Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
pmwas

M贸j upragniony 馃崐 UAZ...

Recommended Posts

Posted (edited)

Ja my艣la艂em 偶e to troch臋 wi臋ksze a teraz w palcach trzymasz, to jak od zabawki..

Naprawd臋, zajrzyj pod ten siemering, bo tam powinno by膰 w艂a艣ciwe uszczelnienie a ta flansza od g贸ry, to tylko os艂ona gumowa przeciwkurzowa a mo偶e przeciwb艂otna..

Edited by zadra

Posted (edited)

Jak b臋dzie la艂o, to zajrz臋. Jak nie, to mam to w nosie. Gdzie艣 si臋 to musi odpowietrza膰, bo jak nie, to przelewa reduktor, usi艂uj膮c si臋 odpowietrzy膰 tamt臋dy.聽

A wtedy przepe艂niony reduktor zaczyna plu膰 odpowietrznikiem, wzgl臋dnie lewarkiem lub czujnikiem pr臋dko艣ci.聽

Ona jak jest gor膮ca, to pluje olejem przez uszczelniacze i to znana rzecz. Ruskie robi膮 niestworzone rzeczy, dodatkowe uszczelki, rurki odpowietrzaj膮ce wyprowadzane gdzie艣 pod mask臋, ten temat jest znany na forach.聽

Tak偶e jak wywala przez ten uszczelniacz, to nawet spoko, przynajmniej nie leje gdzies do艂em tylko g贸r膮.聽

Specjalnie nie doszczelniam na samej d藕wigni, bo licz臋, 偶e powietrze tamt臋dy ew. ucieknie, a olej mo偶e a偶 tam nie dop艂ynie, tylko si臋 b臋dzie kisi艂 na dole.聽

Bo jak chwil臋 je藕dzi艂em w og贸le bez os艂ony, to tylko by艂o jeziorko, ale wcale strasznie nie la艂o. Najgorzej jak to dotknie tej gumy, bo wtedy po niej 艣cieka w d贸艂.聽

Kr贸tko m贸wi膮c. Zobaczymy.聽

Jesli nie b臋dzie k艂opotu, to nie b臋d臋 robi艂 wi臋kszego, bo w tym aucie czego nie dotkn膮膰 to si臋 pierniczy i mo偶e taka prosta, bylejaka naprawa problem rozwi膮偶e...聽

Do tego jestem pewny, 偶e pr贸ba dopasowania uszczelniacza sko艅czy si臋 niepowodzeniem, a oryginalnego nie dostan臋.聽

Ew. gdyby uda艂o mi si臋 zdoby膰 uszczelniacz, to wtedy rozwa偶臋 rozgrzebanie tego :D

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Przy pr臋dko艣ciach ponad 100km/h dalej la艂o. Cho膰 nie tak, jak przedtem.聽

Natomiast wygl膮da艂o, jakby la艂o z tych 艣rub po bokach, mocujacych d藕wigni臋.聽

Dokr臋ci艂em je mocno i teraz ju偶 si臋 tylko poci.聽

Mocniej nie dokr臋c臋, bo boj臋 si臋 urwa膰. Wszak gwint w lewej ju偶 by艂 uszkodzony. Nie bardzo, bo to tylko 1/3 pierwszego zwoju, ale jednak.聽

Zreszt膮 bardziej si臋 poci z prawej.聽

Ale tam te偶 dokr臋cone chyba porz膮dnie.聽

Ogolnie. Trudno. Poci膰 si臋 mo偶e, byle nie la艂 jak w艣ciek艂y.聽

Ten skrzyni naprawd臋 nie da si臋 pom贸c.聽

Mi艂ego dnia!

BTW, tu jest wersja starsza, z odpowietrznikiem

Screenshot_20250430_221310.thumb.jpg.7b8586617db7a2e3f01ffcce8bb5f38a.jpg

Tu ta gumowa os艂ona nie ma opaski... My艣l臋, 偶e ta opaska jest jednak dok艂adnie po to, 偶eby olej nie wycieka艂.聽

Mi艂ego dnia!

Mam wra偶enie, 偶e m贸j telefon mnie pods艂uchuje...聽

Screenshot_20250504_205100.thumb.jpg.fc82ee364d2aae3b1560e22c68f11548.jpg

Mi艂ego dnia!

Mam wra偶enie, 偶e m贸j telefon mnie pods艂uchuje...聽

Nie tylko Ty ...

fejsbunio Was 艣ledzi.

U mnie nie mam reklam tematycznie zwi膮zanych z rozmowami przy telefonie (nawet nie telefonicznych) bo ja nie mam konta na FB, natomiast "moja" ma notorycznie. Gdy wspominamy o czymkolwiek np wyjazdach wakacyjnych przy le偶膮cym telefonie, to na 100% pojawiaj膮 si臋 reklamy biur podr贸偶y i inne takie...

14 minut temu, zadra napisa艂(-a):

fejsbunio Was 艣ledzi.

U mnie nie mam reklam tematycznie zwi膮zanych z rozmowami przy telefonie (nawet nie telefonicznych) bo ja nie mam konta na FB, natomiast "moja" ma notorycznie. Gdy wspominamy o czymkolwiek np wyjazdach wakacyjnych przy le偶膮cym telefonie, to na 100% pojawiaj膮 si臋 reklamy biur podr贸偶y i inne takie...

Co艣 jeszcze musi 艣ledzi膰, bo konta na FB nie mam, ale telefon te偶 s艂yszy i wy艣wietla dopasowane reklamy...

Ale auto z艂omu jeszcze nie bylo 馃榾

Mi艂ego dnia!

Posted (edited)

No dobra, post臋p jest, bo nie 艣mierdzi tak bardzo.

Tzn to auto 艣mierdzi sma偶onym olejem w zasadadzie ju偶 stale i niestety trzeba by zdemontowa膰 os艂on臋 i to wszystko umy膰 (kiedy艣 ogarn臋 na kanale), ale na wydechu nie dymi 艣wie偶y p艂on膮cy olej i stoj膮c obok auta nie czuje si臋 smrodu. Wi臋c jest lepiej.聽

Czy dobrze to pewnie nie, bo - jak pisa艂em - po trasie z Sosnowca do Pyrzowic stale 110-115km/h niewielkie ilo艣ci oleju si臋 jednak na g贸rze skrzyni pojawi艂y. Teraz staram si臋 nie przekracza膰 100km/h, te偶 powinno pom贸c...聽

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Zn贸w to samo.聽

Opaska wrzyna si臋 w gum臋 i przecina j膮.聽

Musz臋 kupi膰 szerok膮 opask臋, kt贸ra b臋dzie mia艂a bardziej r贸wnomierny nacisk i nie wlezie w ten rowek...聽

Mi艂ego dnia!

Posted (edited)

Z tym czarnym to jest gorzej ni偶 my艣la艂em.聽

Postanowi艂em rozp臋dzi膰 go do 100km/h bez os艂on. Po chwili zrobi艂a si臋 fontanna.聽

Dos艂ownie zacz膮艂 plu膰 olejem po ca艂ym aucie, dobrze 偶e wzi膮艂em gorsze ubrania.聽

Tam jednak jest ci艣nienie konkretne. Albo nie dzia艂a system wyr贸wnuj膮cy ci艣nienia w reduktorze i skrzyni, albo reduktor jest przelany i odpowietrznik nie dzia艂a, ale wtedy te偶 by la艂.聽

Mo偶e zaslepili to po艂膮czenie przy remoncie?聽

Pisz膮, 偶eby przypadkiem nie wpa艣膰 na pomys艂 za艣lepienia tego otworu, czyli kto艣 kiedy艣 musia艂 wpa艣膰.聽

Korci mnie 偶eby - jako akt rozpaczy - zamontowa膰 odpowietrznik w tej skrzyni. Normalnie tragedia, to si臋 nie nadaje do eksploatacji...聽

Z konieczno艣ci w g贸ry pojecha艂em pomara艅czowym.聽

Je藕dzi fajnie, tylko ta pompa sprz臋g艂a leje coraz bardziej. Musz臋 w ko艅cu da膰, 偶eby j膮 wymienili, bo mi lakier rozpuszcza 馃槨

I sprz臋g艂o zdarza sie, 偶e nie roz艂膮cza do ko艅ca, ciekawe czy to jedna i ta sama usterka?聽

Dzi艣 si臋 wyklarowa艂o, 偶e to sprz臋g艂o, bo na 1-ce na sprz臋gle jecha艂 sobie do przodu...聽

Zreszt膮 dlatego chcia艂em jecha膰 czarnym, bo ten jeszcze nie ogarni臋ty, ale czarny jak zwykle zdech艂y 馃う

Chyba wr贸c臋 do pomys艂u sprzedania go jako z艂om do swapu, bo jako艣 nie widz臋 szans na ogarni臋cie tej skrzyni, a dawa膰 kolejnemu mechanikowi w choler臋 kasy 偶eby dalej by艂o 藕le...

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Z drugiej strony, co szkodzi zrobi膰 ten odpowietrznik? Zn贸w trzeba pod艂og臋 艣ci膮ga膰 i zejdzie z tym z p贸艂 dnia, ale w sumie to nie takie trudne.聽

Otw贸r 9mm na prowadnicy, 偶eby by艂 prostopadle, nagwintowa膰 m10/1 i wkr臋ci膰...

To chyba "amelinium" wi臋c powinno by膰 艂atwo.聽

K艂opot w tym, 偶e musi si臋 uda膰 i to za pierwszym razem, du偶a presja...聽

Mi艂ego dnia!

Powa偶na sprawa -聽 troch臋 nie chce mi si臋 wierzy膰, 偶e tak produkuj膮 tyle lat i ka偶dy egzemplarz w zasadzie powinien mie膰聽ten problem. Co艣 tu nie pasuje... 馃

Posted (edited)
54 minuty temu, 艂owca napisa艂(-a):

Powa偶na sprawa -聽 troch臋 nie chce mi si臋 wierzy膰, 偶e tak produkuj膮 tyle lat i ka偶dy egzemplarz w zasadzie powinien mie膰聽ten problem. Co艣 tu nie pasuje... 馃

Ten problem jest bardzo, bardzo cz臋sty i dotyczy wylacznie aut 偶e skrzyni膮 ADS/BAIC w wersji bez odpowietrznika.聽

Obczyta艂em z pomoc膮 translatora mas臋 wpis贸w na forach.聽

R贸偶nie sobie ludzie radz膮. Kto艣 wymieni艂 odpowietrznik w reduktorze, kto艣 inny - nie wiem czemu - ca艂y reduktor, og贸lnie idea jest taka, 偶e skrzynia nie ma odpowietrzenia, bo reduktor ma, wi臋c zrobili po艂膮czenie skrzyni i reduktora i ci艣nienie w skrzyni ma by膰 obni偶ane przez odpowietrznik reduktora.聽

Najcz臋stszym spotkanym problemem jest to, 偶e - nie wiem czy w/w po艂膮czeniem czy przez uszczelniacz - olej przepompowywany jest do reduktora, gdzie jest go potem za du偶o.聽

Drugim - wyciek przez uszczelniacz wybieraka.聽

Owszem, co jaki艣 czas kto艣 napisze, 偶e u niego wszystko git.聽

Ale wi臋cej jest ludzi do艂膮czaj膮cych do w膮tku z tym samym k艂opotem.聽

Dotyczy to - jak wspomnia艂em - tylko wersji z "chi艅czykiem", pozosta艂e tego k艂opotu nie maj膮.聽

Oczywi艣cie - zacz臋艂o si臋 po remoncie skrzyni, bo wcze艣niej sam by艂em pod spodem i by艂o sucho.聽

Wi臋c mo偶e faktycznie za艣lepili po艂膮czenie reduktora 偶e skrzyni膮?聽

Nie wiem.聽

Nie b臋d臋 wyjmowa艂 skrzyni, pro艣ciej b臋dzie wsadzi膰 odpowietrznik. Starczy 艣ci膮gn膮膰 tzw "偶贸艂wia" i mo偶na si臋 wy偶y膰 na chi艅skim badziewiu 馃榾

54 minuty temu, 艂owca napisa艂(-a):

. 馃

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

BAIC聽- to ta przysz艂o艣膰 naszej (i nie tylko naszej) motoryzacji ?聽

56 minut temu, Marak napisa艂(-a):

BAIC聽- to ta przysz艂o艣膰 naszej (i nie tylko naszej) motoryzacji ?聽

Ale oni szybko si臋 ucz膮...聽

Mi艂ego dnia!

Posted (edited)

Je偶d偶臋 馃崐聽po Podhalu i - nie chc臋 zapesza膰 - to nie jest taki okropny gruchot jak ten czarny.聽

Musz臋 mu te drobiazgi poogarnia膰, ale to tylko pompa sprz臋g艂a i jeden simering. Poza tym 艂adnie to chodzi. Jak nowa prymitywna teren贸wka, nie jak jaki艣 stary rozklekotany grat.聽

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Posted (edited)

IMG_20250509_093742.thumb.jpg.bdf64849ee55b24831e200f18fcf29ff.jpg

W 艁omnicy 馃榾

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Posted (edited)

Pomara艅czowy wr贸ci艂 bez przyg贸d. W 艣rod臋 jedzie na wymian臋 pompy, bo cieknie coraz bardziej, ale poza tym super. Nie skacze, nie szarpie, 艂adnie jedzie.聽

Ten czarny to naprawd臋 jaki艣 egzemplarz z piek艂a rodem...聽

IMG-20250510-WA0001.thumb.jpg.069c88c9ab373725898280de243a7799.jpg

A skoro o czarnym mowa...聽

Kupi艂em UAZowski odpowietrznik, ale jako艣膰 otrzymanego elementu wola艂bym przemilczec. Cho膰 mo偶e pasuje dobrze do jako艣ci auta...聽

Zatem..聽

17469021063312031301090319676070.thumb.jpg.88dca4cc119863a61f8e7bd004b050cf.jpg

...bedzie taki. Powinien by膰 dobry.聽

W poniedzia艂ek przyjedzie gwintownik i robi臋...聽

IMG_20250510_204130.thumb.jpg.bd56a7dbe57b7afbc6ebf307681c9da2.jpg

Bo reszt臋 ju偶 mam :)

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

3 godziny temu, pmwas napisa艂(-a):

Kupi艂em UAZowski odpowietrznik

Wywal do 艣mietnika i kup cokolwiek innego, cho膰by jaki艣 z ursusa albo ze starej skody czy dacii a ju偶 z fiata (jesli by艂y) to by艂by cud techniki.

Wstaw co艣, co b臋dzie robi艂o robot臋 i o czym nie bedziesz musia艂 my艣le膰 w kategoriach "co za goooo...no, znowu si臋 popsu艂o i trzeba naprawia膰- wymienia膰".

Zamontuj i zapomnij.

Posted (edited)
3 minuty temu, zadra napisa艂(-a):

Wywal do 艣mietnika i kup cokolwiek innego, cho膰by jaki艣 z ursusa albo ze starej skody czy dacii a ju偶 z fiata (jesli by艂y) to by艂by cud techniki.

Wstaw co艣, co b臋dzie robi艂o robot臋 i o czym nie bedziesz musia艂 my艣le膰 w kategoriach "co za goooo...no, znowu si臋 popsu艂o i trzeba naprawia膰- wymienia膰".

Zamontuj i zapomnij.

Tak, to na zdj臋ciu to ju偶 inny. Tego UAZowskiego nawet nie foci艂em, bo 偶al ;)

Naprawd臋 jestem dobrej my艣li. Jak to nie pomo偶e, to ju偶 chyba nic...聽

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Jeste艣 pewien 偶e ten odpowietrznik ze zdj臋cia ma skok gwintu 1mm? Je偶eli 艣rednica po g贸rze ma 10mm to mi wygl膮da na standardowe M10x1.5

Posted (edited)
11 godzin temu, andrzejp1242 napisa艂(-a):

Jeste艣 pewien 偶e ten odpowietrznik ze zdj臋cia ma skok gwintu 1mm? Je偶eli 艣rednica po g贸rze ma 10mm to mi wygl膮da na standardowe M10x1.5

Zam贸wi艂em m10x1...聽

EDIT

Zmierzone, skok 1mm

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!

Posted (edited)

Robota zacz臋ta, odwrotu ju偶 nie ma.聽

Odkr臋ci艂em czujnik wstecznego, wywiercilem dziur臋 9mm.

Jutro fazowanie kraw臋dzi i gwintowanie.聽

Sprawa wydaje si臋 prosta i oczywista, ale w tym wszystkim nie rozumiem jednej rzeczy...

Dlaczego zrezygnowano z odpowietrznika?聽

Przeciez to kwestia jednego dodatkowego otworu i jednej taniej cz臋艣ci.聽

A tak trzeba i tak robi膰 po艂膮czenie skrzyni z reduktorem i jako艣 nie wydaje mi si臋, 偶eby koszty by艂y znacz膮co mniejsze...

Ale c贸偶, nie wszystko trzeba rozumie膰.聽

Ogolnie mam nadziej臋, 偶e odpowietrznik pomo偶e i problem z rzyganiem si臋 sko艅czy...

Ale te偶 zastanawiam si臋, czy po zamontowaniu odpowietrznika jednak nie dowiem si臋, dlaczego go usuni臋to...聽

Pozostaje mie膰 nadziej臋, 偶e nie ma tu drugiego dna i 偶e to naprawd臋 chodzi o zaoszcz臋dzenie kilku rubli na ka偶dym aucie...聽

Edited by pmwas

Mi艂ego dnia!