Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sepodoa

Kupno zegarka - budżet 6000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry.

Zapewne temat wałkowany niejednokrotnie... ale proszę o poradę.

Dotychczas z zegarków jakie nosiłem budżet opiewał na ok. 500 zł, jednak z okazji urodzin, muszę wybrać prezent, a że wszystko co praktyczne to już mam :) to z tak drogiego prezentu zegarek wydaje się być ponadczasowym upominkiem, który będzie zawsze cieszył.

Jakoś zawsze w sferze marzeń były zegarki RADO z powodu ceramiki i designu.
Prostotą i mechanizmem ujmuje mnie ten:
https://wkruk.pl/zegarki/rado/zegarek-rado-coupole-classic-automatic-10

designem ten:

https://wkruk.pl/zegarki/rado/zegarek-rado-true-12

z powodu kształtu koperty, ale w sferze marzeń ze względu na cenę pozostaje:

https://wkruk.pl/zegarki/rado/zegarek-rado-ceramica-9

Może ktoś zaproponuje alternatywę innej marki?

Wymagania - koperta srebrna, lub w odcieniu jak rado true

znaczniki godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ball? A jeżeli marzysz o rado, to dozbieraj kasy i kup rado, bo substytuty nie sprawdzają się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat zegarka marzeń i marki marzeń od czasu do czasu przewija się na forum. Więc niczego odkrywczego nie napiszę…

W tym budżecie oczywiście możesz a nawet powinieneś pooglądać dla porównania inne jak choćby Longines, Ball, Eterna, Oris, pomierzyć podotykać 😁 

Tylko że zegarek marzeń to zegarek marzeń. Lepiej na spokojnie pooszczędzać a w tym czasie może jakaś promocja wejdzie i będziesz mieć tego swojego „Graala” 💪🏻😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz Rado, kup Rado, z niczego innego nie będziesz w pełni zadowolony. O Rado - jeśli potrzebujesz, bo widzę że „dream watch” z ich ofert już masz 😄  - więcej mogą ze strony użytkowników powiedzieć @AK&AK 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święte słowa padły powyżej.  @SPS ma rację, jeśli wiesz czego chcesz to dąż do tego. A skoro chcesz Rado to zapewne nic innego RADOści aż takiej Ci nie da... Mam trzy RADO i radość mi sprawiają :) Polecam z czystym sumieniem.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.09.2022 o 19:44, sepodoa napisał(-a):

[...]Może ktoś zaproponuje alternatywę innej marki?[...]

Przyłączam się do opinii kolegów. Nigdy nie szukaj ALTERNATYWY. Nigdy nie będziesz zadowolony. Poczekaj dodatkowy rok, albo dwa, albo trzy, dozbieraj i kup to o czym marzysz.

Bo RADO na to zasługuje ;)

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję koledzy za porady.

Utwierdzacie mnie w tym, że jednak RADO :)

@SPS DZIĘKI - Oris (nie znałem) https://www.zegarki.pl/pl/oris-01-733-7713-4031-07-5-19-80fc - pewnie będzie następny, następnie Eterna Eternity Gent Automatic,

@andrzejp1242 kiedyś coś z Longinesa, jak już się wkręcę w zegarki :)

@szuwi Ball - 😕 trochę nie mój gust, tylko seria trainmaster mi wpadła w oko...

Super, dzięki za chęć podzielenia się swoją wiedzą i gustami... wczoraj tak wczytałem się w forum, że przy okazji na przedsmak prezentu, kupiłem sobie ORIENT BAMBINO, jutro przyjedzie :)

image.png.35a4c21d27f7bff2f941b0734e9a83c6.png

Ogólnie jeszcze gdzieś zahaczyłem o CITIZENA z napędem Eco-Drive, też chyba sobie kiedyś kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejny zarażony 🤣😆💪🏻
Witamy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, sepodoa napisał(-a):

Dziękuję koledzy za porady.

Utwierdzacie mnie w tym, że jednak RADO :)

@SPS 

@andrzejp1242 

@szuwi Ball - 😕 

Super, dzięki za chęć podzielenia się swoją wiedzą i gustami... wczoraj tak wczytałem się w forum, że przy okazji na przedsmak prezentu, kupiłem sobie ORIENT BAMBINO, jutro przyjedzie :)

image.png.35a4c21d27f7bff2f941b0734e9a83c6.png

Ogólnie jeszcze gdzieś zahaczyłem o CITIZENA z napędem Eco-Drive, też chyba sobie kiedyś kupię.

Zapraszamy do kółeczka. Ani się obejrzysz a zamówisz i trzeci sikor, a i 4ty, a pudło jakieś potrza, a potem paski nato mmmmm tanie to można dużo zamówić, a potemodkryjesz g-shocki i będą w kokekcji jak państwo w państwie! Następnie prawopodobne są dwa scenariusze: 1. będziesz dalej działał w założonym budżecie 2. puszczą wszelkie hamulce i zupki chińskie przez pół roku no ale Omega kupiona ;)

A w temacie to jakkoledzy wyżej pisali. Chcesz Rado? Kupuj Rado! Świetny szwajcar :) nic innego nie będzie miało podjazdu i nawet jak kupisz coś "prawie jak Rado" to będzie uwierać na łapie bo, no właśnie. To nie jest Rado;)

Z alternatyw to bym na Orisa  zerknął.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wybierzesz ostatecznie rado, to poszukaj używki w dobrym stanie i w pelnym zestawie, bo różnica w cenie moze być spora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei z wymienionych bardzo polecam Eternę. Mam Kontiki i SuperKontiki, mega solidne i ponadczasowe (z własną historią) zegarki, które bardzo fajnie mieć na ręku. A marka mało znana dla mniej zaznajomionych w temacie, więc tym bardziej in plus. Co prawda za tę cenę to raczej ładna używka, ale moje obie są "z drugiej ręki" (z tym, że nie były użytkowane za bardzo) i jestem bardzo zadowolony.

KonTiki.jpg

SKonTiki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Funky_Koval co do ilości kolejnych nie wątpię... w sumie lepsza alternatywa trzymać pieniądze w dobrze kupionym zegarku niż w portfelu :). Oris wpadł w mój gust, będzie kolejny zaraz po RADO.  Nie czuję (może jeszcze) fenomenu G-SHOCK... póki co nie ten styl.

@szuwi Właśnie wisi na AllegroLokalnie fajne RADO za coś ok. 3850 zł, i tak mnie korci, ale mam obawy przez zakupem używanych na odległość, a jechać 350 km, aby sprawdzić stan i autentyczność obecnie mi nie leży. Ale sam pomysł zakupu z drugiej ręki nie wydaje się być zły.

@Łukasz_90 Eterna srebrna wpadła mi w oko :).

A tak jak pisałem wczoraj... dzisiaj odebrałem ORIENTA.
image.png.ce6ac5413a0cdf2b7fd0ed2dc175d24f.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi