Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
romsal

Mechanizm P64 Gustav Becker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się zapytać czy forumowiczów czy spotkał się z przełożeniem 1/81 w mechanizmie chodu P64 GB.

Kilka dni temu kupiłem zegar z mechanizmem P64 , który został wymyty i nasmarowany.

Po uruchomieniu zdziwiłem się gdy zauważyłem , że wskazówka sekundnika pracuje szybciej niż powinna

natomiast wskazówka minutowa opóźnia się. W pierwszej chwili pomyślałem , że błędnie złożyłem mechanizm.

Po wyjęciu i po ponownym przeglądzie zauważyłem, że przełożenie z koła wychwytowego ( na którym zamontowana jest wskazówka sekundowa)

na koło pośrednie jest 8/72 czyli 1/9. Przełożenie z koła pośredniego na koło minutowe jest takie same tzn. 8/72 czyli 1/9.

Łączne przełożenie między osią sekundową a minutową wynosi 1/81. Myślę , że to przełożenie powinno wynosić 1/60.

Wynikiem takiego przełożenia jest to ,że wskazówka sekundowa wykonuje np 4 obroty a wskazówka minutowa przesuwa się tylko o trzy minuty.

Możliwe , że wcześniej ktoś  dokonał jakiejś przeróbki, podmiany ?  Sprawdziłem drugi taki sam mechanizm P64 A i jego budowa przekładni chodu jest identyczna.

Co wynikiem jest , że wskazówka sekundowa się śpieszy a minutowa opóźnia.

Czy jest możliwe aby oba mechanizmy P64 i P64A były wadliwe ? W czym jest problem ?

Zwracam się z prośbą do Was o podpowiedzi jak rozwiązać wadliwą pracę mechanizmu chodu.

Dodam parametry kół

- koło wychwytowe 30/8 zębów

- koło pośrednie  72/8 zębów

- koło minutowe 72/ 8 zębów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sądzę, nie jest to zegar roczny, wiec kolega się pomylił ! 

Będąc w dziale ,, Zegary " w nim trzeba było się zapytać , a nie wejść w podtemat ,, Zegary roczne....." i tu zadawać pytanie. 

Nie wszyscy w ten podtemat zerkają - głównie osoby zainteresowane roczniakami, elektrykami. 

Można poprosić Moda, o przeniesienie pytania, by nie robić ponownych zapytań w kilku miejscach. 

Ja mogę powiedzieć, że takiego przypadku jeszcze nie miałem, a że od kilku lat interesuję się zegarami, to jeszcze mało wiem. 

Wiem za to, że są mechanizmy, gdzie sekundnik pokonuje minutę w 80-ciu krokach i to jest dla tych mechanizmów, akurat prawidłowo. Ale , że sekundnik robi minutę znacznie szybciej - to nie słyszałem.

No lepszy tu potrzebny, co zna się na przełożeniach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, a sprawdzałeś czy minutowa robi minutę? Odnośnie sekundowej był kiedyś podjęty ten temat o sekundnikach w zegarach i twierdzono że one nie pokazują dokładnie jednej minuty robiąc pełen obrót 60 sekund. Tak jak kolega PM1122 zapytaj w dziale odpowiednim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości Beckerów (mały) sekundnik pełen obrót wykonuje w 45 sekund.

Dlaczego? Temat był już wielokrotnie omawiany.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź

Po pełnym obrocie wskazówki sekundnika wskazówka minutowa przesuwa się o nie całą minutę około 80% minuty.

W innych zegarach linkowych GB jakie posiadam znajdują się mechanizmy o innej konstrukcji ( inne zębatki i przełożenia)

które pracują poprawnie - 1 obrót sekundnika przesuwa wskazówkę o 1 minutę. Tam przełożenia występują 8/60 i 8/64 łącznie 1/60.

Te wadliwie pracujące to mechanizmy z nr 1588xxx oraz 2289xxx więc wyprodukowane już po 1900 roku.

Dlaczego nowsze, młodsze mechanizmy miały by być mniej precyzyjne ?

Jeśli temat był wielokrotnie omawiany to proszę o podanie linków.  Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powód jest prosty: Ten "sekundnik" to element dekoracyjny, wskazówka jest osadzona na przedłużonej osi koła wychwytowego, które mając standardowo 30 zębów robi 60 kroków na pełny obrót. Krok odpowiada sekundzie w zegarach z sekundowam wahadłem, które ma około 99cm długości i z tej racji jest stosowane niemal wyłącznie w dużych stojących zegarach. W ściennych zegarach obrót koła wychwytowego jest krótszy, mam 2 tego rodzaju zegary, obydwa bez sygnatur, w jadnym ok. 49 sekund, w drugim chyba 53 - chyba się nie trzymają żadnego standardu.

Edytowane przez Auslander_Krzych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, romsal napisał(-a):

Jeśli temat był wielokrotnie omawiany to proszę o podanie linków.

Trzeba trochę samemu poszukać, po to jest wyszukiwarka... 

Tu masz przykład...

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi