Paulus57 135515 #51 Napisano 6 Kwietnia 22 minuty temu, Euryk napisał(-a): Moze to pasy szanghajskie, lub pekińskie? Kto wie? 🙂 Czy wskazówki też są niebieskie? Może srebrne, czyli byłby to efekt balansu bieli w ustawieniach kamery? Niebieski jest tylko znaczek firmowy w górnej części tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 696 #52 Napisano 16 Maja W dniu 28.09.2023 o 17:10, StaryWilk napisał(-a): Kolejny top - jedziemy dalej... https://monochrome-watches.com/interview-independent-watchmaker-chinese-china-logan-kuan-rao-orca-iceberg-wuwei-equal-push-escapement/ Ciągnąc wątek - kolejny chinski top zaprezentowany - prototypowy zegarek z "wychwytem zatrzaskowym" (detent escapement): Just Because: Logan Kuan Rao Doubles Down On The Detent Escapement 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 696 #53 Napisano 20 Maja Portrait: The Intricate Work of Chinese Indie Watchmaker Qian GuoBiao 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 135515 #54 Napisano 20 Maja 10 minut temu, StaryWilk napisał(-a): Portrait: The Intricate Work of Chinese Indie Watchmaker Qian GuoBiao Bałagan na tarczy. Jakoś ten typ estetyki mi nie pasuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 696 #55 Napisano 20 Maja Ja też nie lubię, ale top niewątpliwie na tle ataku chińskich klonów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #56 Napisano 20 Maja Przede wszystkim rzucają się w moje oczęta brzydkie wykończenia. Jak się bawimy w haute horlogerie, to powinniśmy bawić się na całego... 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 696 #57 Napisano 21 Maja W nie-prototypach pewnie będzie lepiej 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #58 Napisano 21 Maja Pewnie tak, ale jakoś ciężko byłoby mi wydać na zegarek z takim projektem jakiekolwiek większe pieniądze. No brzydkie to to po prostu. 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 135515 #59 Napisano 21 Maja 8 godzin temu, StaryWilk napisał(-a): W nie-prototypach pewnie będzie lepiej 🙂 Wykończenie w prezentowanym egzemplarzu ociera się o zegarki w stylu cyber-punk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #60 Napisano 22 Maja W dniu 21.05.2025 o 17:20, Paulus57 napisał(-a): Wykończenie w prezentowanym egzemplarzu ociera się o zegarki w stylu cyber-punk. ewentualnie cyber szajs :P. bądźmy brutalni wtedy, kiedy trzeba 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 135515 #61 Napisano 22 Maja 4 minuty temu, oszolom napisał(-a): ewentualnie cyber szajs :P. bądźmy brutalni wtedy, kiedy trzeba Dobrze to nazwałeś. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 696 #62 Napisano 31 Lipca Nowe wypusty Celadonów, z misternia wykończonymi detalami, ale standardowym mechanizmem : Introducing: Revolution x Celadon Cloisonné Enamel 'Imperial Four Nobles' - Hodinkee Atelier Wen Ancestra - Chińczyk z "europejskim" sercem: Video: The Sharply Dressed Atelier Wen Ancestra, or Jiao 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 261 #63 Napisano 31 Lipca (edytowane) W dniu 21.05.2025 o 17:19, oszolom napisał(-a): No brzydkie to to po prostu. Chińczycy wiedzą, że ich estetyka nie może nam się podobać (co innego japońska), więc w Europie i USA sprzedają pomysły zachodnie. Każdy na tym zyskuje, my bo kupujemy co lubimy, oni, bo zarabiają niezłe pieniądze. Atelier Wen to co innego, widać tu projekty ogromnie ciekawe, nawet jeśli niespecjalnie chciałoby się taki zegarek nosić. Edytowane 31 Lipca przez Euryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #64 Napisano 31 Lipca (edytowane) 4 godziny temu, Euryk napisał(-a): Chińczycy wiedzą, że ich estetyka nie może nam się podobać (co innego japońska), więc w Europie i USA sprzedają pomysły zachodnie. Każdy na tym zyskuje, my bo kupujemy co lubimy, oni, bo zarabiają niezłe pieniądze. Atelier Wen to co innego, widać tu projekty ogromnie ciekawe, nawet jeśli niespecjalnie chciałoby się taki zegarek nosić. Czekaj, bo się gubię. Qian GuoBiao to jest według Ciebie jaka estetyka? Edytowane 31 Lipca przez oszolom 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 261 #65 Napisano 31 Lipca 2 godziny temu, oszolom napisał(-a): Czekaj, bo się gubię. Qian GuoBiao to jest według Ciebie jaka estetyka? Jednak chińska, mimo że stara się być powściągliwa. Nie jest to piękno mechaniczne, jest w tym coś zimnego i nieprzyjemnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #66 Napisano 1 Sierpnia 19 godzin temu, Euryk napisał(-a): Jednak chińska, mimo że stara się być powściągliwa. Nie jest to piękno mechaniczne, jest w tym coś zimnego i nieprzyjemnego. a widzisz, dla mnie to nawiązanie do ąę szwajcarów z takimi dziwolągami na "tarczy". tylko ty piszesz o czymś zimnym i nieprzyjemnym, a dla mnie to to zwyczajnie niespójne i brzydko wykończone. 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 261 #67 Napisano 2 Sierpnia W dniu 1.08.2025 o 18:04, oszolom napisał(-a): a widzisz, dla mnie to nawiązanie do ąę szwajcarów z takimi dziwolągami na "tarczy". tylko ty piszesz o czymś zimnym i nieprzyjemnym, a dla mnie to to zwyczajnie niespójne i brzydko wykończone. Tak to widzę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakubos 524 #68 Napisano 27 Sierpnia (edytowane) Ming Iris Do noszenia na prawej ręce koronka po lewej stronie Edyta nie Chiny tylko kuala lumpur mechanizm zmodyfikowana sellita: cena CHF 6,250 więc nie ma dramatu, limitacja 100 sztuk. Edytowane 27 Sierpnia przez jakubos 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #69 Napisano 31 Sierpnia Tarcza bombowa. Koperta też ciekawa. 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 261 #70 Napisano 3 Września (edytowane) W dniu 27.08.2025 o 12:59, jakubos napisał(-a): Ming Iris Do noszenia na prawej ręce koronka po lewej stronie Niekoniecznie. Przecież zegarek i tak nakręcać lub regulować należy po zdjęciu z ręki. Edytowane 3 Września przez Euryk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 135515 #71 Napisano 3 Września 34 minuty temu, Euryk napisał(-a): Niekoniecznie. Przecież zegarek i tak nakręcać lub regulować należy po zdjęciu z ręki. Jak się jest praworęcznym, koronka po lewej nie jest poręczna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #72 Napisano 4 Września ja bym w nim przeżył koronkę. nie wiem, po co bawili się w "ozdabianie" werku. bo im nie wyszło. zegarek się ogląda od przodu. a przód ma fenomenalny. daliby surowy werk i stalowy dekiel, byłoby taniej i lepiej 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 261 #73 Napisano 5 Września (edytowane) W dniu 27.08.2025 o 12:59, jakubos napisał(-a): cena CHF 6,250 więc nie ma dramatu, limitacja 100 sztuk. Za tyle to można kupić swiss made Cartier Santos, kwarcowy. 😃 Jak obstawiacie, Ronda czy ETA? W dniu 4.09.2025 o 18:28, oszolom napisał(-a): ja bym w nim przeżył koronkę. nie wiem, po co bawili się w "ozdabianie" werku. bo im nie wyszło. zegarek się ogląda od przodu. a przód ma fenomenalny. daliby surowy werk i stalowy dekiel, byłoby taniej i lepiej Recenzenci, którzy często są jak dzieci, narzekaliby, że mechanizm jest surowy, prosty, prymitywny, wyglądający na tani. Mało ma baroku w sobie ... 😆 Edytowane 5 Września przez Euryk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Euryk 261 #74 Napisano 5 Września W dniu 27.08.2025 o 12:59, jakubos napisał(-a): Ming Iris Do noszenia na prawej ręce koronka po lewej stronie Edyta nie Chiny tylko kuala lumpur mechanizm zmodyfikowana sellita: cena CHF 6,250 więc nie ma dramatu, limitacja 100 sztuk. https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/56150_Polpora_Emalie_Ametyst_PUE24016A Polpora z Zielonej Góry idzie w chińskim kierunku i też zdrowo bierze: "W naszym sklepie w cenie nie wyższej niż 18 790 zł", jak piszą. Teraz wiadomo dlaczego, no takie cudeńka z emaliowana tarczą również w Chinach są drogie, a tu jeszcze marża. Najzabawniejsze, że Polpora sprzedaje ów design jako oryginalny, artystyczny projekt. Wiem, że to marketing, ale czy te zegarki Polpory nie powinny trafić do kategorii homage, jako ukłon w stronę chińskiej tradycji estetycznej? https://www.polpora.com/manufaktura/polpora-emalie-rubin/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 27052 #75 Napisano 6 Września 5 godzin temu, Euryk napisał(-a): Za tyle to można kupić swiss made Cartier Santos, kwarcowy. 😃 Jak obstawiacie, Ronda czy ETA? Recenzenci, którzy często są jak dzieci, narzekaliby, że mechanizm jest surowy, prosty, prymitywny, wyglądający na tani. Mało ma baroku w sobie ... 😆 ale że w cartierze ronda czy eta? ani to, ani to. cartier ma własne kwarcowe mechanizmy. 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach