Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jakubhom

Pierwszy Rolex na mały nadgarstek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Panowie,

Chciałbym kupić swojego pierwszego Rolexa i w związku z tym mam dwa pytania, na które osoby obcujące od dłuższego czasu z koroną powinny pomóc mi odpowiedzieć :)

1 - Mam mały nadgarstek (~15cm) więc raczej wszystko powyżej 37mm odpada. Stąd też mój myślę o jednym z pomiędzy OP 36mm 126000 (2023, zielona tarcza), Explorer (2021, stal) i Yacht Master Rhodium 37mm. Problem z tym ostatnim to dostępność u nas w PL (z drugiej ręki), a z OP to oczywiście jego obecna cena (najlepszy deal jaki obecne udało mi się znaleźć, osobiście wynegocjować to okolice 42,000 - 44,000 zł). Czy któryś z tych zegarków sprawdzi się (lepiej/gorzej) na nadgarstku tej wielkości?

2 - Dotychczas kupowałem różne zegarki do ~3,000 zł, ubieram się raczej casualowo, tj. czarny t-shirt lub czarne hoodie lub w mniej, ale nadal casualowym wydaniu wełniany polo/cardigan. Czy te zegarki (lub któryś z nich) sprawdzi się jako zegarek na codzień/na każdy scenariusz do właśnie normalnego (czyt: niebiznesowego) ubioru?

Z góry dziękuję Wam za odpowiedź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepszym wyborem z tych trzech będzie Explorer 36mm i mając mały nadgarstek tego bym brał (sam mam Ex 39mm). Będzie bardzo uniwersalny, pasować powinien do wszystkiego z wyjątkiem garnituru z krawatem (ale już bez krawata spokojnie da radę). Jeśli ma to dla Ciebie znaczenie, to Explorer wydaje się też być najbardziej "kultowym" zegarkiem z tych trzech, z ciekawą historią.

OP 36mm też jest ok, ale uniwersalnością moim zdaniem przegrywa z Explorerem.

Yacht Master 37mm jest z kolei bardziej sportowy. Weź też pod uwagę, że przy szerokim obrotowym bezelu, sam cyferblat będzie bardzo mały, mniejszy niż w tamtych dwóch. Natomiast cenowo jest półkę wyżej.

Do ewentualnego rozważenia jest jeszcze Datejust 36mm w różnych konfiguracjach.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej trójki Explorer 36mm będzie najbardziej uniwersalnym wyborem - jednocześnie jest najbardziej "nudnym" z trójki, czy jak kto woli, "stonowanym". Będzie dobrze wyglądał zarówno na bransolecie jak i na różnych paskach. Tak jak napisał Mirosuaw, OP przegrywa z Explorerem - EX jest mimo wszystko ciekawszym modelem, z lekko sportowym zacięciem.

Natomiast najbardziej uniwersalny Rolex w 36mm to również wcześniej wspomniany stalowy Datejust.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopnę się do wątku z pytaniem. Powoli, bardzo powoli, dojrzewam do zakupu mojego pierwszego Rolexa 😁. Jako że ma to być zegarek na kryzys wieku średniego, chciałby aby był nowy. Mam kilka zegarków i nie mam zwyczaju ich sprzedawać, więc bedzie to zegarek "na stałe" i "na spadek". Moje pytanie sprowadza się do tego jak kupić i nie przepłacić. Czy najlepiej pójść do salonu, zapisać się na listę i ciepliwie czekać? Czy są jakieś inne tajne sposoby kupowania 🤗? Nadmienię, że wolę poczekać i zapłacić mniej, niż mieć już ale za premium. Po za tym dłuższy okres oczekiwania pozwoli mi dojrzeć 😋. Mimo wszystko to jest dla mnie ciągle wydatek i raczej będzie to model bazowy. Czy ktoś wie, ile teraz się czeka np. na Oyster? Czy jest jakaś zaliczka? Czy można ew. bezkosztowo zrezygnować z miejsca na liście? Jak to wygląda? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Explorer 36 jest tak fajny, że gdyby było mnie stać to brałbym w ciemno, nawet mimo tego, że Rolki to nie do końca moja bajka:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Ex 36 -u mnie na 16,5 cm wygląda tak (pasuje do garniaka jak i dżinsów):

273937144_775767750050208_7489844233518986370_n.jpg.051e8a8a367b3e2b250bc92d5f9f9f86.jpg

278140824_683328256240714_7450631262808945576_n.jpg.fdfe36cd97e68dec128ae6c756b4d79c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WatchSnob27 jest osobny wątek "kolejkowy" Rolexa, więc tam pewnie wszelkie informacje będą już dostępne, albo koledzy tam pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, WatchSnob27 napisał(-a):

Dopnę się do wątku z pytaniem. Powoli, bardzo powoli, dojrzewam do zakupu mojego pierwszego Rolexa 😁. Jako że ma to być zegarek na kryzys wieku średniego, chciałby aby był nowy. Mam kilka zegarków i nie mam zwyczaju ich sprzedawać, więc bedzie to zegarek "na stałe" i "na spadek". Moje pytanie sprowadza się do tego jak kupić i nie przepłacić. Czy najlepiej pójść do salonu, zapisać się na listę i ciepliwie czekać? Czy są jakieś inne tajne sposoby kupowania 🤗? Nadmienię, że wolę poczekać i zapłacić mniej, niż mieć już ale za premium. Po za tym dłuższy okres oczekiwania pozwoli mi dojrzeć 😋. Mimo wszystko to jest dla mnie ciągle wydatek i raczej będzie to model bazowy. Czy ktoś wie, ile teraz się czeka np. na Oyster? Czy jest jakaś zaliczka? Czy można ew. bezkosztowo zrezygnować z miejsca na liście? Jak to wygląda? 

@Perpetuum Mobile słusznie odesłał Cię do dedykowanego wątku, ale tak w skrócie:

- w tej chwili nie zapiszesz się w Polsce na żadnego R w stali, którego rozmiar miałby być większy niż typowo damski🤷🏻‍♂️ ewentualnie trzeba szukać poza naszym Krajem;

- listy otwierają się na kilka dni, kiedy R wprowadza nowości i tylko na te nowości można się zapisać (sam się zapisałem w ubiegłym roku);

- zapisanie na listę nie gwarantuje otrzymania zegarka, jest to tylko deklaracja chęci zakupu. Nawet jak Cię zapiszą, to z listy możesz wylecieć i to bez podania powodu🤷🏻‍♂️

- zaliczek się nie pobiera, zrezygnowano z tej formy,

- zamówionego zegarka możesz nie odebrać i finansowo nic Cię to nie kosztuję, ale czy potem zapiszą Cię na coś innego? 🤷🏻‍♂️

- ogólnie zasady oficjalnej dystrybucji są niejasne i patologiczne wręcz. Kruk roki sobie jaja z klientów. 
- najłatwiej nabyć z rynku wtórnego. Tylko wiadomo, często cena już jest zdecydowanie wyższa🤷🏻‍♂️ ostatnio ceny zaczęły spadać, ale nadal na wtórnym na chodliwe modele jest spora przebitka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytuję odpowiedź Kruka na moje pytanie o dostępność kilku modeli sprzed paru dni:

"Pod koniec marca spodziewamy się prezentacji nowych modeli, proszę odwiedzać stronę Rolex."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taaaak źle? 🤣🤣🤣

Sorry nie zauważyłem dedykowanego wątku. 😑

pobrane.jpeg

Edytowane przez WatchSnob27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi