Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
lukacz

Wybór automata

Rekomendowane odpowiedzi

Najtańszy. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, lukacz napisał(-a):

ogólnie nie chciałbym bransolety wole pasek, uważacie którąś z propozycji za godna rozpatrzenia ?? bo wizualnie podobaja mi się wszystkie :)

Wszystkie są godne rozpatrzenia bo wszystkie to dobre zegarki z dobrym stosunkiem jakości do ceny - ALE - to różne zegarki, różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale też - a może przede wszystkim rozmiarem. Gdybym wybierał ja to wahałbym się nad Orientem m-force a Orientem Star'em, ale to dlatego że mam nadgarstek o obwodzie 21cm i bardzo lubię tą markę... Orient Star nie jest co prawda dużym zegarkiem, bo średnicę ma 41mm, ale ma typowo lotniczy wygląd - jedyne co to razi mnie biały, nie bardzo pasujący datownik.

Co do kwestii pasek/bransoleta to radziłbym kupić zegarek na bransolecie i dokupić dowolny, pasujący i podobający się pasek... to o wiele łatwiejsze rozwiązanie niż kupić zegarek na pasku  szukać potem bransolety - a brak bransolety to może być powód utrudnionego odsprzedania zegarka w czasie późniejszym... 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych na liście osobiście brałbym Orient Stara. Chyba jako jedyny ma szafirowe szkło. Do tego rezerwa chodu, dobre wykonanie, klasyczny design. Okienko daty faktycznie nie wygląda dobrze na pierwszy rzut oka. Wydaje mi się, że ktoś na Forum takiego ma i na zdjęciach nadgarstkowych wyglądał dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pierwsze co to patrzyłem za tym co mi sie osobiscie wizualnie podoba, Opcja z bransoletą  + pasek tez nie jest głupia ale to już  rozszerza krąg zainteresowania :) a tego chiałem uniknać i iść na latwizne  . Mierzyłem w domu i wychodzi nadgarstek  19,5-20 wiec nie jest to łapa Herkulesa  a styl ubioru mam raczej sportowy, nie chodzę w koszulach (tylko od święta) a praca tez nie wymaga ode mnie garniaka wiec zegarek bardziej sportowy. Chciałbym też aby firma była z historią  i tradycją a nie jakiś 'majtas"

Prócz tego co mi wpadło w oko to od siebie co byście polecili ?? Przedział ceowy +/- to co znalazłem wyżej. 

Edytowane przez lukacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Daito napisał(-a):

Wszystkie są godne rozpatrzenia bo wszystkie to dobre zegarki z dobrym stosunkiem jakości do ceny - ALE - to różne zegarki, różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale też - a może przede wszystkim rozmiarem. Gdybym wybierał ja to wahałbym się nad Orientem m-force a Orientem Star'em, ale to dlatego że mam nadgarstek o obwodzie 21cm i bardzo lubię tą markę... Orient Star nie jest co prawda dużym zegarkiem, bo średnicę ma 41mm, ale ma typowo lotniczy wygląd - jedyne co to razi mnie biały, nie bardzo pasujący datownik.

Co do kwestii pasek/bransoleta to radziłbym kupić zegarek na bransolecie i dokupić dowolny, pasujący i podobający się pasek... to o wiele łatwiejsze rozwiązanie niż kupić zegarek na pasku  szukać potem bransolety - a brak bransolety to może być powód utrudnionego odsprzedania zegarka w czasie późniejszym... 

Wiedziałem że jak zacznę przegladać z bransoleta to  wybór będzie utrudniony :) Podoba mi się seria  Ray i Kamasu/Mako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łapa 19,5 - 20 cm, to już właśnie taka prawie jak u Herkulesa. Przeciętna, to 17-18 cm.
Z taką łapką i w sportowym stylu, to śmiało szukaj divera 42-44 mm a jak nie diver, to jakieś 41-42 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Byłem przymierzyć na szybko orient m-force i mako III/kamasu 

Dużo bardziej przypadł mi m-force do gustu i na ręce lepiej wg mnie wyglądał, ten drugi w moim odczuciu był za mały niby koperta 42 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez lukacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, lukacz napisał(-a):

ten drugi w moim odczuciu był za mały niby koperta 42 

Z mojego doświadczenia:

jeśli chcesz sprawdzić jak zegarek wygląda na Twojej ręce to najlepiej jest założyć go komuś kto ma taki nadgarstek jak Ty i popatrzyć na niego z boku - to świetnie weryfikuje... Jakiś czas temu nosiłem wielkie zegarki, min M-Force 47mm (choć ten akurat wyglądał znośnie bo miał krótkie uszy), ale były i inne - jeszcze większe (GWG-1000, GPW-1000, Inwicta 47mm) i byłem przekonany że wyglądają świetnie bo przecież mam słuszny nadgarstek i kawał ze mnie chłopa 186cm wzrostu 90 kg wagi... ale jak zobaczyłem te zegarki na nadgarstkach podobnych mi posturą kolegów... przestałem je nosić i czym prędzej się pozbyłem bo w/g mnie taki zegarek na nadgarstku nawet świetnie zbudowanego faceta wygląda bardzo komicznie... 

Obecnie najczęściej noszę właśnie Orienta Ray'wersję pierwszą  a albo Seiko "Cptan Willard" 43mm którego koperta jest  praktycznie bez "uszu", albo GW-M5610 - i moim zdaniem to jest właściwy rozmiar zegarka na moją łapę... Oczywiście to moje decyzje i moje wybory - Ty zrobisz jak zechcesz ;) 

IMG-20201009-165540.jpg

IMG-20230603-133601.jpg

DSC08821.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Daito napisał(-a):

Z mojego doświadczenia:

jeśli chcesz sprawdzić jak zegarek wygląda na Twojej ręce to najlepiej jest założyć go komuś kto ma taki nadgarstek jak Ty i popatrzyć na niego z boku - to świetnie weryfikuje... Jakiś czas temu nosiłem wielkie zegarki, min M-Force 47mm (choć ten akurat wyglądał znośnie bo miał krótkie uszy), ale były i inne - jeszcze większe (GWG-1000, GPW-1000, Inwicta 47mm) i byłem przekonany że wyglądają świetnie bo przecież mam słuszny nadgarstek i kawał ze mnie chłopa 186cm wzrostu 90 kg wagi... ale jak zobaczyłem te zegarki na nadgarstkach podobnych mi posturą kolegów... przestałem je nosić i czym prędzej się pozbyłem bo w/g mnie taki zegarek na nadgarstku nawet świetnie zbudowanego faceta wygląda bardzo komicznie... 

Obecnie najczęściej noszę właśnie Orienta Ray'wersję pierwszą  a albo Seiko "Cptan Willard" 43mm którego koperta jest  praktycznie bez "uszu", albo GW-M5610 - i moim zdaniem to jest właściwy rozmiar zegarka na moją łapę... Oczywiście to moje decyzje i moje wybory - Ty zrobisz jak zechcesz ;) 

IMG-20201009-165540.jpg

IMG-20230603-133601.jpg

DSC08821.jpg

No to mi zabiłeś cwieka 😀 Ten ray to jest 40 czy 42 ? Bo źle nie wygląda muszę przyznać, a gabaryty mamy podobne +/-😀 

Wiedziałem że to nie będzie taka prosta sprawa coś wybrać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy żeby ktoś zrobił zdjęcie z odległości zbliżonej do tej, z której potrzebujesz się zobaczyć żeby ocenić wygląd i proporcje zegarka. Łatwiej to zrobić niż szukać kogoś z takim samym nadgarstkiem i dawać mu zegarek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dogłębnym zastanowieniu i przespanej nocy na spokojnie usiadłem do tematu  i wykrystalizowała się czołówka  Tu kolega Daito  ma sporo racji z tą wielkością ( w sklepie ten m-force wydawał sie za***isty na ręce ale mogły targac mna emocje i czułem sie jak dziecko w sklepie z zabawkami :) ) 

https://www.creationwatches.com/products/orient-automatic-288/orient-mako-kamasu-blue-dial-automatic-divers-ra-aa0812l19b-200m-mens-watch-22640.html chyba jako jedyny  ma rezerwę chodu 

https://www.creationwatches.com/products/orient-watches-252/orient-mako-iii-ra-aa0002l19b-automatic-200m-mens-watch-14871.html

https://www.creationwatches.com/products/orient-watches-252/orient-mako-iii-ra-aa0006l19b-automatic-200m-mens-watch-14875.html

i pozostaje jeszcze kwestia  citizen NY0141-10L , bo jest cos w tym zegarku co mi się podoba ale jest najwiekszy z nich wszystkich  

Który z mechanizmów bedzie lepszy  ten z Orienta czy ten z citizena? 

I kwestia zakupowa, jakies doświadczenie mam z creationwatches bo z 2 lata temu kupowalem tam  Orient SAF02003W0 i przez ten czas nic z nim się nie dzieje i Tato jest z niego zadowolony ale widze ze na allegro czy amazonie sprzedaja tez w nienajgorszej cenie te modele, różnica  200 zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodałbym, że ze względu nie tylko na widok, ale przede wszystkim komfort użytkowania chyba lepiej wybrać mniejszy, niż "przewymiarowany",

(co raczej nie wpisuje się w nurt współczesnej mody).

Taką zasadę stosuję, u mnie doskonale się sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, lukacz napisał(-a):

Ten ray to jest 40 czy 42 ?

41mm

Obejrzyj jak najwięcej zegarków zanim się zdecydujesz - nie kieruj się wym co widzisz na zdjęciach i kup taki model który Ci się będzie podobał - nie kieruj się stereotypami. ; ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.07.2023 o 22:36, Daito napisał(-a):

41mm

Obejrzyj jak najwięcej zegarków zanim się zdecydujesz - nie kieruj się wym co widzisz na zdjęciach i kup taki model który Ci się będzie podobał - nie kieruj się stereotypami. ; ;)

Dokładnie. Odesłałem naście zegarków w różnych rozmiarach bo na ręce diametralnie się różnił od tego, co na zdjęciach było. A znów podjaralem się czymś, co na zdjęciach nie przekonywało a ma żywo ma ręce rozkochalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi