Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Duffy

Longines Record / Master Collection

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z okazji - to mój pierwszy post na forum - serdeczne witam wszystkich użytkowników.

Powoli przymierzam się do zakupu pierwszego zegarka za nieco bardziej poważne (przynajmniej wg. moich centusiowych standardów) pieniądze (okolice 10k PLN).

Założenie jest takie, by zegarek nadawał się na bardziej formalne okazje, ale jednocześnie nie musi stanowić ucieleśnienia klasycznego garniturowca - próbuję wykombinować, by np. po podmianie paska (docelowo czarnego) na bransoletę, zegarek nadał się np. do sportowej marynarki. Nie lubię ekstremalnie małych i płaskich kopert (co stanowi moje wyobrażenie klasycznego garniturowca), choć w drugą stronę też nie przesadzam (niezbyt duży nadgarstek). Plan jest natomiast taki, by tarcza pozbawiona była nadmiaru zawartości i tu w koncepcję garniturowca się wpisuję. Tarcza biała / srebrna. Czarny pasek (idealnie z możliwością podmiany na bransoletę jw.). Rozmiar 38.5-40mm.

Pomierzyłem trochę różnych Longinesów. Najbardziej spodobały mi się dwa poniższe modele:

https://wkruk.pl/zegarki/longines/longines-record-31

https://wkruk.pl/zegarki/longines/longines-master-collection-29

Jakoś między nimi wybiorę (choć oczywiście, jeśli któryś z użytkowników forum ma coś ciekawego do powiedzenia na temat któregoś z nim, chętnie poczytam), natomiast mam kilka wątpliwości:

1. Patrzę, jak widać powyżej, na koperty 38.5mm (choć rozważam też 40mm). Czy da się do nich domówić czarny pasek? Na razie nie znalazłem ich w takiej wersji, więc mam wątpliwości.

2. Jeśli nie da się domówić czarnego paska, czy istnieje rynek 'zamiennikowych' pasków i czy takie zamienniki są warte uwagi, czy raczej jakościowo zdecydowanie nie dorównują tym od producenta?

3. Na jakie rabaty można liczyć przy takich zegarkach? Mam pod ręką W. Kruk w Galerii Mokotów, ale w obrębie Warszawy bez problemu podjadę tam, gdzie dobrze się negocjuje.

4. Czy szanowni forumowicze polecą jakąś alternatywę do ww. zegarków w podobnej stylistyce / spełniające powyższe kryteria? Budżet to okolice cenowe ww. zegarków. Jedyny warunek to możliwość obejrzenia na żywo (oglądałem też w internecie Nomosy, ale z tego co widzę, nie obejrzę ich nigdzie w Warszawie).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując dobry pasek od specjalisty (z popularnych Hirsch na przykład, z mniej oklepanych np. Pipała Leatherwork) na pewno dostaniesz lepszą jakość, niż to, co producent oferuje w zestawie, no chyba że to jakiś Patek Philippe. Co do zegarków, to skoro trzymamy się klasycznych Longinesów, to proponowałbym wziąć jeszcze pod uwagę Silver Arrow:

Longines-Heritage-Silver-Arrow-review-12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zaproponowanej dwójki wybrałbym 1. 

Nie lubię obciętych indeksów (6). 

Pasek da się dokupić/dorobić.

Na forum jest kilku Paskorobów, którzy zrobią Ci pasek jaki będziesz chciał, a jakość tych pasków jest conajmniej taka sama jak paski które daje Longines. 

Zerknij jeszcze na Montblanc. Może coś Ci wpadnie w oko. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, temat pasków wyjaśniony.

Montblanc - widziałem kilka rekomendacji na forum, ale jakoś nie kliknęło. L Silver Arrow oglądałem na żywo i zrobił nieco gorsze wrażenie niż na zdjęciu.

Jak wygląda sytuacja z rabatami na Longines? Warto negocjować w W. Kruk, czy kupować innym kanałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Duffy napisał(-a):

Jakoś między nimi wybiorę (choć oczywiście, jeśli któryś z użytkowników forum ma coś ciekawego do powiedzenia na temat któregoś z nim, chętnie poczytam), natomiast mam kilka wątpliwości:

1. Patrzę, jak widać powyżej, na koperty 38.5mm (choć rozważam też 40mm). Czy da się do nich domówić czarny pasek? Na razie nie znalazłem ich w takiej wersji, więc mam wątpliwości.

2. Jeśli nie da się domówić czarnego paska, czy istnieje rynek 'zamiennikowych' pasków i czy takie zamienniki są warte uwagi, czy raczej jakościowo zdecydowanie nie dorównują tym od producenta?

3. Na jakie rabaty można liczyć przy takich zegarkach? Mam pod ręką W. Kruk w Galerii Mokotów, ale w obrębie Warszawy bez problemu podjadę tam, gdzie dobrze się negocjuje.

4. Czy szanowni forumowicze polecą jakąś alternatywę do ww. zegarków w podobnej stylistyce / spełniające powyższe kryteria? Budżet to okolice cenowe ww. zegarków. Jedyny warunek to możliwość obejrzenia na żywo (oglądałem też w internecie Nomosy, ale z tego co widzę, nie obejrzę ich nigdzie w Warszawie).

1&2. Jak już koledzy pisali, pasek to nie problem. Albo można kupić gotowy, albo zamówić wykonany ręcznie przez forumowych rzemieślników (są osobne tematy na forum na ten temat).

3. Na Longinesa możesz liczyć na rabat do 20% od ceny z metki.

4. Wielu marek i modeli nie obejrzysz u nas na żywo a Nomos to bardzo dobry kierunek, jeżeli chodzi o zegarki, które mogą pełnić rolę eleganta i casuala. W salonach jubilerskich może być coś ciekawego od Maurice Lacroix lub Frederique Constant. Orisa raczej ciężko gdzieś obejrzeć na żywo. Jak przymiarka jest konieczna, to w budżecie ok. 10 kPLN pozostaje niewiele marek i modeli. Rozwiązaniem jest pomoc kogoś z Forum. Często koledzy są chętni umówić się na kawę i pokazać jakiś model ze swojej kolekcji. Jeżeli interesuje Cię Nomos (dobry pomysł), to na wątku Nomosa możesz poszukać kogoś z Twojej okolicy, kto będzie chętny udostępnić swój model do pomacania i przymierzenia.

Ze swojej strony, jako alternatywę podrzucę Tudora 1926. Średnica to jednak 41mm, więc trochę powyżej zakładanego limitu. No ale przynajmniej powinno się go udać gdzieś przymierzyć.

obraz.png.95551d378f93ba726e933b3e1e1048ae.png

I jeszcze alternatywy w nieco mniejszym budżecie:

Junghans (Max Bill, Bauhaus). Na pewno i elegancko i casualowo.

obraz.thumb.png.f53eff059f4a677216944d0c87e72224.png

albo Stowa Antea

obraz.png.c4f71c49319c5ad5b34059df650b7396.png

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budżecie, w rozmiarze i w dobrej stylistyce, moim zdaniem Longines Flagship z subsekundą jest bardzo dobrym wyborem:

https://dolinski.pl/longines-flagship-heritage-ref-l4.795.4.72.2/

Może średnio nadawać się do bransolety, ale za to dobrze powinien komponować się z różnymi paskami, a np. fajny jasny brąz lub granat dobrze będzie współpracować ze sportową marynarką

Edytowane przez AnonimowyAlkoholik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady. Flagship zdecydowanie nie gra z moim nadgarstkiem.

Dość długo zastanawiałem się nad Tudorem, zwłaszcza, że to był mój pierwszy typ, zanim trafiłem na Longinesy.

Ostatecznie jednak stanęło na Master Collection z pierwszego posta. Jestem na etapie negocjacji z W. Kruk. Kierownik salonu twierdzi, że nigdy nie zgodził się na więcej niż 15%. Warto dalej negocjować, czy te okolice 20% są raczej rzadko osiągalne?

Dzięki! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Duffy napisał(-a):

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady. Flagship zdecydowanie nie gra z moim nadgarstkiem.

Dość długo zastanawiałem się nad Tudorem, zwłaszcza, że to był mój pierwszy typ, zanim trafiłem na Longinesy.

Ostatecznie jednak stanęło na Master Collection z pierwszego posta. Jestem na etapie negocjacji z W. Kruk. Kierownik salonu twierdzi, że nigdy nie zgodził się na więcej niż 15%. Warto dalej negocjować, czy te okolice 20% są raczej rzadko osiągalne?

Dzięki! 

Kupiłem dwa Longinesy w kruku, na oba dostałem rabat 20%. Także negocjuj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bazarze leży Zenith. Zerknij na niego. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mógłbym patrzyć na przyciętą "6" w tym lążinie... Decydowanie wolałbym Zenka z naszego bazarku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi