膰 jako niesprawny, bo ja tego w 偶yciu nie sprzedam jako sprawny. Wol臋 dosta膰 mniej kasy, a spa膰 spokojnie ;)

Wiec sam tego nie ogarne, bo nie mam podno艣nika, a przy tych cenach roboczogodziny zn贸w zap艂ac臋 sporo kasy za co艣, co mi i tak nie podniesie wartosci tego auta.

S臋k w tym, ze auto聽 w marcu muisi przej艣膰 przegl膮d, kt贸rego w tej sytuacji nie przejdzie, zn贸w musz臋 organizowa膰 ca艂膮 wypraw臋 do mechanika, bo niestety tu,gdzie mieszkam nie mam nikogo, komu m贸g艂bym powierzy膰 to auto, a za chwil臋 zn贸w si臋 toto zepsuje i zn贸w kolejny kurs. Dzisiaj stwierdzi艂em, 偶e mam go do艣膰. Zobacz臋, mo偶e za par臋 dni mi przejdzie, ale po prostu ju偶 mi si臋 nie chce.聽

Mam lepszego UAZa, to sobie b臋d臋 mia艂, a ten niech ju偶 idzie, bo za du偶o z nim problem贸w, a stan jest jaki jest i lepszy nie b臋dzie.

Na razie stoi i b臋dzie sobie sta艂, bo po prostu nie chce mi si臋 zn贸w p贸l dnia go odwozi膰 i kolejne p贸艂 dnia przywozi膰, bo transportem publicznym to niestety ca艂a wyprawa.

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

S臋k w tym, ze auto聽 w marcu muisi przej艣膰 przegl膮d, kt贸rego w tej sytuacji nie przejdzie przegl膮du

Nie opowiadaj, 偶e brak 艣wiat艂a wstecznego b臋dzie dla Ciebie przeszkod膮 w za艂atwieniu przegl膮du...

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Wlaz艂em pod sp贸d 偶eby sprawdzi膰 z艂膮czk臋.

Trudno. Pojecha艂em 50km na kana艂, wlaz艂em pod.聽

Jak si臋 okazuje, zwarcie z艂膮czki r贸wnie偶 nie zapala lampy.聽

Zatem po prostu w tym uk艂adzie nie ma pr膮du. Przegryziony kabel? Nie wiem, nic ewidentnego nie widz臋.

Widz臋 natomiast, 偶e ze 艣wie偶o wyremontowanej skrzyni olej kapie mi na 艂eb, na os艂onie jezioro oleju, co t艂umaczy smr贸d po trasie.聽

Do tego olej jest wyra藕nie metaliczny, czyli skrzynia si臋 pi臋knie dociera.聽

Kiedy偶 to oni byli pod tym autem? 2 tygodnie temu?聽

艢mierdzi d艂u偶ej. I co? I nico. Nawet si臋 nie zaj膮kn臋li.聽

Ja rozumiem, 偶e co艣 mo偶e nie wyj艣膰, 偶e co艣 trzeba poprawia膰, ale nie cierpi臋 takiej nieuczciwo艣ci.聽

Wydaj膮 auto wiedz膮c, 偶e jest powa偶nie niesprawne. Ale jednocze艣nie wiedz膮, 偶e jak to teraz zauwa偶膮, to mog臋 uznac to za ich problem.聽

Ogolnie. Piernicz臋.

1. Sprzedaj臋 to jako niesprawne i trudno.聽

2. Zobacz臋 jak si臋 b臋dzie sprawowac pomara艅czowy

3. Wiem gdzie nie b臋d臋 serwisowa艂 pomara艅czowego, jednocze艣nie nie wiedz膮c, gdzie go b臋d臋 serwisowa艂...聽

Po dzisiejszej przygodzie jestem masakrycznie zniesmaczony.聽

Po prostu... Jak tak mo偶na?

6 godzin temu, jacek_63 napisa艂(-a):

Nie opowiadaj, 偶e brak 艣wiat艂a wstecznego b臋dzie dla Ciebie przeszkod膮 w za艂atwieniu przegl膮du...

Ja jestem uczciwy, bardzo nie lubi臋 艣ciemnia膰, za艂atwia膰 itp

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

W dniu 27.06.2024 o 16:52, zadra napisa艂(-a):

Szukaj solidnego mechanika i solidnego warsztatu kt贸ry we藕mie odpowiedzialno艣膰 za efekty wykonanych napraw albo wynajmij gara偶 z kana艂em na kwarta艂 i ogarnij we w艂asnym zakresie. Pewnie i tak wyjdzie taniej ni偶 oddawa膰 do mechanika kt贸ry dotychczasowe naprawy wykonywa艂.

Takie rady juz kiedy艣 by艂y..

Chyba zaczynamy si臋 powtarza膰.

Co do聽 mnie, to uwa偶am, 偶e powiniene艣 naprawi膰 auto i sorzeda膰 naprawione.

Kiepska jako艣膰 tego ulepa znana jest wszem - Tobie r贸wnie偶 by艂a znana, ale si臋 jednak skusi艂e艣 i to trzykrotnie..

A sprzeda膰 powiniene艣 miesi膮c temu - pamietasz jak pisa艂em "sprzedawaj p贸ki sorawny" ?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, zadra napisa艂(-a):

Takie rady juz kiedy艣 by艂y..

Chyba zaczynamy si臋 powtarza膰.

Co do聽 mnie, to uwa偶am, 偶e powiniene艣 naprawi膰 auto i sorzeda膰 naprawione.

Kiepska jako艣膰 tego ulepa znana jest wszem - Tobie r贸wnie偶 by艂a znana, ale si臋 jednak skusi艂e艣 i to trzykrotnie..

A sprzeda膰 powiniene艣 miesi膮c temu - pamietasz jak pisa艂em "sprzedawaj p贸ki sorawny" ?

Znow czas, zn贸w je偶d偶enie, do tego trzeba by za艂atwi膰 jednak now膮 skrzynie,聽 trzeba by zrobi膰 nadwozie i wtedy mo偶e by si臋 go sprzeda艂o za porz膮dne pieni膮dze.聽

Jak to policzy膰, za mas臋 zachodu z naprawianiem mo偶e uda艂oby mi si臋 dosta膰 sumarycznie kilka tysi臋cy wi臋cej.聽

Gdyby wszystko wysz艂o dobrze, a potem oka偶e si臋, 偶e przy monta偶u nowej skrzyni zn贸w co艣 si臋 spieprzy i co?聽

Prawda jest taka, 偶e powinienem pojecha膰 do nich, 偶eby t膮 skrzyni臋 zrobili na gwarancji. Ale jak sobie pomy艣l臋, 偶e zn贸w b臋d膮 to 3 miechy trzyma膰 偶eby dalej by艂o 藕le, to jako艣 mi si臋 odechciewa.聽

Wygl膮da na to, 偶e auto pojedzie do Tarmotu. A co z nim dalej b臋dzie... Czy go naprawi膮, czy przerobi膮 go na dawc臋? Czas poka偶e.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cz艂owiek m膮dry - czy tam m膮drzejszy - po szkodzie.聽

Wszystko zacz臋艂o si臋 od walki z wibracjami, z kt贸rymi i tak si臋 nie wygra. Przy wymianie sprz臋g艂a poprosi艂em o zmian臋 oleju w skrzyni i reduktorze i si臋 zacz臋艂o.聽

W reduktorze by艂o za ma艂o oleju, to si臋 艂o偶yska pozaciera艂y.聽

Przed remontem reduktora skrzynia zgrzyta艂a, ale chodzi艂a zno艣nie, po zmontowaniu z naprawionym reduktorem zacze艂a s艂yszalnie trze膰, a zgrzytanie sta艂o si臋 ju偶 wrecz niemo偶liwe. Do tego - jak w贸wczas pisa艂em - naped wyra藕nie wy艂 powy偶ej 50km/h. Czyli wnioskuj臋, 偶e musia艂 tam te偶 by膰 jakis b艂膮d, kt贸ry finalnie wyko艅czy艂 skrzyni臋.聽

Potem remont skrzyni i co? Piszczy i trze, a do tego leje olejem.聽

Najlepsz膮 chyba z rad tu udzielonych, bylo 偶eby zmienic mechanika. Ale ja tak mam, 偶e staram si臋 - mimo licznych z艂ych do艣wiadcze艅 - wierzy膰 w ludzi...聽

Ogolnie. Nic to. W sumie auto troch臋 poje藕dzi艂o, troch臋 na siebie zarobi艂o, straty nie s膮 a偶 tak du偶e.聽

A przynajmniej z pomara艅cz膮 nie zrobi臋 takich b艂臋d贸w jak z tym.聽

Drobiazgi typu olej - lokalnie, a o grube rzeczy b臋d臋 si臋 zwraca艂 do Tarmotu, bo jednak dochodz臋 do wniosku, 偶e tylko oni naprawd臋 znaj膮 te auta i po prostu jak jest gruba robota, to tu mo偶na przynajmniej wierzy膰 w to, 偶e b臋dzie zrobiona dobrze.聽

Bo, cho膰Krzysiek tam ich nie powa偶a, to oni jednak sk艂adaj膮 tego tyle, 偶e przynajmniej maj膮 do艣wiadczenie.聽

I ju偶.聽

Pomara艅cz臋 musz臋 ogarn膮膰 (olej, filtr i uszczelki w oknach) i... Jedziem dalej "wpieriod" !聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja r贸wnie偶 uwa偶am, 偶e Tarmot nie jest dobrym kierunkiem.

Drogo, d艂ugo a jak oddajesz, to nie wiesz kiedy b臋dzie szansa odebra膰, a raczej p贸藕niej niz wcze艣niej..

Edytowane przez zadra

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, zadra napisa艂(-a):

Ja r贸wnie偶 uwa偶am, 偶e Tarmot nie jest dobrym kierunkiem.

Drogo, d艂ugo injak oddajesz, to nie wiesz kiedy b臋dzie szansa odebra膰, a raczej p贸藕niej niz wcze艣niej..

Poszukam, ale wiesz. Tu w Katowicach te偶 by艂o drogo, cz臋sto d艂ugo, a efekty jak wida膰.聽

Jak tu kogo艣 znajd臋, to spoko, ale ci te偶 mieli by膰 dobrzy. 呕e niby spece od 4x4. Mo偶e. Ale tego 4x4 ewidentnie nie ogarn臋li.聽

Mo偶e si臋 myl臋, ale wydaje mi si臋, 偶e gdybym ograniczy艂 si臋 w czarnym do przegl膮d贸w, naprawienia wycieku oleju z silnika i nie rusza艂 ca艂ej reszty, to by膰 mo偶e je藕dzi艂by dalej tak 藕le jak na pocz膮tku, ale og贸lnie by艂by w stanie lepszym ni偶 jest. Bo chyba lepsza skrzynia z padni臋tym 1 synchrem, ni偶 lej膮ca metalicznym olejem馃槖

Nijak nie umiem te偶 zrozumie膰 nag艂ego, skokowego pogorszenia si臋 stanu skrzyni i wycia przeniesienia po remoncie reduktora.聽

Nie pyk艂o to i ju偶, a - od czego zacz膮艂em - wcale nie by艂o ani kr贸tko, ani tanio.聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Wejd藕 na jakie艣 grupy i rozpytuj.

To wcale nie musi by膰 du偶y i znany warsztat, bo jak kto艣 ma ch臋ci, troch臋 oleju w g艂owie i odpowiednie miejsce, to sam ogarnie i nawet nie musi dzia艂alno艣ci prowadzi膰..

Katowice s膮 chyba wi臋ksze niz Pozna艅. Juz sobie wyobra偶am, jak w weekend doje偶d偶asz, 偶eby zapyta膰 czy zrobione, bo telefonu nie odbierali przez ostatni miesi膮c..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Przyjad膮 sobie po niego i jedzie.聽

Koniec jest nieco gorzki, ale mo偶e oni to co艣 jeszcze z niego ulepi膮.聽

Dodam, 偶e wie艣膰 o sprzeda偶y kacapa wywo艂a艂a w ca艂ej rodzinie du偶y entuzjazm... Tylko te艣ciu troch臋 zawiedziony.聽

Ogolnie... Nie 偶a艂uj臋, ca艂kiem fajna przygoda by艂a.聽

No i... Jak pisa艂em.聽

Ten pomaranczowy ma tak膮 sam膮 przypad艂o艣膰 z wibracjami na ciep艂o i wbrew pozorom mo偶e to i dobrze.聽

Bo tak to by艣my pomara艅cz臋 tak rozgrzebali jak tego czarnego z艂oma, a jednak to zupe艂nie inne auta o zupe艂nie innej - szeroko rozumianej - warto艣ci. Tego sobie zepsuli i trudno, a tego to by by艂o bardzo szkoda...聽

A na pewno bym nie odpu艣ci艂 wibracji w nowym aucie i bym grzeba艂...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jesli zaczniesz pomarancz臋 wozi膰 na naprawy do tych Twoich fahofcuff to ja przestaje tu ju偶 pisa膰 - bedziecie mieli wi臋cej swobody i spokoju (sumienia)..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzin臋 temu, zadra napisa艂(-a):

Jesli zaczniesz pomarancz臋 wozi膰 na naprawy do tych Twoich fahofcuff to ja przestaje tu ju偶 pisa膰 - bedziecie mieli wi臋cej swobody i spokoju (sumienia)..

Oj nie, oj nie...聽

Naprawd臋 - ja s膮dzi艂em, 偶e robi膮 co mog膮, tylko auto jest tak daremne. Ale powiem tak. Gdyby uslyszeli, 偶e wlaz艂em pod sp贸d, to pewnie wiedzieli by, co tam zasta艂em. A je艣li nie, to ju偶 sam nie wiem, co gorsze...聽

Edytowane przez pmwas

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

IMG_20250228_224247.thumb.jpg.e78ec82332c3843cac7a0ac4bd3a4cbb.jpg

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

IMG_20250301_085447_edit_162510611744993.thumb.jpg.73cc1bd249cc62fe20e3f8bf9c88eba8.jpg

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Panie, z tym 艣wiat艂em cofania to Pan przesadzasz. Zr贸b se Pan pstryczek prze艂膮czniczek na desce rozdzielczej, 2 kabelki do lampy i po k艂opocie. Zapalasz se Pan 艣wiate艂ko przed cofaniem, gasisz po i sprawa za艂atwiona. Ja tak sobie zrobi艂em tylne 艣wiat艂o przeciwmgielne w ameryka艅cu i z tego co wiem dzia艂a to do dzisiaj i nikt si臋 nie czepia.

Prawda. Ludzie j膮 ceni膮, 艂akn膮 jej, s膮 nawet gotowi odda膰 za ni膮 w艂asne 偶ycie. Pod warunkiem, 偶e nie dotyczy ich samych.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
32 minuty temu, souls_hunter napisa艂(-a):

Panie, z tym 艣wiat艂em cofania to Pan przesadzasz. Zr贸b se Pan pstryczek prze艂膮czniczek na desce rozdzielczej, 2 kabelki do lampy i po k艂opocie. Zapalasz se Pan 艣wiate艂ko przed cofaniem, gasisz po i sprawa za艂atwiona. Ja tak sobie zrobi艂em tylne 艣wiat艂o przeciwmgielne w ameryka艅cu i z tego co wiem dzia艂a to do dzisiaj i nikt si臋 nie czepia.

Gdyby mi ze skrzyni nie kapa艂o na leb, to bym rozwa偶y艂...聽

Jak m贸wi臋, Tarmot zabiera grata i dobrze.聽

Poje藕dzi艂em pomara艅cza i... Tak b臋dzie dobrze. Tylko jeszcze nie wiem, jak rozwi膮za膰 temat zimowej soli w przysz艂o艣ci...聽

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a):

Gdyby mi ze skrzyni nie kapa艂o na leb, to bym rozwa偶y艂...聽

Jak m贸wi臋, Tarmot zabiera grata i dobrze.聽

Poje藕dzi艂em pomara艅cza i... Tak b臋dzie dobrze. Tylko jeszcze nie wiem, jak rozwi膮za膰 temat zimowej soli w przysz艂o艣ci...聽

Na zim臋 przeno艣 si臋 na Floryd臋..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
11 godzin temu, zadra napisa艂(-a):

Na zim臋 przeno艣 si臋 na Floryd臋..

Tylko o ile wiem pr贸ba wwiezienia tego do USA mo偶e si臋 sko艅czy膰 w zgniatarce 馃槺

Mi艂ego dnia!

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.